Szaktanácsadás - szakértés - tanfelügyelet II.

ladysla témája a 'Pedagógusoknak' fórumban , 2015 December 6.

Témaállapot:
Not open for further replies.
 1. Szívemből gratulálok az igényes összeállításhoz! A továbbiakhoz jó egészséget és sok sikert kívánok!
   
  anett5 kedveli ezt.
 2. gtszg

  gtszg Állandó Tag

  Ha valakit érdekel, ma kaptam:
   

  Csatolt fájlok:

 3. Verőce

  Verőce Állandó Tag

 4. ladysla

  ladysla Kormányos Fórumvezető Kormányos

  Azt tudom, hogy

  Amennyiben visszamondás esetén előre nem látható, elháríthatatlan oknál fogva a minősítés évében már nem lehetséges az új időpont kijelölése, legkésőbb a minősítés évét követő év március 31. napjáig terjedő időszakra eső új időpontot kell kijelölni. Ebben az esetben a magasabb fokozatba történő besorolást visszamenőleges hatállyal, az adott év első napjával kell elvégezni.


  esetében június 30-ra módosult az időpont. A júniusra biztosan emlékszem, a 30-ra nem.
   
  anett5, gasape és Verőce kedveli ezt.
 5. anett5

  anett5 Állandó Tag

  Nagyon szépen köszönöm!
   
 6. ladysla

  ladysla Kormányos Fórumvezető Kormányos

  Megkerestem, tényleg június 30.:

  A portfólió, pályázat feltöltésére szolgáló informatikai hozzáférést a minősítés évét megelőző év június 30-ától – vagy év közben létesített munkaviszony, közalkalmazotti jogviszony esetén ettől eltérő időpontban – kell biztosítani úgy, hogy a portfólió, pályázat feltöltésére legalább negyvenöt nap álljon rendelkezésre. (Abban az esetben, ha a portfólió feltöltését követően a pedagógus jogviszonyában munkakör/tantárgy-változás következik be, az Oktatási Hivatal 30 napot biztosít a portfólió módosítására. 24 A minősítési tervben szereplő pedagógusok minősítésére a jelentkezést követő naptári évben kerül sor. Amennyiben visszamondás esetén előre nem látható, elháríthatatlan oknál fogva a minősítés évében már nem lehetséges az új időpont kijelölése, legkésőbb a minősítés évét követő év június 30. napjáig terjedő időszakra eső új időpontot kell kijelölni. Ebben az esetben a magasabb fokozatba történő besorolást visszamenőleges hatállyal, az adott év első napjával kell elvégezni.

  Úgy értelmezem, hogy nincs már nyári nyitogatás az őszi-téli időszakban minősülők számára. Eddig sem tartottam egészen korrektnek, hogy volt.

  A másik:

  Az informatikai rendszer a portfólióba feltöltött fájlok meglétét ellenőrzi, azok tartalmának ellenőrzése nem lehetséges. Így előfordulhat, hogy a sikeresen feltöltött portfólió tekintetében hiánypótlás szükséges. Ez a portfólió dokumentumainak szakértői előzetes vizsgálata során derül ki. Hiánypótlás csak a nevelő-oktató munka szabadon választott dokumentumainak körében lehetséges, - ebben az esetben, a minősítő bizottság elnökének felszólítására a pedagógus a hiánypótlást legkésőbb a portfólióvédést megelőző huszonötödik és huszadik nap között megteheti. Ennek hiányában az Oktatási Hivatal megállapítja a minősítő vizsga, a minősítési eljárás sikertelenségét. Kötelező dokumentumra vonatkozóan hiánypótlás nem kérhető. Ilyen esetben az Oktatási Hivatal a minősítő bizottság elnökének nyilatkozata alapján állapítja meg a minősítő bizottság elnöke nyilatkozatát követő 5 munkanapon belül a minősítő vizsga, minősítési eljárás sikertelenségét. Ezzel egyidőben közli ezt a bizottság elnökével és a minősítésbe bevont pedagógussal. A minősítő bizottság elnöke tájékoztathatja az eljárásba vont pedagógust arról, hogy az Oktatási Hivatalt értesítette a kötelező dokumentum hiányáról.

  A gyakorlatban már eddig is előforduló példa: 2x töltötte fel ugyanazt az óravázlatot/reflexiót. Az óravázlat viszonylag egyértelműbb: aki minősülni akar, tartson olyan órát, hogy ne kelljen egy az egyben megismételni - bár, még mindig mondhatja, hogy annyi hiányzó volt ... :). Gyenge, rövid reflexiók esetében, amikor mind a 4 majdnem ugyanaz, hiányosság megállapítása lesz vagy lepontozás?
   
 7. gtszg

  gtszg Állandó Tag

  Én mindenképpen a lepontozásra szavazok. Ha nincs reflexió, hiányos ez a kompetencia.
  Finomítva a dolgot, ezek a szituációk igazolják a sorrend helytelen alkalmazását. Igazából a tanfelügyeletnek kellene felhívni a figyelmet az ebbéli hiányosságra, mint fejleszthető terület, majd a minősítésen már egyértelműen megállapítható lenne a tényleges "minőség".
  Most udvariaskodunk, hogy nem tudta, nem gondolta, elfelejtette, nem hívták fel a figyelmét, stb, így valójában torzul a minősítés. Arról nem beszélve, aki még tartalmi kiegészítést is kér. Nonszensz:mad2:
   
 8. t.s.

  t.s. Állandó Tag

  Az intézményünk megkapta az értesítést, hogy lesz intézményi PSZE 2019-ben. Mivel még nem volt vezetői tanfelügyelet sem, lesz vezetői ellenőrzés is. AZ a kérdésem: Mi a tapasztlatotok, a vezető és az Intézményi TF-t egyszerre fogják lebonyolítani, vagy a vezetőit még az intézményi előtt, tehát külön? Ez utóbbi változatnál kb. mennyivel az intézményi előtt várható a vezetői TF?
   
  Utoljára módosítva: 2018 Augusztus 1
 9. Andi 41

  Andi 41 Állandó Tag

  Kedves t.s. ! Nálunk a vezetői tf. február elején-, az intézményi pedig április elején volt. A szakértőkkel egy véleményen voltam abban, hogy fölösleges volt külön időpont, egyszerre meg lehetett volna ejteni mind a kettőt.
   
  Siry Tünde és t.s. kedveli ezt.
 10. Csipike2014

  Csipike2014 Állandó Tag

  Először vezetői tf lesz és minimum 1,5- 2 hónap (de lehet, hogy csak fél év) múlva követi az intézményi tf.
   
  t.s. kedveli ezt.
 11. t.s.

  t.s. Állandó Tag

  Köszönöm a válaszotokat. Azért is kérdeztem rá, mert néhány tanár kolléga azt mondta, hogy "hallotta" többször előfordult, hogy együtt lebonyolították a kettőt, de konkrét esetekről még nem tudok.... Esetleg, ha valamelyikőtök tud ilyeről, akkor jelezze már röviden.:)
   
 12. ladysla

  ladysla Kormányos Fórumvezető Kormányos

  Együttes lebonyolításról nem hallottam, csak olyat, hogy vezetői, majd hónapok múlva intézményi, ilyet kb. nyolcat.
   
  t.s. kedveli ezt.
 13. 20marci04

  20marci04 Új tag

  Kedves Kollégák! Érdekelne, hogy mi a tapasztalatok, véleményetek a testnevelés szakos szakértő vagy szaktanácsadó órarendjének tervezése kapcsán!
  A mindennapos testnevelés tervezésekor - a KT szerint - csak az úszás vonható össze, ha nincsenek meg a feltételek. A fent említett kollégákat viszont 1 napra menetesíteni kell a tanórái alól a szakértői, szaktanácsadói tevékenysége miatt. Őszintén szólva, eddig rugalmasan (csere-bere) megoldottuk, viszont most intézményi ellenőrzés előtt állunk...
   
 14. ladysla

  ladysla Kormányos Fórumvezető Kormányos

  Ő tartja az úszást? Nem eshet a szakértői napjára az úszás, ha nem ő tartja?
  Az intézményi ellenőrzés nem törvényességi ellenőrzés (bocs, ha nem jó kifejezést használok), és akkor sem akasztanak, ha felsős készségtárgyakat (ének, rajz, technika) alsó tanító tart, mert hiába hirdetik, nincs jelentkező. A munkatervben legyen benne, hogy szakértő, és a törvényi előírás szerint biztosított 1 nap miatt az ő órái így alakulnak: és leírod. A fórumunk intézményvezetői és tesis szakértői éppen jól megérdemelt szabadságukon pihennek, de majd jönnek ők is :)
   
 15. 20marci04

  20marci04 Új tag

  Köszönöm a válaszod!
  Az úszás a tanév során csak 9 alkalommal van és a szaktanácsadó kolléga tartja.
   
 16. nyár9

  nyár9 Állandó Tag

  Intézményi ellenőrzéskor a tantárgyfelosztást nem tisztünk ellenőrizni. Ez nem tartozik a feladataink közé. Az egy másik típusú ellenőrzés része.
   
  biblio, anett5 és 20marci04 kedveli ezt.
 17. kros

  kros Állandó Tag

  Bár már több válasz született, azért a kérdés egy kicsit bonyolultabb, éppen az OH-anyag alapján:
  Olyan pedagógusok pedagógiai-szakmai ellenőrzésére kerül sor, akik még nem vettek részt minősítési eljáráson, és nem volt országos pedagógiai-szakmai ellenőrzésük sem, továbbá olyan intézményekben (főleg általános iskolákban, szakképző intézményekben) tanítanak, ahol a tanulók legalább 40%-a lemorzsolódással veszélyeztetett. A pedagógiai szakmai ellenőrzés (tanfelügyelet) eredménye egy külső értékelés, amely a kiemelkedő és fejleszthető területek beazonosításával támogatja az intézmények pedagógusait abban, hogy a megfelelő területek fejlesztésével hatékonyabban és eredményesebben végezhessék pedagógiai munkájukat.
  Tehát érdemes az összes feltételt olvasni, értelmezni, és az adott esetre alkalmazni...
   
  ladysla kedveli ezt.
 18. kros

  kros Állandó Tag

  Szerintem jobb lenne az azonos idejű, mert a két csoport és két különböző időpontban végzett vezetői majd intézményi tf érdekes dolgokat hoz a gyakorlatban: általános tapasztalat, hogy a 2. csoport olyat kér (mit kér: követel!) amivel egyrészt az időrend miatt a vezető még nincs kész, másrészt ezt a csoport úgy hidalja át, hogy "hátha mégis elkészült már az a dokumentum" harmadrészt meg a tanfelügyelettől rettegő vezető tényleg készít valamit kutyafuttában és nem megalapozottan.
  Tehát - másképpen fogalmazva - ha nincs meg a jogszabályban előírt időtáv a vezetői után, nem fizikailag, hanem eljárásilag a magam részéről egyidejű eljárásról beszélnék. Hogy még világosabb legyen, nézzük az időrendet: A látogatást követő 60 napon belül a vezető elkészíti/javítja/feltölti az önfejlesztési tervét. (Kézikönyv, 56. oldal) Ha tehát 60 napon belüli az intézményi látogatás, ezt a tervet az intézményit végző tanfelügyelők nem kérhetik.
   
  verocska60, t.s. és ladysla kedveli ezt.
 19. nyár9

  nyár9 Állandó Tag

  Kedves kros!
  Kár, hogy az OH nem ennek megfelelően jelöli ki az időpontokat. Az én intézményemben is lesz vezetői és intézményi tf is, a 2 külön, kb 5 hét eltéréssel.
   
 20. kros

  kros Állandó Tag

  A leírtaknak megfelelően, nem kell addigra elkészíteni a vezetői önfejlesztési tervet.
  És ha kell, idézd nekik a Kézikönyvet. Azt tapasztaltam, ha látják, hogy a másik is ért hozzá, nem terjeszkednek túl.
  ***
  Egyébként - gondolom, nemcsak nekem - hatalmas problémám, hogy az összes szakértői turnusban ezt minden - akkor még jelölt - szakértő ezt jól meg kellett, hogy tanulja.
  Aztán kimegy a gyakorlatba, és vagy nem néz utána (esetleg újra...) vagy valami ócska, másoktól kapott és már írásakor sem jó forgatókönyv-foszlányt alkalmaz, s nem is folytatom...
   
Témaállapot:
Not open for further replies.

Megosztás