Szaktanácsadás - szakértés - tanfelügyelet II.

ladysla témája a 'Pedagógusoknak' fórumban , 2015 December 6.

 1. BAJ

  BAJ Állandó Tag

  Igazad van. Viszont bennem felmerül, hogy ha nem tölt fel ilyet, csak úgy bemondja, akkor lehet-e a legmagasabb pontszámmal jutalmazni? Viszont azt is tudni kell, hogy alacsony pontszámnál nagyon keveset lehet veszíteni ahhoz, hogy jó eredmény szülessen. Márpedig a mesternél alacsony a pontszám.
  Most akkor itt az a kérdés, hogy mennyire elemzően mutatta be szakmai életútját, vagy csak leírta, mit és hogyan csinált. Mennyire látszik benne a tudatosság. Hiszen azt az elemzéssel lehet bemutatni. Az is lehet, hogy a bemutatóportfóliónál töltött fel ilyeneket.
  Mindenesetre elég hülyén fogalmazza meg az Útmutató. Az elsőt (27. o.) bizony úgy kell szövegérteni, hogy kötelező a melléklet, még ha nincs is odaírva. A második (31. o.) éppen az ellenkezőjét mondja, vagyis nem kötelező. Szerintem jelenleg ez a mérvadó, a másik pedig rossz szövegalkotás.
   
  t.s. és Judy68 kedveli ezt.
 2. heddaG

  heddaG Állandó Tag

  A harmadik javított változat (32.o.) szintén nem kötelező, csak a mesterfokozatot megújítóknak.
   
  Judy68 kedveli ezt.
 3. gtszg

  gtszg Állandó Tag

  Mindig a jogszabály a mérvadó:
  "9/B. §
  (6)44 A (3) bekezdés szerinti portfólióvédés részletes szabályait, a (4) bekezdés szerinti pályázat tartalmára vonatkozó részletes szabályokat, a 8. § (2) bekezdés a) pontjában foglalt felkészülési terv részletes szabályait, valamint a 9. § (1) bekezdése szerinti pedagógusértékelési eszközöket a miniszter által elfogadott Útmutató tartalmazza, amelyet az OH a honlapján közzétesz. A minősítő vizsga vagy minősítési eljárás során a portfólió vagy pályázat feltöltését lehetővé tévő informatikai hozzáférés megnyíltakor hatályos Útmutató szerint kell eljárni."

  Ez jelen esetben a második kiadás:
  "Az elemzéshez lehetőség van 3-5 dokumentum mellékletként való feltöltésére is, amelyek igazolják, alátámasztják a szövegben leírtakat. Ezeknek a mellékleteknek a feltöltése csak a Mesterpedagógus fokozatot megújító minősítési eljárásban kötelező".

  A legutolsó (2018.09.12) kiegészítő szerint:
  "Hiánypótlás vagy dokumentumcsere lehetősége:
  A fentieket figyelembe véve hiánypótlás, dokumentumcsere abban az esetben kérhető a pedagógustól, ha megállapítható, hogy a dokumentum a portfólióból vagy pályázatból hiányzik az alábbiak szerint:
  - a feltöltött dokumentum formailag hiányos, a szükséges helyen hiányzik a pedagógus vagy érintett fél/felek aláírása, pecsétje (pl.: Eredetiségnyilatkozat, Együttműködési megállapodás, Munkáltatói igazolás)."

  Mindezek értelmében a 2018-ban minősülő Mestereknél nem kötelező a 3-5 dokumentum melléklete.
  Más kérdés, hogy hiánya mennyiben befolyásolja a minőséget. Ez viszont jelezheti az ő minőségét is.
   
 4. Judy68

  Judy68 Állandó Tag

  Nagyon köszönöm a megerősítést! :)
   
 5. kaktusz68

  kaktusz68 Állandó Tag

  Kedves Óvónénik!
  Segítségeteket kérem!
  Óvodapedagógus minősítésénél elnök leszek.
  A szakos kéri, hogy a helyszínen betekinthessen a következő dokumentumokba is: a csoport naplóba a gyermeki fejlődés nyomon követő dokumentumaiba és a fejlesztés tervezésébe. Szoktátok ezeket kérni?
  Az útmutatót olvastam: "Megbeszélés a látogatás előtt - Kapcsolódó dokumentumok: csoportnapló, benne a gyermekcsoport adott időszakra vonatkozó nevelési terve, tematikus terv (tanulási egység), két tevékenység-/foglalkozásterv"
  Már többször voltam elnök, de max. a csoprtnaplót kérte a szakos a kötelezőn kívül.
   
 6. éva2014

  éva2014 Állandó Tag

  Már másodszor pályázta meg, mert az én útmutatómban az van, hogy csak a megújító fokozathoz kell?
   
 7. gybado

  gybado Állandó Tag

  Nem vagyok szakértő, csak intézményi delegált voltam eddig már 4x. Eddig nem kérték el ezeket, még a naplót sem. Talán arra vonatkozhat a kérés, hogy óvodában nehéz megmutatni a 6. kompetenciát, erre nehéz indikátorszerűen írni valamit. Nálunk pont a múlt héten volt minősítés, ahol a fenti téma kérdésként merült fel, szóban kellett válaszolni ezekre, de bemutatást akkor sem kértek.
   
  Szilnemaca és kaktusz68 kedveli ezt.
 8. t.s.

  t.s. Állandó Tag

 9. gtszg

  gtszg Állandó Tag

  Felkészült szakértő lehet.
  Hívd fel a figyelmét, hogy összekeverte a tanfelügyelettel. (kissé szégyen)
  A tanfelügyelet óvodai kézikönyve:
  "3.2.2. A pedagógiai munkával összefüggő tervezetek, dokumentációk helyszíni elemzése
  A helyszíni elemzés a következő dokumentumokra fókuszál a korábban már ismertetett szempontok szerint:
  • éves nevelési és tevékenységi (projekt) terv
  • írásos dokumentáció a nevelés, ismeretszerzésre vonatkozóan;
  • egyéni fejlesztési tervek, óvodai csoport és az óvodán kívüli programtervek;
  • csoportnapló és egyéb foglalkozási napló;
  • gyermeki produktumok"
  A minősítés dokumentumai:
  "A pedagógus munkájához kapcsolódó dokumentumok: éves tanulási ütemterv, a gyermekcsoport adott időszakra szóló nevelési terve, tematikus terv (tanulási-tanítási egység, két tevékenység-/foglalkozásterv)"
   
 10. BAJ

  BAJ Állandó Tag

  Csak a megújítóhoz kötelező, az elsőhöz lehet. Az a probléma, hogy ha nem támasztja alá dokumentumokkal, akkor a "messziről jött ember azt mond, amit akar" esete is fennállhat. Hacsak nem a bemutatóportfólióhoz töltötte fel, mert ez is előfordulhat, és helye is van ott.
   
  Siry Tünde, t.s., kaktusz68 és 1 másik tag kedveli ezt.
 11. heddaG

  heddaG Állandó Tag

  A bemutató portfólióhoz milyen jellegűdokumentumtölthető fel? Tudtok példát mondani?
   
 12. Piri58

  Piri58 Állandó Tag


  Útmutató
  32 oldal
  A tevékenység/foglalkozás látogatásának menete
  A tevékenység/foglalkozás látogatását kiegészítő, nem kötelező tevékenységek -
  Tevékenységtípusok
  - az intézmény pedagógiai programjának, a gyermekcsoportról készült mérési eredmények (DIFER, ha készült a gyermekekről), valamint a gyermekcsoport egyéb dokumentumainak megismerése
  Kapcsolódó dokumentumok - pedagógiai program, mérési dokumentumok (DIFER, ha készült a gyermekekről), a gyermekek munkái egyéb dokumentumai (rajzok, gyermekek által készített alkotások, játékeszközök stb.)
  36 oldal Az éves tanulási ütemterv bemutatása nem kötelező, bár hasznos lehet mind a pedagógus, mind a szakértő számára.

  Az Útmutató alapján nincs tiltva, hogy betekinthessen egyéb dokumentumba, vagy abba, amit kért:
  A gyermeki fejlődést nyomon követő dokumentum is része a gyermekről készült mérési eredményeknek, ( és ebben található a fejlesztés tervezése is).
  Ha nincs elég információja, sokat elmond a szakmailag korrekten(vagy nem) vezetett csoportnapló is.
  Az más kérdés, hogy általában nem élünk a fenti lehetőségekkel, mert a tevékenységlátogatás-reflektálás-szakmai beszélgetés, kérdésfeltevés hármas módszerével, arra törekszünk, hogy mindent megtudjunk, ami szükséges az objektív értékeléshez.
   
 13. dori5

  dori5 Állandó Tag

  Ez a tájékoztató olvasható a portfóliós felületen, ahová feltölthető a szakmai életút bemutatása és elemzése:
  ......
  "Töltse fel a tevékenységek bemutatását. Amennyiben az azok alátámasztására összeállított 3-5 dokumentumot is szeretné feltölteni, egy közös PDF-dokumentumot töltsön fel."

  Talán ezért nem töltötte fel....
   
 14. gtszg

  gtszg Állandó Tag

  Az Útmutató valóban tartalmazza az említett elemeket. Végignéztem a specifikus leírásokat, de a pedagógiai program csak az óvodaiban található.
  Szerintem a következő véleményezésen szóvá kellene tenni, mert a pedagógiai program kifejezetten a tanfelügyelet dokumentumelemzésének része. (talán tévedés)
  Az óvodai PSZE kézikönyv konkrétan ezeket a dokumentumokat elemzi, melyeket jelen minősítésnél a szakos kér (27-29.oldal).

  Lehet, hogy megengedi, nem tiltja az egyéb dokumentumok vizsgálatát, de érdemes mérlegelni.
  A portfólió előzetes elemzésénél hiányzó indikátorokat kérdések formájában lehet kiegészíteni. Tegye meg.
  A foglalkozás látogatásánál kézhez kapja a tervezeteket, megtekint 2 foglalkozást (ez a szakértő számára 2*45 perc), majd szakmai beszélgetést folytat kb. másfél órában. Töltse ki az időt, kérdezzen, kezdeményezzen.
  A védésen választ kap a kérdéseire. A szakmai beszélgetés során szintén ki lehet térni a bizonytalanságokra.

  Én úgy gondolom, hogy a minősítés során nem azt nézzük, hogy rendelkezik e adott kompetenciával, hanem már minősítjük a meglevő kompetenciákat.
  Kissé visszaüt a két rendszer felcserélése, de legalább mint szakértők tudjuk, hogy mikor mit alkalmazzunk.
   
 15. kaktusz68

  kaktusz68 Állandó Tag

  Köszönöm Gtszg, hogy megerősítettél!
  Nagyon nem szeretem, hogy mindenféle felesleges dokumentumokat kérjünk a kollégáktól. A kérdezés híve vagyok. A portfólióban szinte minden indikátor megtalálható, ami nem, arról kérdéssel kaphatunk információt - azt a szakos által kért dokumentumok nem fogják megválaszolni.
  A szakosnak az az álláspontja, hogy ő ezt mindig kérte és nem okozott gondot. Elég furcsa hozzáállásnak tartom, persze, hogy nem okozott gondot, a minősülő kolléga természetesen előkészítette.
   
  aranyhaj16, verocska60 és t.s. kedveli ezt.
 16. ladysla

  ladysla Kormányos Fórumvezető Kormányos

  Érdemes megnézni a postaládákat. Küldik a szerződéseket 2019-re.
   
 17. Csipike2014

  Csipike2014 Állandó Tag

  Nekem is megjött a szerződésem. Ami pozitív változás, hogy "2019. január 1-jétől kötendő szerződés határozatlan idejű, így a szakértőnek nem kell minden évben kinyomtatnia és beküldenie azt"
   
 18. gtszg

  gtszg Állandó Tag

 19. erakucko

  erakucko Állandó Tag

  Sziasztok! Ezeket a dokumentumokat én is kérni szoktam. Először is, a portfólióban az értékelés kompetenciája nagyon nehezen tetten érhető, ebben segít a fejlődési napló. A Táblázat pedig egyértelműen írja a csoportnaplót. Ami pedig a benne lévő aktuális nevelési terv miatt indokolt. Nem hiszem , hogy ezzel bármi komolyabb terhelés érné a minősülő pedagógust, hisz ezeket napi szinten használja, vezeti. Számomra pedig sok felesleges kérdés feltevését kiküszöböli.
   

  Csatolt fájlok:

 20. kaktusz68

  kaktusz68 Állandó Tag

  Kedves Erakucko!
  Köszi! De! Jeleztem, hogy az útmutatót én is ismerem. Arra voltam kiváncsi, hogy a gyakorlatban ezt alkalmazzák -e a kollégák!
   
  erakucko kedveli ezt.

Megosztás