Színészóriások, akikre nem nagyon emlékszünk már.

setni

Állandó Tag
Állandó Tag
Ferrari Violetta (Hódmezővásárhely, 1930. április 25.Budapest, 2014. január 23.) Jászai Mari-díjas magyar színésznő.
Tizenkét évesen már hosszabb interjút adott egy színházi lapnak, ahol az is kiderült, 3 évesen lépett először színpadra. Történt, hogy megirigyelte a nála nyolc évvel idősebb bátyját, Ferrari Dantét, hogy miért mehet színházba. Kisírta, hogy ő is mehessen, ahol aztán elő is adott egy dalt nagy sikerrel.
1947-ben, 17 évesen már befutott színésznő volt, az egyik újság egyenesen odáig ment a kritikájában, hogy „Amerikának még nem sikerült ilyen bájos bakfis-sztárra bukkania.”
Az 1951-ben bemutatott Civil a pályán című moziban a kor másik fiatal tehetsége, a tragikus sorsú Soós Imre volt a partnere. A filmen két alkalommal igazi csókot is láthattak a nézők. Ez a fajta intimitás ritka volt a filmvásznon. Soós Imre amúgy hosszú éveken át hiába ostromolta a szerelmével Ferrari Violettát, öngyilkossági kísérlete is volt miatta.
1956-ban a forradalom alatt disszidált a második férjével és a gyermekével. Az addig őt ünneplő lapok szembefordultak a színésznővel, ott ütötték, ahol érték. Azon viccelődtek, hogy jobb lehetőség nem lévén, Ferrari egy bécsi mulatóval tárgyal.
A férjével végül Nyugat-Németországba mentek. Földeák mérnöki munkát kapott, Ferrarira pedig hamar rátalált a filmipar, már 1958-ban filmszerepet kapott, hogy aztán évtizedeken keresztül, egészen 1983-ig számtalan német filmben szerepeljen. Rajongtak érte a német férfiak.
1699718449364.png
 

setni

Állandó Tag
Állandó Tag
Ornella Muti (Róma, 1955. március 9. –) olasz színésznő. Eredeti neve: Francesca Romana Rivelli.
a szakma olyan kiválóságai foglalkoztatták Mutit, mint például Damiano Damiani, Mario Monicelli, Marco Ferreri, Dino Risi, Pasquale Festa Campanile, Volker Schlöndorff és Peter Greenaway, és a színésznő nagymamaként sem maradt szerepek nélkül.
. A híres francia filmsztár, Alain Delon is felajánlotta számára az Egy gazember halála (1977) című bűnügyi dráma női főszerepét, Georges Lautner rendezésében. Ugyanebben az évben játszott az Új szörnyetegek című szkeccsfilm két epizódjában is Monicelli, illetve Dino Risi irányítása alatt. Sergio Corbucci Nápolyi krimi (1978) című alkotása egy titokzatos gyilkosságsorozatról szól, melynek egy mandolinjátékos (Marcello Mastroianni) és egy ápolónő (Ornella Muti) a gyanúsítottjai. Grigorij Csuhraj szovjet–olasz koprodukcióban forgatta Az élet szép című alkotását, melynek főszerepeit Mutira és Giancarlo Gianninire bízta. Nem a színészeken múlott, hogy a film Nyugaton megbukott, Keleten pedig zömmel fanyalgó kritikákat kapott.
1980-as évek elején a színésznő több vígjátékot is forgatott az énekes-színész Adriano Celentanóval, melyek közül Magyarországon az Őrült római vakáció (1981) a legismertebb. Franco Castellano és Giuseppe Moccia komédiája tulajdonképpen William Wyler klasszikusa, a Római vakáció (1953) modernizált változata.
. A legendás nőcsábász és kalandor, Giacomo Casanova életéről készült a Casanova (1987) című tévéfilm, melyben Richard Chamberlain játszotta a főszerepet. A gáláns lovag körül feltűnő hölgyeket olyan színésznők alakították, mint Faye Dunaway, Sylvia Kristel, Sophie Ward, Hanna Schygulla és persze Ornella Muti, aki Henriette szerepét formálta meg. További férfipartnerek: Jean-Pierre Cassel, Frank Finlay és Roy Kinnear. Gabriel García Márquez regénye alapján forgatták az Egy előre bejelentett gyilkosság krónikája (1987) című filmdrámát Francesco Rosi rendezésében. Egy családi vérbosszú játszódik le a néző szemei előtt: a megrontott lányt Ornella Muti alakította, állítólagos megrontóját kedves kollégája, Alain Delon fia, Anthony Delon.
A színésznőt a Class magazin olvasói 1994-ben a világ legszebb asszonyává választották. Ornella Muti kétszer volt a budapesti Operabál díszvendége: 1996-ban és 2006-ban.
1699772928627.png
 

setni

Állandó Tag
Állandó Tag

setni

Állandó Tag
Állandó Tag
Richard Henry Sellers (Southsea, Hampshire, 1925. szeptember 8.London, 1980. július 24.), ismert nevén Peter Sellers, BAFTA- és Golden Globe-díjas brit színész, komikus. Legjelentősebb szerepe Clouseau felügyelő a Rózsaszín Párduc filmsorozatokból.
Én mégis az egyik filmjét tartom az egyik legnagyobbnak amit az egyik fórumozó társunk is gyakran emleget.
Az ordító egér, a Dr. Strangelove című filmekben hármas szereposztást kap, a Puha ágyak, kemény csaták-ban pedig hat szerepet játszik el. Ezt nem csak színészi kiválóságának köszönhette, hanem hangi adottságainak is. Rendkívül sok akcentust tudott megjeleníteni, különböző hangmagasságokon, különböző egyéni hangokon.
Jó kapcsolatot ápolt a Beatles együttessel, Roman Polańskival. Közeli kapcsolatban állt Sophia Lorennel, Blake Edwards-szal és a brit királyi családdal.
1701262568894.png
 

setni

Állandó Tag
Állandó Tag
Dustin Hoffman (Los Angeles, 1937. augusztus 8. –) kétszeres Oscar-díjas amerikai filmszínész, producer, Új-Hollywood legendás színészgenerációjának tagja. 1937. augusztus 8-án, Los Angelesben látta meg a napvilágot édesapja, Harry, és az amatőr színész édesanyja, Lilian elsőszülött gyermekeként. A család askenázi zsidó gyökerei az ukrajnai Kijevig[2] és a moldvai Jászvásárig vezethetők vissza.[3] Dustin – veleszületett bizonytalansága és ingatag önértékelése ellenére – színészi ambíciókat dédelgetett, de a középiskola után a Santa Monica-i főiskolára iratkozott be, ahonnan két év múlva rossz eredményei miatt eltanácsolták. Előtte még elvégzett itt egy színészkurzust, mivel azt mondták, azon nem lehet megbukni. Az elkövetkezendő években Dustin Hoffman több oktatási intézményt látogatott: többek közt a Los Angeles-i konzervatóriumban és a Pasadena Playhouse-ban tanult, majd jelentkezett a Broadway-en, de mivel nem talált szerepet, felcsapott szendvicsembernek. Ezt követően többszöri nekirugaszkodás után felvételt nyert Lee Strasberg legendás színiiskolájába, ahol az ő és szobatársa (aki egy konyhában szállásolta el) nevét később feltüntették azon a „szégyentablón”, amelyen a legtehetségtelenebbnek tartott növendékeket tartották számon „Legkevésbé valószínű, hogy sikert arat” címszó alatt. A szobatársat Gene Hackmannek hívták. Csatolás megtekintése 1871491
Diploma előtt
A film a 21 éves Benjamin Braddock ( Dustin Hoffman ) történetét meséli el, egy frissen végzett főiskolát, akinek nincs határozott életcélja, akit elcsábít egy idősebb férjes asszony, Mrs. Robinson ( Anne Bancroft ), de aztán beleszeret lányába, Elaine-be ( Katharine Ross ).
1701330023672.png
 

setni

Állandó Tag
Állandó Tag
Woody Allen, született Allen Stewart Konigsberg (New York, 1935. november 30. –) amerikai író, színész, humorista, Oscar-díjas filmrendező és filmproducer.
Ma születésnapos.
rendezett, a Fogd a pénzt és fuss! című krimivígjáték/áldokumentumfilm forgatókönyvét írta, s övé volt a főszerep is, Virgil Starkwell – a kétbalkezes, megrögzött tolvaj élettörténete megnevettette nézőit.

Ezt a mozit számos vígjáték követte, többek között a Banánköztársaság, az Amit tudni akarsz a szexről... – ennek zárótörténetében Allen egy, a versenyben lemaradt spermiumot alakított.
Az igazi áttörést az 1977-es Annie Hall című filmje jelentette, amelyért George Lucas és Steven Spielberg elől elvitte a legjobb rendezőnek járó Oscar-díjat. A történet egy neurotikus, bizonytalan komédiaszerzőről szól, Alvy Singerről, aki őrülten beleszeret egy énekesnőnek készülő lányba, Annie Hallba. Őt Diane Keaton alakította, aki szintén Oscar-díjat kapott.
1701340640987.png
 

setni

Állandó Tag
Állandó Tag
Gyönyörű nő volt, és remek színésznő. Film noire-okban, vígjátékokban egyaránt. Nagyon ideillik, mert tudtommal elfeledve, egyedül halt meg.
Annak idején csak a Filmmúzeumban adták a Sullivan utazásait, abban fiúruhás csavargólányt alakított, a szépsége átragyogott az álruhán. Ma is van, illetve a közelmúltban is volt egy-két hasonló típusú "ragyogó" sztár, mint C. Zeta-Jones, Julia Roberts... Vagy még régebben a csodás Audrey Hepburn.
Audrey Hepburn és Gregory Peck ....Római vakáció. (1953).
1701949038388.png
 

setni

Állandó Tag
Állandó Tag
Marvel Marilyn Maxwell (1921. augusztus 3. – 1972. március 20.) amerikai színésznő és előadóművész. Az 1940-es és 1950-es éveket átívelő pályafutása során számos filmben és rádióműsorban szerepelt, és a második világháború és a koreai háború alatt
Néhány filmszerepe volt: Elveszett a háremben (1944) Abbotttal és Costelloval , Champion (1949) Kirk Douglasszal , The Lemon Drop Kid (1951) Bob Hope- pal , New York Confidential (1955) Broderick Crawforddal , és Rock-A-Bye Baby (1958) Jerry Lewisszal
1702020266699.png
 

setni

Állandó Tag
Állandó Tag
Jean-Louis Trintignant (Piolenc, 1930. december 11.Collias, 2022. június 17.) César- és Európai Filmdíjas francia színész.
az 1950-es évek közepén meg kapta első filmszerepét Brigitte Bardot oldalán. Ez igazi világsztárrá tette.
Így nem volt meglepő, hogy Claude Lelouch rendező őt kérte fel 1966-os filmjének, az Egy férfi és egy nőnek egyik főszerepére
1984-ben Szabó László francia–magyar koprodukcióban filmre vitte Gion Nándor Sortűz egy fekete bivalyért című regényét Jean-Louis Trintignant, Kállai Ferenc és Jean Rochefort főszereplésével.
1702323623221.png
 

setni

Állandó Tag
Állandó Tag
Az An Affair to Remember egy 1957-ben bemutatott amerikai romantikus film, amelyet Leo McCarey rendezett , Cary Grant és Deborah Kerr főszereplésével.
. Az American Film Institute szerint minden idők legromantikusabb filmjei között tartják számon. A film McCarey 1939-es Love Affair című filmjének remake-je volt , Irene Dunne és Charles Boyer főszereplésével .
itthon A Félévente randevú (eredeti cím: An Affair to Remember) 1957-ben bemutatott színes amerikai romantikus film. címe.
1703081732652.png
 

setni

Állandó Tag
Állandó Tag
John Michael Turturro (New York, 1957. február 28. –) olasz származású, Golden Globe-díjra jelölt amerikai színész, forgatókönyvíró, filmrendező és filmproducer.
A nagy Lebowski (The Big Lebowski) a Coen testvérek 1997-ben készült filmje. A főszereplő Jeffrey Lebowskit (becenevén Töki) Jeff Bridges, barátját Waltert John Goodman alakítja. A filmet 1998-ban a Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon mutatták be.
A film rajongói az Egyesült Államokban 2003 óta megrendezett Lebowski Fest eseménysorozat alkalmával ünneplik minden évben kedvenc filmjüket.
1703145767548.png
 

setni

Állandó Tag
Állandó Tag
Kamarás Iván (Pécs, 1972. december 22. –) Jászai Mari-díjas magyar színész.
. Az 1990-es évek végén A miniszter félrelép és az Európa expressz aratott nagy sikereket. 2002-ben együtt szerepelt Darvas Ivánnal – akihez sokan hasonlítják – a Szent Iván napja című filmben, majd a Szerelem utolsó vérig olasz-magyar filmdráma Dandyje.
Ezek mellett több magyar sorozatban is szerepet vállal: a Korhatáros szerelemben, a Csak színház és más semmiben, az Aranyéletben, A mi kis falunkban Mintaapákban és a Hazatalálszban.
1703250757969.png
 

setni

Állandó Tag
Állandó Tag
Nem szempont! Nézd meg, milyen gyönyörű, fiatal kori Rita Hayworth, Grace Kelly, Sophia Loren lett feltéve! A fiúk is fontosak! Számomra esztétikai élvezet és nosztalgiázás nézegetni ezeket a fotókat.
Grace Kelly, mint Monaco hercegnője, gyermekei köré gyűltek. Miközben Albert herceg könyvet olvas, Karoline hercegnő az újszülött Stéphanie hercegnőt tartja a karjaiban.
1703863015717.png
 

setni

Állandó Tag
Állandó Tag
Ádám Klári (szül. Ádám Klára, művészneve Sutyi; Pápa, 1930. december 29. – Budapest, 2018. augusztus 3.) gyermekszínész, majd színésznő.
Ötéves volt, amikor Balogh Béla filmrendező felfedezte őt, hatéves korában Lakner Bácsi Gyermekszínháza alkalmazta. Hétesztendősen játszotta el legemlékezetesebb szerepét, Mosodás Sutyit a Háromszázezer pengő az utcán című filmben. Szepes Mária forgatókönyvíró írta meg a szerepeit. Hétéves kora után már kevesebbet hívták filmezni.
A világháborút követően, 1949-ben felvételizett a Színművészeti Főiskolára, sajnos, sikertelenül. 1950–1951-ben az Úttörő Színházban játszott.
1952-ben hazaárulás vádjával hét év börtönre ítélték, mert barátja egy határsértő ismerőse volt. Három év múlva amnesztiával kiszabadult. A börtönben Kovács Erzsi énekesnővel egy cellában ült.
1955 után a Budapest Varietében, a Kamara Varietében és az Állami Déryné Színházban szerepelt.
[a fényképen: Bárczy Katóval a Háromszázezer pengő az utcán című film werkfotóján (Manninger János felvétele, 1937)]
1703873929549.png
 

setni

Állandó Tag
Állandó Tag
Lola Falana (Camden, 1942. szeptember 11. –) amerikai énekesnő, táncosnő, színésznő.
Három éves korában a kislány már táncolt, öt évesen pedig a templom kórusában énekelt.
1966-tól az olasz televízió és a mozi sztárja lett. Miközben három spagettiwestern-filmben játszott, tökéletesen megtanult olaszul.
1970-ben a „The Liberation of L.B. Jones” című filmszerepért Golden Globe-díjra jelölték.
1704009123220.png
 

setni

Állandó Tag
Állandó Tag
Sybil Danning (született: Sybille Johanna Danninger , 1947. május 24.) osztrák–amerikai színésznő, modell és filmproducer. Leginkább arról ismert, hogy az 1970-es és 1980-as években gyakran szerepelt B-filmekben .
a Battle Beyond the Stars (1980) segített abban, hogy B-filmszínésznővé váljon. Az 1980-as években számos filmben szerepelt: Láncolt hőség (1983), Hercules (1983), Malibu Express (1985)
Hogy milyenek is ezek a filmek?
1704550959375.png
1704551047143.png
1704551116359.png
 
Oldal tetejére