Szaktanácsadás - szakértés - tanfelügyelet II.

Státusza
További válaszok itt nem küldhetőek.

anett5

Állandó Tag
Állandó Tag
És szerintetek ez normàlis? Màrmint sajàt gépek, wifi, stb hasznàlata? Sok kollégànak nincs is sajàt laptopja tablete, wifije. Óràn pedig nem igazán tudunk adminisztràlni, se papír se internet alapon. Tanmenetet pedig nem órákra tervezünk , témàkra, hosszabb etapokra. Elég furcsa lenne tervezni augusztus végén , arra hogy a 6 b- ben màjus 12-én a 134. óràn mit fogok csinálni. Az óràkra lebontott tanmenetek elég érdekesek, hiszen folyamatos àtíràsra ítéltettek. ( màr ha figyelembe vesszük az aktuàlis állapotokat)
Ha a témák végén nagyszerű "időt", illetve a szünetekre tudod mit akarsz elérni és kb félévente csak 16 órát tervezel, akkor működik.
Nálam van 1-2-3 is azonos óracím, amin pontosíthatok vagy összevonhatok, ha arra van szükség...
 

anett5

Állandó Tag
Állandó Tag
Sziasztok! Korábban feltöltött valaki a fórumra auditori értékelő lapot elnökre és szakosra vonatkozóan is. Akkor én ezt letöltöttem, abból másoltam ki az 1-3. pontot a szakos szakértő tevékenységével kapcsolatban. Kérdésem: ti ezt így csináljátok? Mert én szakosként nem levelezek sem a int.vezetővel, sem a delegálttal, főleg nem a pedagógussal. Csak az elnökkel vagyok kapcsolatban, legtöbbször telefonon is felhívom, hogy ne " idegenként" találkozzunk a minősítésen. Jelezzetek, ha ez így nem jó!


1.) A szakos szakértő előzetesen egyeztetett a pedagógussal:


¨igen ¨nem SzHsz (1)

Az egyeztetés e-mail-ben történt:

¨igen ¨nem SzHsz (2)

A pedagógusnak elküldött e-mail dátuma: 20…..év ………..hó …… nap

2.) A szakos szakértő előzetesen egyeztetett az intézményvezetővel vagy a delegálttal:

¨igen ¨nem SzHsz (3)

Az egyeztetés e-mail-ben történt:

¨igen ¨nem SzHsz (4)

Az intézményvezetőnek vagy a delegáltnakelküldött e-mail dátuma:

20…..év ………..hó …… nap

3.) Az egyeztetés céljából kiküldött e-mail részletei kitérnek az alábbiakra:

a. milyen kezdési időpontban kerül sor a látogatás előtti megbeszélés

¨igen ¨nem SzHsz (5)

b. mely osztályait vagy csoportjait látogatja meg:

¨igen ¨nem SzHsz (6)

c. milyen kezdési időpontban kerül sor az óra/foglalkozás megfigyelésére

¨igen ¨nem SzHsz (7)

d. melyik szaktárgyból kerül sor a látogatásra

¨igen ¨nem SzHsz (8)

e. a látogatás menetére és az időkeretekre:

¨igen ¨nem SzHsz (9)
A pednek írok, gyenge dokumentumaira picit utalok, javaslom, hogy mely oldalakat olvassa el figyelmesen az útmutatóban.
Vezetőnek nem, mert az elnök feladata a 326- is szerint.
Régi motorosként adott a levél mintám.
Volt elnök, aki leszúrt emiatt (8-as csoportban végzett), de auditorként is ezt tanultam.....
 

kaktusz68

Állandó Tag
Állandó Tag
A pednek írok, gyenge dokumentumaira picit utalok, javaslom, hogy mely oldalakat olvassa el figyelmesen az útmutatóban.
Vezetőnek nem, mert az elnök feladata a 326- is szerint.
Régi motorosként adott a levél mintám.
Volt elnök, aki leszúrt emiatt (8-as csoportban végzett), de auditorként is ezt tanultam.....
Anett!
Valóban szép tőled, ha a pedagógusnak is írsz. Legalább megnyugtatjuk egy kicsit.
DE! Mégsem értek veled teljesen egyet! Úgy gondolom, hogy az auditor nem kérhet számon olyat, ami nem szerepel a kézikönyvben a szakos feladatai között.
Sőt! Lehet már zaklatás, amikor szegény - amúgy is izgulós - pedagógust állandóan e-mail-ekkel bombázzák. Főleg, amikor az elnök és a szakos nem is ért mindenben egyet. Volt ilyen esetem: Az elnök kérte e-mailben az óraterveket, a csoportprofilt. Szakosként csak a látogatás reggelén szerettem volna kérni. Jobbnak tartom, ha az elnök és a szakos egyezik ki mindenben, akkor viszont a pedagógus felé elegendő ha az elnök ír.
 

Somi62

Állandó Tag
Állandó Tag
Ott a varázsszó, hogy "korábban". Ezek az értékelő lapok már elavultak, nem tudom azóta hogyan áll az auditori rendszer, szerintem áll. Ezeket az értékelő lapokat akkor készítették amikor még az eljárásban a szakos szakértő is felvette a kapcsolatot az intézménnyel. Most már csak az elnök veszi fel a kapcsolatot az intézménnyel, jó esetben előtte egyeztet a szakossal, főleg , ha az elnök nem a saját intézménytípusába megy elnöknek. Nálam ez tavaly sajnos sokszor kimaradt, lettek is belőle apróbb problémák.
Én auditori szakértő is vagyok. Még nem volt egyetlen egy megbízásom se, amikor kipróbálhattam volna akár az űrlapokat, akár az egész szerepkört. Szerintem csak a pályázat kedvéért volt az egész képzés , mivel tartalmazta a projektterv. Kurta-furcsa volt az egész képzés, csak az volt a lényeg , hogy határidőre teljesítve legyen. Az értékelőlapok valóban elavultak már, de azért szakos szakértőként , be szoktam jelentkezni a pedagógusnál, legalább a látogatás előtt egy héttel, ennyi emberi gesztusra mindenképpen szükség van.
 

Jázmin05

Állandó Tag
Állandó Tag
Kedves kollégák!
Tudom, hogy nem idevágó a kérdés, de itt sok vezető van, kérlek bennetek segítsetek!
Hogy lehet jogszerűen visszavonni óvodában az intézményvezető helyettes megbízását?
 

BAJ

Állandó Tag
Állandó Tag
De már kaptam,tavaszit, csak törölték és nincs még új, azért lenne az őszi új helyzet számomra az önértékelés szempontjából
Nem biztos, hogy őszi lesz. Úgy szokták, hogy a törölt időponthoz a legközelebbi időpontot adják. Lehet, hogy a törölt után egy héttel lesz, de lehet, két nap múlva, sőt, láttunk már olyat, hogy ugyanarra a napra szervezték meg. Persze az is lehet, hogy egy év múlva december 19-én lesz. Tudod a törlés okát? Szerintem szépen lassan kezdjétek el az önértékelést. Legyen készen az intézményvezetői elvárásrendszer az új szerint, vagyis a felületen kell beírogatni (legalábbis kezdj el barátkozni a megváltozott felülettel), nézd meg, mik a dokumentumok, rakd össze, elemezzétek a szempontok szerint, apránként dolgozz. Akkor nem borul rád hirtelen a millió feladat. Persze a szünetben előbb pihenj, gyűjts erőt. Ha nagyon nem tudsz aludni, forgasd a kézikönyvet (interneten :D), rögtön bealszol.
images
 

BAJ

Állandó Tag
Állandó Tag
Számomra az a különös, hogy a POK tájékoztatóján rákérdeztem konkrétan arra: " Kell-e a fenntartó felé jelezni a vezetői önértékelés eredményét? Van-e a fenntartónak betekintési joga az eredményekbe?" A válasz egyértelműen, határozott NEM volt! Akkor most megint minek kellet feleslegesen 1 napot eltölteni továbbképzéssel az adventi készülődés kellős közepén?
A fenntartónál annyira nagyon értenek hozzá, hogy kitűnően tudják támogatni a vezetőt az önfejlesztési terv elkészítésében. És szerintem annyira érdekli is őket. :( Elvégre a választásnál sem értik, hogy miért kap oly kevés szavazatot a tantestülettől az illető (saját tapasztalat).
 

BAJ

Állandó Tag
Állandó Tag
Számomra az egyik legpozitívabb hozadéka, hogy a szülő is, én is tudom, hogy az adott jegy mire született hónapokkal később is. Már ha élek (és élek) a napló azon lehetőségével, hogy ezt jelzem a jegyek beírásakor.
Szerintem a szülő most is tudja, hiszen beírjuk a tájékoztatóba. Én is, ha megjegyeztem (mindenkiét nem lehet persze), de a gyerek tájékoztatójából mindenképpen. Na jó, ez macerás az én részemről, de a szülő részéről igaz. Egyébként én is e-napló hívő vagyok, különösen a KRÉTA képzés óta. De tanórán ez megoldhatatlan. Okostelefon sem túl jó, mert lassabban írok rajta, mint számítógépen. De én eddig is az összes óra után írtam be a naplóba, mert nívós oktatás van, csoportbontás, nálam soha nincs napló. Van egy füzetem, ahova a jegyeket írom az órán, ez otthon is nálam van, amikor azon tűnődöm, kit hányasra zárnék, feleltessem-e még. Tehát nagyon hasznos. Biztos többen fogjátok írni, hogy de hát a csoportnapló... Na az, ami nálunk nincs. Hiába mutattam a főnöknek már régen a törvényt, nem nagyon zavarta. Maradt az, hogy egy sorba ketten írunk tananyagot (én írok, de van, aki csak aláír, amit a másik beírt), és két aláírás van.
 

anett5

Állandó Tag
Állandó Tag
Kedves kollégák!
Tudom, hogy nem idevágó a kérdés, de itt sok vezető van, kérlek bennetek segítsetek!
Hogy lehet jogszerűen visszavonni óvodában az intézményvezető helyettes megbízását?
Centrumban hallottam-láttam:
Fenntartó az igaznak visszavonta kinevezését és gyakorlati oktatás vezető pozícióba helyezte.....
Persze előtte megkérdezte, hogy vállalja-e az új pozíciót.....
A bér azonos, meló más.
Kellett az ig pozíció a csókos új ighnak.
Ha nem fogadta volna el, akkor lapát, mert ez rendes felmondásnak minősül a részéről.

Mivel az igaz megbízás 5 évre szól, a fenntartót kell rábírni......

( Azért a közben nézz utána pontosan, a lényeg ez....)
 

BAJ

Állandó Tag
Állandó Tag
Kedves kollégák!
Tudom, hogy nem idevágó a kérdés, de itt sok vezető van, kérlek bennetek segítsetek!
Hogy lehet jogszerűen visszavonni óvodában az intézményvezető helyettes megbízását?
Nem vagyok vezető, de állandóan elnöke voltam a tavalyi évben a választásoknak (vezető, helyettes, tagintézmény-vezető). Szerintem csak a KLIK vonhatja vissza, ha egyáltalán visszavonhatja. Nálunk először pályázatot kellett volna írni (azért volna, mert első körben nem adta be senki a helyettesire), majd a helyi KLIK a pályázatot motivációs levéllel írta ki. Rendes választás volt, előtte munkaközösségek javaslata szépen jegyzőkönyvezve, majd a teljes választás (tantestületi, alkalmazott) pályázatra, személyre. Majd a helyi KLIK vezető nevezte ki. Nem az intézmény-vezető. Nem tudom, máshol is így zajlik-e, mert tudtommal nem (tudok olyat, ahol nem így volt), de ha így, akkor a KLIK által kinevezettet a vezető nem távolíthatja el. Az intézményvezetőt viszont a legfelsőbb KLIK nevezte ki, a helyi KLIK ajánlásával. Persze a jogi részéről fogalmam sincs, csak gondolkodtam. Nagy hibát kell ahhoz elkövetnie az illetőnek, hogy eltávolítsák, és ebben az esetben is szerintem indokolnia kell a vezetőnek a KLIK felé, és csak az vonhatja vissza. Nekem így logikus (amennyiben a megválasztási folyamat ilyen volt), de természetesen minden felelősség nélkül gondolkodhattam, mert állásfoglalásom joghatás nélküli. :D
 

spiky

Állandó Tag
Állandó Tag
Szerintem a szülő most is tudja, hiszen beírjuk a tájékoztatóba. Én is, ha megjegyeztem (mindenkiét nem lehet persze), de a gyerek tájékoztatójából mindenképpen. Na jó, ez macerás az én részemről, de a szülő részéről igaz. Egyébként én is e-napló hívő vagyok, különösen a KRÉTA képzés óta. De tanórán ez megoldhatatlan. Okostelefon sem túl jó, mert lassabban írok rajta, mint számítógépen. De én eddig is az összes óra után írtam be a naplóba, mert nívós oktatás van, csoportbontás, nálam soha nincs napló. Van egy füzetem, ahova a jegyeket írom az órán, ez otthon is nálam van, amikor azon tűnődöm, kit hányasra zárnék, feleltessem-e még. Tehát nagyon hasznos. Biztos többen fogjátok írni, hogy de hát a csoportnapló... Na az, ami nálunk nincs. Hiába mutattam a főnöknek már régen a törvényt, nem nagyon zavarta. Maradt az, hogy egy sorba ketten írunk tananyagot (én írok, de van, aki csak aláír, amit a másik beírt), és két aláírás van.
Nálunk is így működik! Nem vagy vele egyedül!
 
  • Tetszik
Reagált: BAJ

Jázmin05

Állandó Tag
Állandó Tag
Nem vagyok vezető, de állandóan elnöke voltam a tavalyi évben a választásoknak (vezető, helyettes, tagintézmény-vezető). Szerintem csak a KLIK vonhatja vissza, ha egyáltalán visszavonhatja. Nálunk először pályázatot kellett volna írni (azért volna, mert első körben nem adta be senki a helyettesire), majd a helyi KLIK a pályázatot motivációs levéllel írta ki. Rendes választás volt, előtte munkaközösségek javaslata szépen jegyzőkönyvezve, majd a teljes választás (tantestületi, alkalmazott) pályázatra, személyre. Majd a helyi KLIK vezető nevezte ki. Nem az intézmény-vezető. Nem tudom, máshol is így zajlik-e, mert tudtommal nem (tudok olyat, ahol nem így volt), de ha így, akkor a KLIK által kinevezettet a vezető nem távolíthatja el. Az intézményvezetőt viszont a legfelsőbb KLIK nevezte ki, a helyi KLIK ajánlásával. Persze a jogi részéről fogalmam sincs, csak gondolkodtam. Nagy hibát kell ahhoz elkövetnie az illetőnek, hogy eltávolítsák, és ebben az esetben is szerintem indokolnia kell a vezetőnek a KLIK felé, és csak az vonhatja vissza. Nekem így logikus (amennyiben a megválasztási folyamat ilyen volt), de természetesen minden felelősség nélkül gondolkodhattam, mert állásfoglalásom joghatás nélküli. :D
Önkormányzati óvoda vagyunk, a kinevezés joga az enyém. Fél éve kezdtem ebben az intézményben, nagyon sok zűrzavaros dolog volt, idő kellett, míg átláttam. Ez idő alatt neveztem ki a helyettest, (aki ezer éve helyettes itt) 5 évre, mivel ezt írja a törvény, de már látom, hogy hiba volt. Nincs bizalmam az irányába, tudom, hogy megy a háttérben az aknamunka.
Hiba is lett most, óvodának adott támogatást vett át, költött el, úgy, hogy erről én, mint vezető nem tudok hivatalosan a mai napig semmi.
Semmit nem írtam alá, semmiről nem kaptam se tőle, sem a támogató szervezettől tájékoztatást. Az intézmény nevében aláírási jogom csak nekem van.
Ez már elég hibának szerintetek?
 

ladysla

Kormányos
Fórumvezető
Kormányos
Önkormányzati óvoda vagyunk, a kinevezés joga az enyém. Fél éve kezdtem ebben az intézményben, nagyon sok zűrzavaros dolog volt, idő kellett, míg átláttam. Ez idő alatt neveztem ki a helyettest, (aki ezer éve helyettes itt) 5 évre, mivel ezt írja a törvény, de már látom, hogy hiba volt. Nincs bizalmam az irányába, tudom, hogy megy a háttérben az aknamunka.
Hiba is lett most, óvodának adott támogatást vett át, költött el, úgy, hogy erről én, mint vezető nem tudok hivatalosan a mai napig semmi.
Semmit nem írtam alá, semmiről nem kaptam se tőle, sem a támogató szervezettől tájékoztatást. Az intézmény nevében aláírási jogom csak nekem van.
Ez már elég hibának szerintetek?
Ha összejön valahogy a hűtlen kezelés, akkor a Btk/Ptk megszabadít tőle.
 

Jázmin05

Állandó Tag
Állandó Tag
Önkormányzati óvoda. Kinevezése a nevelőtestület 2/3-os támogatását követően pályázat kiírása nélkül történt. Erről van hivatalos Jegyzőkönyv.
Én, mint vezető vagyok, voltam az "új".
Csak belső ember jöhetett szóba, nem volt üres státusz, és a nevelőtestületből senki nem akart/mert indulni ellene.
 

BAJ

Állandó Tag
Állandó Tag
Önkormányzati óvoda vagyunk, a kinevezés joga az enyém. Fél éve kezdtem ebben az intézményben, nagyon sok zűrzavaros dolog volt, idő kellett, míg átláttam. Ez idő alatt neveztem ki a helyettest, (aki ezer éve helyettes itt) 5 évre, mivel ezt írja a törvény, de már látom, hogy hiba volt. Nincs bizalmam az irányába, tudom, hogy megy a háttérben az aknamunka.
Hiba is lett most, óvodának adott támogatást vett át, költött el, úgy, hogy erről én, mint vezető nem tudok hivatalosan a mai napig semmi.
Semmit nem írtam alá, semmiről nem kaptam se tőle, sem a támogató szervezettől tájékoztatást. Az intézmény nevében aláírási jogom csak nekem van.
Ez már elég hibának szerintetek?
Talán igen. Esetleg ezen a vonalon (csak az egyszerűség miatt) nem tudod rákényszeríteni az önkéntes lemondásra? Ha nem lesz itt a vezetőktől valami jó ötlet, akkor esetleg egy munkajogász megkérdezése a lehetőségekről? Bár az lehet, hogy pénzbe kerül. De esetleg az önkormányzat jogásza tudja, mik a lehetőségeid.
 

Jázmin05

Állandó Tag
Állandó Tag
Erről sem tudok semmit. Pénzt adott a támogató, több 100.00-es tételt, de semmi iratot nem láttam róla.
Én át nem vettem, arról sem tudok, (hivatalosan), hogy kaptunk.
A helyettes tagja az adományozó társaságnak, "maguk között" intézték. Hogy ő írt e alá valamit, arról nem tudok, sem hivatalosan, sem informálisan. De ha írt is alá, akkor sem tehette volna meg, nem volt, nincs hozzá jogköre.
 
Státusza
További válaszok itt nem küldhetőek.
Oldal tetejére