Szaktanácsadás - szakértés - tanfelügyelet II.

ladysla témája a 'Pedagógusoknak' fórumban , 2015 December 6.

Témaállapot:
Not open for further replies.
 1. Somi62

  Somi62 Állandó Tag

  Én szerintem ez nem probléma . A tantárgyfelosztás és az ebben kapott feladat mindig változhat, főleg egy gyógypedagógusnál, aki többféle korosztály , tantárgy és egyéb habilitációs tevékenység tartására jogosult. Valószínű , hogy a portfóliós óraervek at elmúlt tanéről származnak, amikor napközis jellegű foglalkozásokat tartott. Nekem az egyéb foglakozás megnevezés habilitációs egyéni , kiscsoportos foglalkozást sugall, ami rendben is van. De ezt egy szakos szakértőnek tudni kellene számodra tisztázni. Én is kapok a nem gyógypedagógus elnököktől hasonló kérdéseket, és viszont, elnökként én is szoktam érdeklődni a szakostól , amiben nem vagyok teljesen képben.
   
  verocska60, ladysla, kros és 1 másik tag kedveli ezt.
 2. Somi62

  Somi62 Állandó Tag

  Nem akartam én se senkit kritizálni, de én még nem találkoztam olyan minősítéssel, ahol a szatanácsadó megelőzőtt volna a látogatásával. Persze, ezt kérni kell , a képzésre el kell menni, de ezzel a vezetők nem foglalkoznak., a gyakornok, pedig csak azt teszi, amit mondanak neki. A mentorálás pedig legtöbbször a mentor lelkiismeretétől függ.
   
  verocska60, BAJ és kros kedveli ezt.
 3. Somi62

  Somi62 Állandó Tag

  A mai napon az intézményem vezetése felébredt Csipkerózsika álmából és bele akar kezdeni a pedagógusértékelésbe . Csak a BECS vezetőjének szeretnék segíteni egy-két segédanyaggal. Tudna - e valaki küldeni nekem valaki OH-s pedagógustanfelügyelethez kapcsolódó adatgyűjtőlapot? Szeretné a BECS vezetője tisztán látni az értékelés dokumentumhátterét . Több segédanyagot gyűjtöttem már neki , de adatgyűjtőlapom nincsen, mert eddig csak vezetői és intézményi tanfelügyelő voltam.
  Köszönettel. Somi
   
 4. Gagamail

  Gagamail Állandó Tag

  Megint csatlakozom :), Somi írta már, gyógypedagógus bármilyen tárgyból, foglalkozásból tölthet föl portfóliót, és aztán bármilyen tárgyból, foglalkozásból minősülhet.
  Változtathatják a munkakörét is, lehetett a múlt évben még nevelőtanár akár, s ettől az évtől már osztályfőnök. Csinálhatott magyart, matekot múlt években, most lehet csak egyéni fejlesztéses órája (rehabilitációs foglalkozás) - minden attól függ, éppen miről szól a tantárgyfelosztása. Nyilván annak megfelelő tervezést kell csinálnia a minősülés napján.

  Nálunk ezért izgalmas a június, aztán az augusztus, mert egyáltalán nem biztos, hogy a vándorló kollégák, az örvendetes gyermekáldással kimaradók helyét be lehet, s ha lehet, hogyan lehet betölteni. A tantárgyfelosztásunk csak kb. júniusban, ezt mindannyian tudjuk.
  Aztán elvisznek gyerekeket, hoznak újakat (hozzánk most 4 fő 7.-es!!! érkezik - van, akiről még papírt sem kaptunk eddig, csak a nevét tudjuk, és hétfőn már ketyeg a tanév).
  Aki júniusban azt gondolta, hogy 8 fős osztály osztályfőnöke, találhatja magát bármilyen helyzetben (akár működő létszámú osztály nélkül is), ha pl. x szülő úgy dönt, hogy másik suliban folytatják. Annyira képlékeny, hogy az már félelmetes :)
   
  anett5, ladysla és Leveleki kedveli ezt.
 5. Somi62

  Somi62 Állandó Tag

  Ehhez meg én csatlakozom, igaz túl sok új gyerek nem jött , de annál inkább több pedagógus ment el és még el akar menni az új tanév hajnalán. Lehet, hogy én is közéjük állok, mert minden évben felbosszantanak a tantárgy felosztással. Hosszú lenne elmagyarázni, hogy miért van az, hogy távozó gyógypedagógus helyére középiskolai szakos tanárokat vesznek fel. A lényeg annyi, hogy középiskolai tagozatot fejlesztenek az intézményben és költséghatékony dolog , ha elmegy nyugdíjba egy általános iskolai részen dolgozó gyógypedagógus, akkor a másik intézményegység érdekében történik a pedagógusfelvétel. Igen, ám , de még csak 9. 10. évfolyam működik , kevés az óraszám, ezért a hiányt az általános iskolai részlegen pótolják . Nem lenne ez porbléma, ha csak az épértelműek osztályában tanítanának, most már órát adnak nekik a tiszta tanulásban akadályozott , de inkább értelmileg akadályozott osztályokban is. Ezek az órák történetesen az én tantárgyaim voltak a tavalyi évben , most meg hipp-hopp a középiskolai végzettségűek órái között hallottam felsorolni. Nekem a maradék maradt , mert úgyis csak 18 órát kell tartanom. Hát nem voltam boldog, elfogyott a nyáron szerzett türelmem és kicsit emlegettem a 2011-s rendelet erre vonatkozó passzusait. Erre azt mondták , hogy aKLiknél senkinek nem volt ellene kifogása az ellenőrzésnél. Most mindkét nagytudású vezetőm vezetői tanfelügyelet előtt áll , elég volt emlegetni, hogy a humánerőforrással való gazdálkodás, a jogszerinti működés is ellenőrzési szempont, akkor rögtön vége lett a magabiztos válaszoknak és megköszönték építő jellegű észrevételemet. Na, majd meglátjuk , hogy mi lesz ennek a folytatása. Tudni kell , hogy tavaly is volt hasonló kalandom, egész évben az orrom alá dörgölték nyughatatlan viselkedésemet.
   
  Utoljára módosítva a moderátor által: 2019 Augusztus 31
 6. kros

  kros Állandó Tag

  Pedig csak az alapjogaidat emlegetted...
  Soha nem értettem, miért élvezet rossz, a kollégákat bosszantó tantárgyfelosztást-órarendet csinálni, ha lehet olyat is, aminek örülnek, sőt, kívanságaik figyelembe vannak véve (én ez utóbbit csináltam, elég sok mindent, még a piacos napokon az első két óra szabadon hagyását is megoldottam). Egész évben jó volt a hangulat, s pakolgattam érte max. 20 percet az asc-ben...

  .
   
 7. Csipike2014

  Csipike2014 Állandó Tag

  Ilyen a jó vezető! :dr_175:
   
  Utoljára módosítva a moderátor által: 2019 Augusztus 31
  hóbagolyka, anett5 és moniska kedveli ezt.
 8. kros

  kros Állandó Tag

  A várva-várt új jogszabály.
  Na, mikor is jelenhetett volna meg, ha nem ma...
  Rögtön kettő is, a szakképzést is érinti
   

  Csatolt fájlok:

  Gagamail és anett5 kedveli ezt.
 9. moniska

  moniska Állandó Tag

  Ehhez lenne kérdésem. Az, hogy a hatodik óra utáni időszak két vagy három tanulószobai órára van osztva, az az intézményvezető kompetenciája és nem a tankerület határozza meg?Nálunk vannak kollégák, akiknek az e-naplóban 13.30-tól 16.00-ig három óra szerepel és van, akiknek kettő. Mert így nekem a heti két délután 2 órával kevesebbet jelent, mint akinek ugyanarra az időtartamra 3 óra van a naplóban. Egyébként nekik 08.00-tól 16.00-ig 9 óra szerepel az e-naplóban. Ez a heti óraszámok szempontjából gondolom, nem mindegy...
   
  Utoljára módosítva: 2019 Augusztus 30
 10. kros

  kros Állandó Tag

  Szerintem ez ennél bonyolultabb, s köznevelési törvény meg a 326-os helyenkénti értelmezési különbözősége lehet az ok.
  Ugyanis van a 22-26 óra, illetve a 22-26 és 32 óra közötti további óraterhelés amitől a 326-os 17. paragrafusa pontosít, mi az 'óra' illetve az annak minősülő 'egyéb foglalkozás'. S az is ott van, mi nem az: összefoglalva a tanulófelügyeleti tevékenység, pl. az ebédeltetés, udvari ügyelet.
  Ha tehát a 2. osztályban vége az 5. órának, mondjuk fél 1-kor, s pl. fél 3-kor kezdődik a tanulás, mondjuk 4-ig, ami az átlagos, akkor egyértelmű, hogy az utolsó 2 óra szakóraszerű egyéb foglalkozás, tehát a 22-26-ba számítandó.
  Szerintem az is egyértelmű, hogy a közbülső 2 órából minimum 1 nem ilyen ebédeltetés, udvari játék, tehát felügyelet-jellegű, ami meg 32-ig be számítható.
  Én annak idején azt csináltam, hogy a
  véleményes maradék 1 órát vagy odaadtam szakkörnek (akkor szakóra) s ha túl sok lett volna, vagy a 32-be tartozó volt túl kevés, akkor meg oda, persze többnyire a kollégával egyeztetve.
   
 11. pappica

  pappica Állandó Tag

  A szakosom segítőkész és szuper, mint ti. De ti gyorsabban válaszoltok és többen vagytok, többfelől kapok okosságokat :dr_24::dr_24:
   
  Gagamail, BAJ és anett5 kedveli ezt.
 12. ladysla

  ladysla Kormányos Fórumvezető Kormányos

  Talán könnyebben elképzeled, ha abból indulsz ki, hogy a gyógypedagógusok BNO kódhoz kapnak kiképzést, nem életkorhoz. Tehát pl. egy logopédus bármilyen életkorúval dolgozhat, felnőttel is akár. A legtöbben az értelmi és tanulási problémákhoz kiképzettek vannak, ők régebben az oligofrénp. szakon végeztek (ált. értelmi hiányosságok, fogyatékosságok), ez a szak vált ketté TAP (tanulásban akadályozottak pedagógiája) és ért. ak. (értelmileg akadályozottak pedagógiája) részre 2000 táján. Az ért. ak. a régi középsúlyosoknak felel meg, a TAP a régi enyhe fokban sérülteknek + a határeseteknek és BTMN-esekhez is jó. A 3 közül bármelyik diplomával is rendelkezik, azon a területen MINDENT csinál, éjjel-nappal, születéstől amíg igénylik. A szervi fogyatékosságra szakosodottak (szomato-, tiflo-, szurdop.) az értelmi képességektől és életkortól függetlenül bárkinek a szervi problémáival foglalkozhatnak. Régebben a logop. és a szervi fogy. a 2. szak volt a kötelező oligofrénped. mellett, ma már állítólag önálló is lehet, nem tudom. Az oligofr. szakkal alsóban tantárgyi órákat is tarthat, de felsőben már követelmény a szakos diploma is a tantárgyi órához. Ez főleg szegregált intézményben érdekes, integráció esetén a rengeteg rehab jut nekik, amit csak ők láthatnak el. Nagyon sok a másoddiplomás gyógypedagógus, akik lehet, hogy gyógypedagógusként jelentkeztek minősítésre, de az intézményben valamiért olyan munkakörben vannak, amilyenben a 2 diplomájuk összefonódva, egyaránt kell. Rengeteg pedagógus hiányzik a rendszerből, elképesztő szükségmegoldásokkal próbálnak túlélni az iskolákban.
   
  Krémusz, pappica, Gagamail és 1 másik tag kedveli ezt.
 13. verocska60

  verocska60 Állandó Tag

  Itt nézted már? https://canadahun.com/temak/szakmai-anyagok-adatbankja.55659/page-3
   
 14. Gagamail

  Gagamail Állandó Tag

  Az örök probléma kerül elő megint - vajon a sajátos nevelési igényű tanuló oktatása-nevelése annyiból áll-e, hogy nyomjuk neki a tananyagot ezerrel, majd heti x órában "fejlesztjük".

  A jelenlegi oktatási kormányzat, s az összes általuk létrehozott jogszabály és oktatási-nevelési helyzet ezt mutatja, s erre mondom én, hogy ez a hozzánemértés magasiskolája H.Rózsától Kásler Miklósig.

  A CXC törvény így szól:
  "(9) A gyógypedagógiai nevelésben, oktatásban részt vevő nevelési-oktatási intézményben
  a) * a c) és d) pontban, valamint a 3. mellékletben foglalt kivétellel a sajátos nevelési igény típusának megfelelő gyógypedagógus, konduktor foglalkoztatása kell, ha


  aa) az óvodai foglalkozás vagy a tanórai foglalkozás elsődleges célja a sajátos nevelési igényből eredő hátrány csökkentése,
  ab) az óvodai foglalkozás vagy a tanórai foglalkozás elsődleges célja az egészségügyi és pedagógiai célú habilitáció, rehabilitáció, valamint ..."

  Sokadszor kérdezem, ismeri-e ezeket a tanulókat, s a tanítási-nevelési helyzetet az, aki ezt így megfogalmazta. Biztosan tudom, hogy nem.

  Már írtam példának: mindehol megtanítjuk a Toldit. A "normál" suli is, ép gyerekeknek, a hallássérült, értelmi sérült, látássérült, mozgássérült gyerekeknek is a spec. intézmények, hiszen "általános iskolák". Azonban a tananyagot csak speciális előírások szerint, ehhez szakosodott képzettséggel rendelkezők tudják jól elsajátíttatni.
  Vagy át kell alakítani a teljes pedagógusképzést, mert ez így nem jó.

  Ha én nem tanultam azt, hogy milyen módon sérül egy "fogyatékos" gyermek megismerési folyamata (s itt lehet sorolni a hallási ingerek hiányát, a vizualitás részleges vagy teljes kiesését, a nem beszélő vagy részlegesen beszélő gyereket, stb., s az akadályozottság miatti fogalmi-struktúra mássá alakulását), ha nem számítok rá, hogy be KELL vinnem a folyamatba a fogyatékosság típusának megfelelő többletet, ki kell alakítanom esetleg hiányzó (ép gyereknél az életkori fejlődéssel kialakuló) rendszereket, fogalmakat, akkor a gyerek nem kapta meg azt, amit a "felzárkóztatásához" meg kell kapnia.
  Írtam már a csillagszemű juhászról, amit értesz te, meg ő, meg mi, de egy olyan gyerek, aki vakon született, nem. Taníthatjuk a hangutánzó szavak fogalmát, nyilván leesik mindenkinek, kivéve annak, aki nem hall. Számára a "csörgedezik", a "roppan", a "kattog", a "klikkel" verbális fogalmak maradnak (ha nem kap ezek megértéséhez külön segítséget).

  Tehát meri-e bárki, az oktatási vezetésen kívül, azt állítani, hogy az SNI-s gyereknek, legyen bármely életkorú, nincs szüksége "csak" néhány óra fejlesztésre.

  Persze a jó és még jobb képességű fogyatékos gyerek tud kompenzálni, figyel, tanul, megfelelő módon használ szavakat, s utánamegy, ha a szó értelme még sincs a helyén. De ez nem az átlag! Nálunk is végzett gyerek 8.-ban úgy, hogy "csak" középfokú nyelvvizsgát akart csinálni, de annyira jó eredményei lettek, hogy megkapta a felsőfokút 14 évesen. De ő nem az átlag. A hiányosságok fokozottan jelentkeznek, ezekre rá kell jönni, lemenni egyéni szintig, és korrigálni is tudni kell. Legalábbis meg kell próbálni.

  Ezért az általános iskolai szaktanári végzettség előírása felső tagozatra erősen hibádzik, de ez senkit nem izgat. Talán csak azt a kollégát, aki nem érti, miért nem értik a gyerekek, amit mond, aki nem érti tesisként, miért kapcsolgatja hosszú percekig egy gyerek a villanykapcsolót le és föl, s miért nem lehet ezért rendszeresen későnek beírni, s milyen módszerekkel kell rávenni arra, hogy befáradjon végre a tornaterembe, stb.

  Tehát ez akkor lesz a helyén, ha a pedagógusok képzésében nagyobb hangsúlyt kap ez a terület is. Addig is, ki kellene venni ezt a bugyutaságot a törvényből, de gyorsan, mert már így is nagyon sok baj okozója.
   
  Utoljára módosítva: 2019 Augusztus 31
 15. Kunika1

  Kunika1 Állandó Tag

  Kedves Szakértő Kollégák! Íme eljött az új tanítási év, vele együtt a hatodik javított változat is! Belekukkantottam, de alaposan nem voltam még ráhangolódva a tanulmányozására. A 86. oldalon érdekes dolgokat olvashattok a már unásig szajkózott anonimitással kapcsolatosan. Van olyan dokumentum, ahol kellenek a nevek! Ha valaki volt már olyan alapos, hogy összevetette az ötödikkel, szívesen vennénk, ha megosztaná velünk a változásokat.
   
  Gagamail, kros és pappneandi65 kedveli ezt.
 16. Somi62

  Somi62 Állandó Tag

  A Te bejegyzésed az égből érkezett ma hozzám, ebből tudom , hogy nem vagyok korlátolt és eszelősen csak a maga igazát bizonygató . Egy hete elég bosszantó tantárgyfelosztási vitám van a vezetőimmel, akik mind középiskolai tanárok és arra törekednek, hogy a halmozottan sérült /látási-értelmi / gyerekeket k tanítószakosnak és középiskolai tanárnak kell tanítani, a gyógypedagógus pedig tudja le a kötelező óraszámát ebédeltetéssel és udvari ügyelettel, de írjon hozzá klassz egyéni fejlsztési tervet , ami lefedi ezt a tevéekenységet. Ehhez asszisztál a KLIK jogi szakértője, aki szerint nyugodtan taníthat középiskolai tanár értelmi sérülteket. Mindkét okos vezetőmnek most lesz a tanfelügyelete, engem biztosan nem neveznek be a kérdőívezésbe. Egyébként tavaly is ugyanez az esetem volt, egész évben az orrom alá dörgölték , hogy mit okoskodok állandóan. Az igazság az, hogy gyors távozáson gondolkodom , nem is annyira a tantárgyfelosztás jogosságán. Azt is állítják, hogy mi általános iskola vagyunk és azért nem érvényes ránk a 2011-s 47. §. Persze , amikor felveszik a gyp. pőtlékot és hirdetik hogy milyen különlegesek vagyunk akkor gyp intézmény az iskola.
   
 17. spiky

  spiky Állandó Tag

  Segítség kellene! Nincs most nagyon időm, biztos van valaki , aki kapásból tudja a helyes választ:
  - portfólió tavaly feltöltve, minősítés kijelölve- intézményváltás (szint, beosztás ugyanaz, egyházi helyett állami)
  - volt intézmény jelezte a változást- eljárás szünetel
  Mi a kolléga tennivalója, ha szeretné az eljárást? Mi az új intézmény feladata?
  Köszönöm a segítséget!
   
 18. Somi62

  Somi62 Állandó Tag

  Szerintem jelentse az pedagógus és az új intézmény veuezője a POK felé és kap új időpontot és bizottságot , ha összeférhetetlenség merülne fel véletlenül. Valószínű, hogy idóben csúszni fog december vagy következő naptári évbe, de sikeres teljesítés szerint nem kell várnia az átsorolásra 2021-ig, ha a minősítés 2020 január végéig megtörténik. Nekem volt már hasonló esetem, minősítés előtt másik munkahely , sőt munkakör ,de követtkező év január végéig PII. lett.
   
 19. ladysla

  ladysla Kormányos Fórumvezető Kormányos

  A következő évre átcsúszott minősítéseket ha június 30-ig eredménnyel lebonyolítják, visszamenőleg ugyanazon év januárjától átsorolják, s a pénzt is megkapja. Ez tavalyi infó.
   
  anett5 és Gagamail kedveli ezt.
 20. spiky

  spiky Állandó Tag

  Köszönöm! Én is így gondolom, de kellett egy megerősítés!
   
Témaállapot:
Not open for further replies.

Megosztás