Sokat stresszelsz? Egy kutatás szerint az erdőjárás a legjobb “gyógyszer”

A kanadai kutatócsoport a természetes hangok pszichére gyakorolt hatását vizsgálta.

“Hajlamosak vagyunk megközelíteni az akusztikus környezetet a zajszennyezés vadon élő állatokra, természetbe látogató emberekre és egészségre gyakorolt ártalmai szempontjából. Sok természetvédelmi biológust pont az ellenkezője érdekli: milyen előnyöket jelent a természetes hangkörnyezet?” – magyarázta Rachel Buxton, a kutatás vezetője.

Kutatócsoportja olyan korábbi tanulmányokat elemzett statisztikailag, amelyek nagy részét laboratóriumban vagy kórházi környezetben végezték, önkéntesek fejhallgatón át hallgattak meg felvételeket. A 36 tanulmány közül hét vizsgálta a hagyományos egészségügyi mutatókat, többek között a pulzust, a vérnyomást, a fájdalomérzékelést, ami az érzelmi felfokozottsággal függ össze, a kortizol stresszhormon szintjét, valamint a szív egészségével kapcsolatos, úgynevezett T-hullámot. A többi kutatás a gyógyulás más lehetséges előjelzőit, többek között az észlelést, a közérzetet és a kognitív teljesítményt mérte meg.

A természetes hangokat hallgatók körében összesen 184 százalék egészségi javulást és más pozitív változást tapasztaltak a kontrollcsoportokkal összevetve. A természetből származó hangok a stresszt és a bosszúság érzését is 28 százalékkal csökkentették. A lejátszott természetes zajok között a legnagyobb hatása a víznek volt, ezt követte a madárdal, majd a kettő együttes hangzása.

Buxton feltevése szerint a természet hangjai azért hatnak kedvezően az egészségre, mert az evolúció során a sok természetes hangot tartalmazó akusztikus környezet a biztonságos viszonyok jó előjelzője lehetett.

hiker-918704_1280.jpg
 
Szeretem az erdőt, a hangjaival és a fáival. A fél életemet erdőkben éltem le, most is van olyan fa aki megvigasztal ha eluralkodik rajtam a bánat, elég őt átölelni és 1-2 órát állni mellette.
 
Kutatócsoportja olyan korábbi tanulmányokat elemzett statisztikailag, amelyek nagy részét laboratóriumban vagy kórházi környezetben végezték, önkéntesek fejhallgatón át hallgattak meg felvételeket.
Na most el lehet képzelni, hogy milyen ugyanez kint a természetben.
 
Utoljára módosítva:
A természetben barangolni ,túrázni gyalogosan vagy biciklivel nagyon jó dolog.2- 3 órás túra kimondottan élvezetes. Lehet beszélgetni,a sok természeti szépséget, növényeket,madarakat,tájat csodálni. Végén elfáradva,de ugyanakkor felfrissülve elhatározni, hogy újra neki indulunk.Én si használom a Természetjáró appot.Kezdőknek is ajánlatos.
 
A természetben barangolni ,túrázni gyalogosan vagy biciklivel nagyon jó dolog.2- 3 órás túra kimondottan élvezetes. Lehet beszélgetni,a sok természeti szépséget, növényeket,madarakat,tájat csodálni. Végén elfáradva,de ugyanakkor felfrissülve elhatározni, hogy újra neki indulunk.Én si használom a Természetjáró appot.Kezdőknek is ajánlatos.

Igen, fantasztikus, hogy növényeket, bogarakat egy "App-el" azonosítani lehet.
 
Vihetsz magaddal könyvet is :p
Tény a lakosság egyre nagyobb arányban városokban él és jó részük névről ismeri afrika öszes oroszlánját, de a magyar növény és állatvilágor nem annyira.
"névről ismeri afrika öszes oroszlánját,"
Hát bizony szomorú, hogy lassan már olyan kevés oroszlán van, hogy minden egyes nevét fejbe tudjuk tartani. :(
 
Utoljára módosítva:
Aki a magányt a járvány idején keresi az ne menjen most az erdőbe, mert több turista van ott mint az Aldi-nál.

Ez nem csak személyes tapasztalat, hanem a rádió is igazolta.
Épp ma halottam, hogy sok helyen "automatikus turista-számolót" helyeztek el a fákon, amiket egy App-el le lehet olvasni.
Ha a számláló sok turistát mutat akkor egy kevésbé közkedvelt erdei utat kell választani.
(Kanadában valószínű nincs ilyen probléma de ezt már kibeszéltük. :) )
 
Az erdőben is mindig stresszelek. :) Gyakran jártam egyedül túrázni. Gondoltam meditatív lesz. De ahányszor megcsörrent a bozót frászt kaptam. :D Nem beszélve a fura emberekről akikkel néha sikerült összefutni.
 
Mindig ez a túrázgatás.
Otthon miért nem tudnak maradni ha ennyire rossz a helyzet??
Érdekes én mindig találok magamnak valami elfoglaltságot.
Tudom stresszelnek de, sajnálom őket.....miért mástól várják a problémájuk megoldását?
 
Jól sejtettem, a hét végén annyian voltak az erdőben, hogy
az ember le sem tudott guggolni egy fa mögé mert már is bejött valaki a képbe.
Különösen kora tavasszal, amikor a nincsenek még lombok, ez egy nagyon kellemetlen szituáció. :mad2:

Def%C3%A4kieren-im-Wald3.jpg


Szerencsére ma mindenhez találni egy kézikönyvet.
 
Utoljára módosítva:

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

petrucy wrote on sizsu's profile.
Megtisztelve érzem magam a követés bejelölése miatt.-))
vorosmart wrote on bsilvi's profile.
Köszönömszépen a legújjab fordítást !
A "friss üzenetek + napok óta nem jelennek meg,hibát jelez
vorosmart wrote on DeeYoo's profile.
Köszönöm szépen a fordítást.

Statisztikák

Témák
38,094
Üzenet
4,794,792
Tagok
615,333
Legújabb tagunk
canoon
Oldal tetejére