Hírek "Szavak sincsenek arra, hogy leírjam, amit láttunk" – sokkoló dokumentumfilm készült a Hamász támadásáról

Felkavaró dokumentumfilm készült a Hamász által október 7-én, és azóta is folyamatosan elkövetett rémtetteiről. Sheryl Sandberg „Sikolyok a csend előtt” című 50 perces alkotásában több túlélő is megszólal, felfedve az elmondhatatlan borzalmakat, amiken keresztülmentek. Az IDF információ szerint jelenleg 128 izraeli túszt, köztük 16 nőt tartanak fogva a terroristák Gázában.

Sheryl Sandberg azt a célt tűzte ki maga elé, hogy az egész világgal megismerteti a Hamász terroristái által elkövetett borzalmakat. A küldetéséről ő maga úgy fogalmazott: „A nemi erőszak soha nem elfogadható, de október 7-e óta úgy érzem, elkezdtünk visszacsúszni egy olyan helyzetbe, ahol elfogadhatónak tűnik az elfogadhatatlan. Ezt pedig nem engedhetem”. Mint mondta, egész életében eltökélten küzdött a nők jogaiért, ez a film pedig élete legfontosabb alkotása.
A világnak tudnia kell az igazat
A világnak eddig gyakorlatilag semmilyen információja nem volt arról, hogy mit művelnek a Hamász terroristái az elrabolt izraeli túszokkal, különösen a nőkkel. Az azóta kiszabadult túszok elbeszélései és a folyamatos helyszíni vizsgálatok eredményeképp azonban egyre inkább kirajzolódik a rettenetes valóság: az elrabolt nők ugyanis nem csak fizikai és mentális, de rengetegszer szexuális erőszak áldozataivá is váltak. Ezt több szemtanú, önkéntes és nyomozó is megerősíti. A film ezen nőket szólaltatta meg, hogy ne vesszen feledésbe mindaz a borzalom, amit át kellett élniük.

„Azután döntöttem úgy, hogy beszélnem kell arról, ami történt, miután meghallottam, hogy többen is azt állítják, ezekből a történtekből semmi nem igaz. Akkor úgy döntöttem, hogy beszélnem kell, a nők érdekében, mert soha nem bocsátanám meg magamnak, ha szó nélkül hagynám, hogy emberek azt mondják, semmi nem történt, amikor én tudom, hogy de” – fogalmazott a Nova zenei fesztiválon történt mészárlás egyik túlélője, Tali Binner.

Amit Soussana maga is nemi erőszak áldozata lett az alatt az 55 nap alatt, amit a Hamász fogságában töltött. A nő így idézi fel történteket: „Muhammadnak hívták. Mindig velem szemben ült az ágyon a rövidnadrágjában, én pedig igyekeztem kerülni a tekintetét, nagyon kényelmetlenül éreztem magam. Először csak azt kérdezgette, hogy szeretem-e a szexet, én pedig igyekeztem kerülni a témát, de tudtam, éreztem, hogy készül valamire. Egy nap eloldozott, és kivezetett a konyhába, azt mondta, hogy mosakodjak meg”. A nő elmondása szerint, amikor felpillantott, meglátta a férfit, amint eltorzult arccal szögezi rá a fegyverét.

„Elkezdett velem kiabálni, kitépte a törülközőt a kezemből és beráncigált a hálószobába, hiába ellenkeztem. Én pedig arra gondoltam közben: amitől tartottál, most tényleg megtörténik. Azt mondogattam magamnak, túléled, túl kell élned, mert otthon az édesanyád és a családod vár”
– fogalmazott. Mint mondta, azért döntött úgy, hogy megosztja a történetét az egész világgal, mert szeretne segíteni azokon a nőkön, akik még most is a terroristák fogságában vannak.


Tali Binner arról számolt be, a terroristák támadása után még órákat töltött a helyszínen a barátaival együtt, rejtőzködve. Egy ponton velőtrázó, kétségbeesett női sikolyokra lett figyelmes; mint mondta, ezen a ponton fogta fel, hogy mit is művelnek a terroristák a nőkkel. Ekkor az futott át az agyán: mégis mi jobb? Ha lelövik, ha meggyilkolják vagy ha megerőszakolják? Egy másik túlélő, Raz Cohen szemtanúja is volt a nemi erőszaknak: mint mondta, az egyik terrorista még azután sem szállt le az áldozatáról, hogy a nő már halott volt.

Hasonlóan írja le a helyzetet, mint Tali Binner: nem lehet eltéveszteni, ha nemi erőszak szem- vagy fültanúja vagy.
A helyszínre érkező önkénteseket sokkolta a látvány

A helyszínre érkező önkénteseket is rettenetes látvány fogadta. „Arra vagyunk kiképezve, hogy összegyűjtsük a holttesteket. Az egész világon jelen vagyunk, több száz holtesttel volt már dolgom. Mégis, szavaim sincsenek arra, hogy leírjam, amivel akkor szembesültünk” – idézte fel Simcha Greiniman, a ZAKA egyik önkéntese. Eran Masas, az IDF tagja a mészárlás képeit látva önként indult a helyszínre október 7-én. Mint mondta, egy idő után teljesen egyértelművé vált, hogy a terroristák szisztematikusan becsetlenítették meg az áldozataikat. Felidézett egy jelenetet: letolt nadrággal talált egy férfit, a meztelen ölében, a nemi szervén pedig egy női fej volt.


Egy másik önkéntes Rami Davidian úgy fogalmazott: élete végéig nem fogja elfelejteni a képet, ami a helyszínen elé tárult. A látvány annyira leírhatatlan volt, hogy azonnal úgy döntött, a kollégái érdekében elkezdi eltüntetni a csonkolások bizonyítékait. „Nem akartam, hogy bárki más is lássa, amit én láttam” – mondta.

Shari Mendes, az IDF tartalékosa úgy fogalmazott: „a Hamász terroristái a háború fegyvereként használták a szexuális erőszakot. Nem tudom elképzelni, hogy mi oka lenne valakinek a mellén vagy a nemi szervén meglőni egy nőt”. Prof. Ruth-Halperin Kaddari, a CEDAW, vagyis a Nők elleni diszkrimináció felszámolásával foglalkozó bizottság egykori alelnöke pedig azt mondta: „a háború eszközeként használni a szexuális erőszakot sajnos az emberiség történtével egyidős. Mert amikor a nő testét meggyalázzák, az az egész nemzet ellen elkövetett rémtettet szimbolizálja.”

A Hamász rémtettei egyedülállók a történelemben


A dokumentumfilm budapesti vetítésén Jakov Hadas-Handelsman és az IDF szóvivője is részt vett. „Hallani azt, hogy mi történt, egyik háborúhoz sem hasonlítható. A civil házakba történő betörések és mindaz, amit nők és gyerekek testével tettek... ez valami olyasmi, ami még sosem fordult elő sehol a történelemben” – fogalmazott a szóvivő, aki munkatársunk kérdésére azt is elárulta, a nemi erőszak áldozatai között több férfi is van.

„Ezeket a szörnyűségeket nem csak nők ellen követték el, de sokkal több olyan történetről tudunk, ahol speciálisan nők ellen irányult az erőszak” – mondta.
Az izraeli nagykövet pedig az ATV Híradójának nyilatkozva úgy fogalmazott: abszurdnak tartja, hogy Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel szemben a Nemzetközi Büntetőbíróság főügyésze elfogatóparancsot kért. A nagykövet leszögezte, az országnak független és erős igazságügyi rendszere van, és jogos önvédelmi háborút folytatnak az az elmondhatatlan szörnyűségekkel szemben.forrás:

Atv

1716404986917.jpeg
 
Ez képtelenség a gerilla és a terrorista harcmodort alkalmazók csoport soha nem lenne esélyes eredményt elérni reguláris páncélozott eszközöket és légierőt is felvonultató reguláris alakulat ellen
Az irreleváns, hogy mi képtelenség. Ha az egyik fél kizárólag civileket támad (és ugye ne felejtsük el a 70-es 80-as évek európai robbantásos merényleteit sem), akkor semmi joga reklamálni, ha egy reguláris hadsereg nem mindig tud sebészi pontossággal szétcsapni közöttük.

Azóta újabb részletek derültek ki, ami arra utal, hogy 1 vagy baleset volt, 2 maguk a tenoristák okozták direkt vagy indirekt módon.
Yassin Rabia és Khaled Nagar volt a célpont, az IDF a lehető legkisebb repülőgépről útnak indítható robbanófejjel támadott (2 db 17 kilós). És lehallgatott hamasz telefonoknak köszönhetően már az is kiderült, hogy a támadás után a tenoristák beszélnek arról, hogy milyen kis kráterek maradtak... Műholdas felvételeken látszik, hogy a humanitárius sátraktól majd két kilométerre lévő épületet lőtték ahol a két tenorista találkozott.
Palesztin szemtanúkra hivatkozva állítják, hogy a célpont mellett raktárak és járművek álltak dugig pakolva fegyverekkel és robbanóanyaggal. És úgy tűnik egyelőre az ENSZ vizsgálói sem vitatják ezeket a fejleményeket...

Mindazonáltal soha a történelem során egy honvédő hadsereget sem vizsgáltak árgus szemmel, kritizálva minden lépésüket, nap mint nap, mint az izraelit...
 
Azóta újabb részletek derültek ki, ami arra utal, hogy 1 vagy baleset volt, 2 maguk a tenoristák okozták direkt vagy indirekt módon.
Szerintem is csukjuk be ezzel a válasszal azt a néhány halottat

Súlyos csapást mért Izrael egy humanitárius zónára Rafahban

Az Al-Dzsazíra katari hírcsatorna beszámolója szerint huszonnyolc palesztin vesztette életét. A Tel al-Szultan negyed egy olyan terület, ahová több százan menekültek Rafah központjából, amikor Izrael támadást indított a városban. Az izraeli hadsereg bejelentette, hogy kivizsgálják a történteket.​
 
Utoljára módosítva:
Szerintem is csukjuk be ezzel a válasszal azt a néhány halottat
Ennél álszentebbet már nem is írhattál volna. Mert végülis a néhány izraeli civil halálát (és megerőszakolását) is becsukhatjuk azzal, hogy hát kérem szépen, megérdemelték, nem?

Az Al-dzsazíra kicsit le van késve. És végülis arról híres, hogy nem a régió érdekei szerint tálalja a híreket. Az a bizonyos vizsgálat zajlik és kb 99%, hogy nem érte találat a menekülttábort.
 
Ennél álszentebbet már nem is írhattál volna. Mert végülis a néhány izraeli civil halálát (és megerőszakolását) is becsukhatjuk azzal, hogy hát kérem szépen, megérdemelték, nem?

Az Al-dzsazíra kicsit le van késve. És végülis arról híres, hogy nem a régió érdekei szerint tálalja a híreket. Az a bizonyos vizsgálat zajlik és kb 99%, hogy nem érte találat a menekülttábort.
lassú, (+1000 más név) a tévedhetetlen igazság képviselője. ;)
 
Van amihez semmi közöd te névleső
A megafonost is kibiceled ezen élvezkedsz mikor valakivel épp kitoltak.
A megafonos fickónak van gerince.
és nem ő jár más sarkába mint egy leselkedő kém
Még ha ő maga is a más véleményes mint az itt uralkodó kötelező.
A megafonos rendszeresen diszkvalifikálja saját magát, úgy mint néha te is.

A lenéző, helyre utasító véleménynyilvánításnak te vagy a bajnoka. Csak ez neked annyira magátol érthetődő, hogy észre se veszed.
 
Utoljára módosítva:

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

petrucy wrote on dreaming58's profile.
Szia!
Sajnos elírtam a jelszót.Helyesen: DKKTi (a végén kis " I "
Sziasztok! Üdv mindenkinek! Nagyon örülök, hogy a kolléganőm megmutatta ezt az oldalt. Remélem innen sok jó olvasmányt tudok letölteni és elolvasni. Ha csak tehetem, akkor olvasok. A fantázia nagyon fontos számomra. Immár túl vagyok egy könyvtárra való könyv kiolvasásán. De ez az, amiből sohasem lehet elég. Szinte minden műfajt szeretek olvasni. Talán az önéletrajzot nem. Régen sok könyvem volt, ma már nem igazán.
gyurcyka wrote on Aronfy's profile.
szia! annó feltöltöttem a dicsekvő béka-t.eltünt a gépemről sok mással együtt.ha még meg lenne, átdobnád? köszi!
Adatbázis hibát jelez a gép, minden olvasatlan üzenetre kattintásnál....
vivant wrote on nadva's profile.
máj 14 péntek 8:47

Statisztikák

Témák
38,269
Üzenet
4,827,593
Tagok
617,022
Legújabb tagunk
HTamas12
Oldal tetejére