Szaktanácsadás - szakértés - tanfelügyelet II.

ladysla témája a 'Pedagógusoknak' fórumban , 2015 December 6.

Témaállapot:
Not open for further replies.
 1. Szilnemaca

  Szilnemaca Állandó Tag

  Kedves gtszg!
  Mi szintén a "legtöbb munkahely"-hez tartozva, július-augusztusra nem kapjuk meg a szakértői 1 napunkat a munkáltatótól, azzal indokolva, hogy akkor nincs kirendelésünk. Szeptember 21-én már van kirendelésem, amihez ugyebár már 30 nappal előtte elkezdem a szakértői munkát. Augusztus 22-én már nyílik a portfólió, s akár hol vagyok is a világban, a határidőket tartanom kell. Szeptembertől kapom a szakértői napomat júniusig (óvodában), ahol természetesen augusztus 31-el van vége a nevelési évnek. Ez van nálunk. Máshol másként van? Érdekelne a reagálásotok kedves óvodapedagógus szakértő kolléganők!
   
 2. anett5

  anett5 Állandó Tag

  Kedves Szakértők!

  Készülök a következő tanévre...
  Ismerem ezt: "17/A. §
  136 (1)137 Ha a Mesterpedagógus fokozatba besorolt pedagógus országos pedagógiai-szakmai ellenőrzésben, a pedagógusok minősítő vizsgáján vagy minősítési eljárásában szakértőként vesz részt vagy szaktanácsadói, illetve pedagógiai-szakmai szolgáltatási feladatokat lát el, munkaidő-kedvezményben részesül. A neveléssel-oktatással lekötött munkaideje nem lehet több
  a) heti tizennyolc óránál,
  b) óvodapedagógus esetén huszonöt óránál,
  c) vezetőpedagógus esetében tíz óránál, vezető óvodapedagógus esetében huszonkettő óránál,
  továbbá tanítási hetenként legalább egy tanítási napra a munkahelyén történő munkavégzés alól mentesíteni kell a szakértői, szaktanácsadói feladatok ellátása érdekében.

  (5) Az (1)–(3) bekezdés szerinti munkaidő-kedvezményt az intézmény vezetője az OH-nak – vagy szaktanácsadói feladatok ellátása esetén a pedagógiai-szakmai szolgáltatást nyújtó intézménynek – a szakértői, szaktanácsadói feladatokra az adott minősítési naptári évre szóló megbízása alapján köteles biztosítani."
  326/2013. (VIII. 30.) Korm. rendelet Hatályos: 2018.01.01 -

  Akkor a helyettesítés hogyan is alakul?
  Ha van 18 tanórája a szakértőnek, akkor azon felül mindent ki kell(ene) fizetnie a fenntartónak???

  Eddig ez nem volt probléma, most lesz: a tantárgyfelosztásban 25 óra van az iskolában, de nekem max 18 lehet. A "különbözetet"vállalnám, de itt is érvényes a 30 alkalom 30-60 óra ingyen vagy nem???
  Centrum a fenntartó, kollektív szerződésről nem tudok...

  Köszönöm, ha velem gondolkodtok... így nyáron.
  Üdv: anett5
   
  pappica kedveli ezt.
 3. ladysla

  ladysla Kormányos Fórumvezető Kormányos

  Ez akár egyéni párbajod eredménye is lehet, mert ismerek arra is példát, hogy a kötelező helyettesítést az 1. órától kezdve fizetik, meg arra is, hogy 30-60 ingyen. Mind a 2 példa általános iskola, állami fenntartásban.
   
  lányos kedveli ezt.
 4. BAJ

  BAJ Állandó Tag

  Szerintem ez nem a 30 alkalmas kategória. Ez túlóra, mert nem eseti helyettesítés.
   
  Drungyus és cubakati kedveli ezt.
 5. erakucko

  erakucko Állandó Tag

  Kedves Andi!
  Mint gyakorló szakértő, aki óvodapedagógus, lenne egy-két észrevételem. Bizony óvodában igen nehéz a helyzet, majd meglátod. Év közben valóban él a heti 1 nap szakértői napod, de nyáron ezt nehéz megvalósítani. Mikor kezdtem, én is gondolkodtam ezen. Igen elméletileg mivel nekünk a nevelési év szeptembertől augusztus végéig tart, elméletileg nyáron is járna a szakértői nap, mikor dolgozunk. Mikor szabadságon vagyunk természeresen nem. De gondoljunk bele a gyakorlatba. Kevés a pedagógus, év közben is valaki dolgozik a szakértői napunkon helyettünk (hisz az óvódapedagógus óráit nem lehet átcsoportosítani, ha nem vagyunk bent, kell helyettünk más)Nyáron a többiek is ki szeretnék venni a szabadságukat. Most bevállalsz egy hetet nyáron, és nem mész mondjuk pénteken, mert az a szakértői napod. Kit hívnak be arra az egy napra ? Én nyáron, (és tudom, hogy több más óvodapedagógus szakértő társam sem), nem élek a szakértői napommal. Tudom nyílik a portfólió már augusztusban, nekem is. De akkor van a beszoktatás ideje is. Akkor hagyjam egyedül a kolléganőmet? Nem könnyű megértem, meg nem is így szól a jogszabály, de van egy munkahely ahol nekünk nap mint nap dolgoznunk kell, és nem mindegy milyen légkörben. Ezeket már tapasztalatból írom, hisz elsők között kezdtem a szakértői munkát. Egyébként szívesen fogadom a többi óvodapedagógus szakértő tapasztalatait, hogy hogyan oldják meg a szakértői napotokat, most így már pár éves gyakorlat alapján. Nekem a párom hosszúzik puszira minden szakértői napomon. Cserébe a jutalmak osztásakor ezt figyelembe veszi a vezetőm. Máshol hallottam, úgy osztják be a 32 órát, hogy a szakértői napon 8 órát van a kolléganő a többi napon részarányosan elosztva. Mi ezt nem tudtuk megoldani. Mi vagyunk a nyitós csoport, (6 óra) nem tud a párom korábban hazamenni, mert nem hagy egyedül az ebédeltetésre. Szóval valóban nem egyszerű.
   
 6. BAJ

  BAJ Állandó Tag

  Era, nálatok van jutalom?
   
  lányos és Verőce kedveli ezt.
 7. Andi 41

  Andi 41 Állandó Tag

  Kedves Erakucko :) Először is köszönöm, hogy együtt gondolkodunk a témában :) Nagyon szimpatikus hozzáállás, amit írtál! Egy elkötelezett pedagógus valóban figyel a társára is, bármit is mondjon a jogszabály :)Vezetőként dolgozom, nincs saját csoportom, magam osztom be a feladataim, de így is megérzem, ha egy napot nem vagyok bent az oviban, halmozódnak a feladataim. Át tudom érezni -mivel 25 évet dolgoztam csoportban-, hogy mit jelent nélkülözni a társat. Ezért vezetőként nagyon ügyelek arra, hogy lehetőleg mindenkin egyforma legyen a terhelés, a többlet munkát kompenzálni tudjam, elismerjem a kolléganőimet :)...mindet :)Nyáron én sem veszem ki a szaktanácsadói napjaimat, mert legalább ilyenkor van egy szusszanásnyi időm beszélgetni velük, tervezgetni a jövőt, nosztalgiázni a múltról :) Nagyon tartalmas, feltöltődéssel teli nyarat kívánok :)
   
 8. Degado

  Degado Állandó Tag

  Sziasztok!
  Meghirdettünk egy állást, végre jelentkezett valaki ebben a nagy óvodapedagógus-hiányban... A jelentkező két teljes évet dolgozott a 90-es évek elején óvónőként, majd elhagyta a pályát. Ha felvesszük, jól értelmezem a törvényt, hogy már nem gyakornok, hanem ped. 1-be kell sorolni? Köszönöm a választ!
   
 9. erakucko

  erakucko Állandó Tag

  Igen van. Cafeteria is.
   
  lányos, Verőce és BAJ kedveli ezt.
 10. t.s.

  t.s. Állandó Tag

  ÉS ez állami intézmény???Melyik megyében van ilyen?,:)
   
  lányos és BAJ kedveli ezt.
 11. ladysla

  ladysla Kormányos Fórumvezető Kormányos

  Ha más pályára lépett át, és munkaviszonyban volt összesen legalább 6 évig, akkor igen, ha ez a minimum nincs meg, akkor nem.
   
 12. ladysla

  ladysla Kormányos Fórumvezető Kormányos

  Az Útmutató 5. verzióját áttanulmányoztátok már?
   
  lányos és anett5 kedveli ezt.
 13. Degado

  Degado Állandó Tag

  Köszönöm a választ, ennek utána kell járnunk, mert GYES-en is volt, itthon is dolgozott valamennyit, de aztán külföldön éltek pár évig. Gondolom, ez utóbbi nem számít...
   
 14. Kacagóbab

  Kacagóbab Állandó Tag

  326/2013 (VIII.30.)
  6.paragrafus
  (3) Ha a pedagógus-munkakörre foglalkoztatási jogviszonyt létesítő személy nem rendelkezik az (1) és (2) bekezdés szerint számított két év szakmai gyakorlattal, de bármely más munkakörben, vagy részben az (1) és (2) bekezdésben foglalt jogviszonyban, részben más munkakörben szerzett legalább hat év munkaviszony jellegű jogviszonnyal rendelkezik, mentesül az előmeneteli rendszer gyakornoki szakasza követelményeinek teljesítése alól és a Pedagógus I. fokozatba kerül besorolásra.

  2. paragrafus
  3) * Ha a foglalkoztatási jogviszony létesítésekor a pedagógus rendelkezik a 6. § (1) és (2) bekezdése szerinti két év szakmai gyakorlattal, de nem rendelkezik a 6. § (3) bekezdése szerinti hat év munkaviszony jellegű jogviszonnyal, számára - kivéve, ha sikeres minősítő vizsgát tett - hat hónap gyakornoki időt kell kikötni.
   
 15. Degado

  Degado Állandó Tag

  Köszönöm, Kacagóbab, így már teljesen világos! Átnézzük a jogviszonyait, és reméljük, nem kell gyakornoki idő, mert a másik leendő kolléga viszont egyértelműen gyakornok, kezdő. Két gyakornok kicsit sok lenne a mi kis létszámú kollektívánknak.
   
  Kacagóbab kedveli ezt.
 16. sofiread

  sofiread Állandó Tag

  Kicsit off téma, de már részben érintettétek és egyébként is olyan tájékozottak vagytok;)!
  A pályázatos laptop mellé adott hivatalos papír szerint a laptop visszaadásra kerül legkésőbb a tankerületi munkaviszony megszűnésekor, illetve, ha vki nem végzi el a szükséges tanfolyamot.
  Kérdésem: a laptopok tehát bizonyos szempontból a pedagógushoz tartoznak? Konkrétabban: tankerületen belüli áthelyezéssel történő intézményváltás esetén kérheti az adott pedagógus, hogy magával vigye azt? (főként, hogy magasabb IKT kompetencia miatt "jobb" laptopot kapott). Ha igen, akkor ezt kérvényezni kell a tankerületnél?
   
 17. Piri58

  Piri58 Állandó Tag

  Kedves Degado!
  Már a "Vezető óvónői tanácsok kezdőknek" fórumon válaszoltam, amikor megláttam itt is a kérdésedet. Látom többen írtak, így minden szempontot mérlegelve meg tudjátok hozni a döntést.
   
 18. csakkerdezem

  csakkerdezem Állandó Tag

  Általános iskola - három tankerületből , sógornők, unokatesók ! 1. Tanulószoba - felső tagozat A. tanker - 12:35 -16:00 -ig - 4 tanítási óra, B. tanker : 3 tanóra
  C. tanker : 2 óra 13:50-től, - ami előtte van 12:35 - 13: 50 - a 32 óra terhére , nem óraszámban és ez egy órának számít ! Sajnos C-s vagyok.... Nálatok ez hogy van ?
   
  BAJ kedveli ezt.
 19. Csipike2014

  Csipike2014 Állandó Tag

  Nálunk 12:35-től 15:35-ig van tanulószoba és 4 órával számoljuk. Én minden évben így készítem a tantárgyfelosztást és még soha nem kötött bele a Tankerület.
   
 20. biblio

  biblio Állandó Tag

  A mi tankerületi informatikusunk azt mondta, hogy a "rosszabb " laptopok személyhez kötöttek, a "jobbak" (helyettesi is) pedig funkcióhoz kötöttek. Az informatikusok "jobb" gépeinél az első feltétel teljesül.
  Semmilyen kérelemről nem szól a fáma, hiszen személyesen vettük át. Amíg nem kéri valaki, addig le sem kel mondani róla.
   
Témaállapot:
Not open for further replies.

Megosztás