Több millió dolláros kártérítést kaptak New York-i graffitisek, mert lerombolták a műveiket

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2018 Február 14.

Melitta - 2018 Február 14, 15:19
 1. Melitta

  Melitta Adminisztrátor Fórumvezető

  A régi gyárépület óriási vászonként szolgált a graffitiseknek Queensben. A hely tulajdonosa azonban úgy döntött, hogy másra használja a területet, és egyik éjjel fehérre mázoltatta a külső falakat, a bíró szerint jogtalanul.

  Több mint 6,5 millió dollár kártérítést ítélt meg egy amerikai a bíróság New York-i graffitiművészeknek, akiknek a munkáit még 2013-ban semmisítették meg.

  Az egykor Queensben magasodó 5Pointz nevű komplexum falai az 1990-es évek óta szolgáltak óriás vászonként a világ minden tájáról érkező graffitiseknek, az épület a művészek, valamint a rajongók zarándokhelyévé vált.

  A régi gyárépület tulajdonosa, Jerry Wolkoff azonban 2013-ban úgy döntött: lebontja az épületet, hogy luxuslakásokat emeljen a helyére, és az éj leple alatt fehérre meszeltette a külső falakat. Huszonegy graffitiművész akkor beperelte Wolkoffot, amiért megsemmisítette a műveiket.

  Frederic Block bíró hétfői határozata szerint Wolkoff jogtalanul tüntette el az alkotásokat az épületről, amely "a világ legnagyobb szabadtéri aeroszol-művészeti gyűjteményévé" vált az évek folyamán.

  A komplexumot végül 2014-ben lebontották, és egy évre rá elkezdték felhúzni az új épületet.

  "A döntés egyértelművé teszi, hogy a graffiti egy kategóriába tartozik az összes többi képzőművészeti ággal" – mondta Eric Baum, a graffitisek ügyvédje, hozzátéve, hogy az általa képviselt 21 művész részéről ez az ügy "sohasem a pénzről szólt".

  Az ügyben még tavaly novemberben volt egy háromhetes tárgyalás, amelynek kulcskérdése az volt, hogy művészetnek tekinthető-e a graffiti, és megilleti-e a jogi védelem. Az esküdtszéknek a Wolkoffot, mint az épület tulajdonosát megillető jogokat és a művészek jogait kellett mérlegre tenniük.

  A hétfői döntés értelmében az ügyben érintett 45 alkotás jogosult lett volna a képzőművészek számára bizonyos jogokat biztosító Visual Artists Rights Act védelmére, ezért a bíró maximális összegű, 6, 7 millió dollár kártérítést ítélt meg a művészek számára.

  MTI

  new york grafiti.jpg
   
  advocatus_diaboli kedveli ezt.

Hozzászólás

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2018 Február 14.

  1. setni
   setni
   De jó.....Akkor miért is nem védték meg?
  2. advocatus_diaboli
   advocatus_diaboli
   Szóval ha jól értem, ha van egy házam, s valaki összerondítja festékkel a falát, akkor nincs jogom lefesteni/lemeszelni a SAJÁT HÁZAMAT, de le se bonthatom ha már nagyon ócskának találom a SAJÁT HÁZAMAT, mert aki összefestékezte annak JOGAI VANNAK, hiszen amit oda permetezett az MŰALKOTÁS!

   Vagyis a saját házam addig a saját házam amíg valaki úgy nem gondolja hogy az inkább az ő „festékesvászna”. Elég hozzá egy olcsó kis festékesflakon, s ezzel máris korlátozhat engem a TULAJDONJOGOMBAN. A saját portámon. Birtokomon.

   Fasza, mondhatom! Le kéne fújkálni annak a bírónak az ingatlanait is aki ilyen barom módon döntött!
  3. cat34
   cat34
   Bocs, hogy ezt mondom, de ez is csak Amerikában történhet meg, ott még abból is pert lehet nyerni, ami még a józan paraszti ésszel sem jogszerű.
   Nem irigylem a hazai bírákat, de bele sem merek gondolni, hogy az amerikai bíráknak miféle hülyeségekkel kell foglalkozniuk. :o
   tornando és setni kedveli ezt.
  4. *Rima
   *Rima
   Mert illegálisan firkaltak tele
   később vált “művészi értékké”
   tudod mikor az irka - firka művészetté avanzsálja magát
   varázsdoboz és setni kedveli ezt.
  5. *Rima
   *Rima
   Mivel NEM vagy amerikai így nehezedre esik amerikai kent gondolkodni.
   De hogy jössz te ahhoz hogy megítélt onnét a langy posványból
   hogy errefelé mi jogszerű és mi nem az ?
   Hülyeséggel ? ki mondja ? egy olyan aki azt sem tudja mifan terem Amerika?

   Apropó majd el felejtettem
   Ezt hívják igazi demokráciának
   Pertindithatok bármikor - bár miért
   oszt vagy nyerek vagy nem
   Utoljára módosítva: 2018 Február 14
  6. Melitta
   Melitta
   Ezek a nagy feluletu grafitik nem olcsok ,es 90% ban vegzett muveszek csinaljak.
   Nem kell a falfirkalokkal osszeteveszteni.
   Nalunk a Kensington Marketen van egy eleg nagy grafiti azt tudom 12ezer dollar volt.
   Georgina Bojana kedveli ezt.
  7. advocatus_diaboli
   advocatus_diaboli
   Szerintem nem releváns mennyibe kerültek ezek az „alkotások”. Az egyetlen dolog amiből ki lehet indulni, hogy mielőtt a „művész” megkezdte volna az „alkotást”, azelőtt KÉRT-E ENGEDÉLYT RÁ a falfelület TULAJDONOSÁTÓL?!

   Ha kért - akkor oké, igazuk volt, persze ezt hogy megkapta az engedélyt tudnia kell hitelt érdemlően igazolni!

   Ha azonban NEM KÉRT - és vélelmezem hogy így áll a helyzet! - akkor épp ő, a „művész” az aki BIRTOKHÁBORÍTÁST követett el! Még neki illene tehát fizetnie a tulajdonosnak, nem ám hogy fordítva!
  8. medvegy
   medvegy
   Nem csak birtokháborítást, hanem magántulajdon rongálását IS. Ám ha egy jogrendszer ugyanarra a rózsaszínre fújt cukorhabra alapul, mint maga a dicső társadalma, sem logikát, sem épeszű és egyértelmű(nek tartott) következtetéseket NEM lehet elvárni.

   Ha valahol azért fizetnek ki milliós kártérítést valakinek, mert a Redbulltól nem nőttek meg a szárnyai a reklám ígéretével szemben, ott bármi elérhető, tombol a precedensjog-alapon tovább is gyűrűztetett őrület.

   EZ a valódi amerika valódi arca és gondolkodásmódja.
  9. varázsdoboz
   varázsdoboz
   Nem mondod komolyan:rolleyes:...ez megtörtént?:eek:
  10. *Rima
   *Rima
   A valódi Amerikáról fogalmad sincs !
   Azt sem tudod eszik vagy isszák csak írogatod a sületlenségeidet
   Életedben nem beszéltél meg amerikaival DE véleményed van róluk
   Ez ugye tipikus magyar módi nem ismerem de van véleményem
   NE legyen !
  11. *Rima
   *Rima
   mar hogyne mondana hisz tudja
   magyar a lelkem ez mindent tud
   nem baj hogy életében nemszagolt meg amerikai levegőt
   DE o tudja hogy az amerikai idióta
   SŐT ismeri az igazi Amerika arcát és gondolkodásmódját
   ámbár meg eleven amerikait Sem látott nem am beszélt volna vele
  12. varázsdoboz
   varázsdoboz
   Nos, hallunk,olvasunk azért ezt, meg azt...a gondolat még szabad amint tudjuk...
   Nem is tudom miért lepődnék meg, ha ez a "szárnyas" sztori igaz lenne:rolleyes:
   medvegy kedveli ezt.
  13. advocatus_diaboli
   advocatus_diaboli
   Kizárólag a legutolsó mondatod miatt nem lájkoltam. Mert amit afelett írtál abban igazad van, de az utolsó mondat már túlzás, amiatt mert itt élek az USA-ban, és látom hogy ez nem a „valódi” arca, hanem csak az „egyik” arca! Igen, ez a hülyeség, ez az idiotizmus jellemző Amerikára, sajnos, de nem CSAK ez!

   Ez olyan tudod mint az elefántos hindu példázat amikor vak emberek tapogatják az állatot: aki az oldalánál tapogat aszerint az elefánt egy nagy , lapos valami, érdes bőrrel; aki a farkát fogja aszerint rövid, vékony, kígyószerű állat; aki a lábát tapizza aszerint valami furcsa, vastag fa; és így tovább!

   Na, melyik az elefánt IGAZI „arca”?!

   Régóta az a véleményem, hogy az USA-ban számos törvényt meg kéne reformálni. Már akkor is ez volt a véleményem amikor Magyarországon élve álmomban se jutott volna eszembe hogy egyszer majd kimegyek oda. Pláne hogy ott is akarok maradni... E véleményem a törvényekről nem változott. Ez azonban nem jelenti azt hogy a szememben az amerikai jogrendszer egyazegyben hibás volna! Sőt, okvetlenül jobb mint a magyar! Csak ahogy Magyarországon is akadnak korrupt meg idióta bírák, úgy az USA-ban is akadnak kretének, nem is kevesen (hiszen nagy ország), és sajnos a bírói karba is bekerülnek effélék néha.

   Csodálkozom azonban ennek ellenére az ítéleten, hiszen épp az USA, a „kapitalizmus legerősebb bástyája” illene hogy a legjobban védje a magántulajdon szentségét! S itt birtokháborítás történt, plusz rongálás is ahogy mondtad, ráadásul folytatólagosan, hosszú időn át, előre megfontolt szándékkal, talán még az is belefér hogy CSOPORTOSAN. (hogy bűnszövetkezetben-e, az már kérdéses a szememben). Amennyiben a „művészek” pénzt kértek netán az alkotásaik megtekintéséért, akkor ezt haszonszerzési céllal, üzletszerűen követték el. (nem tudom kértek-e pénzt, csak elmélkedek). Minthogy egy nagy „alkotás” megvalósítása sokáig tart, esetleg megállna ellenük az a vád is hogy „rosszhiszemű, jogcím nélküli lakók”.

   Ezek után egyáltalán HOGY VOLT BŐR A POFÁJUKON még nekik pereskedni?! Örültek volna hogy a tulajdonos nem jelenti fel őket, és nem kér kártérítést tőlük azért, mert sokáig ingyen használták a tulajdonát!

   Semmi se tökéletes a világon, még az amerikai jogrendszer se. Ettől azonban még messze jobbnak tartom mint a magyart, és Amerika szerencsére nemcsak e jogrendszeréből áll. Remélem lesz fellebbezési lehetősége a tulajnak, él is vele, és ott már nyer.
   medvegy kedveli ezt.
  14. *Rima
   *Rima
   3467C973-9F34-4231-8A60-E0CAE059D8B0.jpeg
   Hallunk meg tudunk meg tapasztalunk és hozza gondolunk
   Az ugye nem ugyan az azzal ami a valóság


   Ez is Amerika ma reggel
   medvegy, Beka Holt és varázsdoboz kedveli ezt.
  15. varázsdoboz
   varázsdoboz
   Nagyon szép és kellemesnek, békésnek tűnik:).
   Jó volt látni az itthoni esti sötétség és hideg eső idején:(.
   ( de mi az a sárga virágú fa... és ígértél nekem kapri bogyós képet, én meg kis hülye azóta is csak várom, várom...:confused:
  16. *Rima
   *Rima
   Tudtam hogy írni költött volna hogy eszedbe ne jusson megkérdezni
   hogy mi ez a fa vagy nagyra nott bokor , mert halovány fogalmam sincsen csakúgy van
   szep sárga virágai vannak
   Capriért meg menni kene és ebbe a dög melegbe lusta vagyok
   varázsdoboz kedveli ezt.
  17. Melitta
  18. Melitta
  19. varázsdoboz
   varázsdoboz
   Ó, hogy nem esz meg téged is a fene...majd be fagy a s..günk, Te meg jössz itt a meleggel:rohog:

   Hasonlít a Hibiszkuszra,de ilyet még tényleg nem láttam!
   Köszi a képet!:)
   Beka Holt kedveli ezt.

Megosztás