Hírek Soha ekkora bajba nem került Orbán – elbukta Magyarország a jogállamisági pert az EU bíróságán

Orbánnak az április 3-ra kitűzött választás kampányának csúcsán kell majd az EU tagországok előtt magyarázkodnia


Elutasítja Magyarország és Lengyelország keresetét, és a két országot a perköltség megfizetésére kötelezi – így ítélt az Európai Unió Bírósága a jogállamisági mechanizmusról szóló kondicionalitási rendelet ügyében. A luxembourgi székhelyű testület szerdán kora délelőtt hirdette ki ítéletét az ügyben, amit még tavaly márciusban indított el a magyar és a lengyel kormány a mechanizmus ellen.


Előzetesen arra lehetett számítani, hogy az EUB elutasítja majd a magyar-lengyel keresetet – egyrészt az EUB jogi főtanácsnoka tavaly decemberben mondott előzetes véleményt arról, hogy szerinte a mechanizmusról szóló rendelet megfelel az uniós jognak. Másrészt erre készült Orbán Viktor miniszterelnök is: január végi blogbejegyzésében arról írt, hogy az EUB „politikai döntést” fog hozni, és a „föderális Európa” javára ítél majd a tagállamok akarata helyett.


A luxembourgi bíróság ítéletével egy közel másfél éve húzódó ügy végére került pont:



még 2020 decemberében fogadták el az Európai Unió vezetői azt a hétéves költségvetést és helyreállítási alapot, amelyek pénzeinek felhasználását jogállami kritériumrendszerhez kötötték.

Az úgynevezett kondicionalitási rendelet lehetővé teszi, hogy ha az Európai Bizottság szerint egy tagállam megsérti az uniós jogot, vagy az adott országban sorozatosan, folyamatosan sérülnek a jogállami feltételek, akkor kezdeményezheti egy jogállamisági eljárás megindítását. Az uniós intézmények és több tagállam véleménye szerint erre az Európai Unió pénzügyi érdekeinek védelme miatt volt szükség, az alapvető jogok sérülése ugyanis hatással van az uniós források kezelésére is.


A mechanizmus lényegében lehetőséget ad arra, hogy egy tagállamtól a demokrácia rossz állapota miatt támogatási pénzeket vonjanak el.

A magyar és a lengyel kormány viszont tiltakozott az új szankciórendszer bevezetése ellen.


A lengyel-magyar tandem tavaly márciusban be is nyújtotta a keresetét az EUB felé, amely gyorsított eljárásban hozott ítéletet az ügyben. Előzetesen tíz tagállam (Írország, Hollandia, Németország, Franciaország, Finnország, Svédország, Dánia, Luxemburg, Belgium és Spanyolország) kormánya jelezte azt, hogy szeretnék, ha elutasítanák a két kormány keresetét, és hagyják helyben a jogállamisági mechanizmusról szóló rendeletet. Decemberben pedig a luxembourgi bíróság főtanácsnoka is arra tett javaslatot, hogy a Bíróság utasítsa el a magyar és lengyel kormány keresetét, mert a jogállamisági rendelet összhangban van az uniós joggal.


A főtanácsnok szerint a mechanizmust a megfelelő jogalapon fogadták el, összeegyeztethető az Európai Unióról szóló szerződés 7. cikkével és tiszteletben tartja a jogbiztonság elvét is. A decemberi jogi szakvélemény előre jelezte az érintett magyar és lengyel kormány felé is, hogy várhatóan nem az ő javukra ítél majd a Bíróság – nem véletlen, hogy Orbán Viktor is arról írt a január végi blogbejegyzésében, hogy szerinte az Európai Bíróság „politikai döntést” hoz majd az EU „lopakodó hatáskörbővítése” érdekében.


Egy héttel a választás előtt faggatják majd Orbánt a jogállamról​


Az Európai Parlament tavaly októberben szintén a luxembourgi bírósághoz fordult, és azért perelte be a Bizottságot, mert nem alkalmazták egyből 2021. január 1. után a rendeletet – holott szerintük erre az EB-nek meglenne minden jogalapja.


Az első informális lépéseket egyébként már meg is tette az Európai Bizottság a jogállamisági mechanizmus elindítása felé: tavaly novemberben levelet küldtek a magyar és a lengyel kormánynak, amiben az uniós testület Budapestnek a korrupcióval kapcsolatban tett fel kérdéseket, míg Varsót a bírói függetlenségről és az uniós jog tiszteletben tartásáról faggatta.


A Bizottság célja ezzel az volt, hogy megmutassák a magyar kormánynak, milyen konkrét ügyekben és témakörökben vetődhet fel itthon a rendszerszintű korrupció gyanúja, hol sérülhet az igazságszolgáltatás függetlensége, és úgy általában hol nem védik meg kellően az uniós forrásokat Magyarországon. Azaz hogy tulajdonképpen miért is indulhatna meg esetleg a jogállamisági mechanizmus a magyar kormány ellen. A levélre válaszolt is a magyar kormány január végén – ebből kiderült, hogy


a kormány szerint az Európai Bizottság jogszerűtlenül érdeklődik a magyarországi ügyek iránt, hiszen még nem is döntött az EU Bírósága a jogállamisági mechanizmus jogszerűségéről.

A mechanizmus ügye mellett ráadásul egy másik jogállamiságot érintő uniós procedúra, a 7-es cikk szerinti eljárás is folytatódik majd tavasszal: Lengyelország vezetőit februárban, Magyarországot márciusban hallgatják meg az uniós tagországok miniszteri tanácsában – és mivel a márciusi EU-csúcsotmárcius 24–25-én tartják, Orbán Viktornak éppen a hazai választási kampány csúcsán kell magyarázkodnia az uniós tagországok felé arról, miért van minden rendben a magyar jogállammal.

Jabronka Richárd

1645009598553.png
 
Vagy szó szerint: Amíg a választókat úgy tartjuk, mint a gombát, addig a rezsicsökkentéssel, a migránsozással és a többivel lehet választást nyerni

Magyaran: ha fidesz érzelmu vagy, akkor te ugy vagy tartva, mint a gomba....
Ne forgassuk ki :)
Én a fidesz-t tamogatom, tehat akkor ugy vagyok tartva mint a gomba és csak a rtezsicsokkentés és migransozás fog meg...
Ez is egy vélemény, bár nekem nem tetszik
Magyarán, Márki-Zay nem fog téged gombának tartani, mivel nem fog migránsozni, ezt megteszi orbán....úgy hogy ne forgasd ki....elég szánalmas, hogy nem arra haragszol, aki úgy tart téged, mint a gombát, hanem arra, aki szembesít vele....
 
A kormanynak azert van könnyebb dolga - ,még ha ezt az elonyt nem is mindig hasznaljak ki - mert a kampanya a kormanyzo partoknak pozitiv lehet.
Ők érvelhetnek azzal, hogy "veletek egyutt" mi mindent értunk el.
Az ellenzék mást nem tehet csak tolvajozik, bunozozik ..

A Fidesz hazudik, és tényleg tolvaj és bűnöző is.

Íme az időben legutolsó hazugság:
1645216735975.png

1645216696560.png

Nincs önálló gondolat ..., hiába, egyedül nem megy a fiúknak.

ÉS! Kattintsunk bármelyikre, nem fogja senki megtalálni a teljes Márki-Zay-beszéd leíratát, videójának elérhetőségét, semmit, nincs ellenpont, nincs más, csak a Fidesz-vélemény.

Képkivágás.JPG


Amit írnak KOMPLETT HAZUGSÁG!!!!

De a fideszeseknek elég.
Úgysem néznek utána, úgysem tájékozódnak. Lényeg, hogy Bözsi néni egye, mint a cukot, és rettegjen.
Mi ez, ha nem Bözsi néni (és a többi fideszes szavazó) lenézése?????

Nézzük mit mondott Márki-Zay:
1645218859236.png

1645219008563.png


1645218045930.png


A migráns szöveg is jelentősen megkopott, erről már volt szó.
Orbánék idején csúcsokat döntött a külföldi munkavállalók száma:
1645219324056.png

g7.hu

Nyilván a Reuters is hülye, és nem érti, hogy azt kell írni, amit Orbán mond, és nem azt, ami valóban elhagzik:

Aki a teljes beszédre kíváncsi:
 
Utoljára módosítva:
Magyarán, Márki-Zay nem fog téged gombának tartani, mivel nem fog migránsozni, ezt megteszi orbán....úgy hogy ne forgasd ki....elég szánalmas, hogy nem arra haragszol, aki úgy tart téged, mint a gombát, hanem arra, aki szembesít vele....
Tudod, én nem szoktam a vitapartneremet sertegetni, pedig hidd el, ha akarok nagyon ironkusan tudok fogalmazni!

Ha ugy gondolod, hogy ez az a stilus amit kovetned kell ha esetleg nyer az ellenzek, akkor ...
 
Vagy szó szerint: Amíg a választókat úgy tartjuk, mint a gombát, addig a rezsicsökkentéssel, a migránsozással és a többivel lehet választást nyerni

Magyaran: ha fidesz érzelmu vagy, akkor te ugy vagy tartva, mint a gomba....
Ne forgassuk ki :)
Én a fidesz-t tamogatom, tehat akkor ugy vagyok tartva mint a gomba és csak a rtezsicsokkentés és migransozás fog meg...
Ez is egy vélemény, bár nekem nem tetszik
Én nem vagyok fideszes, se ellenzéki, mégis magamra ismertem!
A gombát a spórájával jó messze vitte a szél, de szerencsére a szar maradt!
 
Tudod, én nem szoktam a vitapartneremet sertegetni, pedig hidd el, ha akarok nagyon ironkusan tudok fogalmazni!

Ha ugy gondolod, hogy ez az a stilus amit kovetned kell ha esetleg nyer az ellenzek, akkor ...
Mi volt ebben a sértegetés? .... először a gomba, most meg ez....mit mondanak a hangok, nem vagy kicsit túl érzékeny?
 
Utoljára módosítva:
Csatolás megtekintése 1846052
Csatolás megtekintése 1846053
Ezt kérdezem, jobban örülnél, ha otthon is 630 forint körül lenne a benzin ára?
 
Ezt kérdezem, jobban örülnél, ha otthon is 630 forint körül lenne a benzin ára?
A német benzin árát a német kormányon kell számonkérni, bár ők nem hirdettek rezsicsökkentést.

Orbánék viszont igen.
S lám!
Mekkora haszonhoz jutnak a benzinből - s mivel ez az ár minden termék árára hatással van, így a bevételeik is magasabbak.
Amit az árstoppal művelnek, megint parasztvakítás.
1645228295871.png


1645227940844.png


Orbánéknak/a kormánynak így is komoly haszna marad.
Eközben a kicsik tönkremennek.

S nem lehet nem észrevenni, hogy sorban teszik rá a kezüket az energiahordozók elérhetőségére - most jönnek a benzinkutak.


1645228147705.png


Több gond van itt, mint pusztán 1 liter benzin ára.
 
Utoljára módosítva:
Ez magyarország. Ha a kormány 100 ft osztaná az örök életet, az ellenzék habzó szájjal tiltakozna ellene, mert ez túl drága\olcsó\problémákkal jár.
Igy aztán sosincs egyetértés.
Ismered te a politikát?
úgy beszélsz mintha meg lennél sértődve mert hibáit nézik a kormánynak.
Hát ki fene nézze talán Ő maga?
Nem teszi nem ismeri be nem egyeztet.Miért fontos az egyeztetés?Mert egy kormány se lehet olyan okos hogy születésénél fogva(isteni adottságánál fogva) nem lehet olyan, hogy tudja mi a jó az ország népének
Erre semmit se ér az atyáskodó majd én tudom
Semmit se ér a nemzeti konzultáció ezen formája
Nem mellékesen mondom Az ellenzék "doga" megfigyelni a kormányt és bírálni ha jogos.
És nagyot tévedsz, ha azt mondod ez Magyarország
A demokrácia működése az, hogy van ellenzéke a kormánynak és annak a világon mindenütt kötelessége szóvá tenni amit az éppen ott lévő kormány nem jól csinál.
Magyarországon több száz éve is így kellett lenni és így is volt, a kormányokat ellenőrizni kell
De nem csak bírálattal.Hanem intézményes ellenőrzésekkel számon-kéréssel.
Ne ostorozd Magyarországot se a magyarokat.
A kormányt mindenütt kell bírálni és ellenőrizni.
Jó hogy hozod a "A vizlépcsőtől, a vizidjon át,"
kérdést
A vízlépcső az ébredő ellenzék első tiltakozása volt az addigi szocialista zárt rendszer ellen.
A példa a nép érzésére megvezetettségére mutat
Olyan kérdésben lelkesetek fel.Mi inkább szólt a rendszerváltásról mint a vízlépcsőről
Ezt is a parlament demokratikus körülmények között vitákkal.
És meg-egyeztetett szavazással kellett volna eldönteni
Nem népszavazás jellegű tömegdemonstrációval.
Ami mellékesen nem is a vízlépcsőről szólt.
A vizitdíj szintén nem a vizitdíjdól szólt
Az egy Orbán kezdeményezte népszavazás volt.
Célja a politikai támogatottsága felmutatása
Az akkori kormánynem elfogadottságának felmutatása
Egy szimpátia népszavazás
Ez a baj a népszavazásokkal.
Nem szabad piszlicsáré dolgokra felhasználni.
Pillanatnyilag a fontos és igazán hitelesítendő dolog
Az alkotmányozási hitelesítés(elmarad a Fideszékénél)
A köztársasági elnöki jelölés és annak megválasztása.
A népszavazásra bocsájtható fontos dolog.
Annyi mindenben nép szavaztattak már mi nem az volt.
Most is lesz egy ugye?
Ez is szimpátia népszavazás azért és úgy csinálja a Aki csinálja
A neve se igaz: gyermekvédelmi népszavazás, az ellenzéki és független sajtóban rendszeresen homofób népszavazás
Ilyen népszavazással egyéb politikai ok miatti visszaélés.
Hisz olvashattuk
A gyermekvédelemre léteznek meglévő törvények
Erre egy olyan törvényt áthajtottak parlamenten mit Ő maguk találtak ki Ő maguknak és Ő maguk megszavazták Ő maguknak.
Állítólag azért, hogy indkolhassák a nép felé, a már tudható EU-s elmarasztáást és lám tényleg ezzel indokolják hogy jogállami elmarasztalás történt.Mert ez nem is igaz hanem politikai ok miatt van. Épp a új törvény okán
Mert ha gyermekvédelmi akkor helyeselendő törvény.
De ha nem azt tartalmazza jogállamiságot sértő törvény.
És még egy felesleges szimpátia népszavazást is csinálnak rá.
Holott a népszavazás sokkal fontosabb és nép által könnyebben eldönthető kérdésekre kell használni
Az euró bevezetés A NATO belépés.Az EU belépés,a köztársasági elnök jelölés és választás az alkotmányozás
Csak ezekre szabadna.
 
Utoljára módosítva:

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

petrucy wrote on sizsu's profile.
Megtisztelve érzem magam a követés bejelölése miatt.-))
vorosmart wrote on bsilvi's profile.
Köszönömszépen a legújjab fordítást !
A "friss üzenetek + napok óta nem jelennek meg,hibát jelez
vorosmart wrote on DeeYoo's profile.
Köszönöm szépen a fordítást.

Statisztikák

Témák
38,094
Üzenet
4,794,798
Tagok
615,335
Legújabb tagunk
KevinSon
Oldal tetejére