Történelemmel kapcsolatos könyvek I.

Státusza
További válaszok itt nem küldhetőek.

amazingred

Aktív tag
Amélie Kuhrt: Az ókori Közel-Kelet

covers_110966.jpg
 

Csatolások

  • Kuhrt_Okori_Kozel-Kelet.pdf
    26.3 MB · Olvasás: 446

keresztúr

Állandó Tag
Állandó Tag
Ablonczy Balázs
Ismeretlen Trianon
Az összeomlás és a békeszerződés történetei 1918–1921
covers_604328.jpg

Kereken száz esztendeje annak, hogy 1920. június 4-én aláírták a trianoni békeszerződést, amelyet a magyar történelem egyik legnagyobb traumájaként tartunk számon, emlékezete máig átszövi mindennapjainkat. Trianon az elmúlt évszázadban, különösen a rendszerváltás óta, minden rossz metaforájává vált, s ezzel párhuzamosan valós tartalmai elhalványultak, mitikus magyarázatai kerültek előtérbe, amelyek aligha szolgálhatják a nemzeti önismeretet.
Ablonczy Balázs új, összefoglaló kötete rendhagyó módon nem politika- és diplomáciatörténeti sémákat követ, hanem az eseményeket új megvilágításba helyezve elsősorban a társadalom egyes csoportjainak tapasztalataira fókuszál. Azt igyekszik bemutatni, hogy milyen volt valójában a békeszerződés: miként élték meg a történeti Magyarország lakói a háborús összeomlás, a forradalmak, az ellenforradalom és Trianon időszakát, és milyen összefüggések tárhatók fel a nagypolitikai döntések és dilemmák, illetve a magyar társadalom mindennapi tapasztalatai között.
Az akadémiai Trianon-kutatócsoport elmúlt öt évének eredményeit is összegző kötet új és friss szemlélettel beszél a száz évvel ezelőtt történetekről: az elharapózó erőszakról, megszállásról, impériumváltásról, kérészállamok születéséről és bukásáról, félelemről, menekülésről, járványról, szénhiányról, nélkülözésről és elszegényedésről – az egyének által megélt Trianonról. Természetesen nem mindenkinek jutott egyenlően a megrázkódtatásokból, és nem mindenki vont le ugyanolyan következtetéseket az eseményekből. De az itt leírtak mégis lehetséges magyarázatai annak, ami 1918 és 1921 között Magyarországon történt.
ABLONCZY BALÁZS (1974) történész, az ELTE BTK oktatója és az MTA BTK Történettudományi Intézetének tudományos főmunkatársa. Doktori címét 2004-ben szerezte. Tanított és kutatott Londonban, Párizsban, Berlinben és az Egyesült Államokbeli Bloomingtonban. 2011 és 2015 között a Párizsi Magyar Intézet igazgatója volt. Jelenleg az MTA „Lendület”-pályázatán támogatott Trianon 100 kutatócsoport vezetője, Budapesten él.
 

Csatolások

  • ablonczy_balazs__ismeretlen_trianon.rar
    915.6 KB · Olvasás: 277

ultrabox

Állandó Tag
Állandó Tag
Körmendi Ferenc (1900-1972) története két magyar kispolgári
fiatalemberről szól, két harmincévesről. Az egyik itthon maradt,
reménytelenül és neurotikusan vergődik az apró gondok, a szennyes
kis próbálgatások, az utált iroda, a főzelékfeltét és az állandó
pénztelenség között.
A másik szinte akaratlanul, szinte véletlenül külföldre kerül,
végighányódott Európán, lekerült Dél-Afrikába és milliomos lett.
Látogatóba jön haza Pestre: és akkor megindul ellene volt
iskolatársainak rohama. Mindegyik rá épít, mindegyik verseng érte,
mindegyik őt akarja becsapni, mindegyik belőle akar "kihozni
valamit", mindegyik beléje kapaszkodik, mint abba a bizonyos utolsó
szalmaszálba. A budapesti kaland után lelkileg kifosztottan és
majdnem megfertőzötten menekül vissza Afrikába. Ez a könyv rövid
meséje.
1932-ben egy nemzetközi regénypályázaton A budapesti kaland című
regény angol nyelvű változatával (Escape To Life), első helyezettként,
egy csapásra híres és sikeres író lesz. A regényt huszonöt nyelvre
fordították le.
 

Csatolások

  • Körmendi Ferenc A budapesti kaland.rar
    3.5 MB · Olvasás: 130

keresztúr

Állandó Tag
Állandó Tag
Ludovic Kennedy
Óriások csatája
A Bismarck csatahajó üldözésének és elsüllyesztésének története
covers_83558.jpg

A második világháború egyik leghíresebb tengeri hadműveletének történetét meséli el ez a könyv. 1941 májusában a német Bismarck csatahajó kitört német kikötőjéből, és az Atlanti-óceánon rövid tűzharc után elsüllyeszette a brit flotta büszkeségét, a Hood-ot. Izgalmas üldözés kezdődött ezután, az angolok rengeteg hajót és repülőgépet vetettek be – egyetlen ellenféllel szemben. A németek már-már egérutat nyertek, de a Bismarck végül mégsem menekülhetett. Három nappal élte csak túl áldozatát. A szerző – annak idején maga is az üldözők egyike – mindkét oldal tengerészeivel készített interjúkat, hogy minél reálisabb képet kaphassunk az eseményekről.
 

Csatolások

  • kennedy_ludovic__oriasok_csataja.rar
    363.9 KB · Olvasás: 168

imbusz

Állandó Tag
Állandó Tag
Martin Collcutt - Marius Jansen - Isao Kumakura: A japán világ atlasza
Helikon Kiadó képes atlasz sorozat

formátum: pdf
méret: 123 MB
Helikon kiadó, 1997

Nem saját, köszönet franek62-nek.

jap1letöltés (2).jpg
https://mega.nz/file/YLAlkYCR#4-e6YX5mXpbe00AOBMmNCdmVIqM3S5uDRH_aID9swzM



Edward Kidder: Az ősi Japán
A múlt születése sorozat

formátum: pdf
méret: 75 MB
Helikon kiadó, 1987

jap2letöltés (2).jpg
https://mega.nz/file/5CggHBxJ#TniCmn4OhyeM5pYzg276ACctmW1XIwxzkFy6Uyqia_8


Bhikkhu Satori Bhante: A sintoizmus

formátum: pdf
méret: 33 MB
Gondolat, 1990

Nem saját, köszönet a készítőnek.

jap332938671._UY500_SS500_.jpg
https://mega.nz/file/8bwwTBaL#4P0s1UnwqGy-_plV2w3yKC4XKoJIRGrXoyE7DqHiLSc
 

keresztúr

Állandó Tag
Állandó Tag
Lőrincz L. László
Dzsingisz kán
covers_86077.jpg

Először 1972-ben, majd 1991-ben jelent meg új kiadásban a tatárjárás 750. évfordulójára.
Ezúttal nem kalandregényt vagy tudományos-fantasztikus könyvet tart a kezében az olvasó. Lőrincz L. László-, a Leslie L. Lawrence- és a Frank Cockney-sorozatok szerzője, a neves Kelet-kutató professzor, Dzsingisz kán életének vizsgálója, a nagy kán életével kapcsolatos legújabb kutatásait tárja elénk. Ki volt Dzsingisz, kán? Hogyan sikerült a XIII. század első felében óriási világbirodalmat létrehoznia az eurázsiai pusztákon? Kik voltak a tatárok, és mi volt a magyarországi tatárjárás belső-ázsiai előzménye?
Mindazok érdeklődéssel forgathatják e könyv lapjait, akik kíváncsiak annak a földrajzi régiónak az eseményeire, amelynek a szomszédságából honfoglaló őseink is származnak.
 

Csatolások

  • lorincz_l._laszlo__dzsingisz_kan.rar
    276.4 KB · Olvasás: 227

keresztúr

Állandó Tag
Állandó Tag
Ablonczy Balázs

Trianon-legendák​

1605692953690.png
Trianon a XX. századi magyar történelem egyik legtragikusabb eseménye, amely mély nyomokat hagyott a magyar történeti tudatban és a politikában. A kötet jó kiindulópont lehet mindazoknak, akik az eseménytörténeten túl kíváncsiak a mélyebb összefüggésekre, és értelmezni kívánják a mai közéletben és publicisztikában is rendszeresen felbukkanó hiedelmeket, spekulációkat, legendákat.
 

Csatolások

  • ablonczy_balazs__trianon-legendak.rar
    776.4 KB · Olvasás: 268

keresztúr

Állandó Tag
Állandó Tag
Ablonczy Balázs

A miniszterelnök élete és halála​

Teleki Pál (1879-1941)
1605693121961.png
Teleki Pál a két háború közötti időszak miniszterelnökei közül talán a legélénkebben van jelen a társadalmi emlékezetben. Tudós, főcserkész, a revízió ideológusa, aki rendre feltűnik az 1938 és 1940 közötti területvisszacsatolások fotóin. Rejtélyesnek tűnő halála szintén sokak képzeletét mozgatja, nemkülönben a zsidók jogfosztásában játszott szerepe. Ez az életrajz arra vállalkozik, hogy ennek az ellentmondásos életpályának az egyes állomásait vázolja fel, az erdélyi magyar arisztokrata és a dúsgazdag görög polgárlány egyetlen gyermekeként eltöltött gyerekkortól kezdve a földrajzi kutatásokon, a fajhigiénián, a turanizmuson át az autók iránti bolonduláson keresztül az egyetemi tanárságig, az első, majd a második miniszterelnökségig, és választ igyekezzen adni a halált övező kérdésekre. Teleki életének hatvankét évében benne van a huszadik század első felének csaknem összes magyar politikai és társadalmi, tudományos problémája, amelyeket ez az érzékeny, sőt túlérzékeny egyéniség így vagy úgy érintett élete folyamán. Ez a pálya nemcsak az erdélyi arisztokratáé, hanem az ellenforradalom, Trianon és a világháborúk rajza is egyúttal: egy darab Magyarországé a 20. század első felében.
 

Csatolások

  • ablonczy_balazs__a_miniszterelnok_elete_es_halala.rar
    828.7 KB · Olvasás: 233

keresztúr

Állandó Tag
Állandó Tag
Umberto Pappalardo · Paz Martínez Munoz

A korai civilizációk​

1606925479788.png
Az Altamira-barlang, Egyiptom, Mezopotámia. A föníciaiak, a perzsák építészete, iparművészete. Mágikus, mitikus vagy szimbolikus gondolkodás parancsára született formák. Művészi alkotások, melyek az évszázadok távlatából is ámulatba ejtenek bennünket.
Az Olvasó mindezt megtalálja az első könyv lapjain. A kőkorszaktól kezdve az első történelmi kultúráig.
 

Csatolások

  • a_muveszet_tortenete_1_a_korai_civilizaciok.djvu
    11.5 MB · Olvasás: 294

keresztúr

Állandó Tag
Állandó Tag
María Victoria Chico Picaza

Bizánc – Az iszlám​

1606925799728.png
A középkori művészet igen sokat köszönhet a bizánci hatásnak. A bizánci művészet örökségébe páratlan szépségű mozaikok és oly ragyogó épületek tartoznak, mint a konstantinápolyi Hagia Sophia vagy a velencei Szent Márk-székesegyház.
Hatása ma is élő az ortodox keresztény szakrális művészi alkotásokban, az építészetben és az ikonfestészetben. Ám természetesen megihlette a világi műalkotásokat is sajátos kompozíciójával, színeivel. Az ugyanebben az időben jelentkező iszlám művészet különféle hagyományokból táplálkozik, és a Córdobától Indiáig bámulatos összegzőképességről tesz tanúbizonyságot. Ennek a kötetnek a lapjain az Olvasó mindkét civilizáció művészi világának gyönyörködtető és szuggesztív tárlatát láthatja. A grafikai anyag különleges minőségű fotók, ábrák, alaprajzok és metszetek együttese.
 

Csatolások

  • a_muveszet_tortenete_3_bizanc-az_iszlam.djvu
    15.3 MB · Olvasás: 289

keresztúr

Állandó Tag
Állandó Tag
Petz György

A korai román és a román stílus​

1606926020282.png
Könyvünk a középkor legizgalmasabb időszakának művészetével foglalkozik. Ezt az időszakot szokás volt a „sötét középkor” jelzővel illetni. Hogy ez mennyire nem igaz, bizonyítja a könyvünkben bemutatott Karoling- és Ottó-kori művészet. A Kr. u. 8-10. század Nagy Károly frank király által életre hívott művészetét kulturális reneszánsznak is nevezik. Az Ottó-kori művészet pedig a Karoling-művészetet keverte a kora keresztény és a bizánci elemekkel. Így tehát a 12. század végéig a mai Francia- és Németország területén a római korstílus után is folyamatosan egymásra épültek, ötvöződtek a különböző művészeti stílusok.
A könyv által bemutatott másik nagy korszak a román. Középpontjába könyvünk a Cluny által uralt nyugati világ egyedi és erőteljesen szimbolikus művészetét helyezi. A clunyi apátság fantasztikus építészeti alkotás, amely tükrözi a Benedek-rendi szerzetesek egyedülálló művészetét.
 

Csatolások

  • a_muveszet_tortenete_4_a_korai_roman_es_a_roman_stilus.djvu
    12.5 MB · Olvasás: 236
Státusza
További válaszok itt nem küldhetőek.
Oldal tetejére