Szaktanácsadás - szakértés - tanfelügyelet II.

Státusza
További válaszok itt nem küldhetőek.

gtszg

Állandó Tag
Állandó Tag
Kedves Kollégák! A szabadon választottba egy projekt terve van feltöltve. Az útmutató azt írja: amennyiben a projekt megvalósításában más pedagógus is részt vett az érintettek nevét fel kell tüntetni.... Milyen javítást kérjek! Szükséges -e hozzájáruló nyilatkozat, ha igen milyen? Azt is bele kell fogalmazni, hogy hozzájárul a portfólióban való feltöltéséhez és a neve szerepeltetéséhez! Óvodáról lévén szó a tematikus tervet nem egyedül valósítja meg, hanem a kolléganőjével!
Esetleg valaki tud egy ilyen nyilatkozatot feltenni! Köszönöm!
"Amennyiben a projekt kidolgozásában, megvalósításában más pedagógus(ok) is részt vett(ek), az érintett(ek) nevét és a vállalt feladatokat, szerepeket fel kell tüntetni."
Útmutató 77. old.
Én nem gondolnék hozzájáruló nyilatkozatra. A projekt valóban közös munka, a név "csak" a feladat megosztását jelzi. Javításban @anet-tel értek egyet.
Az hogy a tematikus tervet hányan valósítják meg, mellékes. Nem tudom, ez miből látszik? Sajátja legyen.
 

gtszg

Állandó Tag
Állandó Tag
Szeptembertől tervezik az auditori tevékenységet indítani.... átgondolva, sok értelmetlen dolog kihagyásával... Pl az eljárást megelőző levél tekintetében sok enyhítés lesz, tartalma és stílusa tekintetében. A helyszínen sem a köszönést, hanem magát az eljárásrendet és betartását fogják nézni...
Várható, hogy felfrissítő-aktualizáló képzés lesz az auditoroknak.
Remélem, betartják az ígéretet, hogy nyilvános lesz az auditori kézikönyv is.
 

anett5

Állandó Tag
Állandó Tag
Kezdődik az új tanév, jönnek az új, frissen végzett szakértők... vagy a kukacos régiek.
Mert kérdeztek tőlem:
Az internetes letöltéseknél a link és a dátum szerepel, de a minősülőtől kérik az óra : perc megjelölését is...


Meglátásom/véleményem: ;)
Akkor miért nem kér másodpercet is???? :dr_9:
Mi az? Olimpiai szám lesz a netes link letölti ideje???? :dr_64:
Döntsön rekordot a portfóliózó pedagógus az éjszaka folyamán???:dr_103:
 

kaktusz68

Állandó Tag
Állandó Tag
SOS segítség!
Most tanulom a mesterportfólió elemzését. Miért is lenne egyszerű? Már az elején elakadtam.
A kolléga óvónő, vezető, intézményvezetői profilt jelöl meg. Sajnos óvónő sem vagyok.
Együttműködési megállapodásnál a kézikönyv egyértelműen közli: intézményvezető esetén megállapodás a fenntartóval.
Az együttműködési megállapodásában a saját intézménye szerepel, amelynek képviselőjeként a polgármestert jelöli meg.
upload_2017-8-29_22-14-6.png
Itt szerepel a polgármester elérhetősége. Beosztásánál pedig: "polgármester" illetve "Intézményfenntartó Társulás, társulási tanács elnöke" (természetesen a két pozíció ugyanazt a személyt takarja)
Kérdésem: Nem a fenntartóval (Intézményfenntartó Társulás) kellett volna megkötni ezt a megállapodást? Miért az általa vezetett óvodát jelölte meg az egyik félnek?
Erősítsetek meg vagy adjatok javaslatot!!!
 

anett5

Állandó Tag
Állandó Tag
De hát az "Intézményfenntartó Társulás, társulási tanács elnöke" írta alá ???
Ő a polgármester is? Na bumm, ez nem is olyan ritka!
Saját intézménye szerepel, és nem a társulás.... Hát nem sikerült jól kitölteni... Nem is olyan egyszerű az az együttműködési megállapodás...
A lényeg az, hogy a fenntartó támogatja. Ha jó a mesterprogram, emiatt nem meszelném el, max egy nyilatkozatot kérnék, hogy rossz helyre írtak a nyilatkozatban valamit és a javítottat csatolják...
Túl humánus vagyok? Ragaszkodni kellene ahhoz, hogy ne minősüljön és emiatt a látogatás se történjen meg?
 

kaktusz68

Állandó Tag
Állandó Tag
De hát az "Intézményfenntartó Társulás, társulási tanács elnöke" írta alá ???
Ő a polgármester is? Na bumm, ez nem is olyan ritka!
Saját intézménye szerepel, és nem a társulás.... Hát nem sikerült jól kitölteni... Nem is olyan egyszerű az az együttműködési megállapodás...
A lényeg az, hogy a fenntartó támogatja. Ha jó a mesterprogram, emiatt nem meszelném el, max egy nyilatkozatot kérnék, hogy rossz helyre írtak a nyilatkozatban valamit és a javítottat csatolják...
Túl humánus vagyok? Ragaszkodni kellene ahhoz, hogy ne minősüljön és emiatt a látogatás se történjen meg?

Köszönöm Anett!:)
Tele vagyok kérdésekkel. Ragaszkodjunk szigorúan az útmutatóhoz? Nézzük el? Marosi Katalin ragaszkodott a hibátlanhoz, nem lehet javítás. Ha nyilatkozatot kérek, akkor csatolni kell a jegyzőkönyvhöz - pedig nem kérhetnék kiegészítést-, így már nem hiba nélküli.
Reménykedem, hogy többeknek van már tapasztalata s megosztják azt!
 

Gagamail

Állandó Tag
Állandó Tag
NAgyon köszönöm a válaszod. Akkor a felajánlott 2016-o elvárásokra rá lehet kattintani? értékelőlapon "-- Ez hol szerepel?? , El lehet-e indítani a pedagógus önértékelést, ha az elvárásrendszerek et elfogadtuk, de a többi dok. még nincs feltöltve.? HA az informatikai felülettel van gondunk, kit lehet keresni, hívni? Még azt is jó lenne tudni, hogy mi a helyzet a jegyzőkönyv feltöltéséve, ugyanis egy nagyon OKOs kolléga teljes meggyőződése, hogy azt is az int.vezető vagy a megbízott admin csinálja...Annyit még segítsetek már, hogy az intézményi önértékeléshez kapcsolódó megadott szempontokról, hogyan (milyen hosszan, egyáltalán mit ) kellene írni a beszámolóba? Elég, ha csak azt írjuk, hogy teljesült a szempont, eszerint jártunk el, vagy részletesen. HA valaki csinált már ilyen, okosítson már ki, vagy egy mintát küldjön már át priv-ben, légy szives.
Próbálok sorban válaszolni:
- a 2016-os elvárások szerkeszthetők, amíg véglegesen nem mentitek - legvégén, lap alján.
- az értékelőlap az önértékelés utolsó előtti fázisa "Értékelés" címen. Megelőzi a
a)kérdőívezés
b)betekintés (5 nap, amikor az önértékelő kolléga már látja a szülői, munkatársi kérdőívek eredményét)
c) óralátogatás - "Látogatás" elnevezéssel jelenik meg a felületen
Ez után jön az
d) értékelés - az informatikai felületen az az elvárásrendszer jelenik meg, amit jóváhagytatok (illetve jóvá fogtok hagyni - aminek a szerkesztéséről az előzőekben írtam).
sorról-sorra, indikátorról-indikátorra.
Ezen kell végigmennie a pedagógusnak, és számokkal értékelni önmagát az egész adatgyűjtést követően, a kérdőívek és a jegyzőkönyvben szereplő tények ismeretében.
Ez az értékelőlap. Nyomtatható is - a Betekintés fázisban, a jegyzőkönyvvel együtt, letölthető.

Persze, ha csupa 3-ast ír be, és nem érdekli, kinek, mi a véleménye róla (pl. a szülőknek), azt is megteheti, nem szippantja be a képernyő, de az intézményvezetője látni fogja, mit gondol magáról - ha ez számít.

Ha ez kész, kitöltötte ezt a felületet, mentette is, akkor ugrik a rendszer
e)önfejlesztési terv fázisba. 60 napja van arra, hogy feltöltse a vezetőjével egyeztetve.

- ha elakadtatok a feltöltésnél, esetleg lezártátok hiányosan, akkor első ötletem a területileg illetékes POK.
A második a bpesti POKnál található informatikai támogatás telefonszám, ahol minimum azt meg tudják mondani, hogy ők vagy más tud-e Nektek segíteni:
30-682-2478
70-451-8760
Ha leadtátok, bár még nem töltöttetek fel mindent, meg tudják nyitni a felületet javításra, ha nagyon jól megindokoljátok, illetve ki tudják cserélni a helytelenül feltöltöttet ők, de az informatikusokkal közvetlenül nem lehet beszélni, csak a referenseken keresztül lehet "egyezkedni".

- az önértékelés "Betekintés" fázisában le lehet tölteni egy word, tehát szerkeszthető jegyzőkönyvet. Már a letöltést sem tudja bárki megcsinálni, csak az adatgyűjtő, az admin és az intézményvezető. A jegyzőköny feltöltésére az adatgyűjtő jogosult. Az önfejlesztési terv feltöltésére viszont csak az admin és az intézményvezető.
- az intézményi önértékelésről mi az éves beszámolóban nem írtunk, mert egy félév alatt nem tudtunk minden szálat felvenni. Ez a következő félév, illetve a következő évek feladata. Kérdőívezni fogunk most ősszel - szülői és munkatársi teljes állomány - elég lesz ez, munka mellett, + a pedagógus önértékelések, + egy újabb vezetői ellenőrzést megelőző vezetői önértékelés.
Ezekről a 2017-/2018-as év végiben fogunk írni, most csak azt írtuk bele, amit valóban csináltunk, s az ehhez kapcsolódó tapasztalatokat, teendőket a következő időszakra.

S erre mondanám azt, hogy akinek nem tetszik, tehet egy szívességet. Így is erőnk fölött dolgozunk zűrzavaros oktatási helyzetben.
Szóval csináljatok valamit, próbáljatok a kézikönyv alapján haladni, s ha mégis belekötne bárki, azt nagyon határozottan küldjétek el melegebb éghajlatra, ott örüljön, de nagyon, jó távol a szakmától, hogy ennyit is megcsináltatok.

Bocsi - én is kiakadok, most már rendszeresen.
A kollégák egy része, mint valami hercegkisasszonyok gyülekezete, távolról szemléli a dolgokat, s még örülhetünk, ha nem közvetlenül minket hibáztat (mi=BECS). A vezetők nem érnek rá tájékozódni (??), így a jogszabályoknak, kézikönyveknek megfelelő lépéseket nem ismerik, és próbálnak rávenni egy kis "engedményre", kevesebb "szigorúságra", miközben saját szájukkal bíztak meg a felelősséggel ezért a folyamatért.
Minden "engedmény" egy-egy jól-rosszul megfogalmazott jogszabály, kézikönyvi sor átlépése. Állandó bizonyítgatás, hogy nem a kútfőnkből pattannak ki az ötletek, miközben ezerszer villan át az agyadon, hogy egy intézményvezető vajh, miért nem olvassa el a kézikönyvet (LEGALÁBB!), ha már intézményvezetést vállalt? Én nem merném megtenni.

Káosz a vezetésben, káosz a fejekben. De az a lényeg, hogy helyes irányba indultunk el ...
Életemben nem voltak ilyen körülmények körülöttem, mióta tanár lettem.
 
Utoljára módosítva:

selmec

Állandó Tag
Állandó Tag
Intézményi tanfelügyelet

Az eljárás része a dokumentum elemzés, amely a következő dokumentumokra terjed ki:
c. Az intézmény Pedagógiai programjára.
d. Az intézmény Szervezeti és működési szabályzatára.
e. Az előző 2 tanév munkatervére (a munkaközösségek munkaterveivel együtt).
f. Az előző 2 tanév éves beszámolóira (a munkaközösségek beszámolóival együtt).
g. Az intézményi Továbbképzési programra – beiskolázási tervre.
h. Mérési eredmények adataira, elemzésére (országos mérések, kompetenciamérés eredménye öt tanévre visszamenőleg).

Nem találom azt a törvényt, hogy ezekből mi az amit kötelező feltenni az iskola honlapjára. PP, SzMSz, Házirend általában fent van, de találkoztam olyan intézménnyel is, aminek honlapja sem volt, csak facebookos elavult képeket találtam ! Nagy eltéréseket tapasztalok!!!! Pontosan mi a kötelező? Kötelező egyáltalán a honlap? Elég a facebook? Van-e szabály arra, hogy milyen időközönként kell frissíteni?
 

szullone

Állandó Tag
Állandó Tag
Intézményi tanfelügyelet

Az eljárás része a dokumentum elemzés, amely a következő dokumentumokra terjed ki:
c. Az intézmény Pedagógiai programjára.
d. Az intézmény Szervezeti és működési szabályzatára.
e. Az előző 2 tanév munkatervére (a munkaközösségek munkaterveivel együtt).
f. Az előző 2 tanév éves beszámolóira (a munkaközösségek beszámolóival együtt).
g. Az intézményi Továbbképzési programra – beiskolázási tervre.
h. Mérési eredmények adataira, elemzésére (országos mérések, kompetenciamérés eredménye öt tanévre visszamenőleg).

Nem találom azt a törvényt, hogy ezekből mi az amit kötelező feltenni az iskola honlapjára. PP, SzMSz, Házirend általában fent van, de találkoztam olyan intézménnyel is, aminek honlapja sem volt, csak facebookos elavult képeket találtam ! Nagy eltéréseket tapasztalok!!!! Pontosan mi a kötelező? Kötelező egyáltalán a honlap? Elég a facebook? Van-e szabály arra, hogy milyen időközönként kell frissíteni?

A 229/2012. (VIII. 28.) Korm. rendelet 23.§. - ban van szó a köznevelési intézmények közzétételi listájáról, ha erre gondolsz.
 

kros

Állandó Tag
Állandó Tag
Intézményi tanfelügyelet

Az eljárás része a dokumentum elemzés, amely a következő dokumentumokra terjed ki:
c. Az intézmény Pedagógiai programjára.
d. Az intézmény Szervezeti és működési szabályzatára.
e. Az előző 2 tanév munkatervére (a munkaközösségek munkaterveivel együtt).
f. Az előző 2 tanév éves beszámolóira (a munkaközösségek beszámolóival együtt).
g. Az intézményi Továbbképzési programra – beiskolázási tervre.
h. Mérési eredmények adataira, elemzésére (országos mérések, kompetenciamérés eredménye öt tanévre visszamenőleg).

Nem találom azt a törvényt, hogy ezekből mi az amit kötelező feltenni az iskola honlapjára. PP, SzMSz, Házirend általában fent van, de találkoztam olyan intézménnyel is, aminek honlapja sem volt, csak facebookos elavult képeket találtam ! Nagy eltéréseket tapasztalok!!!! Pontosan mi a kötelező? Kötelező egyáltalán a honlap? Elég a facebook? Van-e szabály arra, hogy milyen időközönként kell frissíteni?
Sajnos, nem mindenki tudja, de...
...de ezen dokumentumokat (illetve azokat, amelyekre dedikált hely van) a KIR-be is fel kell tölteni.
A honlap nem kötelező.
A tanfelügyeletnél a magam részéről az email-ben való elkérést támogatom.
Ugyanis mi van akkor, ha az intézmény saját weblapján valami elavult, nem frissített dokumentum található, s annak alapján fogalmazzuk meg a következtetéseket?
Célszerűbb ezt az első perctől a hatályos, igazi, naprakész dokumentumrendszerrel tenni.
 

moniska

Állandó Tag
Állandó Tag
Próbálok sorban válaszolni:
- a 2016-os elvárások szerkeszthetők, amíg véglegesen nem mentitek - legvégén, lap alján.
- az értékelőlap az önértékelés utolsó előtti fázisa "Értékelés" címen. Megelőzi a
a)kérdőívezés
b)betekintés (5 nap, amikor az önértékelő kolléga már látja a szülői, munkatársi kérdőívek eredményét)
c) óralátogatás - "Látogatás" elnevezéssel jelenik meg a felületen
Ez után jön az
d) értékelés - az informatikai felületen az az elvárásrendszer jelenik meg, amit jóváhagytatok (illetve jóvá fogtok hagyni - aminek a szerkesztéséről az előzőekben írtam).
sorról-sorra, indikátorról-indikátorra.
Ezen kell végigmennie a pedagógusnak, és számokkal értékelni önmagát az egész adatgyűjtést követően, a kérdőívek és a jegyzőkönyvben szereplő tények ismeretében.
Ez az értékelőlap. Nyomtatható is - a Betekintés fázisban, a jegyzőkönyvvel együtt, letölthető.

Persze, ha csupa 3-ast ír be, és nem érdekli, kinek, mi a véleménye róla (pl. a szülőknek), azt is megteheti, nem szippantja be a képernyő, de az intézményvezetője látni fogja, mit gondol magáról - ha ez számít.

Ha ez kész, kitöltötte ezt a felületet, mentette is, akkor ugrik a rendszer
e)önfejlesztési terv fázisba. 60 napja van arra, hogy feltöltse a vezetőjével egyeztetve.

- ha elakadtatok a feltöltésnél, esetleg lezártátok hiányosan, akkor első ötletem a területileg illetékes POK.
A második a bpesti POKnál található informatikai támogatás telefonszám, ahol minimum azt meg tudják mondani, hogy ők vagy más tud-e Nektek segíteni:
30-682-2478
70-451-8760
Ha leadtátok, bár még nem töltöttetek fel mindent, meg tudják nyitni a felületet javításra, ha nagyon jól megindokoljátok, illetve ki tudják cserélni a helytelenül feltöltöttet ők, de az informatikusokkal közvetlenül nem lehet beszélni, csak a referenseken keresztül lehet "egyezkedni".

- az önértékelés "Betekintés" fázisában le lehet tölteni egy word, tehát szerkeszthető jegyzőkönyvet. Már a letöltést sem tudja bárki megcsinálni, csak az adatgyűjtő, az admin és az intézményvezető. A jegyzőköny feltöltésére az adatgyűjtő jogosult. Az önfejlesztési terv feltöltésére viszont csak az admin és az intézményvezető.
- az intézményi önértékelésről mi az éves beszámolóban nem írtunk, mert egy félév alatt nem tudtunk minden szálat felvenni. Ez a következő félév, illetve a következő évek feladata. Kérdőívezni fogunk most ősszel - szülői és munkatársi teljes állomány - elég lesz ez, munka mellett, + a pedagógus önértékelések, + egy újabb vezetői ellenőrzést megelőző vezetői önértékelés.
Ezekről a 2017-/2018-as év végiben fogunk írni, most csak azt írtuk bele, amit valóban csináltunk, s az ehhez kapcsolódó tapasztalatokat, teendőket a következő időszakra.

S erre mondanám azt, hogy akinek nem tetszik, tehet egy szívességet. Így is erőnk fölött dolgozunk zűrzavaros oktatási helyzetben.
Szóval csináljatok valamit, próbáljatok a kézikönyv alapján haladni, s ha mégis belekötne bárki, azt nagyon határozottan küldjétek el melegebb éghajlatra, ott örüljön, de nagyon, jó távol a szakmától, hogy ennyit is megcsináltatok.

Bocsi - én is kiakadok, most már rendszeresen.
A kollégák egy része, mint valami hercegkisasszonyok gyülekezete, távolról szemléli a dolgokat, s még örülhetünk, ha nem közvetlenül minket hibáztat (mi=BECS). A vezetők nem érnek rá tájékozódni (??), így a jogszabályoknak, kézikönyveknek megfelelő lépéseket nem ismerik, és próbálnak rávenni egy kis "engedményre", kevesebb "szigorúságra", miközben saját szájukkal bíztak meg a felelősséggel ezért a folyamatért.
Minden "engedmény" egy-egy jól-rosszul megfogalmazott jogszabály, kézikönyvi sor átlépése. Állandó bizonyítgatás, hogy nem a kútfőnkből pattannak ki az ötletek, miközben ezerszer villan át az agyadon, hogy egy intézményvezető vajh, miért nem olvassa el a kézikönyvet (LEGALÁBB!), ha már intézményvezetést vállalt? Én nem merném megtenni.

Káosz a vezetésben, káosz a fejekben. De az a lényeg, hogy helyes irányba indultunk el ...
Életemben nem voltak ilyen körülmények körülöttem, mióta tanár lettem.
Nálunk az intézményi önértékelésről még soha, semmilyen formában egyetlen árva hang sem hangzott el - azt sem tudják szerintem, hogy létezik ilyen.
A mostani béremelésről, differenciálásról hasonlókat tudok elmondani.
Gondolom, hogy az "amiről nem tudtok az nem fáj" elv alapján irányítja a dolgokat az iskolavezetés.
 
Utoljára módosítva:

t.s.

Állandó Tag
Állandó Tag
Próbálok sorban válaszolni:
- a 2016-os elvárások szerkeszthetők, amíg véglegesen nem mentitek - legvégén, lap alján.
- az értékelőlap az önértékelés utolsó előtti fázisa "Értékelés" címen. Megelőzi a
a)kérdőívezés
b)betekintés (5 nap, amikor az önértékelő kolléga már látja a szülői, munkatársi kérdőívek eredményét)
c) óralátogatás - "Látogatás" elnevezéssel jelenik meg a felületen
Ez után jön az
d) értékelés - az informatikai felületen az az elvárásrendszer jelenik meg, amit jóváhagytatok (illetve jóvá fogtok hagyni - aminek a szerkesztéséről az előzőekben írtam).
sorról-sorra, indikátorról-indikátorra.
Ezen kell végigmennie a pedagógusnak, és számokkal értékelni önmagát az egész adatgyűjtést követően, a kérdőívek és a jegyzőkönyvben szereplő tények ismeretében.
Ez az értékelőlap. Nyomtatható is - a Betekintés fázisban, a jegyzőkönyvvel együtt, letölthető.

Persze, ha csupa 3-ast ír be, és nem érdekli, kinek, mi a véleménye róla (pl. a szülőknek), azt is megteheti, nem szippantja be a képernyő, de az intézményvezetője látni fogja, mit gondol magáról - ha ez számít.

Ha ez kész, kitöltötte ezt a felületet, mentette is, akkor ugrik a rendszer
e)önfejlesztési terv fázisba. 60 napja van arra, hogy feltöltse a vezetőjével egyeztetve.

- ha elakadtatok a feltöltésnél, esetleg lezártátok hiányosan, akkor első ötletem a területileg illetékes POK.
A második a bpesti POKnál található informatikai támogatás telefonszám, ahol minimum azt meg tudják mondani, hogy ők vagy más tud-e Nektek segíteni:
30-682-2478
70-451-8760
Ha leadtátok, bár még nem töltöttetek fel mindent, meg tudják nyitni a felületet javításra, ha nagyon jól megindokoljátok, illetve ki tudják cserélni a helytelenül feltöltöttet ők, de az informatikusokkal közvetlenül nem lehet beszélni, csak a referenseken keresztül lehet "egyezkedni".

- az önértékelés "Betekintés" fázisában le lehet tölteni egy word, tehát szerkeszthető jegyzőkönyvet. Már a letöltést sem tudja bárki megcsinálni, csak az adatgyűjtő, az admin és az intézményvezető. A jegyzőköny feltöltésére az adatgyűjtő jogosult. Az önfejlesztési terv feltöltésére viszont csak az admin és az intézményvezető.
- az intézményi önértékelésről mi az éves beszámolóban nem írtunk, mert egy félév alatt nem tudtunk minden szálat felvenni. Ez a következő félév, illetve a következő évek feladata. Kérdőívezni fogunk most ősszel - szülői és munkatársi teljes állomány - elég lesz ez, munka mellett, + a pedagógus önértékelések, + egy újabb vezetői ellenőrzést megelőző vezetői önértékelés.
Ezekről a 2017-/2018-as év végiben fogunk írni, most csak azt írtuk bele, amit valóban csináltunk, s az ehhez kapcsolódó tapasztalatokat, teendőket a következő időszakra.

S erre mondanám azt, hogy akinek nem tetszik, tehet egy szívességet. Így is erőnk fölött dolgozunk zűrzavaros oktatási helyzetben.
Szóval csináljatok valamit, próbáljatok a kézikönyv alapján haladni, s ha mégis belekötne bárki, azt nagyon határozottan küldjétek el melegebb éghajlatra, ott örüljön, de nagyon, jó távol a szakmától, hogy ennyit is megcsináltatok.

Bocsi - én is kiakadok, most már rendszeresen.
A kollégák egy része, mint valami hercegkisasszonyok gyülekezete, távolról szemléli a dolgokat, s még örülhetünk, ha nem közvetlenül minket hibáztat (mi=BECS). A vezetők nem érnek rá tájékozódni (??), így a jogszabályoknak, kézikönyveknek megfelelő lépéseket nem ismerik, és próbálnak rávenni egy kis "engedményre", kevesebb "szigorúságra", miközben saját szájukkal bíztak meg a felelősséggel ezért a folyamatért.
Minden "engedmény" egy-egy jól-rosszul megfogalmazott jogszabály, kézikönyvi sor átlépése. Állandó bizonyítgatás, hogy nem a kútfőnkből pattannak ki az ötletek, miközben ezerszer villan át az agyadon, hogy egy intézményvezető vajh, miért nem olvassa el a kézikönyvet (LEGALÁBB!), ha már intézményvezetést vállalt? Én nem merném megtenni.


Káosz a vezetésben, káosz a fejekben. De az a lényeg, hogy helyes irányba indultunk el ...
Életemben nem voltak ilyen körülmények körülöttem, mióta tanár lettem.


Próbálok sorban válaszolni:
- a 2016-os elvárások szerkeszthetők, amíg véglegesen nem mentitek - legvégén, lap alján.
- az értékelőlap az önértékelés utolsó előtti fázisa "Értékelés" címen. Megelőzi a
a)kérdőívezés
b)betekintés (5 nap, amikor az önértékelő kolléga már látja a szülői, munkatársi kérdőívek eredményét)
c) óralátogatás - "Látogatás" elnevezéssel jelenik meg a felületen
Ez után jön az
d) értékelés - az informatikai felületen az az elvárásrendszer jelenik meg, amit jóváhagytatok (illetve jóvá fogtok hagyni - aminek a szerkesztéséről az előzőekben írtam).
sorról-sorra, indikátorról-indikátorra.
Ezen kell végigmennie a pedagógusnak, és számokkal értékelni önmagát az egész adatgyűjtést követően, a kérdőívek és a jegyzőkönyvben szereplő tények ismeretében.
Ez az értékelőlap. Nyomtatható is - a Betekintés fázisban, a jegyzőkönyvvel együtt, letölthető.

Persze, ha csupa 3-ast ír be, és nem érdekli, kinek, mi a véleménye róla (pl. a szülőknek), azt is megteheti, nem szippantja be a képernyő, de az intézményvezetője látni fogja, mit gondol magáról - ha ez számít.

Ha ez kész, kitöltötte ezt a felületet, mentette is, akkor ugrik a rendszer
e)önfejlesztési terv fázisba. 60 napja van arra, hogy feltöltse a vezetőjével egyeztetve.

- ha elakadtatok a feltöltésnél, esetleg lezártátok hiányosan, akkor első ötletem a területileg illetékes POK.
A második a bpesti POKnál található informatikai támogatás telefonszám, ahol minimum azt meg tudják mondani, hogy ők vagy más tud-e Nektek segíteni:
30-682-2478
70-451-8760
Ha leadtátok, bár még nem töltöttetek fel mindent, meg tudják nyitni a felületet javításra, ha nagyon jól megindokoljátok, illetve ki tudják cserélni a helytelenül feltöltöttet ők, de az informatikusokkal közvetlenül nem lehet beszélni, csak a referenseken keresztül lehet "egyezkedni".

- az önértékelés "Betekintés" fázisában le lehet tölteni egy word, tehát szerkeszthető jegyzőkönyvet. Már a letöltést sem tudja bárki megcsinálni, csak az adatgyűjtő, az admin és az intézményvezető. A jegyzőköny feltöltésére az adatgyűjtő jogosult. Az önfejlesztési terv feltöltésére viszont csak az admin és az intézményvezető.
- az intézményi önértékelésről mi az éves beszámolóban nem írtunk, mert egy félév alatt nem tudtunk minden szálat felvenni. Ez a következő félév, illetve a következő évek feladata. Kérdőívezni fogunk most ősszel - szülői és munkatársi teljes állomány - elég lesz ez, munka mellett, + a pedagógus önértékelések, + egy újabb vezetői ellenőrzést megelőző vezetői önértékelés.
Ezekről a 2017-/2018-as év végiben fogunk írni, most csak azt írtuk bele, amit valóban csináltunk, s az ehhez kapcsolódó tapasztalatokat, teendőket a következő időszakra.

S erre mondanám azt, hogy akinek nem tetszik, tehet egy szívességet. Így is erőnk fölött dolgozunk zűrzavaros oktatási helyzetben.
Szóval csináljatok valamit, próbáljatok a kézikönyv alapján haladni, s ha mégis belekötne bárki, azt nagyon határozottan küldjétek el melegebb éghajlatra, ott örüljön, de nagyon, jó távol a szakmától, hogy ennyit is megcsináltatok.

Bocsi - én is kiakadok, most már rendszeresen.
A kollégák egy része, mint valami hercegkisasszonyok gyülekezete, távolról szemléli a dolgokat, s még örülhetünk, ha nem közvetlenül minket hibáztat (mi=BECS). A vezetők nem érnek rá tájékozódni (??), így a jogszabályoknak, kézikönyveknek megfelelő lépéseket nem ismerik, és próbálnak rávenni egy kis "engedményre", kevesebb "szigorúságra", miközben saját szájukkal bíztak meg a felelősséggel ezért a folyamatért.
Minden "engedmény" egy-egy jól-rosszul megfogalmazott jogszabály, kézikönyvi sor átlépése. Állandó bizonyítgatás, hogy nem a kútfőnkből pattannak ki az ötletek, miközben ezerszer villan át az agyadon, hogy egy intézményvezető vajh, miért nem olvassa el a kézikönyvet (LEGALÁBB!), ha már intézményvezetést vállalt? Én nem merném megtenni.

Káosz a vezetésben, káosz a fejekben. De az a lényeg, hogy helyes irányba indultunk el ...
Életemben nem voltak ilyen körülmények körülöttem, mióta tanár lettem.


Kedves GAgamail!
NAGYON SZÉPEN köszönöm a leírást:) A helyzettel kapcsolatosan, mintha csak a mi "darázsfészkünket" írtad volna le... MEgnyugtattál a válaszoddal, hogy nem én vagyok hülye...tehát jól emlékeztem, hogy az adatgyűjtő tölti fel a jegyzőkönyvet:) Még egy dolog, amiben jó lenne, hogy segítenél, mi a minimum 2 munkatársi kérdőív kitöltését tervezzük. Az egyiket az ÖTM csoport vezetője, másikat az adatgyűjtó személye .(ez utóbbit maga az önértékelt pedagógus választott). Hogyan jut hozzá ez a két személy az elektronikus kérdőívekhez??? Egy másik kritikus pont, mi az ÖTM csoport tagokat a folyamat segítőjeként neveztük meg a beosztásban. Elhangzott a javaslat, hogy ne vonjunk be további személyeket segítőként, hanem az ,ÖTM tagok legyenek az adatgyűjtó feladatkörben,! (NEhogy valamit nekik ( pedagógusok) is valamit csinálni kelljen!.....és egyébként is az ÖTM tagok mesterpedagógusok, és ők ugyis ráérnek, (mert van egy szabadnapjuk!! és kevesebb a köt. órájuk) és majdnem hogy számonkértek, mondjuk már meg ugyan, hogy ŐK (ÖTM) tagok mit is csinálnak ,ha "csak" segítőént vannak jelen a folyamatban. ?? NA itt egy kicsit, v inkább nagyon kiakadtam!!! Még én magyarázkodjam, mert senki bele se nézett az önértékelési kézikönyvbe, se a Öé szabályzatba, a törvényekről ne is beszéljek. Kezdjem el felolvasni a kézikönyv idevonatkozó részeit? Hogyan lehetne röviden, érthetően elmondani, mi mindent kell csinálnunk:

Bocsi, hogy én is kiakadtam, de tényleg olyan az ellenállás az önértékeléssel kapcsolatosan, hogy nagyon meg kell küzdeni minden előre lépésért. No , de nem adom fel:)
 
Utoljára módosítva:

spiky

Állandó Tag
Állandó Tag
Nálunk az intézményi önértékelésről még soha, semmilyen formában egyetlen árva hang sem hangzott el - azt sem tudják szerintem, hogy létezik ilyen.
A mostani béremelésről, differenciálásról hasonlókat tudok elmondani.
Gondolom, hogy az "amiről nem tudtok az nem fáj" elv alapján irányítja a dolgokat az iskolavezetés.

Nálunk is hasonló a helyzet. 60 fős a testület. El sem tudom képzelni mi lesz, ha beindulnak a tanfelügyeletek, vagy ha valaki számonkérné az önértékeléseket.
 

Kacagóbab

Állandó Tag
Állandó Tag
Hallottatok valamit a pedagógus hallgatók foglalkoztatási lehetőségét engedélyező törvényről?
Nem beszéltek róla valamelyik konferencián - mikorra tervezik már az elfogadását? Nagyon sürgető nálunk a probléma.
 

moniska

Állandó Tag
Állandó Tag
Kérdeznék...
Földrajz-kémia szakos kolléga évek óta rajzot is tanít mert nincs rajz szakos és belefér az óraszámába (tanszobázik és természetismeretet is ő tanítja).
Most az igazgató szólt neki, hogy lesz rajzos ( 4 rajzóráról van szó) és így nem tud vele mit kezdeni........Teljes munkaidős, határozatlan idejű szerződéssel, ha jól tudom, 6 éve itt dolgozik.......ilyenkor mi van?
Állítólag ezt elméletben minden tanév elején levetítik neki....lelkileg kikészíti...gondolkodik a felmondáson....
 

emoke43

Állandó Tag
Állandó Tag
Kedves Gagamail, t.s.!

Köszönöm , hogy megint ilyen jól leírtátok ami van , sajnos.
A múlt tanévben "megkaptam" az intézményvezetői önértékelést, mivel intézményvezetői tanfelügyeleti ellenőrzésünk volt.Most intézményi önértékelést kapok, mivel intézményi tanfelügyeleti ellenőrzés lesz.Már előre rettegek, hogy fogom ezt megcsinálni. Minimális segítségem volt , azt lehet mondani szinte mindent magam csináltam , pedig mesterpedagógus is van az intézményben. A tantestület hátradőlve nézi , hogy az ember , hogy szakad meg....emberhiánnyal küzdünk, a negyedik órarendet csinálom, és nem tudom meddig lehet ezt bírni. Jogszabályokat , kézikönyvet rajtam kívül senki nem olvas, teljes érdektelenség. Mindenki túlél. Csak én nem ?Van valahol nekem való munkahely, ahol nem ez van és csak a tanítással foglalkozhatok???
 

gtszg

Állandó Tag
Állandó Tag
Kezdődik az új tanév, jönnek az új, frissen végzett szakértők... vagy a kukacos régiek.
Mert kérdeztek tőlem:
Az internetes letöltéseknél a link és a dátum szerepel, de a minősülőtől kérik az óra : perc megjelölését is...


Meglátásom/véleményem: ;)
Akkor miért nem kér másodpercet is???? :dr_9:
Mi az? Olimpiai szám lesz a netes link letölti ideje???? :dr_64:
Döntsön rekordot a portfóliózó pedagógus az éjszaka folyamán???:dr_103:
Tudhatnánk, hogy a pedagógiai témájú szakirodalom percenként változik. De fő a bizalom.
upload_2017-8-30_19-2-40.png
 
Kedves Gagamail, t.s.!

Köszönöm , hogy megint ilyen jól leírtátok ami van , sajnos.
A múlt tanévben "megkaptam" az intézményvezetői önértékelést, mivel intézményvezetői tanfelügyeleti ellenőrzésünk volt.Most intézményi önértékelést kapok, mivel intézményi tanfelügyeleti ellenőrzés lesz.Már előre rettegek, hogy fogom ezt megcsinálni. Minimális segítségem volt , azt lehet mondani szinte mindent magam csináltam , pedig mesterpedagógus is van az intézményben. A tantestület hátradőlve nézi , hogy az ember , hogy szakad meg....emberhiánnyal küzdünk, a negyedik órarendet csinálom, és nem tudom meddig lehet ezt bírni. Jogszabályokat , kézikönyvet rajtam kívül senki nem olvas, teljes érdektelenség. Mindenki túlél. Csak én nem ?Van valahol nekem való munkahely, ahol nem ez van és csak a tanítással foglalkozhatok???

Sajnállak. Sajnos sok helyen hasonló a helyzet. Nálunk is. Nem csodálom, hogy egyre nagyobb a pedagógus hiány. Nem tudom meddig bírjuk még a terheket a vállunkon.
 

Csipike2014

Állandó Tag
Állandó Tag
Kérdeznék...
Földrajz-kémia szakos kolléga évek óta rajzot is tanít mert nincs rajz szakos és belefér az óraszámába (tanszobázik és természetismeretet is ő tanítja).
Most az igazgató szólt neki, hogy lesz rajzos ( 4 rajzóráról van szó) és így nem tud vele mit kezdeni........Teljes munkaidős, határozatlan idejű szerződéssel, ha jól tudom, 6 éve itt dolgozik.......ilyenkor mi van?
Állítólag ezt elméletben minden tanév elején levetítik neki....lelkileg kikészíti...gondolkodik a felmondáson....
Én a helyében nagyon sürgősen körülnéznék, és keresnék egy új helyet. Nem tudom, hogy felétek milyen lehetőségek vannak, de Pest és Székesfehérvár környékén lasszóval fogják a pedagógusokat. Van olyan iskola, (megyejogú város) ahol 8 tanítóból csak kettő van jelenleg, 6 állásra keresnek kollégát.
Földrajz-kémia szakkal a Centrumok környékén nézzen szét, mert ezzel a párosítással fog találni állást. Ha esetleg mégsem, akkor vállaljon napközit, vagy tanulószobát, még mindig jobb, mint egy ilyen helyen dolgozni!
 
Státusza
További válaszok itt nem küldhetőek.
Oldal tetejére