Szabadkomuvesseg

Kakariky

Kitiltott (BANned)
[h=1]Amerikai Szabadkőműves Államok[/h][h=2][/h]

Az Amerikai Egyesült Államok a világ legerősebb állama. Ez volta az első és talán egyetlen szabadkőműves állam. A szabadkőművesek jelen voltak minden nagy történelmi eseménytől a francia forradalomtól a Dél-Amerikai államok megalakulásáig, de az USA az a hely, ahol függetlenné válása után is aktív szabadkőművesség folyt. A legbelsőbb politikai körökben is jelen voltak és építették az országot egészen napjainkig.
szabkom.JPG
Az Észak-Amerikai szabadkőművesség gyökerei 1682-re nyúlnak vissza, amikor John Skene az aberdeeeni páholy tagja letelepedett Új-Angliában. 3 évvel később Nyugat-Jersey helyettes kormányzója lett. A vad amerikai tájon a szabadkőművesek kezdték hirdetni az Európából hozott elveket. Vallásszabadságról, tudásról, ésszerűségről és emberszeretetről beszéltek. Az amerikai szabadkőművességre nagy hatással volt a rózsakeresztes testvériség. Ez a titkos társaság 15. századi Németországban alakult ki a titkos tudományok tanulmányozására.
rozsakereszt.jpg
Nem csak az a rózsakeresztesek szokásait vették át, hanem egyiptomi és görög jelképeket is. Ezek a jelképek egy része ma is felfedezhető az amerikai nemzeti jelvényeken. A rózsakeresztesek állításai szerint 1694-ben alapították az első amerikai páholyokat Philadelphiában, amikor William Penn a kvéker az első vallásszabadságot követő közösséget létrehozta. Meghívta Johann Jacob Zimmermannt és a tökéletesek rendjét Németországból, hogy csatlakozzanak hozzájuk. A rózsakeresztes Zimmermann szerint Jézus 1700-ban visszatér, ezért 1694-ben csillagvizsgálót építettek amerikai földön. Természetesen nem lett igaza és ezért a rózsakeresztesek szétszéledtek Philadelphiában.
1717-ben megalakult az angliai nagypáholy. Fennhatóságát ki akarta terjeszteni minden gyarmati páholyra is, azonban az amerikai páholyok ellenálltak. Ez évekkel megelőzte az amerikai függetlenségi háborút. Ezek a páholyok álltak a függetlenség fő hirdetőivé. Benjamin Franklint 1732-ben avatta be a Turn Talent páholy. Az 1773mas bostoni teadélutánt is szabadkőműves cselekménynek titulálják, akik a Szent-András páholy tagjai voltak. Ők pont ezen az estén nem üléseztek. A felszabadított rabszolgák 1775-ben megalakították saját páholyukat a Prince Hall páholyt. 1776-ban az Egyesül Államok kikiáltotta függetlenségét és létrejött az alkotmány is. Mivel sok szabadkőműves vett részt ezekben az eseményekben befolyásuk megkérdőjelezhetetlen. A függetlenségi nyilatkozat aláíróinak 16%-a szabadkőműves volt. A konföderáció aláíróinak negyede, az alkotmány aláíróinak harmada és az eredeti államok kormányzóinak harmada szintén. Az első képviselőházi elnök, legfelsőbb bíróság néhány tagja, a kontinentális hadsereg tisztjeinek 46% és a 7 tábornok majd fele szabadkőműves volt. A függetlenség kikiáltása után nyilvánosság elé léptek és külön társadalmi életet folytattak. Ez mégjobban növelte népszerűségüket.
feherhaz.jpeg
George Washington az államok első elnöke is szabadkőműves volt. Ő kezdte el építetni a fővárost, ami tele van szabadkőműves jelképekkel. A 3 legfőbb építmény a kapitórium, a fehérház és a Washington emlékmű, az Obeliszk derékszögű háromszöget zár be, ami szabadkőműves jelkép. Ez mellett még sok furcsaságot rejt Washington D.C. A szabadkőművesség elterjedésével valószínűsíthető az illuminátusok beszivárgása az amerikai páholyokba is. Thomas Jeffersont is megvádolták azzal, hogy illuminátus. Jefferson pártjának az utódai irányítják ma az Egyesült Államokat.
dollar.jpeg
Az Egyesült Államok címere tele van szabadkőműves és illuminátus jelképekkel. Ez a címer a dolláron is megtalálható. Az egyik oldalán a fehér fejű rétisas látható. Az eredeti tervben egy főnix szerepelt, ami szintén szabadkőműves jelkép. A sas felett egy kör alakú keretben 13 csillag található, ami az új csillagállást jelképezi. A csillagok ötágúak, azaz pentagrammák, amit szintén használtak a szabadkőművesek is. A csillagok pedig egy hexagrammot, azaz Dávid-csillagot formáznak. A sas karmával 13 levelű olajágat tart. A sas melle előtt egy pajzs van 13 csíkkal. Valószínűleg azért, mert 13 angol gyarmat vált függetlenné, de az is lehet, hogy 13 fokozat van az illuminátus rendben. A másik oldalán még több érdekesség van, amin egy 13 lépcsős csonkapiramis van a végén pedig világegyetem nagy építőmesterének a szimbóluma a mindent látó szem. A piramis alatt ez olvasható: NOVUS ORDO SECLORUM, azaz a korok új sora. Ez emlékeztet az illuminátusok új világrend elméletére. Egy hat ágú csillag rajzolható ki, amelynek csúcsai az M, A, S, O, N betűkre és a mindent látó szem csúcsára esnek. Ha összeolvassuk a betűket kijön a mason, azaz kőműves szó. Vagy összerakhatjuk úgy is, hogy A, O, N, M, S ami egy rövidítést takar: Ancient Order Noble Mystic Shrine, azaz A tikos szentély lovagjainak ősi rendje, ami szintén a szabadkőművességhez kapcsolható. Maga a piramis szabadkőműves jelkép. Az alatta lévő római számokkal írt 1776 utal a függetlenséggé válása, de ugyan ebben az évben alakult az illuminátus rend is.
sas_dollar.JPG

piramis.jpg









szabadsag_szobor.jpg
A szabad kőművességet egy időben üldözték, ezért titokban kellett tovább működniük. Sokak szerint, amikor Franciaország a szabadságszobrot ajándékozta az Egyesült Államoknak egy újabb szabadkőműves munkásság volt. Szerintük a Grant Orient de France ajándékozta az amerikai szabadkőműveseknek azt a szobrot, amely magasra emeli a megvilágosodás fáklyáját. A tervezője Frédéric Auguste Bartholdi és építője Gustav Eiffel szintén szabadkőművesek voltak. A 20. században a szabadkőművesség újra megerősödött és ismét fontos posztokat töltöttek be. Theodor Roosevelt, William Howard Taft, Warren G. Harding, Henry S. Truman amerikai elnökök és még sokan mások szabadkőművesek voltak egészen a 60-as évekig. Az utolsó biztosan tudott elnök Lyndon B. Johnson volt. Ezek után a szabadkőművesség eltűnt a köztudatból, már csak az összeesküvés gyártók beszédtémája. Vajon tényleg eltűntek, vagy még mindig ott vannak a háttérben?
 

j1920

Állandó Tag
Állandó Tag
...mindenhol ott vannak, és mindenben igyekeznek átvenni az irányitást. De vannak olyan dolgok, amikben ha az ő kezük nem lenne benne, nem haladtak volna a dolgok előre.
 
Oldal tetejére