Szaktanácsadás - szakértés - tanfelügyelet

Státusza
További válaszok itt nem küldhetőek.

gtszg

Állandó Tag
Állandó Tag
Értetlenkedésem oka:
Ki lehet a képviselője?
Községben dolgozom, nincs köznevelési osztályunk...
Lehet nem jó az eszmefuttatásom, ne haragudjatok érte.
Erről volt vita, hogy konkrétan ki lehet illetékes, mint a fenntartó képviselője. Az, aki konkrétan "felügyeli" a munkádat, akivel szakmailag egyeztetsz, csúnya kifejezéssel munkakapcsolatban állsz vele. Más megkötést egyenlőre nem lehet tenni, de szervezik az ő képzésüket is.
 

fecsike

Állandó Tag
Állandó Tag
Szia Fecsike :) Arról nem volt szó Sonkádon, hogy intézményi delegált lehetne a saját intézményében a szakértő? A Pedagógus Kar szakértői megbeszélésen szó esett erről is, nem lenne rossz.
Szia Erakuckó!
Erről én ott nem hallottam - de, mint látjuk, a témaszigeteken is adhattak infót, azok pedig párhuzamosan zajlottak.
Azt viszont ígérték, hogy a KIR csak olyan személyt fog felajánlani intézményi delegáltnak, aki megfelel az aktuális feltételeknek.
 

Csipike2014

Állandó Tag
Állandó Tag
Értetlenkedésem oka:
Ki lehet a képviselője?
Községben dolgozom, nincs köznevelési osztályunk...
Lehet nem jó az eszmefuttatásom, ne haragudjatok érte.
Szerintem a fenntartó felkérheti egy közeli intézmény vezetőjét, hogy képviselje a minősítés során. Ez a legegyszerűbb és legpraktikusabb megoldás, és semmi nem tiltja ezt.
 

nefelejcs1

Állandó Tag
Állandó Tag
Kérlek Benneteket segítsetek, magyarázzátok el legyetek szívesek a következőt:

Miért ez az időtáv: 1.,3.,4.,2.,5.év ? ( nagyon röstellem,hogy nem látom át a rendszer lényegét :( )
upload_2015-7-10_22-0-22.png
 

shepee

Állandó Tag
Állandó Tag
Nálunk azért töröltek április végén egy minősítést, mert az igazgató egy szakértőt jelölt intézményi delegáltnak, aki nem vezető, csak az ő neve jelent meg, nem jelölhetett mást. Valamit rosszul jelöltek a KIR-ben. A minősítést törölték, azóta semmi.
Ez a dia Tóth Mária előadásából van! Akkor már nem értem az egészet!:dr_4:
 

Csatolások

  • SZAKÉRTŐI FELADATOK ELLÁTÁSA.pdf
    199.6 KB · Olvasás: 204

bisne

Állandó Tag
Állandó Tag
Kérlek Benneteket segítsetek, magyarázzátok el legyetek szívesek a következőt:

Miért ez az időtáv: 1.,3.,4.,2.,5.év ? ( nagyon röstellem,hogy nem látom át a rendszer lényegét :( )
Csatolás megtekintése 1363278
Azért van felcserélve, mert az ábra további részének logikája miatt szükség volt. erre. Ugyanis az intézményvezetői ellenőrzésnek a ciklus 2, 4. évében kell megtörténni. Emiatt volt szüksége s 2. és 4. egymás mellé tenni. A teljes ábrát nézd!
Egyébként maga az ábra azt jelenti, hogy a kézikönyv alapján az intézményi önértékelésnek minden évben vannak végrehajtandó elemei (ezek dupla szedéssel vannak a kézikönyvben - pl.: mérési eredményeket évente kell rögzíteni, elemezni). Emellett az 5. évben teljes, átfogó értékelést kell végrehajtani, minden általános elvárásnak megfelelően. Természetesen emellett minden évben végre kell hajtani az éves tervet, amiben két évente minden pedagógus értékelésére sort kell keríteni.
 

Semostyán Erika

Állandó Tag
Állandó Tag
Sziasztok!
Az "utolsó" csoportortosoktól kérdeznék...(6. és 7. turnus ?) vagy aki tud válaszolni.
Van egy kollégám, aki mester szeretne lenni és a szakértői feladatokat bevállalná (Most szólt, nem tudtam lebeszélni róla, nem rettent el, pedig objektíven tájékoztattam). Ő érdeklődik, a jelentkezéssel kapcsolatban: a 14 év közoktatási gyakorlata a nyár végére lesz meg és lesz-e még képzés az ősz folyamán?
Mivel ő nem közoktatási rendszerben is tanított 2 évet (saját felnőttképző cége van, most is csinálja, de most csak "szabadidőben") jelentkezhetett-e volna korábban a képzésre?
Csak a 2014. április 30-i portfóliót feltöltők kerültek beválogatásra vagy ez nem volt már követelmény?
(Ő nem töltött, lenne-e / lett volna esélye?)

Nagyon köszönöm a válaszaitokat! Kellemes nyarat/pihenést!
1212086024_76.gif
A 7. Turnus már szerdán indul. Szerintem a jelentkezési határidő lejárt. Én 6.-ban végeztem. A kövezkezőre meg csak mentor szakvizsgával lehet jelentkezni, ököltségen.
 

erakucko

Állandó Tag
Állandó Tag
Én úgy tudom, hogy lehet, és beszámít a 25 napba! Én is hasonló helyzetben leszek, mert a főnököm nem akarja csinálni, így nem jelentkezett az intézményvezetői képzésre sem, így maradok én, mert az igh-nek. nincs szakvizsgája!:mad:
Szia! Valahol le van írva, hogy lehet? Nálunk is idén aktuális lesz. Tagóvoda vezetőnek nincs szakvizsgája, egyébként intézményvezető jönne, aki nálunk 14 óvoda csúcsvezetője, úgyhogy konkrétan az adott pedagógusról semmit nem tud. :( Szívesebben vennék a kollégák, ha én lehetnék.
 

banita2

Állandó Tag
Állandó Tag
Igen írtam is, hogy delegált. De nem vagyok vezető. Vagyis ez is érdekes, mert helyettes vagyok. De mégsem, mert nem éri el a létszámunk azt a határt amikortól helyettes lehet az intézményben. ;)
Ezt összerakták akkor Nálatok jól.
A tutit ki fogja megmondani, milyen árat kell érte fizetni, az már mellékes.
Én, jómagam a fórum nélkül-Nélkületek-, nem is tudom hogyan tudnék eligazodni.
Éves beszámoló???;)
Magánba-zipp-ben.
 

kros

Állandó Tag
Állandó Tag
Ő érdeklődik, a jelentkezéssel kapcsolatban: a 14 év közoktatási gyakorlata a nyár végére lesz meg és lesz-e még képzés az ősz folyamán? Mivel ő nem közoktatási rendszerben is tanított 2 évet (saját felnőttképző cége van, most is csinálja, de most csak "szabadidőben") jelentkezhetett-e volna korábban a képzésre?
@Gagamail már válaszolt. Ahhoz csak kiegészítés. Ha pl. az említett cég saját vállalkozása, s ő is vállalkozó (nem alkalmazott) akkor munkaviszony-ideje sem keletkezett ebben, tehát a 14 év akár emiatt is elúszhatott.
Másik pedig az, hogy a 326-os egyértelműsíti a szakmai gyakorlatokat, s minden más jelentkezési feltételt: azoknak a jelentkezéskor már fent kell állniuk, meg kell lenniük.
Szeretném jelezni, hogy legkésőbb a vizsgán minden résztvevő minden adatát úgyis ellenőrzik. Megnézik a 14 évet, a szakvizsgát, s azt is, hogy megfelelő tantárgyból töltött-e fel portfóliót, stb. (Magam is ellenőriztem...)
Nagy égés akkor kiesni.
7. turnus: sok vidéki helyszínen (is) indul, szerdán a képzés. Hogy utána mi lesz, azt csak jósolni lehet. Ha minden kétséget kizáróan rendelkezik a feltételekkel, írjon levelet az OH-nak, s a már itt is emlegetett evidencia-listába tehetik. Még terveznek (szerdai, saját infó.)
 
Utoljára módosítva:

ladysla

Kormányos
Fórumvezető
Kormányos

gtszg

Állandó Tag
Állandó Tag
" ...– Akkor ön nem is ért az oktatáshoz?

– Ugye nem baj, ha az ember ahhoz ért, amit végez..."

Az nem baj, ha valaki ért ahhoz, amit végez. Tehát a szakértelem ezek után szempont lesz. Úgy legyen. Ámen.
Nem vagyok védőügyvéd, de Hanesz József értelmes, jó előadó és ért ahhoz, amit csinál. De nem tanár.
Nehezen akarjuk megérteni, hogy egy abszolut kidolgozott rendszer megvalósításán dolgozunk, amit reformnak hívnak. Sokan szeretik kiforgatni a mondanivalót, majd helyesírási hibákkal hemzsegő cikkekben írnak valamit (nem ebben a cikkben), a lényeg viszont elsikkad.
A KLIK az oktatási intézmények működtetési háttere: menedzsel, finanszíroz, ... A cikk is utalt rá, ebben a formában Európa egyik legnagyobb intézménye.
Más kérdés, hogy nekünk tetszik e. Ugyanakkor egy rendszer szerves része.

A szakértelemről van példa a másik oldalról is:
"A vizsgáztatók szívesen számoltak be a PSZE és a PÉM képzéseken és vizsgákon szerzett tapasztalataikról. A pozitívumok mellett megemlítették a rendszer működését nehezítő problémákat is. Néhányan még megoldatlannak vélték a vizsgák korrekt eljárásrendjében tapasztalható-, illetve a tanfelügyelői és szakértői szereppel kapcsolatos elvárásokban való konszenzus hiányát. Egyöntetűen aggályos pontnak tartották a képzésekről tanfelügyelőként, szakértőként kikerülő, mesterpedagógusként minősített résztvevők egy részének valódi alkalmasságát a rájuk váró felelősségteljes munkára. Negatív tapasztalatként fogalmazták meg, hogy a vizsgára érkező pedagógusok sok esetben még nincsenek tisztában az eljárásrend pontos menetével; a tanfelügyelői, illetve szakértői szerephez kapcsolódó feladatokkal; nem rendelkeznek a pedagógusminősítés részét képező megfelelő kérdezéskultúrával; az alapfogalmak definiálásával."
Győrfi Ágnes
minőségbiztosítási szakértő

A teljes cikk:http://www.oktatas.hu/kozneveles/pr...rfi_agnes_tapasztalatok_szakertoi_kepzesekrol
 

ladysla

Kormányos
Fórumvezető
Kormányos
Nem vagyok védőügyvéd, de Hanesz József értelmes, jó előadó és ért ahhoz, amit csinál. De nem tanár.
Az, hogy HJ ért ahhoz, amit csinál, a minimum. Akkor is, ha nem tanár. Nem tudom, mivel foglakozik, s azt sem, ki foglalkozik náluk adatgyűjtéssel, elemzéssel, ilyesmikkel. Szakma, hivatás, betöltött pozíció - mindegy, minek nevezzük, számomra (eddig is, minden esetben) a minimum, hogy a gyakorlója értse, tudja, mit, miért és hogyan kell csinálnia, esetleg: kikkel kell csináltatnia. Az, hogy a magyar oktatásügybe/n rendszer és ellenőrzés kell, nem is kérdés. A közel 30 éves "szabadság" után megkérdezték a pedagógusokat a tervezett változtatásokról. Mert van olyan, hogy véleményezési jog meg kötelesség. (javaslattételi meg vétó is van, csak az ebben az esetben valahogy "nem releváns") Hogy a válaszokkal mi lett, nem tudom. Csak azt, hogy, azokat a problémákat, amiket fent most belátnak, meg akarnak oldani, azokat nagyjából mind el is kerülhették volna. Nem azért, mert a megkérdezett pedagógusok a válaszadás előtt szakértőket fogadtak, hanem azért, mert józan ész+szakértelem+gyakorlati tapasztalat birtokában ok-okozati összefüggések felismerésében egész jók. Az külön tragédia, amikor a végcél tekintetében egyetértés volt, csak az odavezető útban nem. Már az elején pedzegettük itt a fórumon páran, hogy szép-szép a pozitív szakértői attitűd, de hogyan fogja kiszanálni a pedagógusnak alkalmatlanokat. (a válaszok összegezve, egyszerűsítve a sehogy szóval írhatók le) Ha jól értettem, akkor már képzik a szakértőket ellenőrző szakértőket. Ettől majd optimális lesz az osztálylétszám, ideális az összetétele, a pedagógusa a felsőfokú képzésből érkezik, és nem 6 évnyi kalandozás után az utcáról. S az iskolák a pénzes kártya birtokában vehetnek végre krétát meg színes papírt, hogy a pályázatokon nyert, lassan elhasználódó interaktív táblájuk helyett valamivel tanítani is tudjanak. Okokat és okozatokat hosszan lehetne gyűjteni és vizsgálni. Fontos a pénz, de, amíg szép számmal akad pedagógus, aki interaktív tábla nélküli teremben a youtube-t siratja, s nem a mozabook-ot, addig nincs miről beszélni.
 
Utoljára módosítva:
Státusza
További válaszok itt nem küldhetőek.
Oldal tetejére