Hírek Százmillió dolláros kártérítést ítéltek a lelőtt utasszállító ügyében

Több mint százmillió kanadai dollár kártérítést ítélt meg egy kanadai bíróság a Teherán felett „tévedésből” lelőtt ukrán utasszállító repülőgéppel utazó hat halálos áldozat családjának – jelentette helyi idő szerint hétfőn a kanadai média.

Olyan áldozatokról van szó, akik kanadai állampolgársággal vagy lakhellyel is rendelkeztek, a kártérítést Iránnak kell fizetnie. Az ukrán légitársaság PS752 Teherán–Kijev járata 2020. január 8-án zuhant le 176 emberrel a fedélzetén, többségében irániakkal és kanadaiakkal.

Három nappal az esetet követően az iráni fegyveres erők elismerték, hogy tévedésből ők lőtték le a Boeing típusú repülőgépet. Irán azzal mentegetőzött, hogy hadereje riadókészültségben volt egy esetleges amerikai támadás miatt, nem sokkal korábban ugyanis Teherán rakétákkal támadott olyan iraki támaszpontokat, amelyeken amerikai katonákat szállásoltak el.

aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2NhNzI0ZjI4MWRjZjQxNWZiZjJmODg1Y2M1MGQ3NGQ0.jpg
Fotó: Abedin Taherkenareh


Ontario tartomány legfelsőbb bíróságán Edward Belobaba bíró

107 millió kanadai dollárt (27,2 milliárd forint) ítélt meg a felpereseknek

– jelentette több médium, köztük a CBC közszolgálati műsorszolgáltató, a hozzátartozók ügyvédjének, Mark Arnoldnak a nyilatkozata alapján. Tavaly májusban ugyanez a bíró megállapította, hogy Irán terrorista cselekményt követett el, amikor 2020. január 8-án lelőtte a Teheránból felszálló ukrán utasszállítót, és ezzel megnyitotta az utat az áldozatok családjainak kártérítési kérelme előtt.

Teherán azt közölte, hogy semmi alapja nincs az ítéletnek, hozzátéve, hogy a kanadai bíróságnak nincs hatásköre ilyen döntést hozni.

A felperesek egymilliárd eurónyi kártérítést követeltek. Az iráni polgári légi közlekedési szervezet (CAO) tavaly márciusban kiadott zárójelentésében részben felmentette a fegyveres erőket a felelősség alól. A hatóság radarhibát és a légvédelmen belüli emberi tévedést nevezte meg a katasztrófa okaként, és vádat emelt tíz ember ellen. Ukrajna elítélte és a „valódi okok elrejtésére irányuló cinikus kísérletnek” nevezte, Ottawa pedig „hiányos és egyértelmű bizonyítékokat” nélkülöző dokumentumnak minősítette a jelentést. Kanada vezetésével országok egy csoportja júniusban közölte, pert indított Irán ellen, hogy az áldozatok családtagjai kártérítést kapjanak.

Korábban, 2020 decemberében Irán bejelentette, hogy 150 ezer dollárt vagy ennek megfelelő összeget fizet minden egyes áldozat hozzátartozójának.

A teheráni nyilatkozatot Kijev és a kanadai diplomácia korábbi vezetője, François-Philippe Champagne élesen bírálta. Kijelentette: a kártérítés kérdését nem Irán egyoldalú nyilatkozataival, hanem az államok közötti tárgyalásokon fogják rendezni.

Kanadában általában nem perelhetők polgári peres ügyekben más államok. Egy 2012-es törvény azonban kivételt tesz a „terrorizmust” támogató országok esetében. Ottawa ugyanebben az évben megszakította diplomáciai kapcsolatait Teheránnal.

MTI

1641349256026.png
 

Csatolások

  • repuloroncs.jpg
    repuloroncs.jpg
    81 KB · Olvasás: 9
Akkor ennyi erővel többet is megítélhettek volna az áldozatoknak........
De, mindenki hátradől győzött a jog.
Igazság?.....
Sajnos az áldozatokat már semmilyen anyagi vagy bár mely más kártérítés nem fogja visszahozni. Annyit lehet remélni hogy tanulnak az esetből.
 

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

Sziasztok! Tudnátok segíteni? A Project Explore 2 tesztjeit keresem. Köszönöm szépen :)
Eia wrote on Malinák Irén's profile.
Andara wrote on Asil's profile.
Kedves Asil!

Esetleg a Juliette Párizsban nincs meg véletlenül.
Előre is köszönöm.

Andara
keresztúr wrote on Maxell Miklós's profile.
Szia, ez a régi könyv 1994-es, ha érdekel, innen le lehet tölteni:

Statisztikák

Témák
37,185
Üzenet
4,560,609
Tagok
600,616
Legújabb tagunk
Val val
Oldal tetejére