Szaktanácsadás - szakértés - tanfelügyelet

Státusza
További válaszok itt nem küldhetőek.

BAJ

Állandó Tag
Állandó Tag
Sajnos az OH is kényszerpályán van, mert a szakképzés területén nincs elég (megfelelő) minősítő szakértő.
Ezért a kollégáknak sorban törlik a minősítését. Ez most egy picit olyan, mint a zeneiskolai minősítés. Zene-zene: az OH szerint mindegy, hogy milyen hangszer, milyen művészeti ág.


Kedves Gagamail!
Mi van a dobozban? Nagyon bele akartam nézni, de nem sikerült!
(egyébként nagyon szívesen, a CH-n nagyon jól működik a tudásmegosztás, mindenki segít a másiknak, és ez így természetes!)
A dobozban Gagamail kicsi szívének minden melege van. ;)
 

BAJ

Állandó Tag
Állandó Tag
Az eredeti ötlettel [mármint azzal, hogy a kérdéseket eleve kiküldjük az érintetteknek] kéretik óvatosan bánni.
Azaz, beszéljétek meg alkalmazását a tanfelügyelő-társatokkal.
Kb. 1 órás tapasztalatom, hogy az enyém nem hogy, nem örül neki, hanem egyenesen elutasítja.
Indoka nincs, ám "ez nem (így) szerepel az eljárásrendben". És hogy ő "nem ezt tanulta".
Semmi sem indokolja, és semmi sem írja elő, hogy a megbeszélendő kérdéseket előre elküldjük - mondta.
(Szerintem meg azokat úgyis ismerik, tehát maximum figyelemfelhívásról beszélhetünk.)

Senkivel nem fogok értelmetlen vitába szállni.
Az én jogértelmezésem úgy szól, hogy amit nem tilt valami jogszabály, azt szabad.
A kérdések - mindenkié - nyilvánosak, azok benne vannak a Tanfelügyeleti Kézikönyvben - mint ahogyan az eljárás menete is.
Azt meg itt ugye szerintem megbeszéltük, hogy ez a mostani tanfelügyelet és eljárásrendje csak a nevében azonos azzal, mit tanítottak (tanítottam).
József Attilával szólva: "neve, ha van, csak áruvédjegy"...
http://magyar-irodalom.elte.hu/sulinet/igyjo/setup/portrek/jozsefa/monddmit.htm
Sőt nem csupán abban vannak benne, hanem az Önértékelési kézikönyvben is, és 2016-tól már mindenkinek végig kell csinálnia a tanfelügyelete előtt a teljes önértékelési folyamatot (hacsak rövidesen nem érkezik erről valami más utasítás, mert időpont még mindig nincs), tehát egyszer már válaszol ugyanezekre a kérdésekre, csak akkor a kollégájának. Éppen ezért számomra azt sem indokolja semmi, hogy kétszer tegyék fel ugyanazokat a kérdéseket 1 éven belül, de azt meg főleg nem, ha a tanfelügyeletre érkező szakértő titokként akarja kezelni ezt.
 

BAJ

Állandó Tag
Állandó Tag
A szakos elérhetőségét esetleg a POK-on keresztül ki lehetne deríteni. Nem a Te dolgod lenne persze, ez világos. Én is az első megbízást kaptam, és mivel nem voltak megadva az elérhetőségeim, megírtam az érintetteknek.

A portfóliót szerintem alakítania kellett volna az új munkakörhöz, de kíváncsi vagyok a többiek véleményére.
Nem értem még az olvasás végére, lehet, hogy már mások is válaszoltak Anett kérdésére. Én is azon a véleményen vagyok, mint te. Új csoportprofil (vagy egyéni profil- attól függ, hogyan zajlik náluk a fejlesztés), tematikus terv, 6 óraterv kell. A többi maradhat. Esetleg szabadon választottba beleteheti a régieket összefűzve, ha van még helye hozzá. Azért gondolom, hogy új kell, mert szerintem ez ugyanaz a helyzet, mint amikor iskolában a magyar-történelem szakos magyarból töltött fel, de a minősítés évében csak történelmet tanít. Neki is át kell írnia, hiszen az óralátogatás is történelmen lesz. Az óvodában pedig fejlesztő órán, nem ovis csoportban.
 

bodzaviragzat

Állandó Tag
Állandó Tag
1000 oldalon kb. 20000 hozzászólás, megannyi tetszikkel, ennek már kimutatható szakmai és emberi hatása van. Ha nem így lenne, nem lenne 1000 oldal. Kívánom, hogy így folytatódjék, köszönöm mindenkinek a bejegyzését és a közös gondolkodást. A fórum akkor is sokat ad, ha nem találjuk meg rögtön a tökéletes választ, mert együtt keressük azt, és idővel a kép is összeáll.
images
 

Csipike2014

Állandó Tag
Állandó Tag
Éljen az 1000. oldal!
Nagyon sok tudás halmozódott fel ezeken az oldalakon, sok segítőkész, jó ember gyűlt itt össze! Remélem a következő 1000 oldal már arról szól majd, hogy milyen jól szervezett a minősítés és a tanfelügyelet, megbeszéljük, hogy ki mit csinál a rengeteg szabadidejével, és sokan írnak majd arról, hogy mennyire megbecsüli őket a főnökük és a kollégáik!
upload_2015-12-6_21-46-10.png upload_2015-12-6_21-46-24.png
 

BAJ

Állandó Tag
Állandó Tag
Éljen az 1000. oldal!
Nagyon sok tudás halmozódott fel ezeken az oldalakon, sok segítőkész, jó ember gyűlt itt össze! Remélem a következő 1000 oldal már arról szól majd, hogy milyen jól szervezett a minősítés és a tanfelügyelet, megbeszéljük, hogy ki mit csinál a rengeteg szabadidejével, és sokan írnak majd arról, hogy mennyire megbecsüli őket a főnökük és a kollégáik!
Csatolás megtekintése 1406943 Csatolás megtekintése 1406944
Szeretem az ilyen töretlen optimizmust.
images
 

Gagamail

Állandó Tag
Állandó Tag
Nem hiszem, hogy az eljárásban tetszés szerinti jegyzőkönyv-sablonokat lehetne használni - sehol sincs ilyen! Ezekről pl. hiányzik az aláírás, a tervezettől való eltérés (ezt persze be lehet írni) s főképp a tanfelügyelők neve, azonosítója.
Használjuk azt, ami legitim. Ha fáradságosabb is.

Ez is csak "javaslat" - miután az OH a kézikönyvben lévőhöz nem tett fel sablont, és főleg, nem tett fel az értékelő felületre letölthető forgatókönyet. Én nem találtam legitim forgatókönyvet, csak egy pdf-es OH-s javaslatot tele feltételezett adatokkal, mint pl. "Kávészünet" vagy "matematika tanmenet".

Hidd el, én örültem volna a legjobban, ha legalább félig kitöltött fejlécű forgatókönyvet mellékeltek volna, de én nem találtam.

Amit hiányolsz - lehet, hogy a letöltésnél/feltöltésnél sérült a dokumentum, de a táblázat utolsó soraiban, a dupla 2. oldalán minden ott van - kivéve a szakértők azonosítóját.
A formátuma megegyezik a minősítésnél használttal, az aláírások szintén a szerint helyezkednek el.

S egy epés megjegyzés, ami nem Neked, inkább az egész mai és tegnapi dokumentumelemzéses hétvégém miatt az OH-nak szól: amíg az OH-nál, EMMI-ben nem tartják be az elemi szabályokat (ünnepnap, pihenőnap, szabadság, érvényes megbízási szerződés, költségtérítéssel kapcsolatos tájékoztatás, határidők, stb.), s amíg szerkeszthető formában a kezem alá nem tesznek minden dokumentumot, addig egy szavuk se legyen!
 
Utoljára módosítva:

csakkerdezem

Állandó Tag
Állandó Tag
Ezt nem értem! Az, hogy az elnök ezt nem tudja, megbocsátható, hisz lehet, hogy óvodát akkor látott utoljára, amikor a gyereke/vagy Ő járt oda. A szakos szakértőt viszont tényleg nem értem, hisz a szakma "mestere" elméletileg, tehát tisztában kellene lenni az óvodában zajló folyamatokkal!

Hm, hm.... az elnöknek szerintem alaposan fel kell készülnie az intézménytípus útmutatójából, a speciális indikátorlistával pontozni a portfóliót ! Sokat profitálhatna maga is, ezt saját tapasztalatomból mondom. Nem is értem, hogy mer odaülni, szakmai beszélgetést vezényelni a védéskor, ha nem tudja miről beszél . Ajaj....
 

gtszg

Állandó Tag
Állandó Tag
Egy szakképző intézménybe kaptam minősítésre kirendelést. A minősülő pedagógus 18-as szakmacsoporthoz (vendéglátás) tartozik, a hozzá kirendelt szakos viszont 16-os szakmacsoportot (ügyvitel) tüntet fel a szakértő névjegyzéken. Szabályos ez?
Arról nem is szólok, hogy a névjegyzéken nem szerepel a pedagógusminősítési szakirány.
10/D. §
(5) A tanár munkakört betöltők minősítési eljárása esetén a minősítő bizottság egyik tagja végzettségének és szakképzettségének azonosnak kell lennie az értékelt tanárnak a minősítésre való jelentkezésében megjelölt tantárgya tanítására jogosító végzettségével és szakképzettségével. Szakképző iskolában foglalkoztatott pedagógus esetében, ha ez a feltétel nem teljesíthető, a minősítő bizottság egyik tagja olyan személy kell, hogy legyen, aki az Nkt. 98–99. §-ában vagy 3. mellékletében, vagy a szakképzésről szóló 2011. évi CLXXXVII. törvényben meghatározottak szerint taníthatja az értékelt tanárnak a minősítésre való jelentkezésben megjelölt tantárgyát. Ilyen személy hiányában a szakképesítésért felelős miniszter által delegált, az Országos szakmai vizsgaelnöki névjegyzéken szereplő személyt kell felkérni.
 

ladysla

Kormányos
Fórumvezető
Kormányos
Kedves Fórumozók!
A topicot mérete miatt bezárom. A könnyebb tájékozódás miatt
Szaktanácsadás - szakértés - tanfelügyelet II.
néven újat nyitottam. E topic tartalma kereshető marad, tehát az újakat nyugodtan küldjétek ide kutatómunkára. Biztos ők is meg fogják érteni, hogy a II. az nem az első duplázása.
Minden tekintetben töretlen folytatást kívánok!
Ladysla
 
Utoljára módosítva:
Státusza
További válaszok itt nem küldhetőek.
Oldal tetejére