Szaktanácsadás - szakértés - tanfelügyelet II.

ladysla témája a 'Pedagógusoknak' fórumban , 2015 December 6.

Témaállapot:
Not open for further replies.
 1. Gagamail

  Gagamail Állandó Tag

  Vannak éves feladatok - úgy gondolom arra rá lehet kérdezni, bár mindenki azért küzd, hogy a felszínen maradjon, egy intézményi önértékelés pedig nem piskóta.
  Aranyosiné által összeállított dokumentumból idézek:
  "Az intézményi önértékelés gyakorisága: az intézmény átfogó önértékelése az 5 éves ciklusban egyszer történik meg, a programban kijelölt területeket viszont évente szükséges vizsgálni.
  Vizsgálandó területek:

  1. Pedagógiai folyamatok
  2. Személyiség- és közösségfejlesztés
  3. Eredmények
  4. Belső kapcsolatok, együttműködés, kommunikáció
  5. Az intézmény külső kapcsolatai
  6. A pedagógiai munka feltételei
  7. A Nemzeti alaptantervben megfogalmazott elvárásoknak és a pedagógiai programban megfogalmazott intézményi céloknak való megfelelés

  Az 1-2. és 4-6. területeken az intézményi adottságokat, az intézmény működésének jelenlegi állapotát méri fel az intézmény, a 3. és 7. területeken pedig az elért eredményeit veszi számba."

  Nekem úgy jön ez le, hogy valóban van olyan feladat, amivel meg kell lenniük, de egy komplett intézményi önértékelést nem is tudnának lebonyolítani, hiszen az többéves feladat. Viszont arányaiban, ráadásul, ha tudták, hogy sor kerül az ellenőrzésükre ezévben, annyi anyagot fel kellett tölteni, ami kb. egy-másfél év alatt elvárható.
  Szóval, én feltöltöttem volna az addigi tapasztalatokat egy önértékelésbe a felületre, csak a Ti látogatásotok miatt.

  Azonban az is logikusan hangzik, hogy még nem tudtak egy ciklust sem zárni az idő rövidsége miatt (maga az informatikai felület is 2017 januárjától él).
  Szerintem türelmesnek kell lenni - azt érdemes kérni, amit ennyi idő alatt meg tudtak csinálni. Ha nem töltötték fel, akkor emailben, helyszínen - ahogy jónak látjátok (és ahogy lehet:)) Mondom ezt úgy is, mint BECS "munkavezető", mert mi is néha a saját nyelvünkön járunk. Egyszerűen adj' Uramisten, de azonnal, ennyi mindent nem lehet.
   
  Utoljára módosítva: 2017 Szeptember 21
 2. ladysla

  ladysla Kormányos Fórumvezető Kormányos

  Olyan szakos lehetsz, amilyet a felsőoktatás képez. A napközi és a tanulószoba feladatellátás, mint például a tesis délelőtt órán tanít egy osztályt, délután több osztálynak tömegsportot tart. Mindegyik esetben a korosztálynak megfelelő pedagógiai és pszichológiai ismereteiket terjesztik ki a délelőttitől eltérő szituációkban.
  A napközis tevékenység része a tanítói képzésnek. ráadásul az egésznapos meg az iskolaotthonos formák hosszú évek óta tartó általános alkalmazása miatt nem lehet olyan tanító szakértő, aki ne lenne delegálható. Mondom én, joghatás nélkül. Lehet, hogy meg kellett külön jelölni, nem tudom. De amíg a kérdésre megnyugtató válasz érkezik, addig is menjen mindenki nyugodtan a gyógypedagógia vagy a művészeti nevelés bármelyik területére szakérteni.
   
 3. Gagamail

  Gagamail Állandó Tag

  Igen, a "szakértői admin" felületen ott kell legyen - napközis foglalkozást (tanulószobai foglalkozást) tartó pedagógus általános iskola - és első körben ezekből sorsol a gép, de biztosan vannak "helyettesítő" munkakörűek, és ezek 100%, hogy a tanítók. Fura, hogy a tanítók ezt nem jelölték be (igaz, kéri az 5 év tapasztalatot).
   
  V. P. Zsuzsa, csakkerdezem és ladysla kedveli ezt.
 4. fclaire

  fclaire Állandó Tag

  Abszolút egyetértek azzal, amit írtál! De van az informatikai felület, ahol, ha megindítják az intézményi önértékelést az generál időpontokat és feladatokat. S ugye nem lehet továbbmenni, amíg az előző feladatot nem teljesítették. Végül a folyamat az intézkedési tervvel zárul( na). Több helyen láttam, hogy nem mentek végig és a felületen és Befejezetlen jelzésű maradt a folyamat. Ezt akkor most hogyan értékeljük?
   
  anett5 kedveli ezt.
 5. kros

  kros Állandó Tag

  Nem volt kiemelt része.
  Ha megnézzük az indikátorokat, szinte mindegyikhez több dokumentum (tágabb értelemben: információforrás, hiszen az interjúk is infókat adnak) tartozik.
  Lehet, túl lazán értelmezem, de az indikátorértékek megállapítása egyrészt mennyiségi (szerepel-e elégszer, ahol az elég persze most nem tisztázott, de szerintem értjük, mire gondolok) másrészt minőségi kritérium. Minőségi: amit olvasok, amire válaszolnak, az ismereteim/ismereteink szerint megfelel-e a standardnak?
  [Ha másnak is van valami hasonló, a munkát egyszerűsítő és a maga csupasz valóságában mutató "rövidítése" (by tenisz...) szívesen fogadom.]
   
  erakucko és Szilnemaca kedveli ezt.
 6. Gagamail

  Gagamail Állandó Tag

  Igen, pontosan ebben "pörgünk" mi is, mert jövőre lesz intézményi ellenőrzésünk, és rengeteg a feladat. Mintha nem is tanítani kellene az iskolánkban, hanem ügyintézni.

  Én azt fogom javasolni az intézményvezetőmnek, hogy csináljuk meg a ped.programunkat jól, mert azon van mit javítgatni - a hétköznapokban már ez is sok.
  Aztán az ez évre jutó, "rendes" kérdőívezést, a vezetői önértékelést bonyolítsuk le, + a pedagógus önértékeléseket (12 darab!, nagy testület vagyunk).
  Utána, valamikor karácsony környékén, mindenképpen a téli szünetben, próbáljunk valamiféle vonalat húzni, és fejleszthetőket, erősségeket megfogalmazni a vezetői önért. és a kérdőívezés alapján.
  Ezt a félévi nev.értekezlet előtt "járassuk meg" a kollégák között (kérdőívben, munkaközösségin, bárhogy), véleményezzék, egészítsék ki, majd a nev. értekezleten döntsünk.
  Ez alapján születhet egy fejlesztési terv.
  Mérési eredményeket is összegeznünk kell - gyp. iskola lévén nem mindig húzhatók rá a gyerekeinkre a központi mérések feltételei (lásd pl. halmozottan sérült gyerekek). Ezt is végig kell gondolnunk, mit, hogyan érdemes kifelé kommunikálnunk, hogy abból egy kívülálló számára használható anyag legyen. S a kívülálló ez esetben lehet, hogy teljesen az, nem is ismeri a gondokat. Ez nem is biztos, hogy ennyi idő alatt elvégezhető - ember kell hozzá, aki összefogja (mi már nem tudunk tovább osztódni).

  Ha kiírnak januárra, febr. elejére ennyit tudtunk, mert 2018 első félévére sok minősítésünk is van, + újabb 10 önértékelés - nem tudom garantálni, hogy egy teljes OH-s felületű kérdőívezést is magunk alá tudunk gyűrni (tekintettel arra, hogy a szülőink nagy százalékban papíralapon kérik a kérdőívet még a pedagógusnál is) + annak kiértékelését. Egyszerűen nincs ennyi ember, aki megbízható még plusz munkákkal (arról nem is beszélek, hogy mindenki túlórákkal dolgozik).

  Csak azért írtam ilyen részletesen, hogy még nekünk is szoros lesz a menetrend, pedig "csak" valamikor 2018-ban lesz eljárásunk, nemhogy azoknak, akikhez most mentek. A jegyzőkönyvbe szerintem csak annyit kell írni, amit Csipike is javasolt (#15268), és dolgozni abból, ami van, ami lehet, hogy azóta több, hiszen számítanak Rátok. Emailben biztosan többet tudnak küldeni, mint ami fel van töltve - ez egy megjegyzés a jkönyvben, .
   
 7. BAJ

  BAJ Állandó Tag

  Akkor te visszakaptad? Mégsem volt felesleges a munkád. ;)
   
  ladysla kedveli ezt.
 8. BAJ

  BAJ Állandó Tag

  Egy biztos, pedagógiából vizsgáztunk mi is (felső) napköziből, diákotthonból, tehát minden bizonnyal tanultuk is. Azért minden bizonnyal, mert a tanulásra nem emlékszem, viszont a szigorlatra igen, ugyanis ezt húztam. :D Ami nagyon jó volt (ezért sem emlékszem a tanulásra), mivel képesítés nélküli napközis nevelőként dolgoztam. ;)
   
 9. anett5

  anett5 Állandó Tag

  Igen....:)
   
  ladysla és BAJ kedveli ezt.
 10. Csipike2014

  Csipike2014 Állandó Tag

  Kedves Kollégák!
  Csoda, hogy nem bolondulnak meg az intézmények vezetői!
  Jelenleg a következőkkel kell -szoros határidővel- foglalkozni:
  Kréta - rendszer (adatok feltöltése, digitális napló indítása) - aki hozzálátott, az tudna mesélni a rendszer "szépségeiről"!
  Adatszolgáltatás a MAGISTERPRO rendszerbe
  Adatszolgáltatás az OH-nak (Dari)
  Októberi statisztika
  Önértékelés a gyakorlatban és a felületen, vezetői majd intézményi tanfelügyelet előkészítése
  A KIR - szakmai ellenőrzés miatti - felülvizsgálata
  A továbbképzéseken részt vevő kollégák adatainak feltöltése a rendszerbe
  Emellett tanítani kell, órákra készülni, minden héten intézményt tanfelügyelni vagy mesterpedagógust minősíteni, beszélgetni a gyerekekkel, kollégákkal, szülőkkel, külső partnerekkel, megoldani a napi - égető - problémákat, jó kedvűnek lenni, háztartást vezetni és a családunkkal foglalkozni.
  Ez már katasztrófa!!!
  Mikor mehetek végre nyugdíjba???
  Bocs, de ma tényleg kibuktam!
   
 11. anett5

  anett5 Állandó Tag

  Kedves Csipike!

  [​IMG] upload_2017-9-22_13-42-7.jpeg upload_2017-9-22_13-42-47.jpeg

  Nagyítsd ki és nézegesd pár percig..

  Engem feltölt... egy kávé / tea kortyolgatása mellett.

  Zenét is küldenék, de most épp órát kezdek.

  A hétvégém... még ide sem biztos, eljutok, csak éjjel...

  Tisztában vagyok a helyzeteddel.
  Az enyémmel is...
  Kitartást!!!!
  Puszillak milliószor és ölellek...
   
 12. Csipike2014

  Csipike2014 Állandó Tag

  Drága Anett!
  Annyira aranyos vagy!!!
   
  kissnati, Kacagóbab, anett5 és 1 másik tag kedveli ezt.
 13. ililiom

  ililiom Állandó Tag

  Kedves Szakértők!
  A Ped. II-es besorolásom óta kicsit parkolópályára tettem ezt a kérdéskört, ezért most nem látok tisztán két dologban. Kérlek, segítsetek!
  1. A tanfelügyelet csak azokhoz a pedagógusokhoz mehet, akinek van feltöltve önértékelése?
  2. Az intézményellenőrzés során milyen szerepe van ezeknek az önértékeléseknek, illetve az azokat elkészítő pedagógusoknak?
  Nagyon várom a válaszotokat!
   
 14. erakucko

  erakucko Állandó Tag

  Kros nagyon szépen köszönjük a lényegre törő összefoglalódat.
  Azt hiszem sokan vagyunk BECS vezetők (közben szakértők is), akik a tavalyi év során félretettük az önértékelést, mert hogy nem kell. Aztán júliusban kijött hogy hol lesz vezetői tanfelügyelet, és sokan (közöttük én is) rájöttünk, hogy vezetői tanfelügyelet után nagy valószínűséggel (és a szakértői konferencián is ezt tudatosították) intézményi tanfelügyeletet kapunk. Ahhoz viszont kell az egész intézmény pedagógus önértékelése. Na ez bennem tegnap tudatosult. Úgyhogy gatyámat felkötöm, és miközben levezényelek a szakértő társaimmal egy-két intézményi tan felügyeletet, a minősítést már csuklóból, mentori feladataim mellett (2 cuki gyakornokom van, az egyik idén ír portfóliót), nekifogok az önértékelésnek is. Van egy óvodai csoportom is ugyebár ott is helyt kell állni. Csipike2014, hú ezt megfűszerezve a vezetői feladatokkal (örülök, hogy azt legalább nem vállaltam el, csak helyettes vagyok). Szóval most kicsit összeszedem magam, visszaolvasgatok, mert tudom hogy többen már készen vagytok ezzel a munkával. Óvoda területén önértékeléssel kapcsolatban minden ötletet szívesen fogadok. Azt ugye jól tudom, hogy elméletileg, ha a csúcsvezető kegyeskedik kódot adni akkor már a felületre élesben is tölthetem az anyagokat, még akkor is ah nincs kiírva a vezetői tanfelügyelet konkrét időpontja?
   
  Utoljára módosítva: 2017 Szeptember 22
  ladysla és Gabenka kedveli ezt.
 15. Gabenka

  Gabenka Állandó Tag

  Igen, jól tudod! Sőt, időpontokat oszthatsz a kollégáknak, kérdőíveket generálhatsz, láthatod az eredményét....Jegyzőkönyvet tölthetsz fel. ....Élesben csinálhatod a pedagógusok önértékelését, intézményi önértékelést.
   
  erakucko és kros kedveli ezt.
 16. Jázmin05

  Jázmin05 Állandó Tag

  Még nem mélyedtem el én sem az intézményi önértékelés témában, de muszáj lesz, mert jövőre kapok vezetőivel együtt.
  Csak most a soraidat olvasva gondolkodtam el: a pedagógusok önértékelése nélkül nem is tudom megcsinálni?!
  Mi van akkor, ha csak néhány kolléga és nem a teljes nevelőtestület önértékelése lesz meg addig?
   
  erakucko kedveli ezt.
 17. erakucko

  erakucko Állandó Tag

  Gabenka! Sőt...hú de jó :) :)
   
  Gabenka kedveli ezt.
 18. t.s.

  t.s. Állandó Tag

  Már azt hittem, hogy -legalább elméletben- majdnem minden világos az önértéeklés témában:) Most, hogy előkerült a vezetői és az teljes intézményi Tf ill ÖÉ teljesen összezavarodtam. Tavaly tavasszal voltam két intézményvezetőknek szóló továbbképzésen, ahol az előadó,( aki ráadásul a kézikönyv összeállítói közül az egyik szakember),- elmondta, hogy 2017-től már az intézmény TF-nek nem feltétele, hogy az összes kolléga Önértékelése megtörténjen, mikorra kitűzték az intézményi /ill. vezetői TF-t, hiszen az összes ped. Önértékelésével 5 év alatt kell kész lenni, ill. most már egy kicsit eltolták, tehát 2021. a határidő. Az iskolák természetesen maguk osztják be a pedagógusaikat az önértékelésre, a lényeg, hogy mindenkire sor kerüljön 2021-ig! PErsze, akit kijelölnek ped.TF-re azt előre kell venni. A lényeg, hogy ahány önértékelés elkészült, annyit fognak vizsgálni a tanfelügyelők. A hozzászólásokból nem ez jött le.
  Már feltettem a kérdést többször is, sajnos választ nem kaptam. HA 2017. jún. 31-ig nem kaptum TF ellenőrzésről tájékoztatást, akkor lehet-e, hogy még év közben értesítenek és még ebben a tanévben bármilyen típusó TF-re sor kerülhet nálunk az iskölában. Van-e ennek valami realitása?
   
  Clematis és emoke43 kedveli ezt.
 19. t.s.

  t.s. Állandó Tag

   
 20. t.s.

  t.s. Állandó Tag

  Arra voltam kíváncsi, hogy megnézitek-e azt a sok dokumentációt (is), amit el kell késztenünk (ÖÉ-i tervek, szabályzatok, a kitöltendő jegyzőkonyvek, stb)?, REngeteg idő, energia az elkészítésük, és - a kollégák is azt kérdezték, hogy MI ÉRTELME az egésznek, megnézi-e ezt valaha valaki, vagy csak megint bocs feleslegesen gyártunk papírhalmazokat.....?
   
Témaállapot:
Not open for further replies.

Megosztás