Szaktanácsadás - szakértés - tanfelügyelet II.

ladysla témája a 'Pedagógusoknak' fórumban , 2015 December 6.

Témaállapot:
Not open for further replies.
 1. Gagamail

  Gagamail Állandó Tag

  Nem vagyok hajlandó "tetszikelni", bár a figyelemfelhívást és felhívót nagy becsben tartom.

  A "vetítési alap" (ez az az összeg, amit a minimálbér helyett kitaláltak, hogyan lehet emelni is, de nem is) jelenleg 101.500 forint (a 2014-es minimálbér!)!!!!!!

  Ez olyan rendszert vetít előre, törvénnyel megtámogatva (tehát pá-pá magyar bíróság, pá-pá Brüsszel), ami 125 ezer pedagógus száját fogja be szeptember 1-től. Remélem, lesz, aki megtámadja a Kúriánál, mert ez egyértelműen sért több egyéb jogszabályt is - az emberi, munkavállalói jogainkról nem is beszélve.

  2017-es feltöltési útmutatót találtam(lehet, hogy más már feltette, akkor bocs, figyelmetlen voltam, de inkább 2x legyen, mint egyszer sem).
   

  Csatolt fájlok:

 2. Béci76

  Béci76 Állandó Tag

  Sziasztok! 2016-ban 7 int. tanfelügyelet volt. Ebből az egyik enyém volt (tanfefügyelőként). A kézikönyv alapján készültünk, más segítség nem volt. Igaz, hogy az intézményi önértékelés és a dokumentumok rendben voltak!
  A vezetői tanfelügyelet megelőzi, de nem feltétele a pedagógusok önértékelésének megléte, annyi van amennyi. = Nem releváns
   
 3. Sárkánynyúl

  Sárkánynyúl Állandó Tag

  Kedves Szakértők!
  Nálunk még senki nem önértékelt, viszont áprilisban vezetői tf.lesz. Szeretném megkérdezni, hogy az útmutatóban található "az intézményvezetők ellenőrzésére nemcsak a vezetőellenőrzés, hanem a pedagógusellenőrzés keretében, az ott meghatározott standard szerint is sor kerül" rész azt is jelenti, hogy a vezetőnek nem csak vezetőként, hanem pedagógusként is el kell végeznie a tf. előtt az önértékelését?
   
 4. BAJ

  BAJ Állandó Tag

  A vezetőinek nem is, de szerintem az intézményinek mind a vezetői, mind a pedagógus része. Az releváns. ;)
   
  Gagamail, Béci76 és aranyhaj16 kedveli ezt.
 5. BAJ

  BAJ Állandó Tag

  Én ezt úgy értelmeztem, hogy külön-külön. Most éppen intézményvezetőként önértékel, de ő egyben pedagógus is, ezért rá is vonatkozik, hogy 5 évente sor kerül pedagógusként való önértékelésére is.
   
 6. Béci76

  Béci76 Állandó Tag

  Mivel a vezetői tanfelügyeletet (tavasszal) is én végeztem abban az intézményben, ahová kirendeltek intézményi tanfelügyeletre (ősszel), nagymértékben megkönnyítette a munkámat! Megismertem a vezetőt és az intézményről is sok információt szereztem ezáltal. Az intézmény feltöltötte a BECS által becsületesen elkészített intézményi önértékelést. Ez adja a legtöbb információt az értékelőlap elkészítéséhez. Az interjúk is nagyon hasznosak voltak, különösen a szülői képviselőivel!!! A szükséges dokumentumok rendelkezésünkre álltak! Úgy gondolom, hogy ebbe a munkába felesleges lenne 30-40 pedagógus önértékelését áttekinteni. A mérési eredményeket és az intézménybe járó gyerekek "besorolását"(3H, SNI, BTM), helyszíni tapasztalatokat felhasználva el tudja minden szakértő készíteni a reális értékelést.
   
 7. kaktusz68

  kaktusz68 Állandó Tag

  Gyógypedagógusok segítségét kérem!
  Soha nem voltam még gyógypedagógus minősítésén. Így upload_2017-1-10_21-22-58.png vagyok.
  Rengeteg ezzel kapcsolatos dokumentumot átnéztem, mégis szeretném a témában jártas kollégák véleményét kérni.
  A tematikus tervvel kapcsolatban kérem a segítséget!
  A csoport - fejlesztő iskolai csoport, EGYMI - éves terve témahónapokból épül fel.
  Adott a havi témakör.
  A tematikus terv viszont egy hét foglalkozásait tartalmazza. Azt nagyon részletesen, minden mozzanattal, minden foglalkozáshoz.
  Elegendő ennyi???? Itt nem kell az egész témát szerepeltetni a tematikus tervben? Elég egy hét?
  Köszönöm!!!!
   
 8. Krémusz

  Krémusz Állandó Tag

  Úgy gondolom, hogy amennyiben elegendő információ kapsz így a beadott anyagból, amely alapján el tudod dönteni, hogy az egymásra-épülés, miegymás megvalósul-e a kolléga tervező munkájában, akkor jó így. Azt írod, elég részletes, ezért úgy vélem megelégedhetsz vele, illetve kérdés még az, hogy mennyivel jutnál több infóhoz, ha egy teljes hónap lenne papírra fektetve. Arról nem is beszélve, hogy lehet olyan összetételű (sérülés súlyossága, halmozottsága, stb okán) a csoport, hogy nem is nagyon lehet részletesen ennél hosszabb távon tervezni, hisz adódhat ebben a hétben a megvalósítás során olyan helyzet, hogy változtatni kell, egy helyben topogni kell, módszereket változtatgatni kell, vagy bármi más. Itt az egyénre szabottság is sokat játszik.
  Ne parázz, szerintem, de mindenképp kívánom neked, hogy pedagógiai tapasztalataid legizgalmasabb és legszebb élménye lesz/ legyen ez a minősítés (legalábbis az én tapasztalatom ez szakértőtársaim részéről, akik először találkoznak egy EGYMI-ben folyó munkával és légkörrel.....).
   
 9. kaktusz68

  kaktusz68 Állandó Tag

  Kedves Krémusz!!!
  Nagyon köszönöm a segítséget és a biztató szavakat! upload_2017-1-10_22-26-50.png
   
  cubakati és kros kedveli ezt.
 10. Verőce

  Verőce Állandó Tag

  Ez jól jön. Hol találtad?
   
 11. rilike

  rilike Tag

  Kedves szakértők! Tudom már volt itt róla szó, csak nem emlékszem rá pontosan....az intézményi tanfelügyelet vezető szakértőjének (vagy a szakértők egyikének) az intézmény ellenőrzéséhez szükséges az 5 éves vezetői gyakorlat megléte?
  Előre is köszönöm a segítségeteket :)
   
 12. Csipike2014

  Csipike2014 Állandó Tag

  rilike!
  Elég, ha a bizottság egy tagjának van 5 éves vezetői gyakorlata.
   
  raheb kedveli ezt.
 13. Calibri

  Calibri Állandó Tag

  Szerintem, csak vezetői tf esetén szükséges. A tf -i kézikönyvben benne van.
   
  Utoljára módosítva: 2017 Január 11
 14. Csipike2014

  Csipike2014 Állandó Tag

  Calibrnek igaza van!

  A szakértők kirendelésekor a Hivatal figyelembe veszi a jogszabályban meghatározott feltételeket úgy, mint:
  - pedagógusellenőrzés esetén a pedagógus intézménytípusát és munkakörét, melynek megfelelő intézménytípusban és munkakörben ötéves gyakorlattal rendelkező szak- értőket rendel az adott pedagógushoz;
  - intézményvezető-ellenőrzés esetén az adott intézménytípusban szerzett öt éves gyakorlatot és intézményvezetői tapasztalatot, mellyel legalább az egyik szakértőnek rendelkeznie kell;
  - intézményellenőrzés esetén az adott intézménytípusban szerzett ötéves gyakorlatot és bizonyos további speciális feltételeknek (egyházi intézmények, gyakorló intézmények, alternatív nevelés-oktatást folytató, nemzetiségi, illetve szakképző intézmények esetén) való megfelelést

  Kézkönyv 16. oldal
   
 15. csucu

  csucu Tag

  Kedves Fórumozók!

  Segítségetek szeretném kérni, mivel kérdésemre sokadik weboldal meglátogatása után sem találtam választ.

  Egy általános iskolában tanítok, ahol jelenleg is érvényben van a heti 32 órás kötelező iskolában tartózkodás és a munkaidő elszámolás. A munkaidő elszámolásunk tartalmazza a megtartott óráinkat, ezen felül nekünk kell kitölteni, milyen tevékenységeket végzünk a nevelés-oktatással le nem kötött részben. A kérdésem az lenne, hogy az intézményvezetőnk jogosan jár-e abban az esetben, ha a nevelés-oktatással le nem kötött időnkben nem engedi beírni a munkaidőelszámolásunkba a következő pontokat: foglalkozások, tanítási órák előkészítése, a gyermekek, tanulók teljesítményének értékelése, a pedagógiai tevékenységhez kapcsolódó ügyviteli tevékenység stb. Szerinte ezek nem tartoznak a 32 órás kötött munkaidőnkbe.

  Állítása szerint csak azt írhatjuk be, ami az éves munkatervünkben számunkra meghatározott. Mint pl: versenyfelkészítés, könyvtári ügyelet, ünnepségek szervezése. Ezek azonban nincsenek minden héten.

  Válaszotokat előre is köszönöm!
   
 16. Csipike2014

  Csipike2014 Állandó Tag

  Kedves csucu!
  Ebben a témában van egy nagyon jó írása Petróczi tanár úrnak. Egyértelműen leírja, hogy az intézményvezetőnek szeptemberben, írásban kellett tájékoztatni a dolgozókat arról, hogy mely feladatokat kell ellátnia az iskolában, melyeket végezhet otthon. Ha ez elmaradt, akkor semmit nem kérhet számon tőletek!
  http://www.petroczigabor.hu/cikkek/igazgato_kollegaknak/Kotott_munkaido_az_intezmenyben.html
   
 17. Csipike2014

  Csipike2014 Állandó Tag

 18. csucu

  csucu Tag

 19. Csipike2014

  Csipike2014 Állandó Tag

  A nevelőtestületnek közösen kellene fellépni! (ha ez megoldható)
  Ha nem, akkor érdemes körülnézni a környéken és megpróbálni elhelyezkedni egy normálisabb helyre (sajnos a munkahelyi stressz előbb-utóbb a magánéletre is rányomja a bélyegét!)
   
 20. BAJ

  BAJ Állandó Tag

  Hát, nem szívesen dolgoznék azon a munkahelyen, ahol te. Egyébként eddig, amíg mindenhol kellett vezetni, bizony benne volt az értékelés, az előkészítés, stb. Nálunk a munkaidő-nyilvántartásban most csak az érkezési és távozási időt kell beírni, valamint aláírni. A kötött munkaidő neveléssel-oktatással le nem kötött részében mi a dolgunk, azt a munkaterv tartalmazza. A munkatervet a tantestület elfogadta. Innentől kötelező érvényű, ami benne van. Ha nálatok nincs leírva, akkor nem kérhet semmit. Közös kiállással keresztül lehet vinni rajta. Ha benne van a munkatervben, és ti elfogadtátok, akkor gond van, mert akkor a főnöknek van igaza. Ebben az esetben azt tudjátok tenni, hogy jövőre a munkaterv elfogadásánál észnél lesztek (de együtt, mindenki, mert csak úgy megy). Mellesleg nálunk ez szerepel: eseti helyettesítés, intézményi feladatok, tanulói felügyelet. Nincs túlcifrázva, bármi lehet. És ami fontos, nem kell vezetnünk.
   
Témaállapot:
Not open for further replies.

Megosztás