Történelemmel kapcsolatos könyvek

bumbayo témája a 'Irodalom' fórumban , 2017 December 30.

 1. Piroska49

  Piroska49 Állandó Tag

  Nekem ezek vannak , remélem tetszeni fog

  djvu formátumok
   

  Csatolt fájlok:

 2. imbusz

  imbusz Állandó Tag

 3. ultrabox

  ultrabox Állandó Tag

  A minap volt szerencsém az igazi könyvet átlapozni-1942es kiadást.Csodálatos. Őshaza és Kőrösi Csoma Sándor célja.jpg
   
 4. Beka Holt

  Beka Holt Kormányos Fórumvezető Kormányos

  Korai! Megjelenés: 2019. június 14.
   
  ultrabox kedveli ezt.
 5. Beka Holt

  Beka Holt Kormányos Fórumvezető Kormányos

  A letöltés elindul, tehát a link jó! Ráadásul amit ma tett ide ugyanaz a link.
   
  IcaneniLondon kedveli ezt.
 6. IcaneniLondon

  IcaneniLondon Állandó Tag

  Koszonom! :) Valoszinuleg a laptop/internet vacakolt tegnap.
   
  Julcsi960 kedveli ezt.
 7. imbusz

  imbusz Állandó Tag

 8. jeszenakjanos

  jeszenakjanos Állandó Tag

  Tulipán Éva - Ostrom 1956-ban
  [​IMG]
  1956. október 30-án, egy héttel a forradalom kitörése után, fegyveres felkelőcsoportok megostromolták a Magyar Dolgozók Pártja budapesti pártbizottságának Köztársaság téri épületét. A súlyos harcok nyomán kibontakozó tragikus eseménysor mind a mai napig a forradalom egyik legvitatottabb fejezetének számít, sőt maga a tér gyakran továbbra is az ellenforradalmi erőszak helyeként él a köztudatban. Mindez nem kis mértékben annak a Kádár-kori propagandának köszönhető, amely a téren történt eseményeknek kitüntetett szerepet szánt a kollektív emlékezetben, és a kezdetektől fogva ellentmondásos fejlemények átalakításával, utólag konstruált kulcsepizódok hozzáillesztésével alkotta meg az ellenforradalom rémtetteiről szóló elbeszélést.

  TULIPÁN ÉVA könyve arra a kérdésre keresi a választ, hogy ennyi idő után mi fejthető fel a forradalom e szimbolikus jelentőséggel felruházott epizódjáról. Ennek érdekében a szerző arra vállalkozik, hogy a legapróbb részletekig megvizsgálja és rekonstruálja az október 30-án történt eseményeket. Mélyrehatóan elemzi a kádári emlékezetpolitika szolgálatában álló mitikus jeleneteket a túszdrámától kezdve a parlamenterek történetén keresztül egészen Mező Imre haláláig. A történész számos kérdésben meglepő következtetésekre jut, más problémák pedig merőben új kontextusba kerülnek.

  Tulipán Éva 2005 óta dolgozik történész kutatóként a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeumban. 2010-ben szerzett doktori fokozatot a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen. Kutatási területe az 1945 utáni magyar történelem, különösen az 1956-os forradalom története, valamint a kommunista párt ideológiája és emlékezetpolitikája. pdf 1,8mb
   

  Csatolt fájlok:

 9. jeszenakjanos

  jeszenakjanos Állandó Tag

  Szádeczky Kardoss Lajos - A székely nemzet története és alkotmánya
  [​IMG]

  A könyv a székely nép kialakulásától a a 19. század végéig követű nyomon a történetüket. Koronként elemzi a székelyek társadalmi berendezkedését, adóztatását, katonai szolgálatát, illetve jogi és társadalmi kiváltságaik fejlődését, majd lassú elvesztését. Külön fejezetek foglalkoznak, a határőrséggel, a fejedelmi korszak harcaival, a Rákóczi és a 48-as szabadságharcban való részvétellel. pdf 2,5mb
   
 10. Kisxela

  Kisxela Állandó Tag

  Hatos Pál - Az elátkozott köztársaság

  Ez az olvasmányos könyv utólagos igazságtevés helyett a források izgalmasan sokrétű beszámolóit szembesítve hozza közel ennek az alapvető eseménysornak, az őszirózsás forradalomnak a főbb személyiségeit, és teszi jól megfoghatóvá az egyre radikálisabb és anarchikusabb történetét egészen az 1919. március 21-i kommunista hatalomátvételig, elősegítve, hogy árnyaltabban és mélyebben gondolkozzunk azokról a dolgokról is, amelyek azóta történtek velünk.
  (Ez a verzió egy általam szerkesztett, ekönyvolvasóra optimalizált (epub, kindle) változatból készült pdf)
   
 11. ultrabox

  ultrabox Állandó Tag

  Dobogó-Mitikus magyar történelem-2017 évfolyam
   

  Csatolt fájlok:

  imbusz és Julcsi960 kedveli ezt.
 12. ultrabox

  ultrabox Állandó Tag

  Dobogókő-a királyi központ lapja-2016 évfolyam
   

  Csatolt fájlok:

  imbusz és Julcsi960 kedveli ezt.

Megosztás