Szaktanácsadás - szakértés - tanfelügyelet II.

ladysla témája a 'Pedagógusoknak' fórumban , 2015 December 6.

 1. Napocska10

  Napocska10 Állandó Tag

  Ahogy Ladysla is kiemelte pirossal, a rád vonatkozó nyugdíjkorhatártól visszafelé számítsd az öt évet, ne a 40 évhez képest.
   
  kros, t.s. és BAJ kedveli ezt.
 2. Somi62

  Somi62 Állandó Tag

  Na, ez az ami engem is érdekelne. Kb. egy féléve a Nyugdíjpénztár megkeresett egy levéllel , hogy elkezdik az adategyeztetést , a nyugdíjjogosultság számítását . Azóta is hallgatnak, semmi egyeztetést nem kértek. Pedig én is mennék, talán a szakértést is feladnám érte /pedig szeretem végezni, nagyon /. Egyre jobban érzem, hogy nem való vagyok a mai kor iskolájába. Pedig igyekszem alkalmazkodni , de egyre nehezebb . valószínű. hogy még én sem tartok az öt év visszájánál.
   
  t.s. kedveli ezt.
 3. Erika55555

  Erika55555 Új tag

  Sziasztok!
  Valaki segítene nekem? A heti két órába beszámít az estis felnőttoktatás is szakgimiben?
  Módosítani lehet a mesterpedagógus kategória esetén tantárgyat???
  Köszi
   
 4. gtszg

  gtszg Állandó Tag

  Ha kérdésedet pontosítanád, válaszolnánk is.
   
  BAJ kedveli ezt.
 5. gtszg

  gtszg Állandó Tag

  Nem tudom, miben bizonytalanodtál el, vagy kérdésed konkrétan mire vonatkozik, illetve nem az oldaltémája.
  3 feltétel szükséges:
  • vagy alacsony a szülők iskolai végzettsége,
  • vagy alacsony a szülők foglalkoztatottsága,
  • vagy elégtelen lakókörnyezet, illetve lakáskörülmények között él.
  Ha a 3 feltételből legalább 1 igazolt, hátrányos helyzetű. Ha legalább 2 feltételről van igazolása, halmozottan hátrányos helyzetű. Az igazolást a jegyző állítja ki.
  Ha erre gondoltál.
   
 6. BAJ

  BAJ Állandó Tag

  Igazából én sem értem a kérdést. Aki halmozottan hátrányos helyzetű, az hátrányos helyzetű, csak halmozottan. Vagyis hátrányosabb helyzetű, mint a "sima" hátrányos helyzetű. Súlyosabb fokozat, a gyerek nagyon nehéz körülményeit jelzi.
   
 7. pron

  pron Állandó Tag

  Kedves @gtszg , köszönöm válaszod, ahogy írtam a vonatkozó jogszabályok helyével, soraival, tartalmával és értelmezésével tisztában vagyok, ismerem, illetve nem arra vonatkozott a kérdésem, hogy ki hátrányos és ki halmozottan az.
  Különösen köszönöm, hogy nem az oldal témája, ezért töröltem a bejegyzést. "Tényleg nem" szakértés vagy szaktanácsadás kérdése, s tanfelügyelethez is "lényegtelen" apróság, hogy ez mi és hogyan jelenik meg az intézményekben. Az is mellékes, ami miatt kérdeztem, hiszen nem neveztem meg, de már nem is érdekes.
  Az Nkt.-ból történő kikerülésével ezen fogalmak meghatározásának és elbírálási szempontjainak, valamint a Gyvt-be történő áthelyezésével, 2013-ban, az új szabályozásával, az értelmezés nem egyértelmű. A halmozottan hátrányos helyzetnek csak egyik eleme a 2 feltétel. Azóta el is tűnt a statisztikából az a kérdés, hogy 2H és abból 3H. Mivel azonban nem ide való a téma, valamint "evidens" mindenki számára, töröltem.
   
 8. MME

  MME Állandó Tag

  Köszönöm!

  Törvénybe foglalva - ez a folyamat amely a munkáltatóra vonatkozik: a sikeres nyelvvizsga esetén a gyakornok átsorolása a minősítő vizsga előtt ( 6 év munkaviszonnyal) olvasható valahol?
  A sok kérdés oka - az intézményvezető felé gyűjtöm az információt, mert nehezen akarja ezeket a lépéseket megtenni.
   
 9. Erika55555

  Erika55555 Új tag

  Sziasztok!
  Egy szakgimnáziumban vagyok még idén biztosan igazgató helyettes. Így négy órában csak angolt tanítok idén. Jövőre várhatóan matekot fogok tanítani.
  Megvan a húsz évem és a szakvizsgám. Mesterped szeretnék jelentkezni, innovátorként.
  Úgy láttam, meg kell jelölni tárgyat, amit legalább két órában tanítok. Nos ez Nappalin angol, felnőttoktatásban, intézményünkben viszont tanítok három órában matekot is . Választható a matek?
  Lehet módosítani tárgyat?

  A pályázatban csak az egyik tárggyal kapcsolatban írjatok???

  Pontosan mit takar a pályázat ??? Voltatok már ilyet minősíteni?

  Köszönöm válaszod .
   
 10. gtszg

  gtszg Állandó Tag

  Először is javaslom, hogy alaposan tanulmányozd át a mester Útmutatót: https://www.oktatas.hu/pub_bin/dload/kiadvanyok/mesterpedagogus_utmutato.pdf.
  Mester programot kell készíteni. Ez alapján lenne célszerű döntened, mert ez egy 5 éves tevékenységet foglal magában, amit minden 5. évben meg kell újítani, ellenkező esetben visszasorolnak az eredeti kategóriádba. Mint a neve is utal rá, az adott területen végzett innovációs tevékenységet kell végezni. Ez csak akkor lehet sikeres, ha valóban az adott területen tevékenykedsz, és vannak hozzá újító ötleteid.
  Az Útmutató minden tevékenységet lefed, figyelj rá, hogy az innovátort nézzed.
  Tantárgyat illetően javaslom, maradj a nappali tagozatnál. A felnőttoktatás más korosztályt, más módszerekkel céloz meg.
  A módosítás nehézkes lenne, mert szinte mindent újra kellene írni. Sőt, egy Mesterpedagógustól elvárható a megfontolt döntés.

  Jogszabályi háttere:
  "14. § (1) A 8. § (5) bekezdése szerinti Mesterpedagógus vagy a Kutatótanár fokozatba besorolt pedagógus a program megvalósításának időtartama alatt az intézményvezető vagy – ha a pedagógus intézményvezető – a fenntartó egyetértésével, a 12. § (2) bekezdése alkalmazásával legfeljebb két alkalommal módosíthatja Mester- vagy Kutatóprogramját:
  a) első ízben a módosítás okának vizsgálata nélkül,
  b) második ízben akkor, ha előre nem látható elháríthatatlan külső ok miatt a programban vállaltak teljesítése akadályba ütközik.
  (2) A Mester- vagy Kutatóprogram módosítása iránti kérelmet az OH-hoz kell benyújtani az akadály felmerülésétől számított harminc napon belül, feltüntetve benne a módosítást szükségessé tévő indokot.
  (3) A kérelemhez csatolni kell
  a) a módosított Mester- vagy Kutatóprogramot,
  b) a Mester- vagy Kutatóprogramra vonatkozó eredetiségnyilatkozatot,
  c) az intézményvezető vagy a fenntartó, továbbá – a felek szándéka szerint – a külső szakmai partner egyetértő nyilatkozatát, és
  d) a kérelem elfogadása esetére az együttműködési megállapodás módosításának tervezetét.
  (4) Az OH
  a) a Mesterprogram módosítására irányuló kérelemnek a 10/D. § (3) bekezdés a) pontjában meghatározott feltételnek megfelelő szakértő,
  b) a Kutatóprogram módosítására irányuló kérelemnek a 10/G. § (2) bekezdésében meghatározott bíráló bizottság tagjaként való eljárásra jogosult szakértő
  véleményének megfelelően harminc napon belül helyt ad, vagy azt elutasítja."
  326/2013. (VIII. 30.) Korm. rendelet Hatályos: 2018.01.01 -
   
  t.s. és Erika55555 kedveli ezt.
 11. Piri58

  Piri58 Állandó Tag

  pron írta:

  Kedves Kollégák,
  tisztelettel kérem a segítségeteket.
  Kérdésem: az a tanuló, akinek csak halmozottan hátrányos helyzetű igazolása van, az hátrányos helyzetűnek számít vagy nem?
  A vonatkozó jogszabályok helyével, soraival, tartalmával tisztában vagyok. A "fokozás", de mégsem az ellentmondása miatt bizonytalanodtam el.
  Válaszaitokat előre is köszönöm.

  Kedves
  pron!
  Valóban sok ellentmondás fogalmazódott meg, az ezzel a témával foglalkozó vezetőkben, pedagógusokban.

  2013. augusztus 31-ig közoktatásról szóló törvény szabályozta, a HH esetét, mely módosult 2005-ben, 2008-ban.
  A 2011. évi CXC. a köznevelésről szóló törvényben már nem szerepelt, bekerült 1997. évi XXXI. törvénybe (Gyvt.). Ez a tv. vezette be először a halmozottan hátrányos helyzetű gyermek, tanuló, hallgató fogalmát, majd ez szűkítette a hátrányos helyzet meghatározását.
  Sokan keverik a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre való jogosultsággal, ami a jelenlegi hátrányos helyzet meghatározója, önmagában azonban nem feltétlenül jelenti azt, hogy a gyermek egyidejűleg valóban hátrányos helyzetű is.
  Konzulensi munkámhoz állítottam össze egy tájékoztatót pedagógusok részére, a HH. HHH. GYV. témakörben, amit most felrakok ide, talán segít másoknak is az értelmezésben.
   
 12. Erika55555

  Erika55555 Új tag

  Elsőként köszönöm a választ.
  Az innovátori tevékenység csak egy "tantárgyra szólhat"???

  Újabb kérdés: jelenleg angolt tanítok, de szeretném matekból írni az innovátorit - abból több fejleszthető anyagom és eredményem van ugyanis. Ezért írtam, hogy azt is tanítom - csak nem nappalin, hanem felnőttoktatásban. Így azt gondoltam, hogy megjelölhető idén is! Vagy nem így van?

  Más: ti láttatok már kész mesterprogramot? Tapasztalat ezzel kapcsolatban? Védéskor?

   
 13. gtszg

  gtszg Állandó Tag

  Kedves @pron!
  Mint tapasztaltad, a "hely ellenére" válaszoltam a kérdésedre.
  Ennyi körítés helyett inkább a dilemmádat nevezted volna meg, és arra válaszoltunk volna. Hárman reagáltunk bejegyzésedre, nem tudom, megkaptad e a megfelelő választ.
   
  Utoljára módosítva: 2018 Március 18
 14. fecsike

  fecsike Állandó Tag

  Kedves Mesterek!
  Ha a pedagógus ped.I-ből ped.II-be minősítése másodszor is sikertelen, a törvény szerint - CXC 64.§ (8) - munkaviszonya az eredmény közlésétől számított 10. napon megszűnik. Milyen módon? A munkáltató mond fel neki? Mi az indoklás?
  Más mukahelyen létesíthet (közalkalmazott) pedagógus munkaviszonyt?
  Ha igen, ott újra kell majd 2022-ig minősítésre jelentkeznie? És a jelentkezésnél vajon bevallja, vagy hallgat a kétszeres sikertelen minősítésről?
  Láttatok már erre példát?
   
 15. ladysla

  ladysla Kormányos Fórumvezető Kormányos

  Példát csak arra, hogy megbukott, a 2 év lejárt, a másodszori minősítésre nem is jelentkezett, s azóta is háborítatlanul állományban van.
   
 16. gtszg

  gtszg Állandó Tag

  A jogszabály nem részletezi a megszűnés módját.
  Feltételezésem szerint vagy az intézményvezető kezdeményezi a megszüntetést, mivel a jelentkeztetést is ő kezdeményezi, vagy megjelenik a KIR-ben a megszűnés ténye, és végre kell hajtani. Indoklás az Nkt. 64. § (8). Innentől viszont nincs titok.
  Ismételt alkalmazásakor (lehetséges) 2 év gyakornoki időt kell kikötni. Vagyis, kezdődik minden elölről.
  Meglepő, hogy van ilyen. Érdemes lenne elgondolkodnia a pedagógusi pályához való ragaszkodásán.
   
  gasape, Siry Tünde és lányos kedveli ezt.
 17. gtszg

  gtszg Állandó Tag

  Megteheti:
  "3. § (3) ....
  A minősítési eljárás megismétlésére legkorábban – a sikertelen minősítési eljárás befejezésétől számított – két év szakmai gyakorlat megszerzésének évében kerülhet sor. A megismételt minősítési eljárás lefolytatására legkésőbb a Pedagógus I. fokozat megszerzésétől számított tizenegy év szakmai gyakorlat megszerzéséig kerülhet sor."
  326/2013. (VIII. 30.) Korm. rendelet Hatályos: 2018.01.01 -
   
  BAJ és ladysla kedveli ezt.
 18. fecsike

  fecsike Állandó Tag

  Ez is a rendszer kiforratlanságát mutatja. Most nem is kötelező a ped.II-be minősülés - valóban ráér 2022-ig. Ebben az esetben jó taktika volt a kivárás.
   
  Siry Tünde, BAJ és ladysla kedveli ezt.
 19. fecsike

  fecsike Állandó Tag

  Portfólió feltöltési (IKT kompetencia) nehézségei voltak - egyébként elég jó pedagógus.
  A második esetben még időben észleltem a problémát, és sikerült feltöltenünk a portfóliót, és azóta az eljárás is sikeresen lezajlott.
  Csak bizonyos körülmények miatt elgondolkodtam: Mi lett volna, ha... Azaz próbálom a hatályos jogszabályokat a gyakorlatban alkalmazni.
  Be kell látnom: ez esetben nem kristálytiszta.
   
  erakucko, Siry Tünde és anett5 kedveli ezt.
 20. Mari1

  Mari1 Állandó Tag

  Segítséget szeretnék kérni, bár nem tartozik közvetlenül a fórum profiljához. Most kellett elkészíteni az iskola továbbképzési tervét. Több kollégám GYES-ről visszatér szeptemberben. Az ő továbbképzési ciklusuk hogyan alakul? A távollétük idejével meghosszabbodik vagy a GYES alatt is képezniük kell magukat? Hol tudok ennek utána nézni? Még egy kérdés foglalkoztat. Az újabb diploma megszerzése után már nem él a 7 év mentesség. A továbbképzésekbe beszámítható azért? Ha igen, akkor hány órában?
   

Megosztás