Szaktanácsadás - szakértés - tanfelügyelet II.

ladysla témája a 'Pedagógusoknak' fórumban , 2015 December 6.

 1. Verőce

  Verőce Állandó Tag

  Hogy tudnak a padok porossá válni?
   
  mnbvcxyí, lányos, t.s. és 1 másik tag kedveli ezt.
 2. Karikatúra

  Karikatúra Állandó Tag

  [​IMG]
   
 3. Somi62

  Somi62 Állandó Tag

  Csökkent a tanulói létszám, vannak megüresedett tantermek . Látod minden mindennel összefügg , erre kellene felfigyelni egy vezetői , vagy intézményi tanfelügyeleten.
   
  Verőce, t.s. és anett5 kedveli ezt.
 4. ÓVODA
   
  anett5 kedveli ezt.
 5. BAJ

  BAJ Állandó Tag

  Nálunk például úgy, hogy most újítják fel a tornaterem melletti öltözőket. Száll a por az egész suliban. Nagy zajjal is jár, de legalább az nem száll. Viszont a szemetet folyamatosan szállítják ki, ezért jó hosszan van nyitva a bejárati (jelen esetben kijárati) ajtó. Amúgy szerintem nagyon helyes, hogy most újítják fel, február közepe minden szempontból a legtökéletesebb időpont egy iskolában az ilyen munkára. :oops:
   
 6. Verőce

  Verőce Állandó Tag

  Ezzel a szokatlan időzítéssel egyre gyakrabban találkozom. Tudom, alig lehet szakembert találni, de akkor is furcsa augusztus végén látni a környékünkön, hogy épp felállványozzák az iskolát, telepakolva az udvart építőanyaggal.
  Üres teremért egyébként sokan ha nem is ölni, hanem verekedni, de minimum veszekedni tudnának.
   
  BAJ, anett5 és ladysla kedveli ezt.
 7. Verőce

  Verőce Állandó Tag

  A múltkori megszólítás témához: most a fenntartó szerv igazgatója, akinek illedelmes levelet írtam, "leverőcézett". Válaszomban nem vettem a lapot, nem pétereztem, maradtam a jól bevált "Tisztelt..." megszólításnál.
   
 8. lányos

  lányos Állandó Tag

  Tévedsz. ;)A legtökéletesebb időpont szeptember eleje. Nálunk akkor kezdtek hozzá a koncertterem felújításához. Kellemesen bódító ragasztó és festékszag van azóta is benne. Merthogy ott tanítás is folyik egyébként. :D Azt mondták: örüljünk, mert van pénze rá a tankerületnek. Végy példát,kedves Baj, és örülj Te is...
   
  kros, Verőce és BAJ kedveli ezt.
 9. BAJ

  BAJ Állandó Tag

  Így jó: :hurra::hurra::hurra::D:D:D Látod, megy ez nekem. ;)
   
  kaktusz68 és lányos kedveli ezt.
 10. heddaG

  heddaG Állandó Tag

  Tud valaki infót az idei különös feltételekről?
   
 11. spiky

  spiky Állandó Tag

  Február 28-nál előbb nem nagyon szokott megjelenni. Szerintem idén sem várhatunk mást!
   
  heddaG kedveli ezt.
 12. YPSO

  YPSO Állandó Tag

  A következő problémámra eddig nem kaptam egyértelmű választ: intézményi tanfelügyeletnél, ha az iskola kihúzta az elvárások egy részét, arra nekem kell-e keresni adatot?
  Szakértő kollégám szerint, nekünk minden elvárást értékelni kell. Köszönöm..
   
 13. BAJ

  BAJ Állandó Tag

  Nem. Mivel az elvárásrendszert az ún. központi alapján, de a saját specialitásaik figyelembe vételével minden intézmény maga készíti el, és ezáltal egyedi, nem kell rá keresni. Viszont, lehetőleg ne emeljétek ki kiemelkedő területnek, viszont fejleszthetőnek se. Szerintem, és természetesen joghatás nélkül.
   
  Utoljára módosítva a moderátor által: 2018 Február 15
 14. pron

  pron Állandó Tag

  Ha az intézmények jogot kaptak arra, hogy az elvárásokat a maguk szája ízére szabják, azaz átírhatták, kihúzhattak belőle stb. s a szakértőknek mégis az összeset értékelni kell, az teljes ellentmondás,. Bármely intézmény nevében kikérném/em magamnak.
  Az interjúkérdések mindegyike sem kötelező, sőt átírható, kihagyható, feltehető más.
  Nem kell, csak az intézmény saját elvárásrendszere alapján értékelni őket. A kedves szakértő kollégának tisztelettel ezt a választ szükséges tudomásul vennie. De - ha a magyar nyelvben nem is kezdünk mondatot ezen kötőszóval - hogy szemléletesebben érzékeltessem - itt is direkt szerepel a két ellentétes érzékelési mód :) - ha elviszi a szakértő kolléga a gyermekét az orvoshoz, akinek piros az orra, láza van, köhög és elmondja, hogy kabát nélkül játszott kint az udvaron s megfázott, sőt még azt is, hogy nem érzékeny semmilyen gyógyszerre, az orvos nem fogja a diagnosztikai nagykönyvben leírtak szerint elkezdeni kikérdezni a nagyszülőktől az orvosi ajtón belépésig, mi is történt vele, nem fogja előbb vér és vizeletvételre küldeni, hanem felírja a szükséges gyógyszereket, esetleg ad egy lázcsillapító injekciót, elmondja hogy igyon sok folyadékot és pihenjen s hazaengedi a gyermeket a szakértővel. Valószínűleg az intézmény tudatosan tervezte meg önértékelési rendszerének alapját, az elvárásokat, önmagához mérten, mert tudja, mit tartalmaznak dokumentumai, milyen elvárásai vannak saját magával szemben s a szerint szeretné, ha mások is értékelnék. Ez - számomra - az értelme a lehetőségnek, önmagának, hogy az interjúk és az elvárásrendszerek kötöttsége megszűnt. Természetesen ez nem könnyíti meg a szakértők dolgát, mert differenciáltan kell hogy álljanak az adott intézményhez, azaz, hogy megismerjék, megértsék, bele kell élniük - s nemcsak képzelniük - magukat abba, amit ők a nevelési programjukban, egyéb dokumentumaikban kifejtettek. Mert azt szeretnék, hogy a szerint legyenek külső szemmel is értékelve, ami szerint ők végzik munkájukat. (S nem utolsó sorban, valószínűleg azért, mert olyan felelős vezetőjük és BECS vagy más munkatársuk van, aki tisztában van az önértékelés adminisztrációs terhével.)
   
 15. Piri58

  Piri58 Állandó Tag

  Az intézmények belső értékelése fontos, de nem helyettesítheti az egységes, ötévenként megismétlődő, összehasonlításra alkalmas szempontsor szerint végzett külső ellenőrzést. Az egységes külső értékelés az intézmények önértékelési rendszeréhez kapcsolódva képes objektív, fejlesztő értékelést adni valamennyi köznevelési intézmény számára.

  Az ellenőrzések során alkalmazott eljárásrendek egységesek, ugyanakkor a különböző szakterületekre jellemző sajátosságoknak megfelelően az alkalmazott eszközök és értékelési szempontok intézménytípusonként eltérhet. A standardok kidolgozásánál a viszonyítási alapot a pedagógiai szaktudományok általános szempontjainak való megfelelés, a Nemzeti alaptanterv értékrendszere, általános elveinek betartása, továbbá az intézmény saját pedagógiai programja, saját értékrendszere alkották. A külső szakmai ellenőrzésnek és értékelésnek nem a hibakeresés, hanem a megerősítés és a fejlesztés az elsődleges célja, az eredményekre alapozva értékel, és ezzel az intézmény szakmai fejlődéséhez támogatást ad. Nem szakfelügyelet, hanem tanfelügyelet. Legfontosabb területei pedagógiai program megvalósítása, az együttműködés, a munkamegosztás, a tanulói eredmények és a partnerek elégedettsége, a pedagógusok önértékelésének eredményei, az intézményvezetés felelőssége (intézményi önértékelés jogkövető megszervezése), a pedagógusok felelőssége.

  Az egységes külső ellenőrzési standardok rögzítik az értékelés területeit, és olyan elvárásokat, amelyek kutatási eredményeknek megfelelően írják le a hatékony intézmény jellemzőit. Az általános elvárások értelmezése lehetőséget biztosít az intézményeknek, hogy az egyes elvárások mögé olyan konkrétaz eredeti elvárás tartalmát tovább pontosító, értelmezőelvárásokat fogalmazzon meg, amelyek levezethetők az adott intézményre jellemző sajátosságokból, támogatják az intézményi célok teljesülését.

  Az önértékelés alapját intézményi saját elvárások alkotják. Az önértékelés során az intézmények az intézmény sajátosságait, és a saját pedagógusértékelési rendszerüket figyelembe véve, értelmezik az önértékelési kézikönyvben található általános elvárásokat és összeállítják saját intézményi elvárásrendszerüket. Ennek megfelelően –az intézményi dokumentumok és egyéb figyelembe vehető beszámolók, mérések tanulmányozása után az intézmény egyes értékelési szempontok esetében kevesebb elvárást is meghatározhat, illetve azokat a saját önértékelési rendszeréhez igazítva fogalmazhatja át.

  A tanfelügyeleti ellenőrzés a tanfelügyeleti kézikönyvben szereplő általános elvárások szerint történik. Az országos pedagógiai-szakmai ellenőrzés értékelése minden esetben a tanfelügyeleti kézikönyvben meghatározott valamennyi elvárás alapján, egységesen történik (figyelembe véve a fenti módon elkészített intézményi elvárásrendszert is.) Egy-egy elvárás esetében előfordulhat, hogy az adott eljárásban nem adódott lehetőség, nincs elegendő információ annak vizsgálatára, de azoknál az elvárásoknál, amelyek teljesülése vagy nem teljesülése indokolja a kompetencia értékelésében megjelenő kiemelkedő vagy fejleszthető területek megjelölését, fontos az adatokra való hivatkozás.

  A modell célja: a megerősítés és a fejlesztés. A tanfelügyelet célja a pozitív visszacsatolás, nevelési-oktatási intézmények szakmai fejlődésének támogatása, vagyis a kiemelkedő területek azonosítása az intézmény munkájára vonatkozóan, az intézmény egyéni pedagógiai arculatának megmutatása, továbbá az értékelési rendszer más elemeivel együtt a tervezésre és megvalósításra építve a következő időszak fejlesztései irányának meghatározása, a gyermekközpontú nevelés erősítése, a minőségi pedagógiai munka elősegítése, továbbá a mindezekhez való egyenlő hozzáférés elősegítése.

  A cél egyértelmű: Az intézmény a saját stratégiai céljainak megvalósulását folyamatosan nyomon kövesse, ciklikusan értékelje, és a tartalmi szabályozók vagy a környezet változása, valamint az intézményi eredmények ismeretében felülvizsgálja, szükség esetén változtasson a célok eléréséhez vezető tevékenységeken. Hosszú távon belül pedig, a pedagógusok és az intézmények pedagógiai értékeinek bemutatása, a jó gyakorlatok elterjesztése, egy egységesen jó szakmai színvonalú köznevelés biztosítása.
   
 16. YPSO

  YPSO Állandó Tag

  Köszönöm az szakszerű választ, az én elgondolásom is ilyen volt, hisz a tanfelügyelet egy standard, és csak az összes elvárás esetén lehet hasonlítani.
   
  fecsike és verocska60 kedveli ezt.
 17. pron

  pron Állandó Tag

  A fentebbi válasz mindenképp szakszerű, s magam is köszönöm.
  Több ponton azonban elgondolkodtam. A "saját", de mégis "általános alapján" szerintem, önmagában tartalmazza a feleslegességét is a saját és a standard szerinti megkülönböztetésnek.
  Pontosan arról szól, amikor a természet állatait összehívják és azt mondják a majomnak, a krokodilnak, a halnak, a fecskének, a gilisztának is, hogy a feladat mindenkinek ugyanaz, "Fel kell mászni a fára!"Ha teljesítik átmentek, ha nem megbuktak.
  Nem tudtam elmenni az éves érettségi találkozómra 2015-ben - kötelességtudó ember vagyok, aki a munkáját mindenképp elvégzi -, mert akkor október 1-ig el kellett készíteni minden önértékeléses dokumentumot. Aztán október 5 vagy 6-án módosították a kézikönyveket, kezdtem elölről - 5 eltérő intézménytípus esetében -, aztán a következő év január végén már akkora volt az ellenállás, hogy miniszteri döntés rendelte el az eljárások egyszerűsítését, majd 2017.01.01-től érvényes új kézikönyvek készültek - s mindent át is néztünk, írtunk újra.
  Az egy-kaptafára gyártáson itt-ott átírással, más pl.: évente vizsgálandó terület kijelölésével intézményi önértékelésnél, változtattak. Iskolai intézménytípusban dolgozók számára használhatóvá is váltak, de például az óvodák esetében csak bent maradt még néhány gyöngyszem, mint:
  Hogyan valósulnak meg a pedagógiai programban rögzített személyiségfejlesztési feladatok?
  · Támogató szervezeti és tanulási kultúra jellemzi az óvodát.
  Hogyan történik a gyermekek szociális hátrányainak enyhítése?
  o Nevelési, képzési, tanítási programokat, modelleket dolgoz ki vagy át, és működteti is ezeket.
  Hogyan támogatják az önálló tanulást, hogyan tanítják a tanulást?
  · Az önálló, cselekvéshez kötött tanulás támogatása érdekében az intézmény pedagógiai programjával összhangban történik a nevelési/tanítási módszerek, eljárások kiválasztása vagy kidolgozása és azok bevezetésének megtervezése.
  · A nevelhetőségi, tanulási nehézségekkel küzdő és sajátos nevelési igényű gyermekek megkülönböztetett figyelmet kapnak.
  · Az óvodapedagógusok a tanuláshoz, cselekvéshez kötött ismeretszerzéshez (pl. játékhoz) szakszerű útmutatást és megfelelő eszközöket biztosítanak, alkalmazva a nevelés-tanítás-tanulás módszertanát.
  · Bevonják a gyermekeket, a szülőket és az intézmény dolgozóit a szervezeti, nevelési és tanulási kultúrát fejlesztő intézkedések meghozatalába.
  · Az intézmény pedagógiai programjának egyik prioritása a tanulás-tanítás eredményessége.


  Az óvodai nevelés, az óvoda lényege a játék. Hol szerepel ez? Egy mondat közepén, zárójelben, "pl."-val megelőzve. :(
  Ezeken a területeken, az óvodák biztosan szerettek voln és esetleg változtattak is, amikor a sajátjukat töltötték.

  Általános elvárások? Ha létezhet, létezik valójában ilyen, az maga jelenti a szükségtelenségét a tanfelügyeletnek.
  Sokat dolgoztunk, dolgozunk vele. 2015-2016-tól az évente vizsgálandó területeket is vizsgáljuk és a félévi, év végi beszámolóknak külön egységként képezik a részét, pontról-pontra, s mi éltünk is a változtatás lehetőségével az elvárásokat illetően. A standard vizsgálódással viszont megint csak elmondhatjuk: az járt jól, aki nem törődött vele, nem dolgozott vele, elfogadta a központit egy gombnyomással és azzal letudta. Ezt azonban magam, kollégáim nem tudjuk megtenni, így, előfordulhat, hogy a standardok szerint nem leszünk standard szinten?! Teljesen úgy érzem, felesleges munkát végeztem, végeztünk, mert az 5 perces belépek, betöltöm, elfogadom a központit, kilépek és végeztem helyett napokat töltöttünk azzal, mi maradjon, mit és hogyan írjunk át vagy milyen újat írjunk, ami vissza ad minket, munkánkat.
  Általános elvárások? Kinek kell azok alapján megfelelni? S van olyan, aki meg tud azoknak felelni?
   
 18. verocska60

  verocska60 Állandó Tag

  Azt gondolom, keverednek a fogalmak. Az intézményi önértékelésnél lehet változtatni az elvárásokon. Az intézményi tanfelügyelet figyelembe veszi az intézményi önértékelés eredményét, de a központi elvárások mentén történik. Érdemes elolvasni a Tanfelügyeleti kézikönyv ide vonatkozó részeit. (57.oldaltól). "A szakértők az intézmény alapdokumentumait és a működés során keletkezett, alább felsorolt dokumentumokat előre megadott elemzési szempontok alapján tekintik át." 74. old., valamint a 80. oldalról: "A szakértő a kitöltött adatgyűjtő lap, vagy egyéb saját feljegyzései (amelynek követnie kell a kézikönyvben meghatározott tartalmakat, vagyis az ellenőrzés szempontjain – az interjúkérdések kivételével – a szakértő nem változtathat)". Tehát az intézményi önértékelésnél a saját elvárásoknak felel meg az intézmény, a tanfelügyeleti ellenőrzéskor viszont a központinak. Elméletileg így lenne lehetséges az intézmények összehasonlítása. A rendszer gyermekbetegségeit most hagyjuk. Javítsatok ki, ha tévedek.
   
 19. BAJ

  BAJ Állandó Tag

  Igen, csakhogy ez így teljesen logikátlan. Az intézmény elkészíti az elvárásrendszerét (már sokadszorra, mindig másképp, rengeteg időt, erőt, energiát pocsékolva - most már egyre inkább pocsékolásnak érzem), saját magát ezek alapján értékeli. Majd jön a tanfelügyelet, amely semmilyen speciális dolgot nem vesz figyelembe, nem érdekli a saját elvárásrendszer, csak a központi. Erről az jut eszembe, hogy legyünk egyformák, senki ne lógjon ki a sorból, ha mégis kilóg (pozitívan), akkor azt nem toleráljuk, hanem elítéljük. Nem emlékeztet ez benneteket valamire? És innentől van a pocsékolás. Ahogy pron leírta, felesleges az elvárásrendszert átgondolni, némelyiket átírni, mert a végső értékelés a 131 központi alapján történik. Ennyi erővel az önértékelés is történhet ez alapján. Bár egyre feleslegesebbnek érzem az egész önértékelést. Minek? Aki fejlődni akar, az terv nélkül is tud (és az is tudatos), aki nem akar, az tervvel együtt sem fog. Ráadásul ha nem készít tervet, akkor sem történik semmi. Minek is dolgozunk? Minek is szakadok meg ebben az évben a 10 kijelölt önértékelővel? Ugyanis mi komolyan vesszük. Egyszerűen képtelen vagyok arra, hogy a feladataimat ne vegyem komolyan. Úgy érzem, enélkül nekiállni sem érdemes. És az önértékelés pontosan ez: nem érdemes nekiállni, nem érdemes komolyan venni, nem érdemes erőt, energiát, időt pocsékolni rá. Nem érdemes, hogy rámenjen az egészségünk. Ettől semmi nem fog változni. Pláne nincs értelme a feltöltendő jegyzőkönyvet komolyan venni. Az önértékelő vagy elolvassa, vagy nem. Vagy figyelembe veszi az benne leírtakat, vagy nem. Én tudom magam értékelni a jegyzőkönyv nélkül is. Biztos van, aki nem, de azt meg úgysem érdekli, mi van benne. Viszont óriási munka az adatgyűjtőknek. A tanfelügyelet nem látja, még azt sem mondhatjuk, hogy a tanfelügyelőknek segítség.
  Bocs, ladysla, de ez nem teljes egészében önértékelés (ami nem ennek a fórumnak a témája), hanem van benne tanfelügyelet is (ami viszont ennek a fórumnak a témája). ;)
   
 20. lányos

  lányos Állandó Tag

  "Egyszerűen képtelen vagyok arra, hogy a feladataimat ne vegyem komolyan. Úgy érzem, enélkül nekiállni sem érdemes" (Baj)
  Gyári hiba...Erre alapoznak az ármánykodók, meg a dolog-kerülők. Ha érted, mire gondolok. ;)
   

Megosztás