Szétverheti a focivébét, a Bajnokok Ligája megszűnéséhez vezethet a pillanatok alatt kirobbant új európai futballháború

2021. április 18-án, vasárnap délután derült ki, hogy az európai klubfoci 12 élcsapata aláírt egy megállapodást, amely szerint csatlakoznának az új szuperligához. Ha mindez megtörténik, az alapjaiban rengetné meg a sportágat, s globálisan az elmúlt 100 év legnagyobb horderejű változása lenne a sport világában. Nem véletlen, hogy az UEFA és a FIFA is szinte azonnal komoly fenyegetésbe kezdett. A FIFA elnöke egyenesen kitiltaná a csatlakozó klubok játékosait a 2022-es katari világbajnokságról, az UEFA pedig a nemzeti bajnokságokból és az európai kupákból száműzné a szakadár csapatokat. Kérdés, mennyire hat ez a fenyegetés, miközben a csatlakozó klubok igencsak eltökéltnek látszanak.

Az európai labdarúgó szuperliga megalakítása nem új keletű dolog, a kérdés nagyon régóta napirenden van. Már 1990 környékén beszéltek erről, de a megvalósításig soha nem jutottak el.

Pénz, pénz, pénz​

Az egész történet alapja és mozgatórugója a pénz, amely ebben az esetben megérdemli az iszonyatos jelzőt. Az első hírek szerint azok a klubok, amelyek csatlakoznának az új bajnoksághoz, 350 millió eurót (425 millió dollárt) kapnának. Mondanunk sem kell, hogy ez az összeg még a szupergazdag klubok költségvetésében is igen jelentős tétel.

Ha ehhez azt is hozzávesszük, hogy a koronavírus-járvány miatt szinte minden klub költségvetése megroggyant, rögtön érthetővé válik, mik a lépések mozgatórugói. Mást ne mondjunk,

Barcelonából hetek óta érkeznek a hírek, amelyek szerint a katalán klub a csőd szélén táncol. De szinte minden nagycsapat megérezte a pandémia okozta bevételkiesést, a nézők hiányát és az ebből fakadó pénzforrások elapadását.

Első hallásra tényleg irdatlan összegnek tűnik az a 350 millió euró, amelyet a csatlakozó csapatok kapnának, ha belépnének ebbe a szuperligába. Csak összehasonlításképpen mondjuk: egy BL-győztes csapat sem tud 100 millió eurónál többet összeszedni, s ehhez meg kell nyernie a Bajnokok Ligáját. Ehhez képest a mostani belépési pénz alsó határa is a három és félszerese a már említett 100 millió eurós összegnek. És ez csak az úgynevezett benevezési díj lenne. A koronavírus-járvány okozta helyzetben ez a pénz még azoknak a csapatoknak is jelentős tétel, amelyek nem rogytak meg a pandémia ideje alatt és a járvány miatt.

Azt is tudni lehet már, hogy a sorozat közvetítési jogait a DAZN nevű cég birtokolná, míg az egész ügy pénzügyi hátterét a JP Morgan Chase vállalat finanszírozná. Az új szuperliga - a tervek szerint - 2022-ben indulna el.


Érdemes feltenni a kérdést: a pénzen kívül mi hajtja még ezeket a csapatokat a hőn áhított szuperliga felé? Sok európai együttesnek és klubvezetőnek van elege a FIFA és az UEFA régi, megcsontosodott vezetői szemléletéből. Meg abból, hogy miközben vizet prédikálnak, bort isznak. Az UEFA vasárnapi tiltakozásának egyik eleme éppen a szolidaritás hiánya - ezt kéri számon a testület a kiszakadni vágyókon. Miközben erről szónokolnak, reszketnek, hogy elvesztik eddigi befolyásukat a klubok és a versenysorozatok fölött, hogy az eddig általuk (és csak általuk) kezelt pénzek és annak kiosztása hirtelen kikerül a kezükből, és más szereplők lépnek be a piacra.


A szuperliga a Bajnokok Ligája elé vágott​


Az sem lehet véletlen, hogy egy csendes tavaszi vasárnap délutánján robbant fel az eddig csak kanócán füstölgő bomba. Az UEFA ugyanis hetek óta a Bajnokok Ligája átszervezésének bejelentésére készül. Az eredeti tervek szerint 2021. április 19-én, hétfőn jelentették volna be hivatalosan az új koncepciót. A BL átalakítása pontosan azért vált szükségessé, mert az európai szövetség érezte, hogy e lépések megtétele nélkül szinte megágyaz az új szuperliga létrejöttének. A vasárnapi kiszivárogtatást nem lehet másképpen értelmezni, csak úgy, hogy a szakadárok meg akarták előzni az UEFA bejelentéseit. Sikerült nekik. A szuperligához csatlakozó kluboknak úgy látszik, az sem elég, amit az UEFA most a nagycsapatok kedvéért kitalált. Csakhogy ez az átalakítás 2024-től lett volna esedékes. Úgy tűnik, a szuperligásoknak addig nincs kedvük várni.


Gary Neville: Undorodom a Manchester Unitedtől
Érdekes és erős nyilatkozatot adott Gary Neville. "A Manchester Unitedtől és a Liverpooltól undorodom a legjobban" - nyilatkozta a Manchester United korábbi védője, Gary Neville a Sky Sports oldalán. A Manchester United egy 100 éves klub, amelyet a munkások alapítottak. És ezek akarnak kiszállni a Premier League-ből, átmenni egy olyan bajnokságba, amelyből nem lehet kiesni? Ez abszolút szégyen. Vissza kell vennünk a hatalmat a ligában az ott élen álló kluboktól, és ez magában foglalja az én klubomat, a Manchester Unitedet is" - mondta Neville.

Mielőtt belemennénk a részletekbe, nézzük, melyek voltak azok a klubok, amelyek csatlakoztak az új szuperligához. 12 csapat csatlakozása biztosnak tűnik, pontosabban 11 együttesé, mert a hírek szerint a Manchester City még nem döntött véglegesen.

Anglia: Manchester United, Liverpool, Chelsea, Arsenal, Tottenham, Manchester City
Spanyolország: Real Madrid, Barcelona, Atlético Madrid
Olaszország: Juventus, AC Milan, Internazionale

A 12 (11) csapat nevét és az országokat böngészve egyből feltűnik, hogy a németek egyelőre nincsenek ott a listán. A szuperliga szervezői állítólag a Bayern Münchent (logikus) és a Borussia Dortmundot győzködik, hogy csatlakozzanak. Szintén nem találjuk a szakadárok között a francia klubokat. A Ligue 1-ből értelemszerűen a Paris Saint-Germain csapatának csatlakozása lenne a leglogikusabb lépés.


202104181-fc-cologne--fsv.jpg
 
Orbán az oka annak, hogy nem mindig tudok örülni a magyar focicsapat sikereinek, mert én nem a hozzám hasonló gének alapján szimpatizálók egy csapattal, ahoz több kell.

Különös elégtétel volt nemrég látni, a férfi, U21, magyar-német EB mérkőzést, mert a német csapatban egy tucat színes bőrű - nyilván "migráncs" focizott - és olyan jól, hogy a magyarok azt sem tudták hol a labda. Nem emlékszem, hogy egyszer is a német kapura lőttek volna.

Péter Gulácsi mindig egy jó kapus volt, de amióta szembe mert szállni az állami doktrínával azóta megkedveltem. :)

A foci egy csapatjáték, ha a kormány megpróbálja kisajátítani magának a sportolok eredményeit akkor abból nem lesz jó.
Az 50-es évek legendás csapata is egy diktatúrán tört meg, a fiuk szétszéledtek a világban, a nevüket sokáig ki sem volt szabad ejteni.
 
Most olvastam, már visszakoznak. A BBC szerint Chelsea már írja a levelet. Spanyol újságok szerit Atletico Madrid és FC Barcelona is visszavonulót fúj.

Ui.
A magyar újságok is írnak róla:

 
Utoljára módosítva:
A FIFA meg az UEFA ugat, mikor nincs náluk korruptabb sportszervezet. A klubok a fennmaradásukat tartják szem előtt. Ha eladható egy ilyen bajnokság, csinálják.
Vajon mi lesz az FC Csúttal, ha a marcipán cézár bukik?
 

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

Hi! Does anyone here have the easy deutsch books by Jan richter in English?
hanna322 wrote on pöttyösdoboz's profile.
Szia! Érdeklődni szeretnék, hogy az Okosodj mozogva DVD anyagát el tudnád-e küldeni? Sajnos a data linkek már nem működnek. Nagyon köszönöm előre is a segítségedet! Üdv.: hanna322
katuskatus wrote on adabigel's profile.
Szia kedves Abigél! Neked sikerült letölteni Az egészség piramisa c. könyvet? Ha igen, elküldenéd nekem? Szép napot kívánok!
ametiszt99 wrote on boyocska's profile.
Szia,nem tudom,hogy megoldódott e a Bauer Barbara könyvvel kapcsolatban a problémád,de feltettem a könyvet ide:
Ne haragudj,de nem vettem észre hamarabb az üzenetedet:):)
ametiszt
Vasas István wrote on kukta's profile.
Kedves Árpád !

Nagyon boldog névnapot kívánok !

Áldott , boldog Húsvéti Ünnepet is kívánok !

Jó egészséget kívánva üdvözöl v.pisti .

Statisztikák

Témák
38,117
Üzenet
4,799,581
Tagok
615,614
Legújabb tagunk
AndikaLaOL
Oldal tetejére