Szaktanácsadás - szakértés - tanfelügyelet II.

ladysla témája a 'Pedagógusoknak' fórumban , 2015 December 6.

 1. Drungyus

  Drungyus Állandó Tag

  Nem tudom hanyadik generációs, de fővárosi intézmény neves pedagógusa az illető. Én még mindig nem térek magamhoz. Most ajánlanom kellene az Útmutató 92. oldalát? Mondanom sem kell az intézményi delegált kapott az alkalmon és kijelentette, hogy akkor gyorsan szólni kell mindenkinek, ne dolgozzon feleslegesen... De akkor mégis én tudom jól. Húú akkora a káosz köreinkben is már. :confused:
   
  Gagamail, Csip-csup és anett5 kedveli ezt.
 2. BAJ

  BAJ Állandó Tag

  Átböngésztem (igaz, csak amúgy kutyafuttában) az új kézikönyveket. Nem sok változást látok. Tudom, hogy nem voltam még elég alapos, de jelentős különbséget csupán a szülői kérdőívnél látok, miszerint csak akkor kell, ha a szülők ragaszkodnak hozzá. Viszont azt, hogy ragaszkodnak vagy sem, a jegyzőkönyvben rögzíteni kell.
  "8. Az önértékelő pedagógus az értékelésben részt vevő kollégák által rögzített tapasztalatok alapján minden elvárás esetében az „Útmutató a pedagógusok minősítési rendszeréhez” című útmutató szerinti skálán értékeli az elvárás teljesülését – megjelölve az értékelés forrásául szolgáló, az informatikai rendszerben korábban rögzített tapasztalatokat –, illetve kompetenciánként meghatározza a kiemelkedő és a fejleszthető területeket (amennyiben van ilyen). Ha egy elvárás teljesülése a rendelkezésre álló tapasztalatok alapján nem megítélhető, akkor ott az „n. é.”, nem értelmezhető megjelöléssel kell jelezni. Az önértékelés eredményét az informatikai rendszer elérhetővé teszi az értékelt pedagóguson kívül, az intézményvezető, valamint külső ellenőrzés esetén az Oktatási Hivatal és a külső szakértők, szaktanácsadók számára is."
  Ezt a kézikönyvből (önértékelési) idéztem. Ez azt jelenti, hogy ha egyszer az életben látni fogom az önértékelési felületemet, ott lesz egy táblázat, ahol felsorolják a 8 kompetenciát a 77 indikátorral? Majd szépen sorban haladva adok magamnak pontokat (né., 0, 1, 2, 3), megjelölve azt a dokumentumot (tanmenet, füzetek, óravázlat, interjú), amely alapján azt az értéket adtam magamnak, amit adtam? Tehát ugyanúgy járok el tulajdonképpen magammal szemben, mint ahogy a szakértők a minősítéskor a minősítettel? Viszont akkor minek kell kitölteni a Pedagógus önértékelő kérdőívét? Vagy én értek valamit nagyon félre?
   
 3. Kacagóbab

  Kacagóbab Állandó Tag

  Olvastad amit írtam?
  Azt írtam, hogy nem volt a tanácsadóknál tanfelügyelet.
  Erre azt válaszolod, hogy természetesen volt minősítés.

  Én tanácsadó és szakértő is vagyok, úgyhogy nem tudok magam farkasa lenni és másoké sem szeretnék.

  Nemrégiben olyan ideiglenesen Ped. II.-be sorolt pedagógusoknak tették kötelezővé a minősítésre jelentkezést,
  akik előtte egy évvel töltötték fel a rövidített portfóliót és úgy volt, hogy akkor néhány évig nyugtuk lesz.
  Nem így történt.
  Én nem hallottam akkor ekkora elégedetlenségről, mint ami most van.
   
  Utoljára módosítva a moderátor által: 2016 Február 2
  Olivia69, Balhási Veri és Krémusz kedveli ezt.
 4. t.s.

  t.s. Állandó Tag

  Én sem találtam -egyelőre - más különbséget az előzőhöz képest.... Ha valaki rábukkan valami fontosra, akkor hívja már fel a figyelmünket :D. A tervezetben szerepelt, hogy esetleg lecsökkentik az önértékelési folyamatban a látogatott órák számát egyre. Ezzel mi a helyzet? Jelenleg a BECS-nek 2 tanórát kell látogatni és értékelni? Ti hogy tudjátok? :):):o
   
  fruzsinafanni kedveli ezt.
 5. csuÁgnes

  csuÁgnes Állandó Tag

  Sziasztok!Vezetői tanfelügyelettel kapcsolatos tapasztalata van valakinek,esetleg forgatókönyv?
   
  Semostyán Erika és GVA kedveli ezt.
 6. peha

  peha Állandó Tag

  Én is megyek vezetői tanfelügyeletre, vezető tanfelügyelő leszek. Esetleg bejelentkező levele van valakinek?
   
  csuÁgnes kedveli ezt.
 7. songika

  songika Tag

  Kedves Szakértő Kollégák!
  Arra lennék kíváncsi, hogy vajon milyen új feladatokat fogunk kapni a sok eltörölt tf látogatás helyett? Valaki hallott erről valamelyik oktatási fórumon?
   
 8. gtszg

  gtszg Állandó Tag

  Kedves Drungyus!
  Szerintem félreértés van a dologban.
  A tematikus tervet és óravázlatot csak az órán|foglalkozáson résztvevőknek kell adni. Ha az elnök nem ment be (mert szó szerint nem feladata), akkor neki valóban nem kellett. A védési jegyzőkönyvnek sem része. A szakos tölti a látogatási jegyzőkönyvvel együtt.
  Ezt gyorsan helyre kell tenni, mert a következő minősülők kellemetlen helyzetbe kerülnek. (és így terjed a rémhír)
   
 9. vandor64

  vandor64 Állandó Tag

  Én is azzal kezdem a tanfelügyeleti munkát március 11-én:( Őszintén szólva még nem sokat foglalkoztam a témával, mert vártam a változást.( Ami kis mértékben egyszerűsödött, de azért nem lehet hátradőlni)
  Szerintem első körben telefonos egyeztetésre van szükség a helyi sajátosságok részletes megismerése miatt, aztán jöhet csak a konkrét szervezés. Én itt mindenképpen a telefonos megbeszélést preferálnám.
   
 10. Bodnár Józsi

  Bodnár Józsi Állandó Tag

  Újabb minősítések, amiket eddig senki nem fogadott el. Legalábbis nekem. Mindkét szakértő 200 km távolságról kirendelve, 4 óra tömegközlekedve - 20000 Ft. Ja, mellesleg 11:30-ra érnék az oviba, ahol megnézhetném, melyik kisgyerek alszik édesdedebben. Bízom a társam intézi a töröltetést, ha nem majd én. A magasságos algoritmus a régi, töretlenül megy az eszetlenség!!!
  [​IMG]
   
 11. peha

  peha Állandó Tag

  Köszi a javaslatot, igazad van.
   
 12. ladysla

  ladysla Kormányos Fórumvezető Kormányos

  20.000 Ft? Ne is panaszkodj :) 200 km feletti és 10.000 Ft. Ilyeneket is osztogatnak :)
   
  Bodnár Józsi kedveli ezt.
 13. BAJ

  BAJ Állandó Tag

  "A pedagógiai-szakmai ellenőrzéshez hasonlóan a pedagógus önértékelésnek is az egyik legfontosabb módszere az egységes szempontok szerinti megfigyelés, amely két óra/foglalkozás látogatását, valamint a látottak megbeszélését foglalja magában."
  Ez a 32. oldalon van az új kézikönyvben. Egyébként nálam ez például roppant érdekes volt. Mármint az óralátogatás elemzése a segítő részéről. Ő a vezető-helyettes volt. Amikor elolvastam, amit írt, mondtam neki, hogy ennyi mindent nem is láthatott abban a két órában. Erre azt felelte, hogy ő nem csak arra két órára gondolt, amikor megírta a véleményét a szempontok szerint, hanem mindazokra az órákra, amiket nálam már látott.
  Szerintem neki van igaza. Sem egy, sem két óralátogatás alapján nem lehet a szempontsort nyugodt szívvel kitölteni. Csak akkor lesz reális, ha sok-sok óralátogatás tapasztalatát sűríti egybe.
   
 14. Drungyus

  Drungyus Állandó Tag

  Kedves Gtszg!
  Az elnök egyértelműen fogalmazott: Nem kell a minősítendő pedagógusnak tematikus tervet és óratervet készítenie. S ebből következően nem kell jegyzőkönyvhöz csatolva (fűzve) sem feltölteni. Nem arról van szó, hogy neki vagy nem neki kell. ( Szakosként én is töltöm mindig.)
  Szerinte pont a szakértők között van zavar, mert elterjedt ez a gyakorlat. Most meg ő okozott jó nagy zavart nálunk ezzel. Persze az is jó kérdés, hogy a szakos szakért miért ült kukán, illetve csak annyit reagálva, hogy neki eddig azt mondták, kell.
  Na mindegy. Illetve nem mindegy, de ez van.
   
  anett5 kedveli ezt.
 15. BAJ

  BAJ Állandó Tag

  Épp meg akartam érdeklődni, hogy mit szólt ehhez a szakos, de már válaszoltál is rá. Kolléganőm csütörtökön minősül, most írta, hogy azt kérte a szakos, küldje el neki előtte a tematikus terveket és óraterveket. Tehát a mi szakosunk képben van ;).
   
  Drungyus kedveli ezt.
 16. BAJ

  BAJ Állandó Tag

  Még annyit hozzá, hogy értékelni nem külön-külön kell, hanem egyben. Tehát egy óralátogatási szempontsort kell kitölteni a két óráról.
   
  t.s. kedveli ezt.
 17. gtszg

  gtszg Állandó Tag

  Kedves Jucus424!
  A jogszabály és az eljárásrend szerint az elnök legalább 15 nappal korábban felveszi a kapcsolatot az intézménnyel és a pedagógussal. Jelen esetben ezt jan. 28.-ig meg kellett volna tenni. Auditoroknál potyogna a -pont.
  Ha a kérdéseket lezártad, ez azt jelenti, hogy elküldted az elnöknek. Az adminisztráció ezen részével nincs dolgod. A kérdések időpontját a felület még mindig a régi időbeosztás szerint kezeli: védés előtt 9. 7. nap.
  Dolog lenne a látogatás időpontjának rögzítése a felületen, amiről az elnöknek egyeztetni kellene.
  Az előzetes értékelést legkésőbb a védés előtti nap zárjuk, hogy a jegyzőkönyveket ki lehessen nyomtatni. Ez azt jelenti, hogy addig dolgozhat mindenki.
  Tény, hogy rendkívül bonyolult, ha minden héten van egy minősítés, könnyen torlódnak az időpontok, de ennyire nem lenne szabad.
  Esetleg Te tegyél egy gesztust az elnök felé. Ha nem reagál, jelezd a POK-nak, eljárásrendi hiba. A pedagógus pedig a védést követő 15 napon belül értékelheti a bizottság munkáját.
  Sajnálatos eset.
   
  biblio és Verőce kedveli ezt.
 18. anett5

  anett5 Állandó Tag

  Ne haragudj, kérlek.
  Az első mondat a hivatalos válasz, a többi.... Emlékszem, mikor a Dariban óvónéni és kollégiumi nevelőtanár lettem.... Más is járt így.
  Ha elfogadták az ovit, akkor bizonyára van tapasztalatuk, vagy kérdezz rá telefonon.
   
  Csip-csup kedveli ezt.
 19. anett5

  anett5 Állandó Tag

  Ezek szerint valaki náladnál is jobban.
  Van még lejjebb???
   
  Drungyus kedveli ezt.
 20. llillia

  llillia Állandó Tag

  Kedves Szakértők,

  februárban fogok minősülni. Hogyan lehet az, hogy tőlem kértek kiegészítésként reflexiót a linkgyűjtemény és az intézményi szintű rendezvény dokumentumok után több kolleganőmtől meg semmit. Már megírtam hiánypótlásként csak érdekelne, hogy ezek szerint felületes voltam a feltöltésnél vagy nem is kellenek?
   

Megosztás