Történelemmel kapcsolatos könyvek I.

Státusza
További válaszok itt nem küldhetőek.

keresztúr

Állandó Tag
Állandó Tag
Benedetto Croce

Történelem és szabadság​

1607442260265.png
Benedetto Croce 1866-ban született Pescasseroliban, A helység meglehetősen ismeretlen, az esztendő annál nevezetesebb: a königgrätzi csata éve volt ez. Itália már néhány éve kivívta függetlenségét, II. Viktor Emánuel szárdiniai király 1861 óta az „olaszai királya" címet viseli, de a fiatal állam csak ekkortól fogva érezhette biztonságban magát ősi elnyomójától Ausztriától. Ekkor kezdődik az Unita Italia politika közszellemének hőskora. Cavour, a demokratikus nemzeti egység megálmodója nincs már az élők között de az olasz hazafiakat, gondolkodókat és államférfiakat még évtizedeken át az ő eszméi vezérlik. A szám űzött Mazzini, Itália ősforradalmárja, a Garibald által védelmezett Ad-és római köztársaság egyik triumvírje, ebben az évben kap végre kegyelmet; igaz, hogy csak négy esztendő múlva tér vissza londoni emigrációjából a felszabadult hazába – meghalni.
 

Csatolások

  • trtenelem-es-szabadsag.pdf
    387.9 KB · Olvasás: 122

keresztúr

Állandó Tag
Állandó Tag
Chris McNab · Will Fowler

Harci technikák kézikönyve​

1607502671650.png
A kötet tartalmából: A hagyományos és különleges egységek katonáinak oktatott harci technikák bemutatása; Több mint ötven harci technika, a kés és a gépkarabély használatától, a csapdák készítésén és a mesterlövész képességeken át, a harci ejtőernyőzésig és a nyomkövetésig; Számos példa a katonai hadviselés történelméből, több mint kétszáz fekete-fehér illusztrációval.
 

Csatolások

  • mcnab_chris__harci_technikak_kezikonyve.rar
    3.5 MB · Olvasás: 268

keresztúr

Állandó Tag
Állandó Tag
Farkas Márton

A császári sas lehull​

1607527636207.png
A négy és fél évig tartó első világháború az imperialista, militarista császári Németország és szövetségesei irtózatos vereségével ért véget. A Hohenzollern-monarchia nemcsak katonailag omlott össze, az imperialista vérengzés kárvallottjainak, a dolgozó néptömegeknek az 1918. novemberi forradalma magát a rezsimet is elsodorta. A munkásosztály és szövetségesei – a Nagy Októberi Szocialista Forradalom hősi példáját követve – megkísérelték, hogy győztes forradalmuk gyümölcseként megteremtsenek egy békeszerető, szocialista Németországot. E történelmi jelentőségű kísérletet azonban – a csatatereken riválisaitól, az antantimperialistáktól térdre kényszerített – a junker-nagytőkés osztályszövetség, a jobboldali szociáldemokrácia segítségével, egy példátlanul véres ellenforradalommal meghiúsította. A kapitalista kizsákmányoló rend – létrehozva a Weimari Köztársaságot – megmenekült. Tizenöt évvel a háború befejezése és az ellenforradalom győzelme után maga a Weimari Köztársaság is megsemmisült. A helyére lépő fasiszta diktatúra – húsz évvel a versailles-i béke aláírása után – kirobbantotta a második világháborút. Farkas Márton műve 1918 eme sorsdöntő eseményeire irányítja az olvasó figyelmét, felhasználva az NDK és az NSZK levéltárainak gazdag iratanyagát, s a hazai és nemzetközi kutatások legújabb eredményeit.
 

Csatolások

  • farkas_marton__a_csaszari_sas_lehull.rar
    167.4 KB · Olvasás: 139

keresztúr

Állandó Tag
Állandó Tag
Niccolò Machiavelli

Niccolò Machiavelli művei I-II.​

1607765233772.png
Machiavelli, a gyakorló államférfi (az 1498–1512-es Firenzei Köztársaság egyik fő állami tisztségviselője), a sokat magyarázott és félremagyarázott, ízig-vérig reneszánsz gondolkodó, a vérbő humorú, ragyogó szépíró gyakorlatilag összes prózai írását gyűjti egybe ez a két kötet. Főműve vitathatatlanul A fejedelem; ezúttal azonban itt sorakozik a másik két, átfogó igénnyel készült mestermű is: az élevezetesen és tanulságosan aktualizáló Livius-kommentárok és a háborúban-békében fergeteges évszázadokat a szó szoros értelmében hús-vér közelségbe hozó Firenze története. Nem hiányzik a gyűjteményből a pajzán Mandragóra, de híres haditechnikai értekezése, a kisebb, változatos tematikájú írások és a másik komédia, a Clizia sem. Machiavelli írásait érzékletes leírások és izgalmas utalások formájában át- meg átszövi az ókori Róma, a középkori Itália – tágabb értelemben Dél-, Nyugat- és Közép-Európa – zsúfolt történelme, a nagy európai megújulás egész eszmerendszere és pátosza.
 

Csatolások

  • machiavelli_muvei_2 (1).doc
    3.3 MB · Olvasás: 224
  • machiavelli_muvei_2 (2).doc
    3.7 MB · Olvasás: 235

keresztúr

Állandó Tag
Állandó Tag
Mikszáth Kálmán

Magyarország lovagvárai​

1607842027871.png
A „nagy mesemondó” ezúttal a magyar történelem dicső múltjába kalauzolja el az olvasókat. Kőhalom, Csicsóvár, Selmecbánya, Világos, Zboró, Likava, Krasznahorka, Galambóc, Keresd, Léta, Kékkő, Somlyó, Árva, Szádvár, Székelykő, Csejte, Kosztolány, Nyitra, Sárospatak, Szeged, Visegrád, Vajdahunyad, Trencsén és sok másik vár legendája, története elevenedik meg a Zubály Sándor grafikáival illusztrált lapokon -természetesen az utánozhatatlan mikszáthi stílusban.
 

Csatolások

  • magyarorszag-lovagvarai.pdf
    1.6 MB · Olvasás: 240

keresztúr

Állandó Tag
Állandó Tag
Miskolczy Ambrus

„A Führer olvas”​

Tallózás Hitler könyvtárában
1607844866750.png
Hitler könyvtára hű tükre egy letűnt kornak. Feltűnik benne annak a szubkultúrának a sötétje, amelyből a nácizmus a maga szervezettségével kiemelkedett. Ugyanakkor jobban megismerhetjük a Führer egyéniségét. Láthatjuk miként olvasta a klasszikus író, Ernst Jünger háborús élménybeszámolóit. Láthatjuk, amint – ceruzával a kezében – újraolvasta saját könyvét, s közben feltárulnak a nemzetiszocialista gnózis bűnös konstrukciói. A könyvek és szerzők sokaságán eltűnődve máig ható, olykor keserű tanulságok körvonalazódnak.
 

Csatolások

  • a_fuhrer_olvas.pdf
    1.2 MB · Olvasás: 157

keresztúr

Állandó Tag
Állandó Tag
Moravcsik Gyula (szerk.)

Miről vallanak a papiruszok?​

(I. e. IV.- i. sz. VIII. század)
1607845914955.png
Nagyon sok szín és részlet hiányoznék az antikvitás hétköznapjairól alkotott képünkből azok nélkül a papiruszok nélkül, amelyek kétezer esztendőn át rejtőzködtek Egyiptom száraz homokjában, míg a múlt század végétől kezdve nagy tömegekben fel nem tárták és az utókor számára hozzáférhetővé nem tették őket. Ezek a papiruszok, melyekkel külön tudományág, a papirológia foglalkozik, az i. e. III. századtól (az egyiptomi Ptolemaiosz dinasztia uralomra jutásától) a VII. századig (a mohamedán hódításig) terjedő időszakot ölelik fel. Legnagyobb részük a római uralom évszázadaiból való. Ezek a dokumentumok (hivatalos és magánlevelek, okmányok) fényt derítenek az egyén és a társadalom életének szinte valamennyi oldalára; megismerjük belőlük a családi perpatvarokat, a közigazgatás működését, a katonáskodást, a mezőgazdaságot, ipart, a művelődést, az országos eseményeket stb.
 

Csatolások

  • moravcsik_gyula_mirol_vallanak_a_papiruszok.pdf
    959.8 KB · Olvasás: 181

keresztúr

Állandó Tag
Állandó Tag
Nemeskürty István

Elfelejtett évtized​

1542-1552: Tíz esztendő magyar krónikája
1607849002903.png
Nemeskürty István a Rekviem egy hadseregért c. műve után a 16. század magyar történelméhez tér vissza.
Az Elfelejtett évtized tíz esztendő krónikája (1542-1552), azé a tíz évé, mely alatt a magyar nemességnek módja lett volna kellő összefogásra, hogy a törököt kiűzze. A Habsburg uralkodóknak nem volt érdekük az erős, egységes Magyarország helyreállása. Magyarország háta mögött kiegyeztek a törökkel, hogy németországi belháborúikat, hódításaikat zavartalanul folytathassák. Nemeskürty István könyvében a történelmi oknyomozás nagy írói lendülettel párosul. Szomorú pátoszú, de pezsdítően izgalmas zárófejezete ez a könyv a Krónika Dózsa György tetteiről és az Ez történt Mohács után lapjain megkezdett krónikának. Nemzeti történelmünk egyik elszalasztott s talán ezért elfelejtett tíz esztendejének izgalmas felderítésére vállalkozott a neves és sikeres író.
 

Csatolások

  • elfelejtett_evtized.pdf
    765.3 KB · Olvasás: 214

keresztúr

Állandó Tag
Állandó Tag
Staud Géza (szerk.) · Székely György (szerk.)

A színház világtörténete I.​

1607943375430.png
A színjátszás minden nép kultúrájának szerves része a társadalmi alakulás legalacsonyabb szintjén éppen úgy, mint a civilizáció legfejlettebb fokán. Ugyanakkor valamennyi művészet közül a színház tükrözi talán legérzékletesebben egy nép és egy kor politikai, társadalmi, gazdasági és művészi törekvéseit, vagy – Shakespeare szavaival –: a színház mutatja fel magának az időnek, a század testének tulajdon alakját és lenyomatát. S mindezt azáltal tudja megtenni, hogy magába olvasztja az irodalom, a képzőművészet, a zene, a tánc, a szokás, a divat kortársi anyagát, s belőle építi fel a maga változó-mulandó művészetét.

A színház világtörténete című kétkötetes munka először kísérelte meg magyar nyelven – s az egész szakirodalomban – a színművészet fejlődésének a földkerekségre kiterjedő összefoglalását a kezdetektől napjainkig olyan formában, hogy ne csak a szakemberek, hanem minden érdeklődő számára megközelíthető és érthető legyen.
 

Csatolások

  • a_szinhaz_vilagtortenete.djvu
    23.5 MB · Olvasás: 188

keresztúr

Állandó Tag
Állandó Tag
Burton C. Andrus

A nürnbergi huszonkettő​

1607947232460.png
Göring piros kalapdoboza, bőröndnyi gyógyszere. Hess irányítható memóriazavara, Keitel és Jodl vélelkedése a katonai becsületről – ez is történelem. Ha az olvasó a huszonkét embertelen háborús főbűnös „emberi” vonásai iránt érdeklődik, ez az érdeklődés természetes. Burton C. Andrus ezredes, a mondorfi kihallgatóközpont, majd a nürnbergi börtön parancsnoka azonban másfajta információkkal is szolgál. Andrus nem pszichiáter, ezért többet foglalkozik „szervezési kérdésekkel”, s amíg negyedszázaddal a nagy per után is tud újat mondani a nürnbergi huszonkettő hazugságairól, pöffeszkedésről, hamis pózairól (és ami ezek mögött bujkált: rettegésükről), könyvének lapjain leleplezi feletteseinek hanyagságát, nemtörődömségét is. Az őrszemélyzet összetételének és feladata kényességének ismeretében szinte csodálkoznunk kell, hogy a huszonkét gonosztevő közül húszan végül is elnyerték végső büntetésüket.
 

Csatolások

  • andrus_butron_c_a_nunbergi_huszonketto.pdf
    1.4 MB · Olvasás: 217

keresztúr

Állandó Tag
Állandó Tag
Debreczeni László

Egy medikus barangolásai börtönországban​

1608109533373.png
Ismét egy könyv 1956-ról?
Igen, egy keserédes, helyenként humoros emlékezés az átélt élményekre, felfűzve ama 13 felejthetetlen nap pécsi történéseire. De szó esik a forradalom előzményeiről és arról a kálváriáról, amit sok tízezer társával a szerző is végigjárt a megtorlás éveiben. Internálás, börtön, kitaszítottság az ország összes egyeteméről – az út stációi.
Debreczeni László 1934-ben született ötgyermekes családba. Édesapja gimnáziumi tanár volt. 1956-ban ötödéves orvostanhallgatóként a pécsi egyetemi ifjúság egyik vezéralakjává emelte a történelem. Ősz fejjel, szívében megbocsátással és derűvel pillant vissza ifjúságának egész életét meghatározó élményére: az 56-os forradalomra.
Ez a könyv nem történelem könyv. És mégis az: a megélt, átélt élményekből született mozaik – személyes történelem – ami hozzájárulni kíván a máig is hiányos nagy történelmi tabló és ’56 legendájának megteremtéséhez.
Nyájas olvasó, olvasd ezt a könyvet nemcsak fejjel, de szívvel is.
 

Csatolások

  • debreczeni_laszlo_egy_medikus_barangolasai_bortonorszagban.pdf
    820 KB · Olvasás: 125

keresztúr

Állandó Tag
Állandó Tag
Dénes Iván Zoltán

A történelmi Magyarország eszménye​

Szekfű Gyula – a történetíró és ideológus
1608543101607.png
Szekfű Gyula Bécsben levéltáros, majd külügyi tisztviselő, Budapesten egyetemi tanár, szerkesztő és publicista, Moszkvában követ, majd Budapesten a kommunista hatalommal együttműködő közéleti méltóság volt. Számos könyvet írt, köztük olyanokat, amelyek meghatározóan formálták a konzervatív keresztény középosztály magyar történelemről alkotott képét, kollektív identitásprogramját. A monográfia feldolgozza Szekfű Gyula életrajzát és oeuvre-jét, műveit, azok kontextusát és visszhangját, a körülöttük kibontakozott vitákat. Mindezt a kontextualista eszmetörténet, a művek kulcsfogalmait elemző összehasonlító historiográfia, a hátteret megvilágító politikatörténet, politikatudomány, emlékezet- és identitáspolitika, tudomány- és művelődéstörténet, valamint a személyiség dilemmáit és döntéseit értelmezhetővé tévő pszichohistória szempontjainak együttes interdiszciplináris alkalmazásával teszi.
 

Csatolások

  • denes-ivan-zoltan-a-trtenelmi-magyarorszag-eszmeny.pdf
    3.7 MB · Olvasás: 152
Státusza
További válaszok itt nem küldhetőek.
Oldal tetejére