Történelemmel kapcsolatos könyvek I.

Státusza
További válaszok itt nem küldhetőek.

jeszenakjanos

Állandó Tag
Állandó Tag
Dr. Csonkaréti Károly - Gyorsmerülés - Az osztrák-magyar haditengerészet tengeralattjáróinak története
1908132112120107.jpg

Csonkaréti Károly, az ismert hadihajózási szakíró legújabb könyvében nagy részletességgel eleveníti fel az Osztrák-Magyar Monarchia huszonhét tengeralattjárójának ? legénységének - izgalmas történetét. Nemcsak a laikus érdeklődők, de a szakemberek közül is kevesen tudják, hogy az Adrián, valamint a Jón- és a Földközi-tengeren miként harcoltak ezek a tengeralattjárók. Legénységük a végsőkig helytállva teljesítette kötelességét azokon a néha törékeny, kezdetleges harceszközökön, amelyek közül tizenhárom egység magyar gyárban épült. Ezekről a különleges járművekről szakmai alapossággal ebben a munkában olvashat először az érdeklődő. A könyvből továbbá megismerheti az olvasó a tengeralattjárók születésének korai történetét, haditechnikai, irányítási változásait, de megtudhatja azt is, hogy fő fegyverük, az úgynevezett hal- vagy önjáró torpedó magyar találmány, mely szintén magyar gyárban született. A kötetet eredeti fényképek, korhű metszetrajzok teszik szemléletessé.

pdf 112mb

[HIDE]http://data.hu/get/10004905/CSGYOMHPDF.rar[/HIDE]
 

jeszenakjanos

Állandó Tag
Állandó Tag
Bakay Kornél - Magyarnak lenni büszke gyönyűrség!
1908211854040113.jpg

Bakay Kornél új kötete történelmi esszépanoráma. A gondolkodó kétkedéseit, felfedezéseit, sőt könyörtelennek tetsző ítéleteit is megosztja olvasóival. Az írások legtöbbje már elhangzott népszerű előadó-körútjai során: nagy öröm lesz kézbevéve nemcsak elismerni szaktudását, hanem olykor vitázni is felismeréseivel. pdf 22mb



[HIDE]https://data.hu/get/11997363/MAGYARNAKLENNIPDF.rar[/HIDE]
 

jeszenakjanos

Állandó Tag
Állandó Tag
Szabó László - Piave 1918
1908211858390109.jpg

A Montello véres sziklái között heverő halottak, a gázfelhőkből visszafelé tántorgó félholtak, a Piave iszapjában fekvő áldozatok látványa apokaliptikus lehetett. S akkor már hosszú hónapok óta százezrek állták ki a pokol minden kínját, éhezve, lábbeli nélkül, az ellenfél halottairól lehúzott uniformisban. A kiváló hadtörténész szemtanúk beszámolóival kiegészített, komoly elemző munkájában azt is bebizonyítja, hogy ez a véráldozat tökéletesen értelmetlen volt. Légi felderítés és tüzérségi támogatás nélkül, járni is alig tudó rongyosokat hajszolt a halálba a Monarchia hadvezetése, egyetlen cél érdekében, hogy meghosszabbítson egy haláltusát. Mégis el kell mondani ezt a történetet, hiszen nagyapáinkról, dédapáinkról és névtelen tízezrekről szól, ráadásul maguk a háborús bűnösök jó néhány évtizeden át az „árulás” hazug jelszavával mentegették magukat.pdf 69mb



[HIDE]https://data.hu/get/11997364/SZABOPIAVEPDF.rar[/HIDE]
 

imbusz

Állandó Tag
Állandó Tag
Várkonyi Nándor: Az ötödik ember I.

Formátum: pdf
6,1 MB
Széphalom Könyvműhely, 1995

vár1covers258946.jpg
https://mega.nz/#!Mxx2nCAI!zM19ZVfQzIrrBYxhMha_I0l_DzjffGv0uNymtRz2nKg


Várkonyi Nándor: Az ötödik ember II.

Formátum: pdf
30 MB
Nemzeti Könyvtár Magyar ritkaságok
A Széphalom Könyvműhely kiadása alapján
Magyar Közlöny Lap- és Könyvkiadó, 2017

vár2covers_472320.jpg
https://mega.nz/#!EhoQyazB!dbkq5jMRYqIfzaH8IQbti7dt5AuPu_czk3SY8qPwvw8


Várkonyi Nándor: Az ötödik ember III.

Formátum: pdf
40 MB
Széphalom Könyvműhely, 1997

vár3covers_201371.jpg
https://mega.nz/#!R5pAUCLT!g3MemhmAHDW7vPdejZgbJ3LKUzsbGBJTkEO_9ORzCqU


Várkonyi Nándor az emberi nem eredetét a szellem- és ethosztörténetének tükrében, többek között az összehasonlító mitológiakutatás eszközével kívánta felfedezni legnépszerűbb művében, a Szíriat oszlopaiban és később Az elveszett Paradicsomban. Az ötödik ember című háromrészes művében folytatja az ókor mitológiáinak, majd az emberi gondolkodás elembertelenedésének elemzését a történelem nagy eseményei tükrében, hogy annak eredményeként megtegye végső következtetését.


És csak a teljesség kedvéért, hogy egy helyen meglegyen:

Várkonyi Nándor: Szíriat oszlopai

Formátum: pdf
6 MB
Magvető Könyvkiadó, 1972
(nem saját munka, köszönet a készítőnek)

vár4covers_23661.jpg
https://mega.nz/#!RopiXKoD!7zl04DTuUSuPPLbPyL5KIzhfpIqmz2HqaEZdt2cQ0zE


Várkonyi Nándor: Az elveszett Paradicsom

Formátum: pdf
4 MB
Széphalom Könyvműhely, 1994

vár5covers_179240.jpg
https://mega.nz/#!x9gWhKQa!-IRMx2cVFKPMXj3n29xM_PimarM5xlHQkTjO4TiiiP8
 

jeszenakjanos

Állandó Tag
Állandó Tag
Somogyi Győző - Mária Terézia Magyar Katonái
129covers_140299.jpg

Somogyi Győző rajzainak, grafikáinak ihlető forrása a hadtörténelem. Előszeretettel rajzol katonafigurákat, ábrázol előkelőket és közembereket, hol sztyeppei könnyűlovasokat, páncélos lovagokat, végvári vitézeket a régebbi korokból, hol uniformisba öltöztetett gyalogosokat, lovasokat, tüzéreket az újabb időkből. Megörökít fegyvereket, zászlókat, megannyi katonaholmit, de ugyanúgy várakat, laktanyákat, tábort és csatateret. Munkái a magyar történelem korszakolása szerint, tematikus összeállításban jelennek meg a kiadó sorozatában, és képi világát neves hadtörténészek írásai teszik teljessé.



pdf 81mb

[HIDE]http://data.hu/get/10206258/TEREZIAPDF.rar[/HIDE]
 

jeszenakjanos

Állandó Tag
Állandó Tag
Kubinyi András - Nándorfehérvártól Mohácsig
163covers_170199.jpg

A jeles történész kötetében olyan korábban már publikált tanulmányai kaptak helyet, melyek az 1456 és 1526 közötti időszak magyar hadtörténetének témakörében fogantak. Bevezetésként a nándorfehérvári diadalról, annak körülményeiről és következményeiről olvashatunk. Ezt követően Mátyás király és Jagelló-házi utódai hadügyének logisztikai kérdései kerülnek terítékre, majd a korszak vár- és várostörténetébe nyerhetünk betekintést. Megtudhatjuk, melyek voltak hazánk legfontosabb végvárai, milyen hatással voltak a háborúk a jelentősebb magyar városok életére, milyen plusz terheket rótt a polgárságra a hadakozás finanszírozása, sőt, olyan érdekességeket is, hogy miként fegyelmezték a katonákat Mátyás hadseregében, vagy milyen ügyek tartoztak a királyi kapitány hatáskörébe. Olvashatunk a fejérkői jobbágyok 1520 körüli megmozdulásairól, az 1523-as Szávaszentdemeter-Nagyolaszi térségében magyar győzelemmel végződő csatáról, Szulejmán szultán állítólagos békeajánlatáról és a mohácsi csata előzményeiről, megismerhetjük a 16. század eleji magyar hadsereg sajátosságait, a külpolitikai eseményeket, illetve a nemességnek a török veszélyhez való viszonyulását. Az utolsó fejezetben a szerző Elkerülhető volt-e a középkori Magyar Királyság bukása? című eszmefuttatása kapott helyet. A kiadványt rövidítésjegyzék, a tanulmányok első megjelenési helyének listája, személy- és helynévmutató, angol és német nyelvű összefoglalás zárja. pdf 38mb



[HIDE]https://data.hu/get/12038956/NANDORFEHERVARPDF.rar[/HIDE]
 

jeszenakjanos

Állandó Tag
Állandó Tag
Csonkaréti Károly, Sárhidai Gyula - A Magyar Királyi Folyamerők és fegyverzetük 1920-1945
727covers_221748.jpg

A Duna katonai felhasználásáról az 1300-as évektől kezdődően maradtak fenn adatok. A magyar állam számára elsősorban az ország földrajzi fekvése miatt ez a vízi út alapvető szállítási útvonal volt, ugyanakkor a különböző korok harci cselekményeinek időszakában egyben a hadműveletek színtereként is szolgált, főleg az Újvidék-Vaskapu közötti szakaszon. A XIX. századtól kezdődően a legerősebb dunai flottillával az Osztrák-Magyar Monarchia rendelkezett. Ezt az első világháború végén az antant szétosztotta az utódállamok között. A Magyar Királyság folytatta erőfeszítéseit a fegyvernem fenntartására és ismételt kiépítésére. Ennek szükségességét a második világháború folyami harcai bebizonyították. A második világháború időszakában a katonai és hadi iratanyagok jelentős része megsemmisült, illetve 1945 után selejtezésre került. Napjaink legújabb kutatásainak, aprólékos anyaggyűjtésének eredményeként jelen haditechnikai műben először kerül ismertetésre a Magyar Folyamerők összes úszóegysége és az azokon alkalmazott fegyverzet, illetve ezek technikai jellemzői. Érdekes dokumentumokat, rajzokat találhatunk a hajók Magyar Királyi Honvéd Haditechnikai Intézet által tervezett átépítéseiről, korszerűsítéseiről. Ugyancsak első ízben kerül feldolgozásra a második világháború során a folyamerőknek a brit légierő által ledobott mágneses aknák elleni harca.



pdf 84mb

[HIDE]http://data.hu/get/10219920/FOLYAMEROKPDF.rar[/HIDE]
 

jeszenakjanos

Állandó Tag
Állandó Tag
Bács Tamás - Egyiptomi fáraók
382covers_91347.jpg

A régész-egyiptológus szerző gyakran dolgozik a Nílus völgyében, s kutatja a több ezer éves múlt tárgyi emlékeit. E könyvében a fáraók világába vezeti az olvasót; kilenc uralkodóról szól részletesebben. Közülük az első Kheopsz, talán a legismertebb, akit piramisa tett híressé.
Majd sorrendben következik I. Amenemhat, Hatsepszut királynő, III. Amenhotep, Ehnaton, II. Ramszesz, Pije és fia, Taharko, és végül Amaszisz fáraó.
Bács Tamás a legfrissebb kutatási eredmények alapján készítette el az életrajzokat és a hátterükben megelevenedő kort. pdf 70mb



[HIDE]https://data.hu/get/12046693/EGYIPFARAPDF.rar[/HIDE][HIDE][/HIDE]
 

imbusz

Állandó Tag
Állandó Tag
Péter Katalin: A magyar romlásnak századában
Magyar História sorozat

formátum: pdf
méret: 107 MB
Gondolat Kiadó, 1975

mh2covers_126799.jpg
https://mega.nz/#!F8JTRSLD!nwbSM6pu060i8eHSm-sbl9mEVIOtHGMeilJ3oi7JTh4


Tóth István: A rómaiak Magyarországon
Magyar História sorozat

formátum: pdf
méret: 133 MB
Gondolat Kiadó, 1979

mh3covers_90720.jpg
https://mega.nz/#!ElBV2K7J!Vjfz4LwVGD7AZaZPK76yF9_zvPM5U2gbGPOuBdQJ9Uo



Várady Géza: Ezernyolcszáznegyvennyolc, te csillag
Magyar História sorozat

formátum: pdf
méret: 159 MB
Gondolat Kiadó, 1976

mh4covers_57352.jpg
https://mega.nz/#!k9QTCIoJ!lojRw90Fx65OHraHC4jgvOl3492xJU7b6a9AZoKLnKg




Somogyi Éva: Abszolutizmus és kiegyezés 1849-1867
Magyar História sorozat

formátum: pdf
méret: 84 MB
Gondolat Kiadó, 1981

mh6covers_38642.jpg
https://mega.nz/#!UlQTEazQ!WppU5fM8x03eeU7jDLL10eieTXvuVoPtOq-65jBwizA


Ezek már voltak, csak visszaraknám őket...
 

jeszenakjanos

Állandó Tag
Állandó Tag
Tim Ripley - Elit alakulatok (Németország különleges egységei a II.világháborúban)
504covers_154822.jpg

1939–1941 között a Wehrmacht elképesztő villámháborús győzelmeket aratott, nem kis részben a hagyományos kiképzésű és felszerelésű csapatok támogatására bevetett különleges alakulatoknak köszönhetően.A speciális egységek kiképzését és bevetéseit fényképekkel illusztráló mű azonban nemcsak a háború németek számára dicsőséges éveivel foglalkozik, hanem bemutatja azokat az elit alakulatokat is, amelyek 1943–1945 között a katonai vereség elkerüléséért küzdöttek. A Tiger harckocsikkal felszerelt nehézpáncélos-zászlóaljak – olyan legendás parancsnokok irányításával, mint Michael Wittmann – mindent elkövettek, hogy megállítsák a Harmadik Birodalom hanyatlását. Hasonlóképp a Waffen-SS páncéloshadosztályai is súlyos harcokat vívtak a Berlin felé nyomuló Vörös Hadsereggel.Egy különleges egység sikere nagyban függ a parancsnok határozottságától, gyors helyzetfelismerésétől és vállalkozó szellemétől. Nem volt ez másként a részletes bemutatásra kerülő, kiváló parancsnoki kvalitásokkal rendelkező ,Joachim Peiper, Adolf Galland, „Sepp” Dietrich vagy Hans-Ulrich Rudel vezette alakulatoknál sem. Mindemellett az Elit alakulatok egy egész fejezetben foglalkozik Hitler talán leghíresebb kommandósával, a „Sebhelyesarcúnak” nevezett Otto Skorzenyvel, aki 1943-ban kiszabadította Mussolinit a fogságból. A könyv kiváló olvasmány mindazok számára, akik érdeklődnek a hitleri hadigépezet legjobb katonái és legkorszerűbb fegyverei iránt.Tim Ripley író, fotóriporter, a hadtörténelem lelkes kutatója. Számos, haditechnikával, harcászattal és hadműveletekkel foglalkozó könyve jelent már meg.



pdf 24mb

[HIDE]https://data.hu/get/10328068/ELITRIPLEYPDF.rar[/HIDE]
 

jeszenakjanos

Állandó Tag
Állandó Tag
A második világháború teljes története 1.kötet Villámháború
444ATGR.jpg

A sorozat nyitókötete bemutatja a versailles-i békeszerződés következményeit, Adolf Hitler és a Nemzetiszocialista Párt hatalomra jutását. Beszámol a náci fegyverkezési programokról és a háború közvetlen előzményeiről, a lengyel offenzíváról és a megszállás utáni terrorról. Günther Prien bravúros rajtaütést hajt végre Scapa Flow kikötője ellen, az Admiral Graf Spee hadihajót pedig saját kapitánya küldi hullámsírba. Ismerteti a téli háborút és következményeit, Dánia és Norvégia megszállását. Leírja Mussolini felemelkedését és a Franciaország ellen indított offenzíva nyitányát.pdf 77mb



[HIDE]https://data.hu/get/12091456/VILLAMHABORUPDF.rar[/HIDE]
 
Státusza
További válaszok itt nem küldhetőek.
Oldal tetejére