Töretlen lendület...

Laci témája a 'Technikai újdonságok' fórumban , 2003 Augusztus 4.

Témaállapot:
Not open for further replies.
 1. Laci

  Laci Állandó Tag

  Sokszor emlegetjük negatív előjellel a magyarországi gazdasági viszonyokat és az életszínvonalat. Mindezek ellenére az újautó eladások a 2003-as év első félévében közel 25 százalékkal növekedtek:


  ELSŐ FÉLÉVES AUTÓELADÁSOK - TÖRETLEN LENDÜLET
  Egerszegi Vilmos  2003 első félévében 24,7 százalékkal bővült magyar személyautó piac. A visszaesők közé tartozik az Alfa Romeo és a Volvo, stagnálnak a franciák, növekednek a japánok és remekel a Mercedes-Benz, a Skoda, a Suzuki.

  Magasan kiemelkednek a felső középkategóriából a Mercedes E-osztály értékesítései
  Könnyű volt növekedni az elmúlt félévben az autóeladási adatok alapján, de a piaccal együtt nőni már nehezebb, a teljes piacnál jobban növekedni pedig még nehezebb volt. Kevés márka volt kénytelen visszaesést elkönyvelni a darabszámok területén, több jelentős autómárka piaci részesedése is csökkent.

  A prémiumgyártók közül az Alfa Romeo alig adott el több autót, mint a tavalyi első félévben értékesített mennyiség fele. A Volvo, amely 2002-ben a legnagyobb darabszámban értékesített elegáns márkának bizonyult, most a Mercedes és az Audi mögött csak harmadik.

  Csökkent az érdeklődés a Roverek iránt is, a tavalyi első hat hónapban 153, az idei év hasonló időszakában 131 kelt el a nemes brit autókból. A BMW-k visszaesését a hármas sorozat iránti érdeklődés lanyhulása okozta, 19,4 százalékkal kevesebb, összesen 166 hármasra volt igény az első félévben. Sokat esett vissza a Jaguar, idén hat hónap alatt csak 32 Jaguar talált gazdára.


  Tarol a Skoda, a bővülés 50 százalékos. A márka a Fabiával profitálni tudott a kiskategóriás autók piacrobbanásából
  A Saab kereskedők hét autóval többet, 168-at értékesítettek, ami stagnálás. A Lancia továbbra is vergődik, 29 kelt el a patinás olasz autókból. A Lexus kis darabszámokat hoz, de a 19 helyett 27 eladott autó előrelépés. Százalékosan a Porsche ugrott előre a legnagyobbat, mivel 10 helyett 31 eladott Porschéről adott hírt az importőr. Ebből 20 jut a Cayenne-re.

  Nagyon jól szerepelt a Mercedes-Benz és az Audi. Audiból másfélszer annyi, 571 kelt el. Az A3 és az A4 is nagyon kelendő volt. A magyar piacon 584 autóval a Mercedes bizonyult a legkeresettebb prémiummárkának. Az E-osztály és a C-osztály is jókorát lépett előre. Előbbi toronymagasan a legnagyobb darabszámban értékesített felső középkategóriás autó.

  Jó félévet tudhatnak maguk mögött a Citroën kereskedések, és a márka piaci részesedése is nőtt valamelyest. Ötezer fölé emelkedett az eladott személy autók száma, és a haszonjárművek is jól szerepeltek 1008 darabbal.


  Csökkent a Renault piaci részesedése, a 9,9 százalékos növekedés ellenére. A Renault mégis megtartotta harmadik helyét a márkák rangsorában. A Mégane II igen jól indult
  Kissé csökkent a Peugeot piaci részesedése, amely 7,6 helyett csak 7,3 százalék a személyautó és kistehergépjármű összpiacon. Az eladott személyautók száma megközelítette a hétezret és a haszonjárművekkel együtt számolva a Peugeot feljött a márkaranglista negyedik helyére, egy hajszállal megelőzve a Volkswagent. A Peugeot annak is köszönheti ezt az eredményt, hogy 1346 kishaszonjárművel ez a márka a piacvezető.

  Részesedése csökkenését jelezte a Renault, de biztos harmadik a Suzuki és az Opel mögött. A Renault rácáfolt azokra, akik szerint a Mégane formája elriaszthatja a vásárlókat. A Mégane II-ből közel ötven százalékkal több kelt el, mint az elődmodellből ferdehátú karosszériával tavaly az első félévben.

  A Fordnál megugrottak a személyautó értékesítések. A Focus és a Mondeo erős visszaesését a Fiesta darabszámai ellensúlyozták, a Fusion is jól megvetette lábát a piacon. A Transit darabszámát alaposan megtépázta az elmúlt fél év, de kategóriájában mégis messze a legkeresettebb autó.


  Nőttek a Fiat eladások. A kishaszonjárművek területén visszaesés, a személyautók között gyors bővülés volt jellemző, mint a teljes magyar piacon
  Egy modell hajtotta előre a Fiatot, méghozzá a Punto, amelyből 2576 kelt el a tavalyi 1481 helyett. A Stilo nagyon fiatal típus és akciókat is hirdettek rá, de mégis visszaesett. A 898 autó szerény eredmény. 4119 darabbal a Fiat személyautó eladások 30,5 százalékkal bővültek.

  Jelentősen veszített részesedéséből az Opel. Bár a személyautó eladások 11 584-ről 12 734-re nőttek, az Astra Classic eltűnése alig ellensúlyozható. A Corsával az Opel is alaposan kivette a részét a kiskategória növekedéséből, és fényesen zárt a G Astra is. Mindkettőből több mint kétszeresére nőtt az értékesített mennyiség.

  Az értékesített autók immár 17,6 százalékát képviselő Porsche Hungaria két presztízsmárkájáról már írtunk. A Seat a piaccal együtt nagyot nőtt. A spanyol márka kopasz alapmodellek nélkül is keresett maradt. Az Ibiza és a Cordoba is remekelt.


  A Mazda az elmúlt fél év egyik nagy nyertese, még a haszonjárművek erős visszaesése sem rendítette meg
  Az elmúlt hat hónap mégis a Skoda féléve volt. A Fabiából 5948-at kapkodtak el az emberek, az akciókban klímával már hárommilliótól kínált Octaviából pedig 1659 fogyott.

  A Volkswagen részesedése enyhén visszaesett 7,4-ről 7,1 százalékra. A Golf utolsó évében is jól tartja magát, jól felszerelt szériákkal sikerült 1767-re növelni a Golf eladásokat. A Bora jóval kevésbé fogyott, mint tavaly. A Passat vonzereje nagyon nagy hazánkban, 857 autóval kimagasló fölénnyel vezet a középkategóriában. A Polo 34,2 százalékos növekedéssel és 3149 darabbal jól muzsikált, a sikeres Touaregből 74 kelt el, ami darabra megegyezik a Volvo XC90-nel.

  A Lada eredményeire érzelmi alapon a legtöbb ember egy kicsit jobban odafigyel. Az orosz autók közül továbbra is a Nivák adják az eladások 80 százalékát. Fél év alatt 180 autóval, a Lada importőr 13,8 százalékos mínuszt kénytelen feljegyezni.


  13,3-ról 12 százalékra csökkent az Opel részesedése. Az Astra Classicot részben pótolta a szenzációsan fogyó Astra G és a Corsa
  A koreai márkák közül csökkent a Daewoo piaci részesedése, csak 7,7 százalékkal bővültek az eladások. Matizból sokkal kevesebb fogyott, mint egy éve, amit a Kalos igen jó teljesítménye nem tudott ellensúlyozni. A Hyundaiok különösebb importőri erőfeszítések nélkül is sokkal jobban mennek, mint egy éve. 805 autó kelt el, pedig a nagyon ígéretes Get kisautó az első negyedévben még hiányzott. A Kia a személyautók között óriásit, a korábban domináns haszonjárművek területén is jókorát lépett előre.

  820 százalékos növekedéssel 51 helyett 469 Kia személyautó talált gazdára, a kishaszonjárművek között is másfélszeresére nőttek az értékesítések.

  Mindegyik japán autómárka a nyertesek közé tartozik. Piaci részesedésük - a Suzuki nélkül - 10,36 százalékra nőtt a tavalyi 9,4-ről. A Toyota a személyautók között kitűnő eredményeket ért el, 51,2 százalékos növekedéssel. Itt a Yaris és a Corolla vitte a prímet. Szárnyaltak a Mazda személyautó értékesítések, 1001 Mazda kelt el. Érzékeny veszteség viszont az E sorozatú kisteherautó kiesése, amelyek egy éve nem helyezhetők forgalomba a szigorúbb környezetvédelmi előírások miatt.


  A Citroën Xsara Picasso a legkelendőbb egyterű. A Citroënt nem érintette a visszaesés a haszonjárművek között
  A Nissannál is bőven ellensúlyozta a személyautók előretörése a Vanette eltűnését. Itt az Almera mellett a Micra is szépen fogyott. A Mitsubisinél a Pajero Pick Up, régi nevén az L200 a húzómodell, de a személyautókkal is sikerült teret nyerni. A Pajero a Lada Nivát megelőzve a legnépszerűbb komoly terepjáró. A Honda importőr is elégedett lehet. A szabadidőautók között a Honda CR-V a legnépszerűbb, 196 eladással, az új Accordra könnyű vevőt találni.

  Hosszú évek óta a Suzuki szerepel a márkarangsor élén, amiben nem történt változás. A Suzuki fölénye jelentős, a piac immár 19,6 százalékát uralja, a tavalyi 18 helyett. 22 068 Suzuki talált gazdára az első hat hónapban. Ebből 11 499 volt a Swift, ami visszaesés tavalyhoz képest. A Wagon R+ is húzómodell, 4300 helyett 5200 fogyott belőle. Nem fut rosszul a Balenót leváltó Liana, de a hazai gyártású Ignis sokkal nagyobb dobás volt: 4811 talált gazdára belőle.

  Hazánkban csekély darabszámokat érnek el, de fontosnak tartjuk megemlíteni az indiai Tata, a Chrysler és a Subaru eredményeit is. A Tata eladások 57-ről 50-re csökkentek, egy híján az összes Tata haszonjármű volt. Hazánkban az egyetlen vezérképviselettel rendelkező amerikai márka a Chrysler, amely 23,2 százalékos mínusszal, 43 autót adott el. A Subarukért sok autórajongó, de nagyon kevés autóvásárló lelkesedik: 23-ról 19-re esett az eladott autók száma.

  101 631 új személygépkocsi kelt el, ami 24,7 százalékos plusz. A kishaszonjárművek forgalma visszaesést mutat. Idén az első hat hónapban csak 11 041 haszongépjármű talált gazdára a 3,5 tonna megengedett legnagyobb össztömeg alatti kategóriában. Az össz személyautó és kishaszonjármű piac ennek ellenére jó félévet tudhat maga mögött, 19,3 százalékos előrelépéssel és 112 672 autó és kisteherautó eladásával.
   
 2. Laci

  Laci Állandó Tag

  Kiváló évet zárnak az autókereskedők

  Napi Gazdaság
  2003. október 8., szerda 9:26


  Az első kilenc hónapban tovább nőtt az új autók iránti kereslet, Skodákból például már többet adtak el, mint tavaly, Suzukiért pedig lehet, hogy sorba kell majd állni.
  A Magyar Suzuki Rt. esztergomi gyárának teljesítménye szabhat gátat a piaci igények teljesítésének. A cég az idei évben 34-36 ezer autó eladásával számolt a belföldi piacon, de már az első kilenc hónapban több mint 31 ezer személyautót értékesített - mondta a Napi Gazdaságnak Tihanyi Tamás, a Magyar Suzuki Rt. szóvivője (tavaly 26 346 Suzukit adtak el Magyarországon). Az idei eladási listán eddig 12 342 darabbal továbbra is a Swift a vezető modell, több mint 9 ezer fogyott az Ignisből és 8234-et adtak el a Wagon R+-ból. Az utolsó negyedévben előállhat az az egykori helyzet, hogy a vevők sorban állnak az áhított autóért. A Suzuki az első félév végéig 22 068 kocsit értékesített, míg tavaly ugyaneddig 16 714-et.

  Harmincezer Opelt értékesítenének

  Az Opelnél azon dolgoznak, hogy éves szinten is megtartsák a személy- és kishaszonjármű-piacon január-szeptember között elért 12,64 százalékos részesedésüket - mondta Wolf Károly, az Opel Southeast Europe értékesítési igazgatója. A márka autóiból az első kilenc hónapban 21 075 darabot adtak el (amiből 1193 volt a 3,5 tonna alatti önsúlyú kishaszonjármű), s éves szinten 30 ezer értékesítésével számolnak. Tavaly összesen 25 325 Opel kelt el Magyarországon, az első háromnegyed évben 18 262.

  Még mindig kelendő a Thalia

  A tavalyi eladásai alapján 2002-ben harmadik helyen végzett Renault Hungária Kft. az idei első kilenc hónapban 13 972 új személyautót értékesített, ami mintegy 14,3 százalékos növekedés a megelőző év ugyanezen időszakának adatához képest - mondta Lóczki János marketingkoordinátor. Az eddigi adatokból megállapítható, hogy még mindig kelendő az itthon mintegy két évvel ezelőtt piacra dobott Thalia, amely tavaly és az azt megelőző évben is az összértékesítés harmadát adta. Idén eddig 4500 Renault Thalia kelt el, csaknem 830-cal több, mint a tavalyi hasonló időszakban. Emellett növekszik az új Megane-ok eladása, különösen nagy a kereslet a szeptember elejétől kapható Megane Grandtour (kombi) és az egyterű Megane Scenic iránt. Korábbi információnk szerint idén 21-22 ezer új Renault eladásával számol a márkaimportőr.

  Ötven százalékkal javított a Skoda

  Már szeptember végére meghaladta a tavalyi egész évi összértékesítését a Porsche Hungaria Skoda-üzletágának teljesítménye. Eddig 11 461 új autót adtak el, amelyeknek több mint fele a Fabia volt. A divízió mind az első negyedévi, mind az első félévi adatokat tekintve csaknem 50 százalékkal javította teljesítményét a megelőző év hasonló időszakaihoz képest. Az ősz elején rendelkezésére álló megrendelések alapján a 15,5 ezer darabot is meghaladhatja az éves forgalom - tette hozzá Méhn Imre márkaigazgató.
   
 3. culpabilis1694

  culpabilis1694 Vendég

  Laci I agree with yor argument.
   
 4. kandur

  kandur Állandó Tag

  mi az az agree?
   
 5. csocsike

  csocsike Vendég

  Egyeterteni
   
 6. pitti

  pitti Állandó Tag

  I completely agree with you.
   
Témaállapot:
Not open for further replies.

Megosztás