Szaktanácsadás - szakértés - tanfelügyelet II.

ladysla témája a 'Pedagógusoknak' fórumban , 2015 December 6.

Témaállapot:
Not open for further replies.
 1. a fa

  a fa Állandó Tag

  Ezzel szerintem a minősülő kollégát büntetted, aki nem tehetett róla. Olyan megoldást kellett volna kitalálni, amiben az ő érdekei nem sérülnek. Az OH hibásan döntött (máskor is előfordult már).
   
  Gagamail kedveli ezt.
 2. gtszg

  gtszg Állandó Tag

  Feltételezem, hogy elnök vagy.
  Arra figyelj, hogy a szakos mindenképpen ugyanaz a munkakörű legyen, mert nincs helyettesítési lehetőség:
  "nevelőszülői hálózat szakmai vezetője munkakörben dolgozó esetében nincs helyettesítő megoldás, csak nevelőszülői hálózat szakmai vezetője munkakörű szakértő értékelhet".
  "nevelőszülői hálózat szakmai vezetője, ... munkakörökben dolgozókkal értékelési interjú felvételére kerül sor."
  Az értékelési interjú tárgyát képező foglalkozás tervezetét a védés előtt 10 nappal meg kell küldenie a szakosnak, hogy el tudja végezni az előzetes egyeztetést.
   
  anett5, aranyhaj16 és ladysla kedveli ezt.
 3. gtszg

  gtszg Állandó Tag

  Szerintem ő is az a szakértő, aki leragadt a kőkorszakban. Vagy fogalma sincs a jelenlegi eljárásrendről, és kimásolta egy régebbi Útmutatóból.
  Igen, visszakerestem, a második kiadásban van így. Ezek szerint nem olvassa az új Útmutatót.
   
  Utoljára módosítva: 2017 November 4
 4. gtszg

  gtszg Állandó Tag

  Nem a KIR-t kell nézni, hanem a jelentkezéskor milyen munkakört jelölt meg. Egy példány nála van. Egyébként nem vezető beosztás.
  Látom, nem gyakorlatot kérdeztél. A feltöltésnél gondosan tanulmányozza a gyermekvédelmis Útmutatót, mert munkakörökre meghatározott, hogy milyen kötelezően választható, illetve szabadon választható dokumentumtípust kell készítenie, és az mit tartalmazzon.
  Az értékelési interjúra még ráér készülni.
   
  kaktusz68 kedveli ezt.
 5. gasape

  gasape Állandó Tag

  Találkoztam olyannal, aki papíralapon mindent ide tudott adni. A jegyzőkönyvet egyébként sem láthatjuk már.
   
  erakucko, anett5 és Gagamail kedveli ezt.
 6. Verőce

  Verőce Állandó Tag

  A menü: Rántott hús, korong burgonyával 1200,-Ft/ adag
  B menü: Rántott sajt, korong burgonyával 1200,-Ft/adag
  :)
  Forrás: http://www.koszoe.hu/
   
 7. BAJ

  BAJ Állandó Tag

  Karinthy: A Törpe-fejűek (stílusparódia) forrás: http://magyar-irodalom.elte.hu/sulinet/igyjo/setup/portrek/ady/karinthy.htm
  Hady Endre: A Törpe-fejűek
  Nem dolgozni jöttem ide
  Nem dolgozni jöttem ide
  Törpe-fejű, mit akarsz tőlem?

  Nehéz munka az enyém
  Nehéz munka az enyém
  Mi vagyunk az Új Undokak.

  De jött hozzám egy törpe
  De jött hozzám egy törpe
  S kérdezte, mit akarok?

  „Ti vagytok az Új Undokak
  Ti vagytok az Új Undokak
  Menjetek dolgozni ti is.”

  Felgerjedt szittya vérem
  Felgerjedt szittya vérem
  S rászóltam Törpe-fejűre:

  Hát maga megbolondult,
  Hát maga megbolondult,
  Hogy mindent kétszer mond, kétszer mond?
   
 8. Verőce

  Verőce Állandó Tag

  "Ti vagytok az Új Undokak/ Menjetek dolgozni ti is."

  S megjelent lelki szemeim előtt az a kedves kolléganő, aki egy időben, ha meglátott, csak annyit mondott: "A MESTER!"
   
 9. Gagamail

  Gagamail Állandó Tag

  "... még 1920-ban döntés született arról, hogy a magántanulót érintő iskolaszéki, gondnoksági döntéseket, tanítótestületi döntéseket a tanfelügyelővel jóvá kell hagyatni. (Nyilván azért, mert az iskolaszékek és tanítótestületek még egyértelmű felsőbb kívánalom esetén sem szívesen szálltak szembe a tanulók helyben befolyásos, vagyonos szüleivel – a megyei tanfelügyelő ettől a szemponttól mégiscsak függetlenebb volt.)
  Az 1-6 osztályosok magánvizsgálatára az engedélyt a tanfelügyelő adta meg, a 7-8 osztályos magánvizsgálatra viszont már a tankerületi főigazgató. Utóbbi csak a tanköteles koron túl lévőkre vonatkozott, a normál korú diákok ilyen engedélyt egyáltalán nem kaphattak.
  A tanulmányi felügyelőknek és tanfelügyelőknek, valamint a körzeti iskolai felügyelőknek minden egyes iskolalátogatás során meg kellett arról győződniük, hogy az iskola nem használ-e nem engedélyezett, vagy nem szabványosított füzetet. „A rendelet tudatos vagy szándékos áthágása esetén – ha szükséges – a fegyelmi megtorlás alkalmazásáról haladéktalanul gondoskodjék.” A szabványosított füzetek bevezetéséről szóló rendelet szinte azonnal az érdekelt ipari és kereskedelmi körök tiltakozását váltotta ki, ezért a VKM kénytelen volt kompromisszumot kötni: csak az 1939/40-es tanévtől tette kötelezővé a szabványosított termékek használatát, hogy közben a kereskedelemnél és a gyáriparban rendelkezésre álló készletek felhasználtassanak."

  Miért használják ezt a tanfelügyelős elnevezést egy meghívóban, mikor mi nem vagyunk "tanfelügyelők"?

  Érdekes megfogalmazás a mestertanárság felsőoktatásban adományozható cím. A közoktatásban van mester fokozat és mesterpedagógus. Ja, és master (MA) képzés.
  Lehet, hogy MA fokozatú tanárokra van szükségük?
   
  erakucko, anett5 és gasape kedveli ezt.
 10. Verőce

  Verőce Állandó Tag

  Szerintem azért, mert mégiscsak azok vagyunk. Szerintem tudatosan kerülték a korábbi "szakfelügyelő" elnevezést, mert sokan attól rándulnak össze.
   
  BAJ és anett5 kedveli ezt.
 11. pappica

  pappica Állandó Tag

  Az ide vonatkozó útmutató 74. oldala tételesen felsorolja milyen munkakörben készül értékelési interjú: "A gyermekvédelmi szakellátási intézmények és a javítóintézet nevelő és szakoktató munkaköreiben foglalkoztatottak esetében a minősítésnek a második eleme tehát a foglalkozáslátogatás, míg a pszichológus, gyógypedagógus, fejlesztőpedagógus, gyermekvédelmi szakértői bizottság családgondozója, javítóintézeti utógondozó, örökbefogadási tanácsadó, nevelőszülői tanácsadó, nevelőszülői hálózat szakmai vezetője, gyermekotthon-vezető, javítóintézeti otthonvezető munkakörökben dolgozókkal értékelési interjú felvételére kerül sor." Ez alapján értékelési interjú.
   
  kaktusz68 és anett5 kedveli ezt.
 12. Gagamail

  Gagamail Állandó Tag

  Ők nevezték el a folyamatot tanfelügyeletnek, amolyan "becenevet" adva a folyamatnak, holott pedagógiai-szakmai ellenőrzés (amit szintén ők találtak ki). A jogszabályokban is ez szerepel, bár 2016-ban zárójelben ugyan, de beleírták a tanfelügyelet szót a 326-osba. A 2011-es törvényben, a 20/2012-esben nyoma nincs tanfelügyeletnek. Furcsa Marosi Katalintól hivatalos előadást ezzel a címmel ellátni.

  A tanfelügyelőknek kifejezetten felügyeleti jogköre volt egy-egy intézményre, s a tankerülethez tartoztak. Folyamatosan ellenőrzést végeztek, gyakorlatilag az állam által meghatározott, központi szabályozások kihelyezett betartatói voltak. Egy kirándulást sem lehetett az engedélyük nélkül megszervezni. Büntetéseket kezdeményeztek, ha egy iskola, egy nevelőtestület vagy akár egy tanító eltért a központi szabályoktól. A kápó hasonló feladatkör volt.
  Ha a nagymamám mesélni tudna ... rosszabb véleménye lenne, mint nekünk a szakfelügyelőkről.
  Nekünk nincs tanfelügyelői szerepünk, s nem is vállalnék.
  Ezért nem szerencsés a tanfelügyelet, tanfelügyelő szavakat emlegetni.

  S valóban szakfelügyelők sem vagyunk, hiszen nekik is más volt a feladatuk, pl. másképp értékelték az általuk látottakat. Mi nem tarthatunk óraelemzést a kollégának, csak a megadott szempontrendszer meg-, vagy nem megvalósulását jelezhetjük, s azt sem minősíthetjük, bár ezt elég nehéz megtenni, ha dicsérhetnénk.
   
  kaktusz68, gasape, ladysla és 1 másik tag kedveli ezt.
 13. BAJ

  BAJ Állandó Tag

  És hogyan hívják a felületet az OH oldalon? A felületen rákattintasz a Pedagógiai-szakmai ellenőrzési feladatok elvégzése elnevezésű gombócra, fönt rögtön az jelenik meg, hogy Tanfelügyelet. Belül pedig ez: Tanfelügyeleti és önértékelési rendszer. Talán hosszúnak találják a maguk által kitalált pedagógiai-szakmai ellenőrzés megnevezést, ennek rövidítéseként alkalmazzák a tanfelügyeletet. Amúgy a régi szakfelügyelet vált ketté, ebből lett a szakértő és szaktanácsadó feladatkör. Persze miután több mint 20-25 évig egyik sem volt. Vagy nem tudtunk róla, hogy van.
   
 14. erakucko

  erakucko Állandó Tag

  Ha megvan papír alapon akkor kérd el úgy emailban. Még jobban is tudsz belőle dolgozni, mert a felületen nem tudsz kijelölni, így pedig igen. :)
   
  Gagamail, zelda87, gasape és 1 másik tag kedveli ezt.
 15. gtszg

  gtszg Állandó Tag

  Kérni csak az intézkedési tervet lehet. A legújabb eljárásrend szerint a jegyzőkönyveket alapban nem látjuk, legfeljebb a helyszínen kérhetünk betekintést (ha szükséges).
   
  Gagamail és gasape kedveli ezt.
 16. csakkerdezem

  csakkerdezem Állandó Tag

  Csak ennyi ? Nem mondta, hogy itt "dógozni kell ", nem "holmi kébzésket látogatni " eljárogatni a munka helyett ?
   
 17. Szabocsalad

  Szabocsalad Állandó Tag

  Sziasztok! Segítsetek, kérlek: vezetőváltás volt óvodánkban és változtatnánk az eddigi egyéni munkaidő-nyilvántartás rendszerén. Eddigi vezető négyféleképpen adminisztrálta a dolgozók letöltött munkaidejét. Ezen változtatnánk januártól. Küldenétek mintát arról, ti hogyan oldjátok meg ezt egy lapon? Nagyon köszönöm!
   
 18. kros

  kros Állandó Tag

  A megoldás kereséséhez elsőnek is legalább olvasd el az érvényes jogszabályokat!
  Egyetlen linket írok: http://www.petroczigabor.hu/cikkek/..._kotott_munkaidejere_vonatkozo_szabalyok.html
   
  verocska60, anett5 és Siry Tünde kedveli ezt.
 19. panni13

  panni13 Állandó Tag

  Intézményi tanfelügyelet esetén a 2 szülővel készített interjú, aláírva, szkennelve fel lett töltve a jegyzőkönyveknél. Most úgy néz ki, hogy egyéb elfoglaltság miatt nem tud részt venni az interjút adó 2 szülő a kérdéses napon. Mi a teendő? Nem cipelhetem oda erőszakkal. Éppen elég volt rávenni őket a kérdések megválaszolására.
   
  nagyjánvári, lányos és anett5 kedveli ezt.
 20. pedmester

  pedmester Tag

  Kedves Szakértők!
  Elsősorban azoktól szeretném kérdezni, akik mesterpedagógus minősítésben jártasok, hogy a bemutató mesterprogramban, szakmai életút értékelésében nevek szeperelhetnek-e? Egy kollégám írja és akik a pályáját elindították, azok neveit írta be.
   
  anett5 kedveli ezt.
Témaállapot:
Not open for further replies.

Megosztás