Szaktanácsadás - szakértés - tanfelügyelet II.

ladysla témája a 'Pedagógusoknak' fórumban , 2015 December 6.

Témaállapot:
Not open for further replies.
 1. Én több helyen úgy olvastam, hogy mindenkire érvényes a 9. kompetencia, csak a kiegészítő útmutatóknak nem jelent meg az újabb kiadása.
   
  Verőce, anett5 és kros kedveli ezt.
 2. pappica

  pappica Állandó Tag

  Gyógypedagógus gyakornok portfóliója nyílt meg három napja. A tematikus terve súlyosan hiányos, a szakos szakértő legalábbis így véli és nekem, laikusnak is zavarba ejtő. Írásban és telefonon is többször egyeztettünk róla. Ma írtam a POK-nak, hogy állásfoglalását kérjem, cseréltethetem-e tematikus tervet? Alapdokumentum, az útmutató szerint nem. Szerintetek milyen válasz várható? Volt már hasonlóban részetek?
  Közben gondoltam ránézek az OH GYIK részre, hát a minősítésre vonatkozó anyag eltűnt, csak a tanfelügyeletes van meg. Tudtok bármit arról, hová tűnt a minősítés része a GYIK-nek?
  Köszönöm!
   
 3. ladysla

  ladysla Kormányos Fórumvezető Kormányos

  Milyenek az óravázlatai?
   
 4. pappica

  pappica Állandó Tag

  Lehet értékelni az óravázlatokat. A szakos szerint lesznek problémák az indikátorok megtalálásával, de ő is úgy véli, hogy nem annyira gáz. A tematikus terv viszont konkrétan nem tematikus terv. A szakos nem fogadja el ebben a formában. Én a cserét javaslom, ő pedig nagyon segítőkészen össze is írta, hogy milyen módon alakítsa át a gyakornok. De! Alapdoksi, szóval mindenképpen állásfoglalást kell(ett) kérnem az OH-tól.
  És persze ilyenkor azonnal ott a kérdés bennem, hol a viharban volt/van a mentora?!
   
  Utoljára módosítva: 2019 Augusztus 24
 5. ladysla

  ladysla Kormányos Fórumvezető Kormányos

  ... ebben a formában ... alakítsa át ...

  Milyen formaiságot követel, ha minden csak ajánlás az útmutatóban is?? A funkciójában kellene az indikátorokat keresni, nem? Az OH azt az álláspontot szokta képviselni, hogy ha azt töltötte fel, amit kell, bármilyen minőségben is, akkor azt kell pontozni.
   
  verocska60, kros és Gagamail kedveli ezt.
 6. pappica

  pappica Állandó Tag

  Igen, minden csak ajánlat. De ebben a dokumentumban nincs tematika megadva, ami mégiscsak alapja lenne egy tematikus tervnek. A fejléc egy az egyben kimaradt, semmi nincs. Felsorolja, hogy hány órában mit tanít szeptembertől novemberig, majd a reflexióból derül csak ki, hogy minden foglalkozását délutáni napköziben valósította meg. Hát ilyen :(
   
  lányos és ladysla kedveli ezt.
 7. gtszg

  gtszg Állandó Tag

  Az utolsó tájékoztató a témában egyértelmű. Jelen esetben nem cserélhető.
  Leírás alapján készített időtervet. A fejléc és a táblázat nem kötelező. Így azt kell értékelni, ami van, legfeljebb a kérdéseket kell erre a témára élezni.
  Én is kérdezem mindig, hol vannak a mentorok, a segítőkész, tapasztalt kollégák? Vagy mindent megteszünk már az elején, hogy ne maradjon pályán a kezdő.:(
   

  Csatolt fájlok:

 8. Gagamail

  Gagamail Állandó Tag

  Csatlakozom az előttem szólókhoz - inkább kérdezni kell, ha fontosnak találjátok, illetve a védés utáni "kötetlen" szakmai megbeszélésen is ki lehet térni rá, bár a gyp-ben nem írunk sem tematikus tervet, sem óravázlatokat - szerintem a normál sulikban sem. Így inkább csak a következő megmérettetés miatt van értelme.
   
  Verőce, spiky, ladysla és 1 másik tag kedveli ezt.
 9. bmi431

  bmi431 Állandó Tag

  Sziasztok!
  Elnézést kérek, hogy így ismeretlenül beleszólok/írok, de gyógypedagógusként szeretném a kollégát/kolléganőt megvédeni. A gyógypedagógus nem tud és így nem is dolgozhat tematikus terv szerint, ő csak és kizárólag az egyéni fejlesztési terv alapján dolgozhat, amit 3 hónapra írunk. Az hogy ő tematikus terv címszó alapján jeleníti meg a munkáját nem az ő hibája, hanem sajnos a mentoráé, akinek ezt tudnia kellett volna és fejlesztési tervet kellett volna írnia. Tematikus tervnél nem hiteles a munkája, mert a gyerkőc pontosan azért jár hozzá, mert egyéni fejlesztésre szorul, azt pedig nem tudjuk és nem is lehet tervezni. Az hogy a fejlesztő foglalkozásait délután a napközi terhére vagy keretein belül oldotta meg, szintén nem az ő hibája, hanem sajnos az iskolájának a szegénységi bizonyítványa, hogy nincsenek tisztában a gyp. foglalkozások létjogosultságával és fontosságával.
  Még egyszer bocsánat a közbeszólásért!
   
 10. pappica

  pappica Állandó Tag

  Én minden "közbeszólást" köszönettel veszek, ezért fordultam ide tanácsért. Kiegészítésként csak annyi, hogy egy 11 fős hatodikos csoporttal foglalkozik a gyakornok délutánonként.
   
  Gagamail és spiky kedveli ezt.
 11. ladysla

  ladysla Kormányos Fórumvezető Kormányos

  Akkor az nem lehet - szabályos - fejlesztés, mert BTM-ben 3, SNI-s rehabban pedig 9 a maximális létszám. Napközi, tanulószoba, valamilyen speciális szakkör valószínűbbnek tűnik.
   
  Gagamail és anett5 kedveli ezt.
 12. Gagamail

  Gagamail Állandó Tag

  Lehetséges, hogy gyógyped.intézmény 6.-os osztályáról van szó.
  Abban Icának és a szakosnak igaza van, hogy egy ilyen dokumentumot feltölteni nem ördöngösség. Tényleg, hol a mentor, aki ezt kijavíthatta volna, elmagyarázva, hogy ez a tervezés egyben a tudatosság része is, s sok mindent elárul(hat) a kollégáról. Ráadásul feltételezem, a fősuli is oktatott valami hasonlót, milyen is legyen egy terv kb., akár egy hónapra, akár egy órára szóló.
  Ha "kifelé" dolgozom, márpedig itt ezt kell, akkor vannak szakmai alapok, amit meg kell mutatni. Lehet, hogy mindannyian tudjuk, hogy a hétköznapokban nem használ ilyet, de akkor is. Szakmai nyelvezetet sem használunk minden pillanatban, de ha le kell írni valamit (pl. egy véleményezést), akkor elő kell tudni venni a fiókból.

  Ezért ezt el lehet mondani neki, ha már az intézmény nem tette meg, de ki tudja, lehet, hogy önjáró a kolléga, sőt, akár a jóleszezis sem kizárt (majd három évet töltve az önértékeléssel, könnyen el tudom képzelni). Olyannal is találkoztam már, aki nem tervezett elég időt a portfólióra, régi motorosként hatszáz dologgal terhelve, s hamarabb jött a lezárás, minthogy elkészüljön mindennel, ezért bizony kerültek föl elnagyolt tervezések. Mint kiderült, arra számított, hogy majd kicseréli, amikor lehet.
  A helyszínen látva a munkáját, a nehézségeit, teljesen elfogadható volt, s a minősülés is megtörtént. Ilyen is van.

  Szóval, szerintem érdemes felhívni arra a figyelmet, hogyan lett volna még jobb, még alaposabb, inkább kollegális tanácsként, s a többi már az ő döntése.
   
  Utoljára módosítva: 2019 Augusztus 25
  kros, jagi61 és ladysla kedveli ezt.
 13. Bölcs bagoly

  Bölcs bagoly Állandó Tag

  Esetleg beszámolna, aki ott volt, hogy mi hangzott el a Szaktanácsadók konferenciáján augusztus 28-án?
  Sajnos nálunk nagy értekezlet volt, mindenki ezerrel azon dolgozik, hogyan toldozzuk be a lyukakat?
  Ki tanítson az utolsó percben elszivárgott kollégáink helyett.
  Szóval semmiképpen sem tudtam volna ma elmenni.
  De nagyon érdekelne, mi minden hasznosat lehet mondani ebben az eléggé kiszámíthatatlan környezetben.
   
 14. boszorka9395

  boszorka9395 Állandó Tag


  Sziasztok!

  Gyakornok minősítő vizsgájával kapcsolatban kérném a segítségeteket.
  A gyakornoki idő 1 évre csökkenése azt jelenti, hogy idén ősszel kell portfóliót tölteniük, viszont még jelentkeztetve sincsenek. Tudtok erről valamit???
  (Egyébként ez minden évben kérdés lesz, mert a tavaszi jelentkeztetési időszak alatt még hatodéves tanárjelöltként valamelyik gyakorlóhelyen töltik az egy éves egyéni összefüggő szakmai gyakorlatukat.)
   
  Verőce kedveli ezt.
 15. Somi62

  Somi62 Állandó Tag

  Azt mindenképpen tisztázni kellene , hogy milyen terv az a terv. Valóban az egyéni fejlesztési terv szerkezete más, mint a tantárgyié. No, de ez a szakos szakértő kompetenciája. Szerintem is ezt nem lehet cserélgetni és utólag tanítgatni a jelöltet a tematikus terv tartalmi követelményeire, hanem azt kell értékelni , ami van. Talán a helyszíni látogatásra lehet kérdésekkel ezügyben bombázni a jelöltet, ott lehet némi korrekcióra esély. Én is azt gondolom, hol vannak ilyenkor a mentorok, a szaktanácsadók és talán a trénerek is , akik felkészítő kurzust tartották ?
   
  Gagamail kedveli ezt.
 16. BAJ

  BAJ Állandó Tag

  A szaktanácsadók sehol, ugyanis ők csak oda mennek, ahova hívják őket. Ha az illető nem kért szaktanácsadói segítséget, akkor nem is kapott. Ugyanis néma gyereknek anyja sem érti szavát. A felkészítő kurzust tartó trénerrel is az a helyzet, hogy ha az illető nem ment ilyen kurzusra, akkor szintén nem tudtak segítséget adni. Ha ment, akkor sem tudtak, amennyiben nem kérdezett. A mentorokkal más a helyzet, neki tényleg ott kellene állnia a gyakornok mellett. Viszont azokban az esetekben, amikor hasonló dolgokról írtok, mindig felmerül bennem, írt-e a mentor portfóliót, készített-e életében tematikus tervet (mivel ez csak és kizárólag a portfóliónál kell). Persze megnézhet, hogyan kellene, de ebben ő is tapasztalatlannak számít.
  A leírtak csak a gondolataim, a probléma megoldásában előre nem visz.
   
 17. kros

  kros Állandó Tag

  Úgy gondolom, ez vezetői, külön feladat, összedolgozva és egyeztetve a helyben illetékes POK-kal. Nem találkoztam erre vonatkozó magyarázattal. Ugyanakkor iránymutató lehet a 326-os 2. §-ának ezen része:
  (3) * Ha a foglalkoztatási jogviszony létesítésekor a pedagógus rendelkezik a 6. § (1) és (2) bekezdése szerinti egy vagy két év szakmai gyakorlattal, de nem rendelkezik a 6. § (3) bekezdése szerinti hat év munkaviszony jellegű jogviszonnyal, számára - kivéve, ha sikeres minősítő vizsgát tett - hat hónap gyakornoki időt kell kikötni.
  Másképpen szólva, szerintem egyrészt a vezetőnek, másrészt a POK-nak lehetővé kellene tenni egy azonnali feltöltési lehetőséget, másrészt, még ebben az évben magát a minősítő vizsgát is, hogy 2020. január 1-től ped1-be lehessen sorolni a pedagógust (így nem érné hátrány).
  A hozzám eljutó jelzések szerint ezen gyakornok-pedagógusok döntő hányadának nem jelent problémát az azonnali (max 1 hónapos határidejű) feltöltés.
   
  Utoljára módosítva: 2019 Augusztus 30
  lányos és ladysla kedveli ezt.
 18. boszorka9395

  boszorka9395 Állandó Tag

  Nagyon köszönöm a gyors választ.
  Abban reménykedtem, hogy van valami végrehajtási szabályozás, csak elkerülte a figyelmemet :)))
   
 19. pappica

  pappica Állandó Tag

  Bár az OH nem vetette el a tematikus terv cseréjének lehetőségét, de a szakossal mégis úgy döntöttünk, hogy (tanácsaitoknak megfelelően) azt értékeljük, ami van.
  Aztán a mai nap újabb számomra kérdőjeles helyzetbe futottam bele.
  Ránéztem a látogatás általános adataira és bekerült, hogy két délelőttös foglalkozást látunk majd, pontosan így szerepel: 10.00 - 10.45 és 11.00 - 11.45 egyéb foglalkozás (7. osztály) De! a portfólió délutános napközis foglalkozásból lett feltöltve, igaz ez csak a tematikus terv reflexiójából derül ki. Az én eljárásrend ismereteim szerint délutános foglalkozásokat kellene ez alapján meglátogatnunk. Átnézve a gyógypedagógus útmutatót erre nem találok utalást (vagy nem voltam elég figyelmes olvasó). Jól gondolom, hogy kérnem kell a délutáni foglalkozásokat, vagy ez is, mint oly sok minden, nálatok valahogy másként van?
   
  Gagamail kedveli ezt.
 20. anett5

  anett5 Állandó Tag

  Kedves Ica!

  Kollégium esetén kizárólag a délutáni foglalkozás lehetséges, mert nincsen jelen a tanuló...
  Az esetedben - elképzelhetőnek tartom, - hogy az elhúzódó értékelés/védés miatt hozták előre, de délután is ugyanezt tartaná...
  Telefonon kérdeznék rá a suliban.
  A portfóliót a 6. osztályból írta, most ugyanez a csoport 7. osztályos lesz... Jól gondolom?
  A jogszerű óra kijelöléséről is beszélnék a delegálttal/vezetővel: létszám, szakértői véleményekben meghatározott fejlesztési feladatok/területek, milyen alapon tartja azt az órát (szakos végzettség és ennek megfelelő óra/foglalkozás kritériumainak vizsgálata)....
  A nyelvvizsgára is mindenképpen rákérdezek gyakornok esetében...

  Remélem pihentél a nyáron, hogy legyen energiád ezt a "katyvaszt" kihámozni....

  Üdv: anett5
   
  GVA, verocska60, ladysla és 1 másik tag kedveli ezt.
Témaállapot:
Not open for further replies.

Megosztás