Sok zseniális dolog, aminek minden iskolában ott lenne a helye

Melitta témája a 'Pedagógusoknak' fórumban , 2017 Május 20.

 1. Melitta

  Melitta Adminisztrátor Fórumvezető

  Az iskola és a diákok kapcsolata sosem zökkenőmentes. Nem könnyű megszerettetni velük a tanulást, ahogy a 'ledarált' száraz tananyag sem lendíti előre őket a fejlődésben.

  Akadnak azonban olyan iskolák, melyek dolgozói nem csak azon munkálkodnak, hogy a kötelező tananyagot 'ledarálva', végre túl legyenek a munkanapjukon, hanem komolyan odateszik magukat, hogy valódi tudással lássák el a kis nebulókat, illetve (már amennyire ez lehetséges) megszerettessék velük a tanulást.

  Az ilyen tanárok és iskolai dolgozók erejükön felül teljesítve rukkolnak elő újabb és újabb zseniális ötletekkel, mellyel minden tiszteletünket elnyerték, és csak emelni tudjuk előttük a kalapunkat! Nem kérdés, minden iskolában alkalmazni kellene ezeket a diákbarát módszereket...

  1. Felturbózott periódusos rendszer.
  [​IMG]
  Egy periódusos rendszer önmagában eléggé unalmas és bonyolult a fiatal diákok számára. Egy ilyen, képekkel és/vagy konkrét anyagokkal szemléltetett 'szekrény' azonban nem csak egyszerűbbé teszi számukra a kémiai elemek megismerését, de ami még fontosabb: érdeklődést, és ingert kelt a diákokban, hogy önszántukból és ne külső nyomás hatására ismerkedjenek meg ezzel az elsőre kissé keszekusza rendszerrel.
  2. Ennél szemléletesebb aligha lehetne.
  [​IMG]
  3. Gördeszkatároló.
  [​IMG]
  Ha a gyerek behozza a gördeszkáját az osztályba, (és ez minket idegesít) nem feltétlenül az a megoldás, hogy megtiltjuk neki, hogy a kedvenc sporteszközével járjon iskolába. Megoldás lehet viszont egy, az iskola bejáratánál elhelyezett gördeszkatároló, ahogy az ennél a diákbarát általános iskolánál is történt. A diák is örül, a tanár is örül, mindenki happy.

  4. Apróság-apróság, de csak könnyebb így megtanulni a legfontosabb évszámokat, nem?
  [​IMG]
  forrás: facebook.com
  5. Ahogy a szorzótáblát is a fiatalabbaknak.
  [​IMG]
  6. Padba épített iskolai kerékpár, hogy a virgoncabb diákok se unják halálra magukat óra közben.
  [​IMG]
  Reméljük, nem túl hangos.
  7. QR-kóddal ellátott házi feladat, ami egy interneten fellelhető megoldókulcshoz vezet, így a gyermek a lecke elkészítése után magának tudja ellenőrizni és kijavítani/megérteni, hogy pontosan mit és hol hibázott.
  [​IMG]
   
  guvid, AndiC, Beka Holt és 1 másik tag kedveli ezt.
 2. Melitta

  Melitta Adminisztrátor Fórumvezető

  8. Ceruza és füzet automata, elvégre bármikor előfordulhat, hogy kifogy a toll, elkallódik a ceruza, vagy éppen betelik a füzetünk.
  [​IMG]
  9. Napelemes pad, melynek segítségével a középiskolás és egyetemista diákok tölthetik a telefonjukat és tabletjüket, miközben a friss levegőn beszélgetnek, vagy éppen tanulnak.
  [​IMG]
  10. Tükör a tábla felett. Nem nagy dolog, de így a diákok (pláne a hátrébb ülők) jobban látják, hogy mit is csinál éppen a tanár.
  [​IMG]
  11. Egy japán óvoda, melynek belsejében egy speciális esővízgyűjtő található, a gyermekek legnagyobb örömére.
  [​IMG]
  12. A Müncheni Műszaki Egyetem diákjainak nem kell a lépcsővel vagy a lifttel bajlódniuk, hála ezeknek az óriás csúszdáknak, melyeknek egy céljuk van: hogy még szórakoztatóbbá és érdekesebbé tegyék az iskolában töltött időt.
  [​IMG]
  Mit meg nem adtam volna egy ilyenért fiatal koromban...
  13. Hasonló csúszdakonstrukció egy általános iskolában, ahol az alsó tagozatos diákok rögtön az iskola játszóterére tudnak csúszdázni kicsengetés után.
  [​IMG]
  14. Különleges, kerékpárosoknak készített szerkezet egy iskola bejáratánál, ahol a biciklivel érkező diákok megtalálják a kerékpárokhoz szükséges legfontosabb kulcsokat, fogókat és természetesen egy pumpát is, ha esetleg túlságosan lapos lenne a kerekük.
  [​IMG]
  Jól meglátszik, hogy melyek azok az iskolák, ahol tényleg foglalkoznak a diákokkal.
   
  guvid, AndiC, Beka Holt és 1 másik tag kedveli ezt.
 3. Melitta

  Melitta Adminisztrátor Fórumvezető

  15. Egy matematikai előadóterem széke, melynek ülőfelülete (stílszerűen) bináris kódokkal lett kidekorálva.
  [​IMG]
  16. Na és persze a matematikai előadóterem órája...
  [​IMG]
  Apróság, de ötletes!
  17. Fali tűzőgép, amit bárki nyugodtan használhat, ha szüksége van rá.
  [​IMG]
  18. Ha a tanárok unják már, ahogy a diákok csikorogtatják a padlón a székeket, nem feltétlenül az a legcélravezetőbb módszer, ha leordítják a fejüket. Legalábbis a fejlettebb intézményekben biztosan nem, ott ugyanis inkább megpróbálnak egy mindenki számára előnyös megoldással előrukkolni...
  [​IMG]
  19. Nem nagy dolog, persze... De önmagában az a tény, hogy egy tanár vette a fáradtságot, hogy akár csak egy mosolyt is csaljon a diákjainak az arcára, az mindenképpen példaértékű.
  [​IMG]
  20. Egy iskolai menza, ahol a gyerekek étkezés közben sajátíthatják el a periódusos rendszer elemeit.
  [​IMG]
  21. Zajszintmérő egy iskolai könyvtárban. Zseniális!
  [​IMG]
   

Megosztás