Többmilliárdnyi EU-pénzt kell visszafizetnie Magyarországnak

A cukoriparnak nyújtott támogatás miatti pénzügyi korrekcióról az EU Bíróság Törvényszéke döntött.

Csaknem 12 millió eurót, jelenlegi árfolyamon 3,7 milliárd forintot kell kifizetnie Magyarországnak az EU felé, miután az Európai Bíróság Törvényszéke megerősítette: szabálytalanságok történtek a cukoriparnak juttatott szerkezetátalakítási támogatásoknál. Emiatt az Európai Bizottság 11 709 400 euró összegű pénzügyi korrekciót rendelt el, ezt támadta meg Magyarország.

A cukoripar szerkezetátalakítására vonatkozó uniós szabályok alapján szerkezetátalakítási támogatásra voltak jogosultak azok a cukoripari vállalkozások, amelyek egyebek mellett vállalták a termelőberendezéseik teljes vagy részleges leszerelését. A részleges leszerelésre nyújtott támogatás összege a teljes leszerelésre nyújtott támogatás összegénél 25 százalékkal alacsonyabb volt.

A bizottság szerint e szabálytalanságok abban álltak, hogy az Eastern Sugar kabai és a Magyar Cukor petőházi telephelyén található silókat nem szerelték le, ami miatt e vállalkozásoknál csak a termelőberendezéseik részleges leszerelése valósult meg. A Bizottság az uniós finanszírozásból kizárt összeget az érintett vállalkozások tekintetében a teljes leszerelés esetén nyújtandó támogatás és a részleges leszerelés esetén járó támogatás összege közötti különbség alapján számolta ki.

A mai napon meghozott ítéletében a Törvényszék elutasította Magyarország keresetét. És azt is megállapította, hogy mivel Magyarország nem tett azonnali intézkedéseket a bizottság által feltárt szabálytalanságok orvoslására, így a testület annak ellenére nem volt köteles alacsonyabb mértékű pénzügyi korrekció alkalmazására, vagy a korrekció mellőzésére, hogy ténylegesen olyan bizonytalanság állt fenn a silók leszerelésével kapcsolatban.

HVG

image.aspx
 
Természetesen a törvényszék határozata ellen fellebbezést kell benyújtani a bírósághoz.
 
Utoljára módosítva:
"Bukhatjuk az EU-s pénzeket a kormány miatt", "Lehet, hogy kapitális pénzt kell visszafizetni az EU-nak", "100 milliárdos visszafizetés még a jobbik eset"

Ilyen és ehhez hasonló cikkekkel van tele a világháló. De hol olvashatunk arról, hogy vissza is fizettünk valamit? Kíváncsi leszek ez az összeg a végén eljut-e odáig, hogy az EU tényleg mínuszba teszi. (Mert itt nem visszafizetésről, hanem korrekcióról van szó, azaz ennyivel kevesebbet kapunk majd máskor)
 
Érdekes a háttértörténet is.
Európában évtizedekig nem érte volna meg cukrot előállítani az alacsony importárak miatt. Ezért rendszer védte az európai termelőket és 1968-tól bevezette az pl. intervenciós árat. Így lényegében annyit termelt mindenki amennyit akart és jó áron el is adhatta.
2006-tól fokozatosan szűnt meg szabályozás, viszont a magyar cukorgyárak ebben a pillanatban be is dobták a törölközőt.(Csak egy kisebb, a kaposvári maradt). Inkább felvették a pénzt, amit a bezárásért kaptak és a kvótáról lemondtunk más országok javára. Így lett, hogy pl. a 2013/14-es évadban Magyarországnak ~100.000 tonna, Németországnak több mint 3 millió tonna kvótája volt. Ez utóbbi tény már csak azért is érdekes, mert Németországban már akkor is magasabb bérek és termelői költségek voltak, sőt még az is megérte a német gazdaságnak, hogy részben ő maga finanszírozta az itteni bezárásokat.
 
A kabai cukorgyár 2006-ban zárt be. Ekkor Gyurcsány Ferenc volt a miniszterelnök. Szóval, ismét kikukkantott a csontváz a Fletó szennyeséből!
 
Egyébként az ugye mindenkinek megvan, hogy itt 2006-2010 közötti pénzosztásról beszélünk?

Szerintem az EU-nak totál nincs igaza. Meg lehet magyarázni, hogy a siló része a cukorgyárnak és nem lett lebontva(másra van használva), de a támogatás célja a cukortermelés megszüntetése volt ezeken a helyeken, ami meg is valósult. Ettől kezdve csak törvény betűin történő kukacoskodás a műsor
 
Hogy ez nem jutott elobb eszetekbe ,hogy meg se kell felvenni ennyi penzt ha mar Gyurcsany bezaratta a cukorgyarat, es ha minden tervezett palyazat nelkul adtak a lovet a meg nem valositashoz.
Ugy-e nem gondoltatok ezt a baromsagot komolyan?
 
Hogy ez nem jutott elobb eszetekbe ,hogy meg se kell felvenni ennyi penzt ha mar Gyurcsany bezaratta a cukorgyarat, es ha minden tervezett palyazat nelkul adtak a lovet a meg nem valositashoz.
Ugy-e nem gondoltatok ezt a baromsagot komolyan?
Te itt nagyon félreértesz valamit. A fenti cikkben megnevezett összeget Magyarország a Gyurcsány kormány alatt(konkrétan 2006-2010 között) kapta az EU-tól, méghozzá azért, amiért bezárták a cukorgyárakat. Én ennek ellenére írtam korábban, hogy nem tartom igazságosnak az ítéletet és szeretném kihangsúlyozni: a Gyurcsány kormányt sem tartom felelősnek ezért, mert amire a pénz járt az megvalósult. Vagyis a gyárak bezártak és azóta sem termelnek.

Leírom kicsit részletesebben mi volt, talán így érthető lesz:
Európába a '60-as években elkezdett áramlani az import cukor. Csak úgy lehetett az európai termelőket megvédeni, hogy a gazdasági közösség intervenciós raktárat hozott létre, azaz a termelők nem tudtak bukni.
A 2000-es évek elején nemzetközi tárgyalások indultak és az EU ennek hatására 2006-ban elkezdte leépíteni a cukoripar támogatását. Előre látható volt, hogy ennek hatására kevesebbet kell termelni Európában. Azért, hogy szabályozva menjen a folyamat az EU meghatározta mennyi lesz a termelés, annak mennyiségét kvóta alapon felosztotta az országok között, az országok pedig a gyárak között. A kvóta nem volt adható-vehető. Egyetlen kilépő létezett: ha egy ország bezár egy gyárat és felszámolja, akkor a gyár a kvótáért EU szinten meghatározott pénzt kaphatott magától az EU-tól. Magyarországon a cukorgyárak túlnyomó többsége azonnal visszaadta a kvótát és felvette a pénzt. Ha valahol hibásak vagyunk az az, hogy nem bontottuk le teljesen a gyárat így potenciális cukorgyár maradt, amit az EU nem szeret.
Miért volt jó ez az EU-nak, hogy ide öntötte a pénzt a bezárásra? Arra, hogy nem Németországban kellett gyárakat bezárni.

Remélem így tisztább a történet.
 
Magam is több évet dolgoztam a kabai cukorgyárban. A fenti képen látható, hogy több lényeges technológiai berendezést lebontottak. ( pl.: mészház, répatároló, mosóház,-előkészitő, stb) A silóba belekötni ezekután marhaság,. Egyébként belegondolt valaki, hogy mennyi embernek vették el a munkáját és a megélhetését evvel a hülye kvótamegállapodással? És az egész iparunkat leamortiizálták! És ezt sem az átkozott Orbán vezényelte le...
 
Ha azt írom, hogy volt valamikor traktorgyárunk, telefongyárunk, szövő- és selyemiparunk, volt Ganz-MÁVAG-unk, Csepeli Vasművünk, sőt kerékpár gyárunk is, no meg cukoriparunk... De ami a lényeg, túl kicsik vagyunk ahhoz, hogy abból meg tudtunk volna élni. Muszáj volt nyitni, külföldre. Sajnos és igaz, hogy a magyar ipar termékei hibásak, gányék (hogy szépen fejezzem ki magam), sikk volt a valamikor gyárakból lopni. Nagyon sok hétvégi házat húztak fel úgy, hogy közben táskában lopták haza a szerelvényeket... s, akkor még nem is írtam nagyot. Azon túl, voltak, igen voltak igazi és jó szakemberek, de kevés. A legtöbben rosszul és hibásan dolgoztak, ami mostanában igen rostálódik. Aki nem figyel a munkájára, azt kirúgják. Még élénken arra is emlékszem, amikor egy irodaházban működött kézbesítő hálózat, olyan kézbesítők, akik egyik irodából a másik irodába - kézbesítő könyvvel - adták tovább az iratokat. Ez csak egy állás volt, de a többi, a többi? Mennyi embernek adtak úgy állást, fizetést, akik nélkül működött volna a társadalom, s később be is bizonyították, hogy működik. Régen is voltak hibák, méghozzá hatalmasak, amelyeket eleink megléptek, még a szocializmusban, de ami most megy, az már a lopások csimboraszója.
A "lenti" lopásokat kamerák figyelik és biztonsági emberek, a fenti lopások történetét mi olvassuk, s nem történik semmi...
Nem akarnám meghúzni a vészharangot Magyarország felett, de nyugodtan megtehetném.
:(
 
A "lenti" lopásokat kamerák figyelik és biztonsági emberek, a fenti lopások történetét mi olvassuk, s nem történik semmi...
Nem akarnám meghúzni a vészharangot Magyarország felett, de nyugodtan megtehetném.
:(

Nagy tévedésben vagy. Amit a balliberális média sukykol 24 órában az egy nem valós állapot... kitűnö példa ez a cikk, a cikknek a bombasztikus címe.
Ami nálunk korrupció az a vádaskodóknál lobbitevékenység ;) ami nálunk kerítés, az a szomszédnál szárnyas kapu.
 
Utoljára módosítva:
Kedves Barátaim, úgy látszik Ti mindannyian megfeledkeztek arról, hogy az alapvető probléma az az , hogy 1990-ben a lyukas nadrágú történelem tanárok, csóró filozófusok beszabadultak a málnásba... Rájöttek a pénz ízére... Megkezdődött a privatizációnak nevezett szabad rablás... Ehhez megteremtették a pénzügyi feltételeket is, no de az akkori vállalat vezetők már nem e régi politikai kinevezettek voltak, hanem több diplomás, nyelveket beszélő valódi szakemberek.. S persze eredendően szocik.. Őket nem lehetett kihagyni a buliból, megkerülhetetlenek voltak, vagy kifizették őket, vagy bevették. Ezzel ki alakult egy szoci arisztokrácia. S bizony nem az új tolvajoknak, hanem a régieknek voltak nyugati és keleti kapcsolataik.. Ezért tudták a bankokat is megtartani... A multik nem terméket adtak el Magyarországon, hanem piacot vettek, s a korszerűtlen magyar ipar nem is volt versenytárs, ennek az áldozata lett a mezőgazdasági gépgyártás és számos más terület mellett a cukoripar is. Hiszen akkor már az üzemek nagy része francia, német etc. tulajdonban volt, akik nem fejleszteni, hanem a hazai gyáraik termékeit eladni akarták, s ehhez lobbizták ki a kvóta rendszert, mert így veszteség nélkül tudták megszüntetni az egyébként csak komoly beruházások árán, vagy úgy sem nyereségessé tehető üzemeiket... S ugye nem a cukoripar az egyetlen ilyen, de ott vannak az erőművek amik miatt erdőket írtottak ki, hogy a német tulajdonos Németországban ne kényszerüljön munkahelyeket és szénerőműveket bezárni.. Ha mutogatni akartok akkor az Antall kormányra és az első Fidesz kormányra mutogassatok... A mostani kormány is számos területen emiatt kényszerpályán mozog. S nem az intézkedései a legnagyobb bajok vele , mert azok bizony az előzmények miatt behatároltak, s mindent megtesznek a bizony csak külföldiek által működtetett gigafejlesztések megszerzéséért, megtartásáért.. Hanem nincs hazai fejlesztés, semmiből jött oligarchái szemérmetlenül ellopják amit el lehet, sőt annál is többet, s mindez kizárólag politikai alapon történik... A versenytársakat pedig nem a piacon, hanem a kormány által kézi vezérelt ügyészséggel győzik le...
S ez is bizony úgy kezdődött: A Fiúk a bányában dolgoznak.. majd jöttek a strómanok , ma pedig a szép nevű bizalmi vagyonkezelés révén Orbán Viktor a világ 2057. leggazdagabb embere anélkül, hogy bármilyen egyéb munkája lett volna a politikusságon kívül, amit mind végig közpénzből űzött..
Le kéne már akadni Gyurcsányról.. Ő az egyetlen jelentős politikus akinek papírjai vannak róla, hogy nem lopott, az pedig, hogy voltak rossz döntései is nem egyenrangúak az a mostani kurzus döntéseivel, mert sohasem volt abban a helyzetben, hogy egyszemélyi döntést hozzon... Na meg az is kiderült a Fidesz nem csak gumilövedékekkel, hanem éles lőszerrel is lövetett volna 2006.-ban, pedig ők szervezték a zavargásokat...
S ez a bírósági határozat nem lefutott kör, s nem is a kormány(ok) sara, hanem a gyárakat megvásárló multiké...
Talán a tényleges problémákkal pl Tiborcz István 11 milliárdjával kellene foglalkozni, vagy a nemzet gázszerelője miből akarja Ferihegyet megvenni...
 
-
Ugy emlékszem a cukorgyárakról nem előszór beszélgetünk. Fel kéne elevenítenünk az ismereteinket.
-
Meglep, hogy vannak akik az elmúlt 30 év kormányaiból csak a Gyurcsány kormányra emlékeznek
ami ennek az intervallumnak csak egy tört része.
-
A cukorrépa-kvota 2017-ig volt érvényben és az EU-s pénzek folyamatosan több mind 11 éven át jöttek
anélkül, hogy valaki egy kapavágást is csinált volna.
-
Arra is emlékszem, hogy a magyar cukorgyárak már a 20. század kezdetén is veszteségesek voltak,
állami támogatás nélkül nem tudtak működni.
-
A megszüntetett cukorgyárak (egy kivételével Kaba) az első világháború (1914) előtt épültek.
Itt meglehet nézni a magyar cukorgyárak listáját, Ferenc Jóska hagyatékai alcímet is adhattuk volna neki.
-
Nekem az az érzésem, hogy az átálláshoz kapott pénzek (2017-ig) nem lettek helyesen felhasználva.
-
 

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

petrucy wrote on sizsu's profile.
Megtisztelve érzem magam a követés bejelölése miatt.-))
vorosmart wrote on bsilvi's profile.
Köszönömszépen a legújjab fordítást !
A "friss üzenetek + napok óta nem jelennek meg,hibát jelez
vorosmart wrote on DeeYoo's profile.
Köszönöm szépen a fordítást.

Statisztikák

Témák
38,094
Üzenet
4,794,738
Tagok
615,332
Legújabb tagunk
Kecskés Loretta
Oldal tetejére