Segítséget kérek a szakdolgozatomhoz

dodeszbogyesz témája a 'Nyelvtanulás gyerekeknek' fórumban , 2010 Február 20.

 1. dodeszbogyesz

  dodeszbogyesz Állandó Tag

  Tisztelt Szülők!

  A segítségüket szeretném kérni a következő témában: Óvodapedagógus hallgatóként írom szakdolgozatomat, mely az óvodai kétnyelvűséggel, és a játékos nyelvelsajátítással foglalkozik.
  Azon szülők segítségét kérem, akiknek a gyermeke kétnyelvű gyermekcsoportba jár, vagy ahol az óvodában valamilyen foglalkozás szintjén jelen van az angol nyelv.

  A következő kérdőív kitöltésével Ön nagyban hozzájárul szakdolgozatom sikerességéhez.

  http://ripet.hu/feedback.php?kid=s2qhn1xgnh7r4a8m

  Válaszait előre is köszönöm!
   
 2. annonimus

  annonimus Állandó Tag

  Szia,engem érdekelne majd az eredmény is, remélem közzé teszed :)
   
 3. Évike24

  Évike24 Állandó Tag

  Heló!
  A lányom születése óta 2 nyelven tanul, nagyon szívesen segítek a kérdőív kitöltésében, ha így is jó, bár magyar oviba jár. Angol nyelvűre nincs meg a megfelelő anyagi hátterem. Talán majd a suli.
   
 4. Évike24

  Évike24 Állandó Tag

  Érdekes kérdés: Magyar nyelvű vagy idegen nyelvű ovónő. Azt tapasztalom az 5 éves lányomnál, hogy bár lassan jobb szinten beszéli az angolt, mint én, kezdi zavarónak érezni. Mindenki körülötte magyar, és már kaptam meg tőle, mikor rászoltam, hogy angolul beszéljen hozzán; "de anya, én nem vagyok olyan". Mindenképp fontos, hogy rá legyen kényszerülve az idegen nyelv használatra.
   
 5. cicamica1988

  cicamica1988 Állandó Tag

  szerintem a lányod 5 évesen elég nagy ahoz hogy el tudja dönteni hogy szeretne veled beszélni, emg ha szerintem magyar az anyanyelved akkor beszélj vele magyarul. mégis csak az anyanyelved nem?
   
 6. zsu9090

  zsu9090 Állandó Tag

  Szia!
  Ha megírtad, közzéteszed? Nagyon érdekes a téma.
   
 7. konczmi

  konczmi Állandó Tag

  Leírnám szerény véleményem.Tehát szerintem amíg a gyerkőc nem ér el az iskoláig addig semmiképp nem kéne két nyelvet tanulnia.A szép anyanyelv a legfontosabb "értelemformáló"tényező az ember életében.Nem kéne a gyerek agyát kitenni annak,hogy két nyelven tanuljon és esetleg összezavarodjon.A magyar nyelvet meg nagyon meg kéne becsülnünk.Hát röviden ennyi.(Bocs,hogy offoltam,de ha már szóba került...)
  Végülis nem offoltam,mert ezen véleményemmel is hozzájárultam a szakdolgozathoz:Djól el vagyok magammal:D.
   
 8. Kingaroo

  Kingaroo Állandó Tag

  Konczmi, a gyerekeim gyakorlatilag 3 nyelvűen nőnek fel, magyar-német szülőkkel, Amerikában. A férjem csak németül szól hozzájuk, én magyarul, és mivel egymás kozött angolul beszélünk, azt is hallják. Egyikünk sem nyelvész, olyan vak vezet világtalant-ként kezdtünk hozzá a gyerekek nyelvtanításához, és bevállt. Abszolút nem keverik a nyelveket. Ha a lányok álmukban felsírnak es bemegyünk hozzájuk, mindig a megfelelő nyelven válaszolnak, még félálomban is. Nem tudom miért, de műkodik. Szóval nem biztos hogy összezavarodnak a gyerekek, ha korán kezdik az idegen nyelv tanulást. (amúgy nem vitatkozni akarok, csak megosztottam a tapasztalataimat)
   
 9. Döcce

  Döcce Állandó Tag

  Az én gyermekeim két tannyelvű osztályban tanulnak, nagyon sok mindent tudnak már. A nagyobbik 6. osztályban, a kicsi 4-be jár. Óvodában csak a kicsi tanult angolt. Szerintem, sokat nem számított a későbbiekben, inkább csak a kedvét hozta meg, illetve nem érezte idegennek az angolt teljesen elsőben.
   
 10. trumel

  trumel Állandó Tag

  en csak annyit mondanek,hogy az agy az azert van hogy kitegyuk mindenfele ingernek... kis korba minnel tobb ingernek van kiteve annal tobb agysejt marad "aktiv"... de vegul is mindenki ugy csinalja ahogy gondolja....
  osszekavarodasrol szo nincs... hiszen az o agya ket rendszert fog parhuzamosan elsajatitani... azt hogy esetleg kever elofordul mert meg nincs eleg gyakorlata - ez mindennel igy van.....
   
 11. Tanarilla

  Tanarilla Állandó Tag

  Szerintem minél hamarabb annál jobb. Számtalan példát láttam rá a környezetemben , hogy a különböző nyelvű szülők csak a saját anyanyelvükön szólnak a gyerekekhez és így beszélgetés közben az adott gyerek 2 nyelven tud beszélni, teljesen természetesen. Egyik ismerősöm gyerekének sem volt soha olyan problémája, hogy belezavarodtak volna. Én is így fogom nevelni a gyerekem, hogy megkönnyítsem neki a későbbieket.
   
 12. Elodie

  Elodie Állandó Tag

  Sziasztok !

  Remélem "dodeszbogyesz", hogy jo anyagaid lesznek a szakdolgozatodra, a témad nagyon érdekes !!! En is kivancsi lennék az eredményekre, megadnad öket a végén ? Mikor lesz a szakdolgozatod védése ?

  Sajnos, ne mértek egyet veled "konczmi", bocsi... de nincs jobb dolog mikor egy gyerek 2 nyelven tanulhat. Ez egy oriasi elony !!!
  Kingaroo jol leirta nektek, hogy még 3 nyelvet is lehet elsajatitani egyszerre (egészen pici kortol). A nyelvészek szerint, max. 3 nyelvet lehet kicsi kortol tanitani a gyerekekkel, mert utana sok lesz nekik.

  Nekem a gyerekeim szintén 2 nyelvet beszélnek, magyarul és franciaul. Hidd el, hogy a gyerekek sokkal jobban feltalljak magukat mint ahogy mi el tudnanak képzelni. Tökéletesen alkalmazkodnak a különbözö szituaciokhoz.
  Nalunk a nagyobbik lanyom (13 éves) még masik 2 nyelvet is tanul (angolt 5 év ota és németet 2 év ota). Nagy könnyedségei vannak a nyelvek irant, ezt a nyelvtanarai is megmondtak. Ujabb nyelv van betervezve, a spanyol.

  Tehat csak azt mondhatom nektek, hogy ha valaki egyszer kételkedne, olvassatok a kétnyelvüségröl (könyvek, Internet ... stb. segitségével).
   
 13. kgabi0507

  kgabi0507 Állandó Tag

  összetartozó hsz.

  magyar anyanyelvű gyerekeim román oviba jártak, és az oviban 4 éves kortól tanulták az angolt. Ezenkívül héberül is tanulgattak. Tudom, hogy ez sok volt így nekik, de egyik nyelvet se tudtam kiiktatni :)

  kitöltöttem a tesztet, remélem még nem késő. Ha bármiben segíthetek, szólj, gyerekeim már iskolások, (13 és 8 évesek) de azért az ovis kor nincs még olyan messze :)
   
 14. aboglar

  aboglar Állandó Tag


  Igazat adok neked. Én sem értek egyet "konczmi"-val. A gyerekek nagyon konnyen tanulnak kicsi korban idegen nyelveket.
   
 15. crysan

  crysan Új tag

  Sziasztok!

  Kitöltöttem a kérdőívet, remélem még időben.
  A kérdőív összesítésére és a szakdolgozatra kíváncsi lennék.

  Üdv,
  crysan
   
 16. gyufaarus

  gyufaarus Állandó Tag

  Kitöltöttem, és kíváncsian várom a végeredményt, a következtetéseidet különösen... Mert az összefoglaló statisztikából ez nem igazán lesz egyértelmű.

  A véleményem a témáról pedig maradi, és ócska. Magyarországon, magyar szülők gyermekeinek magyarul kell elsősorban és kiemelten mívelve megtanulni a nyelvet. Rettenetes a magyar gyerekek nyelvismerete! Csak meg kell nézni a későbbi iskolai készségfelmérőket, vagy akár olvastatni, beszéltetni őket.
  Persze, természetesen, játékosan lehet megszerettetni az idegen nyelveket is, hiszen enélkül már nem él meg a mai világban. A megszerettetés, szerintem alapjaiban készségfejlesztés, mint más dolgokhoz, itt is indíttatást jelenthet. Nem vagyok pedagógus, de a nyelv - szívügyem. :)

  Sok sikert!!!
   
 17. gyufaarus

  gyufaarus Állandó Tag

  Sziasztok,

  közben véletlenül :) találtam egy cikket, néhány sort idézek belőle. Dr. Csák Annamária klinikai gyermek-szakpszichológus és Nádasdy Ádám nyelvész adta az interjút.

  "Könnyű annak a kisgyereknek, aki kétnyelvű családban születik, hiszen első pillanattól ragad rá a nyelv...
  Cs.A.: Egy svájci kutatás szerint azokban a családokban, ahol az anya és az apa különböző nemzetiségű, a gyerekekben elég erős nyomot hagyott a bizonytalanság. Eleinte nem látszott rajtuk, de felnőttként arról számoltak be, hogy a kétnyelvűség miatt szorongással, gátlással küszködtek kiskorukban.
  Az egynyelvű családok gyermekeinek mikor érdemes elkezdeni a nyelvtanulást?
  Cs.A.: A beszédfejlődés kialakulása előtt semmiképp sem. Ez a kor teljes érzelmi ráhangolódást igényel az édesanyától, a kommunikáció csak az anyanyelven lehet igazán spontán és hiteles. Mindez akkor érvényesül, ha a mama azon a nyelven szól a gyerekhez, amelyen maga is álmodik. A nyelv különböző fejlődési szakaszokban vésődik az agyba. Az anyanyelvi beszédfejlődés elindulása újabb állomás, és csak ezt követheti az idegen nyelv. A kérdésre azt mondhatom, hogy a nagycsoportos kor lehet az első időpont. Az óvódások játékos nyelvi foglalkozása nem terheli meg a gyerekeket. Ezzel együtt az 5-6 évesek számára az azonosulás, a szerepjáték - amellyel feldolgozzák a feszültséget - fontosabb annál, hogy valamilyen nyelven beszéljenek.
  Kétségtelen, hogy a legkisebbek is fantasztikusan gyorsan és bármilyen nyelven képesek megtanulni verseket, nagyon jó a memóriájuk. A szöveget sokáig eltárolják, de ez nem nevezhető tanulási szintnek. Az ilyenfajta elvárás irreális!
  Mikortól válik képessé egy kisgyerek arra, hogy komolyan vegye a nyelvtanulást?
  Cs.A.: A legfontosabb, hogy az anyanyelvi írással és olvasással rendben legyen. Az iskolában kezdik tanulni a magyar nyelv elemeit, amelyek bonyolult szabályok szerint épülnek fel. Az idegen nyelv oktatását 10 évesen érdemes elkezdeni. A nyelvtanulás, a mozgás és a finommozgás összefügg egymással. kiderülhet, hogy valakinek azért nem megy a nyelvtanulás, mert valamelyik területen probléma merül fel."

  ÉVA magazin 2010 március
   
 18. gagyi_imola

  gagyi_imola Állandó Tag

  Erdekesnek tunik a dolgozatod temaja. en is hasonlo temaju dolgozatnak fogtam neki csak egy kisse "nyelveszebb" szemszogbol.
  Ha mar kesz van a tied megtekintheto?
   
 19. melisz.76

  melisz.76 Állandó Tag

  A kognitív kompetenciák vonatkozásában felismerhető a kétnyelvűek előnye az egynyelvűekkel szemben, ha a kétnyelvűség korai kezdete pozitívan hat. A kognitív kompetenciák mind a gondolkodás rugalmasságát, mind a verbális kreativitást átfogják. E képességeken felül a kétnyelvűség perspektívaváltást eredményezhet a diák szemléletmódjában, és hozzájárulhat a kliséalkotás fokozatos áthidalásához. A két tannyelvű oktatás a szakmai perspektívákon kívül, más nemzetekkel való találkozás révén a saját nézőpont gyarapodását eredményezheti.
   
 20. barbie43

  barbie43 Állandó Tag

  óvodapedagógiából készségfejlesztés részéből nincs könyved amit meg tudnál velem osztani, van egy lustamustra számítógépmániás gyerkőcöm...
  s még nem vagyunk ovisak...
  köszönöm
   

Megosztás