Szaktanácsadás - szakértés - tanfelügyelet II.

ladysla témája a 'Pedagógusoknak' fórumban , 2015 December 6.

Témaállapot:
Not open for further replies.
 1. anett5

  anett5 Állandó Tag

  Ma törölték a tegnap nyílt portfóliót....:o
  Szakosként már átnéztem és az elnöknek írtam mailt is....:mad:
  Kaptam újabb eljárást... :dr_9:
  Mester minősítést...:dr_175::(
   
 2. BAJ

  BAJ Állandó Tag

  Miért törölték? Látod, a nagy sietség nem vezet jóra.
  A mester milyen mester?
   
 3. selmec

  selmec Állandó Tag

  Intézményi önértékelés -századszor
  Már a második évben futunk neki, de a kollégák nagy többségének még mindig kínai. Találtam egy ügyes összefoglalót, amit elküldök minden érintettnek, és felteszek az e-napló üzenő felületére is. Mankó gyanánt...
  Megosztom veletek, hátha szüksége lesz rá más "BECS"ES csapatnak is.
   

  Csatolt fájlok:

 4. V. P. Zsuzsa

  V. P. Zsuzsa Állandó Tag

  Ha tanító napköziből írja a portfólióját, akkor a szakos is tanító. Én már többször voltam ilyen kollégánál szakos szakértő (magam is tanító vagyok). A tanító ugyanis minden tárgyat taníthat alsóban. A tanároknál nem tudom, hogyan működik ugyanez.
   
 5. gtszg

  gtszg Állandó Tag

  Ha ez megnyugtató, Sonkádon részletesen kifejtettem pontosan Gerendáséknak.
  Nekem is az volt az érzésem, hogy a megbízás számukra is csak annyi, mint a nemszakértő pedagógusoknak, vagyis a látogatás napja.
  Kimegyek, jobbra nézek, balra nézek és kész.
  Ott is elmondta, a szünet verziót. Én válaszként elmondtam, hogy egy 30 napos lelkiismeretes munka után megyünk ki a látogatás napján. Úgy felkészülve, hogy méltón képviselhessük az OH-t, mint megbízónkat. A szünetben valóban nincs látogatás, de nekem pl. karácsonykor, illetve szilveszterkor is kellett küldenem a kérdéseket, a leveleket, mert az eljárásrend szerint pont ezeken a napokon volt esedékes. Vagyis, a szünetben is dolgozunk. És mindezt nem panaszként mondtam, hanem azért, mert ha ők, mint megbízók nem becsülnek meg, és értékelik a munkánkat, más sem fogja, ennek következtében pedig elhal a teljes rendszer.:(
   
 6. selmec

  selmec Állandó Tag

  Örök klasszikus, a tanórák tervezése, menete.
  Lehet akármilyen csoda modern csillogó villogó, vagy hagyományos, frontális a tanóra, az alapfeladat, az algoritmus,, a DIDAKTIKAI céloknak való megfelelés. Ez, a minősítésen, az óralátogatáson, az elemzés- értékelés alapja.Sokszor már feledésbe kerül, /olyan régen tanultuk./
  Óralátogató, minősítő, portfólió író főszezonban nem árt egy kis "ismétlés"
   

  Csatolt fájlok:

 7. csirep58

  csirep58 Állandó Tag

  Átéltem többször is. Magyar szakosként ugye különösen borzong a lelkünk, hogy a végeredmény egy helyesírási hibákkal teli szöveg. Műszaki analfabéta vagyok, de úgy gondolom, egy informatikus pillanatok alatt segíthetne. Ezt már tavasszal elmondtam... Bevallom, először küldtem egy elnézést kérő levelet a kollégának, azt követően a védés végén jeleztem, elnézést kérve.
   
 8. Verőce

  Verőce Állandó Tag

  Szerintem unatkozik.
   
 9. fclaire

  fclaire Állandó Tag

  Én nem kérnék ilyet. Nincs is ez leírva, hogy ezt is kérni kell. Meg a tanév 3. hete van , van elég adminisztrációs tennivaló enélkül is.
   
 10. kros

  kros Állandó Tag

  most voltam intézményin, eszünkbe sem jutott. A dokumentumrendszerben nem szerepel, nem véletlenül: az ilyen típusú dokumentumok a pedagógus tanfelügyelete kapcsán kerülhetnek előtérbe.
  Nemhogy túlbuzgóság, szakmai hiba.
   
 11. Csipike2014

  Csipike2014 Állandó Tag

  Kros! Te is nagyon elfáradtál? Engem teljesen kifacsar egy intézményi tanfelügyelet, olyan vagyok, mint akinek leszívták az agyát!
   
 12. zelda87

  zelda87 Állandó Tag

  Kedves Fórumozók!
  Szakértői konferencia, Gerendás János: kicsit távolságtartó, kioktató hangnemben kezdett. Kötelező diák után kérdések, felvetések tömege:
  - sajnos minden indikátorhoz kell írni megállapítást a dokumentumok alapján, nem elég az, amit Selmec írt!
  - 3 vagy 5 szakértő: nem értette, hogy így párhuzamosan mehetne bejárás, interjú, helyszíni dok elemzés. Szerinte csak a kirendelések száma nőne ezzel.
  - Semmi elemzés nem született a pilot program keretében és a tavasszal lezajlott intézményi tanfelügyeletekrőL!!! Lehet, senki bele sem nézett eddig?
  - Egy kolléga szeretettel hívott minden szakértőt az intézményükbe tanfelügyelni, elmondta, náluk csak a PP 5000 oldal! Nem írtam félre, tényleg ötezer!!!--- Ekkor éreztem, hogy osztályvezető úr elgondolkodott a feladat nagyságáról, hangnemet váltott. A problémák jelzését kérte, ígérte az együtt gondolkodást, olyannyira, hogy szakértőtárs elmondása után: 9 intézményi tanf. egymás után, hétszer vezető : a terhek csökkentéséről beszélt!
  - jegyzőkönyvet szakértők, int.vez, esetleges delegált pl. nemz önkorm. ír alá, pecsét, iktatás, szkennelés, feltöltés, marad az intézményben. Mellékletben lehet csatolni szülők és pedagógusok jelenléti ívét az interjúról.

  Ennyi hirtelen. Holnap kezdek az intézményiekkel,három hétig meg sem állok:dr_26::dr_16:
   
 13. spiky

  spiky Állandó Tag

  Egy ponton helyesbítenék: Gerendás úr azt mondta, hogy mindegyik területhez kell írni , nem azt, hogy mind a 132 ponthoz. Valamint hangsúlyoznám azt, hogy nem elvárás a szülői és pedagógusi jelenléti ív. Bennem aggályokat kelt a nevesítés. ( biztos túl para vagyok)
   
 14. kros

  kros Állandó Tag

  Intézményi tanfelügyelet.
  Néhány sorban a tapasztalatokról.
  Szerencsém volt, két nagyon felkészült, nagyon aranyos szakértővel hölggyel dolgoztam együtt, teljes egységben, együtt, szerintem értitek, mire gondolok, amikor ezt értékként írom.
  Az időbeosztásról. Mindenkinek javaslom, ha még nem küldte el a beköszöntő levelét, alaposan gondolja át.
  Szerintem rögtön, bevezetésnek, mindenkivel való találkozás előtt, szükség van úgy egy órára, amikor pl. egyeztetjük az interjú-sorozatok kérdéseit. Meglehet, ezt akár email-váltásokkal is lehet, de ennyit érdemes ráfordítani.
  Mi úgy csináltuk, hogy a Kézikönyv kérdéssorát gyomláltuk ki - melyek azok, amelyekre már megtaláltuk a választ -, majd ezeket kiegészítettük a saját kérdéseinkkel, amelyeket viszont még szükségesnek tartottunk. Tervezetten maradt néhány olyan kérdés, amelyet mindhátom interjúban (direkt) szerepeltettünk, arra való kíváncsi ráfigyeléssel, lesz-e különbség a partnerek álláspontjában. Ezt követően megbeszéltük, ki és melyik interjút vezeti (a másik kettő figyel, jegyzetel, de kérdezhet is, ha úgy érzi.)
  A partenerekkel az interjúk jól sikerültek, egyfajta szakmai megbeszélés bontakozott ki - ennek kifejezetten örültem, talán nem viszik rossz hírét ezen ellenőrzésnek.
  Ezt követően megtörtént a bejárás. Ez lehet az a lépés, amikor megbizonyosodunk a feltételek teljes meglétéről, könyvtár, fejlesztő helyiség, annak felszerelései, és így tovább - s ezek korrelálnak-e a leírtakkal?
  A jegyzőkönyv nem okozott problémát.
  Most már "csak" az Értékelőlap kitöltése maradt hátra.
  Ez úgy oldjuk meg, hoyg megkaptam a két kolléga feljegyzéseit, ezeket összevetem a magam megfigyeléseivel, értékeivel, majd kitöltöm a dokumentumot, amit feltöltés előtt elküldök nekik, s még abban lehet majd javítgatni.
  Az itteni javaslatok alapján egy-egy indikátorhoz csak annak "megvalósulási értékeit" jelzem (teljes mértékben - majdnem teljeskörűen - részben megfigyelhetően - hiányosan - nem releváns) megjelölésekkel.
  Ami szerintem az igazi feladat, az a fejleszthető - kiemelkedő területek pontos és tények alapján történő megjelölése.
  Igazából pontosan ez az intézményi tanfelügyelet majdnem azt írtam, lényege, talán a leginkább kézzel fogható (bár ez is képzavar, ugye) része. Na, most majd éppen ennek fogok neki.
  @Csipike2014! Éppen a Te, @selmec és a többi CH-s önzetlen segítségének és korábbi szuper-ultra-maxi-forte leírásainak alapján, hallatlan nyugalommal csináltam (talán írhatom azt is: csináltuk) végig az egészet, az biztos, hogy mindig tudtam, hol járunk, mi következik. (Ez nem azt jelenti, hogy nem tartottam tőle, bár a kollégák azt mondták, ez nem látszott...)
  Azért is írtam ilyen bőbeszédűen, hogy aki még előtte áll, nyugodjon meg: meg lehet csinálni, emberi idő alatt, jó munkamegosztással, alapos, de nem szőrszálhasogató meg tagmondatokon agyaló résztekeben elveszés helyett egészséges, a lényegre koncentráló nagyvonalúsággal.
   
 15. Gabenka

  Gabenka Állandó Tag

  Pontosan ezt érzem a mai nap után! Gyilkos menet!!!!
   
 16. csakkerdezem

  csakkerdezem Állandó Tag

  Egy POK-os állásfoglalás szerint csak az lehet szakos, aki megjelölte a területet / napközi, tanulószoba - 5 év gyakorlat / ilyen pedig alig akad.
   
  V. P. Zsuzsa, anett5 és Gagamail kedveli ezt.
 17. fclaire

  fclaire Állandó Tag

  Szeretném megkérdezni, hogy az intézményi önértékelést megnéztétek-e? Én most küzdök az intézményi tanfelügyelet előtti intézményi önértékeléssel. Van aki állítja, hogy a tanfelügyelet előtt nem is kell megcsinálni. Teljesen elbizonytalanodtam, de mégis úgy gondolom, hogy kell! Olyan nagy káoszt tapasztaltam e téren, hogy már nem is tudom mit gondoljak.
   
  vbagi, erakucko és kros kedveli ezt.
 18. kros

  kros Állandó Tag

  Igen megnéztük, meg is volt.
   
  erakucko, Drungyus és ladysla kedveli ezt.
 19. t.s.

  t.s. Állandó Tag

  KEdves Kros, nagyon tetszett a lTF leírásodban , hogy "emberi" inkább emberséges módon vezényeltétek le:) Az kérdezném, hogy az önértékelésből mire fektettétek a hangsúlyt? Mi az, amire nagyon figyeljünk. Mi még most kezdjük, azaz ebben az évben, (kivétel a szaktanácsadók, szakértők, akik már letudták a pilotban), az előkészületek és a dokumentáció eddig nyomttatott formában megvan, a főnöknél leadva, ettől az évtől már a felüetre fogjuk feltölteni a jegyzőkönyveket,stb. Így rendben lesz? Még egy kérdés: HA eddig nem kapott az igazgató értesítést a veztői TF-ról és az inétézményirők, akkor abben a tanévben már nem lehet TFje? (Ugyebár jún. 31-ig kellene a tájékoztatást kiküldeni?!
   
 20. anett5

  anett5 Állandó Tag

  Szakképzés területén lesz mester.
  Törlés okát nem tudom, új elnök van az új időpontban....
  Azaz az OH törölte hivatalból....
   
  BAJ kedveli ezt.
Témaállapot:
Not open for further replies.

Megosztás