Szomorú hír

Gagamail

Állandó Tag
Állandó Tag
A sajtó szomorú híre szerint Csollány Szilveszter, 51 évesen, intenzív osztályon, lélegeztetőgépen, szintén Covid-19-cel, mint Kóbor.
Csak a legjobbakat kívánom, nagyon drukkoljunk neki.
 

ladysla

Kormányos
Fórumvezető
Kormányos
1639993726376.png
53 éves korában elhunyt Carlos Marin, közölte az együttes a közösségi oldalán. A világhírű Il Divo együttes spanyol baritonja napokkal ezelőtt került kórházba, le is kellett mondani a zenekar karácsonyi turnéját. Mint kiderült, mesterséges kómában tartották, azt nem tudni, milyen betegségben szenvedett.

„Nehéz szívvel tudatjuk, hogy elhunyt barátunk és társunk, Carlos Marin. Barátainak, családjának és rajongóinak egyaránt hiányozni fog. Soha nem lesz még egy olyan hang vagy szellem, mint Carlos. Tizenhét éven keresztül együtt jártuk végig ezt a hihetetlen utazást az Il Divo zenekarban, hiányozni fog nekünk drága barátunk. Reméljük és imádkozunk, hogy csodálatos lelke békére találjon” - írta az Il Divo.


A 2004-ben alakult Il Divo egy Egyesült Királyságból származó, különböző nemzetiségű tagokból álló énekegyüttes. Többféle stílusban alkotnak, a klasszikustól kezdve egészen az egyházi zenéig. Első nagylemezüket megalakulásuk évében, 2004-ben adták ki. Az egész világon népszerű együttesnek számítanak, Magyarországon többször is koncerteztek.
 
Utoljára módosítva:

ladysla

Kormányos
Fórumvezető
Kormányos

Meghalt Desmond Tutu​


A dél-afrikai apartheid egyik legismertebb ellenfele, Nobel Békedíjas aktivista 90 éves volt.

Az emberi jogi harcos érsek halálhírét a Dél-Afrikai Köztársaság elnöke, Cyril Ramaphosa erősítette meg. Közleményében azt írta, „újabb hatalmas gyász érte nemzetünket, amikor eltávozott közülünk annak a generációnak egyik kiemelkedő tagja, akinek oly sokat köszönhet a szabad Dél-Afrika” - írja a BBC.

Desmond Mpilo Tutu az 1980-as évektől vált világszerte híressé az apartheid-rendszer elleni kiállásáért, amiért 1984-ben megkapta a Nobel-békedíjat. A rendszer felbomlása után az Igazság és Megbékélés Tanácsát vezette, amely az apartheid időszakában elkövetett jogsértések feltárását tűzte ki célul.

Az anglikán egyházi vezető a 1990-es évektől felszólalt többek között a szegénység, az AIDS, a rasszizmus, a szexizmus és a homofóbia ellen.
 

ladysla

Kormányos
Fórumvezető
Kormányos
Betty White 99 éves volt, közel nyolcvan éven keresztül szerepelt.
1640984227332.png
99 éves korában elhunyt Betty White színész, az Öreglányok című sitcom sztárja – számolt be pénteken a Guardian. A TMZ információi szerint White pénteken reggel vesztette életét otthonában, csupán két héttel azelőtt, hogy betöltötte volna 100. életévét.
Betty White közel nyolcvan éves színészpályát tudhat maga mögött, nyolc Emmy-, egy Grammy-, és három Screen Actors Guild-díjat kapott.
Betty White 1922-ben született Oaklandben, pályafutását 1939-ben kezdte. A második világháború után rádióműsorokban talált munkát, valamint reklámokon dolgozott. 1949 és 1953 között ő volt a Hollywood on Television talkshow házigazdája.
White saját talkshow-ját, a The Betty White Show-t 1954-ben mutatták be az NBC-n, azonban igazán ismertté az 1970-es években vált a The Mary Tyler Moore Show sitcomban. A világhírt végül az Öreglányok hozta el neki, amiben Rose Nylundot alakította.
 

ladysla

Kormányos
Fórumvezető
Kormányos
2022. január 6-án, 94 éves korában elhunyt Sidney Poitier, Hollywood első fekete filmcsillaga, az első afroamerikai színész, aki Oscar-díjat nyert.

Poitier 1927-ben született Bahama-szigeteki, farmer szülőktől. Dolgozott építőmunkásként, eladóként, dokkmunkásként, mielőtt ünnepelt színésszé vált volna egy olyan korban, amikor fekete színészeknek nagyon kevés lehetőségük volt prominens szerepekhez jutni. 1946-tól az Amerikai Néger Színházban játszott, ahova először nem vették fel, mert más afroamerikai színészekkel ellentétben nem volt zenei hallása, és borzalmas volt az énekhangja. Poitier nem adta fel, az elutasítást követő hat hónapban eltökélt szándéka volt, hogy megszabadul jellegzetes akcentusától, és fejleszti színészi tudását. Másodjára már fel is vették, és hamarosan főszerepet kapott a Lysistrata c. darabban, ami rendkívül jó kritikákat kapott.

Hollywood az ötvenes években fedezte fel magának. Megkapta a főszerepet Darryl F. Zanuck No Way Out c. filmjében. Ezután számos filmszerepet kapott. Az áttörést az 1955-ös Tábladzsungel c. film hozta meg számára, amelyben egy javíthatatlan középiskolai diákot alakított.

Legismertebb filmjeiben az afroamerikaiakkal szembeni faji diszkrimináció, az ebből fakadó társadalmi feszültségek általában hangsúlyos szerepet kaptak – emeli ki a CNN.

1958-ban jelölték A megbilincseltekben játszott szerepéért Oscar-díjra, de azt végül a Nézzétek a mező liliomait című 1963-as filmben nyújtott alakításáért kapta meg. Sidney Poitier egy volt katonát játszott, aki fehér apácáknak segített felépíteni egy templomot.

cbe4a397-39c8-4759-82d9-21e004d34a64.jpg

Barack Obama a Szabadság-érdemrend medálját akasztja Sidney Poitier nyakába
© WASHINGTON, UNITED STATES
Emlékezetes alakítást nyújtott az 1965-ös The Bedford Incident c. filmben és a Fekete-fehér c. filmben, amelyben Elizabeth Hartman és Shelley Winters volt a partnere. 1967-ben az ő nevével fémjelzett mozik vonzották a legtöbb embert a mozikba. Ebben az évben három sikerfilmben szerepelt: Találd ki, ki jön vacsorára; a Tanár úrnak szeretettel és a Forró éjszakában.

Poitier számos filmet rendezett pályafutása során. Ezek közül a legsikeresebb a Richard Pryor és Gene Wilder főszereplésével készült vígjáték, a Dutyi Dili egészen 2000-ig, a Horrorra akadva, avagy – Tudom kit ettél tavaly nyárson c. film elkészüléséig a legnagyobb bevételű film volt, amelyet afroamerikai származású rendezett. Első rendezése a Buck és a prédikátor volt, amelyben Harry Belafonte mellet maga játszotta a főszerepet.

Azokat a filmeket, amelyekben ő szerepelt, az ismertsége ellenére sem volt egyszerű bemutatni az Egyesült Államokban mindenhol – többnyire a déli államokban elutasították ezeket az alkotásokat a mozik, azoknak a stúdióknak a száma pedig meglehetősen limitált volt, amelyek hajlandóak voltak alkalmazni fekete színészeket. Ahol Poitier-t mégis alkalmazták, ott sem kaphatott mindenféle szerepeket, a romantikus jelenetektől például távol tartották őt.

A sok akadály ellenére a hol orvost, tanárt, detektívet megformáló Poitier-nek nagyon fontos szerepe volt abban az 50-es, 60-as években, hogy az amerikai társadalom egy jelentős része ne csak másodrangú emberként, szolgaként tekintsen a fekete emberekre, hanem akár értelmiségiként is. "Ez óriási felelősséggel járt. Én ezt elfogadtam, és úgy éltem, hogy megmutassam, mennyire tisztelem ezt a felelősséget" – nyilatkozta egy Oprah Winfreynek adott korábbi interjújában.

Sidney Poitierről nevezték el az amerikai filmakadémia tavaly nyílt Los Angeles-i múzeumának hatalmas előcsarnokát. Mint akkor Bill Kramer múzeumigazgató elmondta, a színész "humanitárius szolgálatai és úttörő művészi teljesítménye mindannyiunk számára inspirációt jelent".
 
Oldal tetejére