Szaktanácsadás - szakértés - tanfelügyelet II.

ladysla témája a 'Pedagógusoknak' fórumban , 2015 December 6.

Témaállapot:
Not open for further replies.
 1. vbagi

  vbagi Állandó Tag

  Kaptatok levelet a 2019-2020-as feladatokra való kijelölésről? Előfordulhat, hogy a nov.30-ig történő értesítésben (pedagógus tanfelügyelet) a ped. tanfütty időpontja mondjuk 2019 decembere?
   
  anett5 kedveli ezt.
 2. BAJ

  BAJ Állandó Tag

  Szerintem nem. A nov. 30-ig való értesítés a következő év feladataira vonatkozik. Tudod, az OH tárgyévben gondolkodik, nem tanévben. De ez csak az én véleményem és tapasztalatom. De az biztos, hogy november 30-án nem kaphatsz értesítést decemberi tanfelügyeletről, hiszen nem lesz felkészülési idő.
   
  Utoljára módosítva: 2019 Július 25
 3. Degado

  Degado Állandó Tag

  Kedves Szakértők!
  A tanácsotokat várom, megköszönöm, ha tudtok segíteni! Úgy alakult, hogy bizonytalan időre át kell vennem az óvoda vezetését, mert helyettes vagyok. Ott kezdődik, hogy ehhez semmi késztetésem, és ráadásul novemberben kezdeném a nyugdíj előtti felmentési időmet. Emellett az eddigi vezető még pár hónapot dolgozik, felmentési idejét most kezdi, mert az ő pályázatát nem fogadták el, hát... ez egy meglehetősen kényes szituáció. A fenntartó szerint semmi teendő nincs, egyszerűen én vezetem az intézményt, amíg nincs érvényes pályázat, és kész! Mindezt úgy, hogy a csoportban is vagyok! Se megbízás határozott időre, se vezetői pótlék? Szerintetek ez így helyes?
   
 4. Lea60

  Lea60 Állandó Tag

  Szia Szerintem nem helyes!
  Ha nem akarod csinálni, ne fogadd el. Add vissza a helyettesi megbízásodat, a nyugdíjon már nem sokat fog emelni,
  és a SZMSZ szerinti helyettesítési rend szerint megbízzák a következőt. Ha a felmentési idődet töltöd, a feladatok akkor is ott
  lesznek, valakinek el kell végezni ,és az te leszel , mivel helyettesnek helyettese nem lehet.;)
   
 5. kros

  kros Állandó Tag

  Az SZMSZ szerinti helyettesítési rend a döntő. Valóban akkor léphetsz ki anból, ha a helyettesi megbízásról lemondasz. De simán elképzelhető az is, hogy az átmeneti (?) időre többletpénzt kérsz. Tárgyalni tudni kell, most ennek itt is az ideje...
   
  GVA, Karikatúra, Verőce és 1 másik tag kedveli ezt.
 6. Degado

  Degado Állandó Tag

  Köszönöm a válaszokat!
  Nekem csak az nem tiszta, hogy ebben az esetben nem 1-2 hét helyettesítésről van szó, hiszen augusztus 1-től lejár a vezető mandátuma, és nem lesz vezető. Nincs erre jogszabály, hogy legalább megbízást kapjak, és persze pótlékot? Hiszen nem csak helyettesi feladatot látnék el, hanem a vezetőit! Mellesleg nincs vezetői szakvizsgám, úgyhogy még a hozzáértésem is hiányzik.
  Kis közösségről van szó, rajtam kívül senki nincs még ped. 2-ben sem, és semmit nem konyítanak a vezetői feladatokhoz. Ha lemondok a helyettességről, cserbenhagyom az egész kollektívát, úgy érzem. De így meg magammal cseszek ki, főleg, hogy a csoportban is kellek. Nagyon patthelyzetnek érzem! A visszautasított eddigi vezető meg majd csendben "röhög a markába", amíg el nem megy nyugdíjba...
   
 7. ladysla

  ladysla Kormányos Fórumvezető Kormányos

  Az iskolában 4 hónapig kell valakit helyettesíteni, hogy a helyettesítő az 5. hónaptól megkaphassa a pótlékait. (2 éves infó)
  Az iskolákban a helyettes is vezetőnek minősül, és kap pótlékot meg tényleges munkát is. Te nem?
  Egyébként a helyettes a vezető távollétében is vezető volt eddig is, úgyhogy kicsit magad alatt vágod a fát, ha azt hangoztatod, hogy nem értesz hozzá. Az ovi önkormányzaté vagy egyházé? Bár nagyjából mindegy, egyik sem fog szikrát kapni, ha úgy állsz oda, hogy nincs szakvizsgám, nincs hozzáértésem, mennyi a pótlék. Kros azt írta, tárgyalni kell. Egyetértek vele. De a tárgyaláshoz alap is kell.
   
  Leveleki kedveli ezt.
 8. Degado

  Degado Állandó Tag

  Nekem is volt/van tényleges munkám, amit a vezető rám osztott (megjegyzem helyettes sem akartam lenni, csak senki nem vállalta), de azért a tényleges intézményvezetés sokkal többről szól, amibe én kevéssé láttam bele, hiszen gyerekcsoportban vagyok. A vezető pedig függetlenített volt, így amíg ő az irodában végezte a munkát, én a helyettesi feladatokat (csupa írásbeli munka, szabadságok beosztása, munkaidő, jegyzőkönyvek, csoportnapló összeállítása, BECS, stb.) többnyire itthon végeztem. Ezért érzem azt, hogy mély vízbe dobnak, ráadásul dupla munkával terhelve. A fenntartó pedig egyáltalán nem úgy áll az intézményhez, ahogy elvárható lenne.

  Azt elfelejtettem írni, hogy önkormányzati az óvoda.
   
  Utoljára módosítva a moderátor által: 2019 Július 26
  Gagamail kedveli ezt.
 9. Gagamail

  Gagamail Állandó Tag

  "A Szakképzés 4.0 szerint az egyházi intézmények elsősorban a humán és szociális ágazatokban kapnának nagyobb szerepet, "a gazdaság szakember-utánpótlását" a jövőben is az állami centrumokra bíznák. Salusinszky szerint már így is túl nagy szerepe van az államnak, a további központosításra"

  Érint és mégsem.
  Nem vagyok vallásos.
  Nem is helyeslem vallásos (egyházi) területre terelni a szociális és humán képzés egyetlen területét sem. Örülök, hogy nem most választok pályát, mert ha egyházi alapokon képeznének, biztosan nem választanék még hasonló szakmát sem!
  Engem ez mélységesen felháborít. Erőszakos, nagyon erőszakos!

  A 20/2012-es rendeletben található, hogy az SZMSZ-nek tartalmaznia kell:
  " az intézményvezető vagy intézményvezető-helyettes akadályoztatása esetén a helyettesítés rendjét,"

  A 326/2013-as
  "24. § (1) * Ha az intézményvezetői feladatok ellátására kiírt pályázat nem vezetett eredményre, mert nem volt pályázó, vagy egyik pályázó sem kapott megbízást, vagy ha az intézményvezetői feladatok ellátására szóló megbízás a megbízás határidejének lejárta előtt megszűnt, a köznevelési intézmény vezetésével kapcsolatos feladatok ellátására - nyilvános pályázat kiírása nélkül - vezetői beosztás ellátására szóló megbízás adható a megfelelő feltételekkel rendelkező személynek. A köznevelési intézmény vezetésével kapcsolatos feladatok újabb nyilvános pályázat kiírása nélkül - e bekezdésben foglaltak szerint - legfeljebb egy évig láthatók el. E rendelkezések alkalmazásában megfelelő feltétel az intézményvezetői megbízáshoz szükséges feltétel. Ilyen megbízás hiányában az intézmény vezetésével kapcsolatos feladatokat a szervezeti és működési szabályzatban meghatározott helyettesítés rendjében foglaltak szerint kell ellátni."

  Ez a mondat is "helyettesítésről" szól.

  Én a munkaköri leírással kezdeném és az illetményemmel.
  A munkaszerződéssel együtt jár, hogy van a munkakörömhöz (helyettesi) munkaköri leírás.

  26. A munkáltató írásbeli tájékoztatási kötelezettsége

  46. § (1) A munkáltató legkésőbb a munkaviszony kezdetétől számított tizenöt napon belül írásban tájékoztatja a munkavállalót
  a) a napi munkaidőről,
  b) az alapbéren túli munkabérről és egyéb juttatásokról,
  c) a munkabérről való elszámolás módjáról, a munkabérfizetés gyakoriságáról, a kifizetés napjáról,
  d) a munkakörbe tartozó feladatokról,"

  Ha tartalmazza azt, hogy külön díjazás nélkül el kell látni az intézményvezető helyettesítését, akkor nincs mit tenni, igaz nem hiszem. Valószínű csak a feladat ellátására kötelez (a jogszabály szerint). Ebben az esetben a feladatot el kell látni.

  Így az SZMSZ-re hivatkozva, és azt "tiszteletben tartva" elvállalnám, de a munkaszerződésemen szükséges változtatásokkal, hiszen változik a munkaköri kötelezettségeim köre, a felelősségi terület is.
  Ehhez kapcsolódva - az illetményt a helyettesi munkakörhöz állapították meg. Amennyiben el kell látni a vezetői feladatokat, úgy az illetményt is ehhez kell igazítani, hiszen a jelenlegi illetménnyel "csak" az intézményvezető helyettesének feladatait fizetik meg.

  Az is felvet kérdést, vajon a helyettesi feladatokat ki végzi el, ha ilyen kicsi a n.testület? Ha azt is Te, akkor pláne, hiszen akkor túlmunkaként fogod végezni, vagyis a sajátodon kívül ellátsz egy másik munkakört is.

  Szóval, szerintem, a feladat elvégzésére kötelezhetnek, de a munkaszerződésedet eszerint változtatni kell, beleértve az illetményedet is - ezért ragaszkodj mindezek írásban történő fixálásához is - semmi szóbeli megegyezés!

  Más munkakör, más munkaszerződés, más munkaköri leírás, más illetmény.

  Ha arra hivatkoznak, hogy a helyettesnek meg kell csinálni szerződés- és illetménymódosítás nélkül, mert az SZMSZ így-úgy, akkor elővenném a 20/2012-est, ami "csak" akadályoztatás" esetén kötelez helyettesítésre, és szó sincs benne arról, hogy huzamosabb időn át, díjazás nélkül el kell látni a munkakört.
   
  Utoljára módosítva: 2019 Július 26
 10. Gagamail

  Gagamail Állandó Tag

  Még kiegészíteném egy picivel - Munka törvénykönyve
  "30. A munkaszerződéstől eltérő foglalkoztatás
  53. § (1) A munkáltató jogosult a munkavállalót átmenetileg a munkaszerződéstől eltérő munkakörben, munkahelyen vagy más munkáltatónál foglalkoztatni.
  (2) * Az (1) bekezdés szerinti foglalkoztatás tartama naptári évenként összesen a negyvennégy beosztás szerinti munkanapot vagy háromszázötvenkét órát nem haladhatja meg. "
   
  ladysla és kros kedveli ezt.
 11. Degado

  Degado Állandó Tag

  Gagamail, nagyon köszönöm a kimerítő választ! Én is pontosan így gondolom, megerősítettél benne, hogy azért nem egészen úgy működik a dolog, ahogy a fenntartó azt gondolja. Arról, hogy nekem ki segít a munkában (helyettes), szó sem esett! Nem is annyira az illetmény bánt, hanem az eljárás, hogy természetesnek veszik a plusz munkát, sőt, ha én nem kérdezek rá a napokban, hogy mégis mi várható aug. 1-től, akkor egy szót nem szólnak! Milyen alapon vezessem az intézményt, ha nem kapok rá megbízást? Szóval még egyszer köszönöm, felveszem a kesztyűt a fenntartóval szemben.
   
  tündi0330 és Gagamail kedveli ezt.
 12. Degado

  Degado Állandó Tag

  Novemberben kezdem felmentési időmet, nyugdíjba készülök, úgyhogy már nem szándékozom tanulni. Már kiírták az újabb pályázatot, de nincs kiszemelt személy. Csupán nem voltak megelégedve az eddigi vezető munkájával. Remélem, megpályázza valaki, akkor belátható időn belül átadhatom a vezetést olyannak, aki tanulta is. Én más vonalon "okosodtam", másból szakvizsgáztam.
  Köszönöm a választ!
   
  tündi0330, ladysla és Gagamail kedveli ezt.
 13. Gagamail

  Gagamail Állandó Tag

  Úgy tűnik, csak időt akarnak nyerni, hiszen februártól - márciustól már semmilyen munkára nem vagy kötelezhető.
  Nem is értem, miért nem az eddigi vezetőt bízták meg ideiglenesen, a pályázat befejezéséig, hiszen 2-3 hónapig még mindenképpen ott van. Mikortól betölthető a munkakör?
  Ha már fut a pályázat, akkor végképp érthetetlen nekem az egész. Mindenesetre Te legalább anyagilag ne járj rosszul, ha már munkaterhelésben valószínű rosszul fogsz.
   
 14. Degado

  Degado Állandó Tag

  Igen, számításom szerint február közepétől nem dolgoznék. Addig is jó vagyok kihúzni az intézményt a pácból. Az eddigi vezetőt semmiképpen nem akarják, pedig én is ezt javasoltam. A munkakör október 1-től betölthető. Nekem még két hónap is sok, nem vagyok vezető típus, és az is zavar, hogy ott lesz az eddigi főnök. A kollégák megbíznak bennem, tudják, hogy precízen elvégzem a teendőimet, de mégis... Ez kevés a vezetéshez, ahhoz rátermettség is kell.
   
 15. gtszg

  gtszg Állandó Tag

  Még egy fontos dologra felhívnám a figyelmedet ebben a lehetetlen helyzetben.
  Tisztázni kell írásban, ki adja át az új vezetőnek az intézményt. Ha Te, akkor hivatalosan át kell venned mindent, vagy rögzíteni, hogy az átadásban nincs kötelezettséged.
  Erről mindenképpen legyen papírod.
   
  tündi0330, anett5 és ladysla kedveli ezt.
 16. Degado

  Degado Állandó Tag

  Köszönöm, ez nagyon hasznos info! Főleg amiatt, hogy ismerem az előzményeket - nem vagyok biztos benne, hogy mindent rendben találok.
   
 17. Lea60

  Lea60 Állandó Tag

  Azt is érdemes tisztázni, hogy ki végzi el a feladatot ha szabadságon vagy, esetleg megbetegszel, és táppénzen.
   
  kros kedveli ezt.
 18. Verőce

  Verőce Állandó Tag

  Nem ástam bele magam mélyebben a probléma megoldásába, de többekkel ellentétben úgy gondolom, itt nem "helyettesítés"-ről lenne szó. Véleményem szerintem felelős vezető nélkül nem maradhat intézmény, ezért valakit - mondjuk egy tanévre - meg kell bíznia a fenntartónak. Így szoktak eljárni, ha nincs érvényes vagy elfogadható pályázat. Szerintem vedd fontolóra a dolgot! Ahogy írtad, elég sok feladattal kellett eddig is megbirkóznod. És ha évtizedekig gyerekekkel és szülőkkel foglalkoztál, most néhány kolléga vezetése sem okozhat megoldhatatlan helyzetet...
   
 19. Degado

  Degado Állandó Tag

  Pont az a problémám, hogy megbízás nélkül képzelik az egészet, és ezt nem tartom jogszerűnek. Hiszen ez esetben papíron nincs vezetője az intézménynek! Akkor ki tartozik felelősséggel, ha bármi adódik? Egy évről semmiképpen nem lehet szó, mert én is megkezdem a felmentési időmet. De legalább erre az átmeneti időszakra kapnék hivatalos megbízást!
  Még egy kérdésem van: Ha végképp nem jutok dűlőre a fenntartóval, azonnali hatállyal lemondhatok a helyettességről (aztán vezesse az intézményt, akit rajtam kívül rá tudnak venni), vagy van valamilyen lemondási idő?
  Köszönöm mindenkinek!
   
  Verőce kedveli ezt.
 20. Lea60

  Lea60 Állandó Tag

  A helyetteseket is pályáztatás útján, határozott időre választjuk. Véleményem szerit azonnali hatállyal le tudsz mondani . Itt nincs felmentési idő. Ha csak a fenntartó máshogy nem gondolja.
   
Témaállapot:
Not open for further replies.

Megosztás