Történelemmel kapcsolatos könyvek I.

Státusza
További válaszok itt nem küldhetőek.

keresztúr

Állandó Tag
Állandó Tag
Végh András

Buda város középkori helyrajza I-II.​

1608633006056.png
A múltat vizsgáló történész, művészettörténész, régész, különféle témákat kutatva, ha Buda városát érinti, mindenképpen szembekerül a helyrajz kérdéseivel. Ez a város ugyanis története során már többször elveszítette helyrajzi hagyományait, háborúk és népességcserék révén megszakadt az életnek, a helyben lakásnak az a folyamata, amelyben családok örökítik tovább ismereteiket, intézmények működnek folyamatosan és őrzik múltjuk emlékeit. Topográfia, vagyis a szoros értelemben vett helytörténet nélkül tehát nemhogy a hétköznapok világát, a középkori várost, mint helyszínt és a benne élőket, lakókat, de a történelmet formáló nagy eseményeket sem tudjuk hol elhelyezni.

 

keresztúr

Állandó Tag
Állandó Tag
Keith Laidler

A titokzatos fej​

1608724085394.png
A könyvhöz tartozó képek:http://data.hu/get/9957702/Keith_Laidler_-_A_titokzatos_fej_KEPEK.zip1307. október tizenharmadikán pénteken Szép Fülöp francia király fegyveresei Franciaország egész területén betörtek a templomosok rendházaiba, és minden templomost elfogtak. Megkínozták a lovagokat, és sokukat eretnekség vádjával máglyára küldték. A rendet feloszlatták, és Salamon Templomának Szegény Lovagjai, a legendás harcos keresztes lovagok szinte nyomtalanul eltűntek a történelemből. A lovagok egy részének azonban sikerült elmenekülnie, a rend kincseivel és irataival. Velük együtt nyoma veszett azoknak a titokzatos fejeknek vagy bálványoknak is, amelyek létezéséről az Inkvizíció jegyzőkönyvei bőségesen beszámoltak, köztük annak a templomosok által a legértékesebbnek és legfontosabbnak tartott bálványfejnek is, amelyet Baphometnek, azaz „Bölcsesség Atyjának” neveztek. Ez az érdekes részlet szolgál kiindulópontul Keith Laidler különleges történelmi időutazása számára, amelynek során a szerző végigvezet minket Európa történelmén, hogy felfedje a templomos fejek rejtélyét.
 

Csatolások

  • laidler_keith__a_titokzatos_fej.rar
    689.9 KB · Olvasás: 175

keresztúr

Állandó Tag
Állandó Tag
Keith Laidler

A torinói lepel titka​

1608724290696.png
A torinói lepel titka című könyvében nem elégszik meg a relikvia eredetiségében hívóit és a középkori hamisítást kiáltok szokványos válaszaival. Korábbi, A titokzatos fej című, szintén a General Press Kiadó gondozásában megjelent munkájában a templomos lovagok bálványfe|ének, a Baphometnek az eredetét kutatta.
 

Csatolások

  • laidler_keith__a_torinoi_lepel_titka.rar
    1.5 MB · Olvasás: 192

keresztúr

Állandó Tag
Állandó Tag
Tonhaizer Tibor

Egyetemes vallástörténet​

1608910219360.png
A könyv nem csupán lexikális ismeretanyagot nyújt, hanem arra törekszik, hogy főként az eszmei vonatkozásokat kiemelve nyújtson alapvető tájékoztatást a legismertebb vallási irányzatokról az ókortól napjainkig. A különböző világvallások szent irataiból összeállított szemelvénygyűjtemény segíti a tényanyagok megértését.
 

Csatolások

  • tonhaizer_tibor__egyetemes_vallastortenet.rar
    686.1 KB · Olvasás: 240

keresztúr

Állandó Tag
Állandó Tag
Tonhaizer Tibor

Filozófiatörténet​

1608910350928.png
Jegyzetünkben egyszerre próbáljuk érvényesíteni a tematikai és a kronológiai szempontokat – amennyire ez lehetséges –, noha helyenként ettől az elvtől kénytelenek vagyunk eltérni. A legtöbb filozófiatörténeti összefoglalás, illetve áttekintés a különféle keleti vallási-filozófiai irányzatok (pl. hinduizmus, buddhizmus, konfucianizmus, taoizmus stb.) eszmeiségének tárgyalásával veszi kezdetét, de lévén főiskolákon a vallástörténet külön tantárgy, így ettől most eltekintettünk. Következésképpen ez a jegyzet kimondottan a nyugati filozófia kibontakozásától indul, és az antik bölcselettől a középkori, valamint az újkori filozófia ismertetésén keresztül halad napjaink eszmevilága felé.
 

Csatolások

  • tonhaizer_tibor__filozofiatortenet.rar
    469.2 KB · Olvasás: 213

keresztúr

Állandó Tag
Állandó Tag
Frantisek Kubka

György király bolondja​

1608911048073.png
Egy különös sorsú, felemás szemű lovag „bámulatos kalandjairól” szól a történet, egy világi Assisi Ferencről. Neki is barátai az ég madarai, ő is beszél az állatok nyelvén, még hipnotizálni is tud, és sok furcsa meg jó tulajdonságán kívül okos és művelt is, külföldi egyetemeken szívja magába a reneszánsz, az új kor szellemét, hogy aztán kalandjai és világlátása után hazatérjen cseh földre, s elszegődjön Pogyebrádi György királyhoz – udvari bolondnak.
 

Csatolások

  • kubka_frantisek__gyorgy_kiraly_bolondja.rar
    1.8 MB · Olvasás: 149

imbusz

Állandó Tag
Állandó Tag
Rodney Hoare: A torinói lepel valódi

formátum: pdf
méret: 32 MB
Gold Book, 1998

rhcovers_257486.jpg
https://mega.nz/file/wvoGBTJK#-ZSqIcuQf7Q87WWtXprs4J_J7bg1ZdnRB0VF-l5hc9Q



Werner Bulst SJ: A torinói lepel és a mai tudomány

formátum: pdf
méret: 3 MB
Szent István Társulat, 1987

WBcovers_26231.jpg
https://mega.nz/file/o7xGzLiQ#4dSS9vPvOLyvTv4sIjjUAw3O0YwTFp4B40VjeI14oUc



Víz László: A torinói halotti lepel és korának meghatározása

formátum: pdf
méret: 5 MB
Ecclesia Szövetkezet, 1998

VLcovers_135287.jpg
https://mega.nz/file/lzJiDJaZ#-ckvCui-l2VjysMGXfauLERdWilCUHNCa0V7Qnvzm98

A Pázmány Péter Elektronikus Könyvtár oldaláról.



Keith Laidler: A torinói lepel titka

formátum: pdf
méret: 5 MB
General Press Kiadó, 2000

KLcovers_54670.jpg
https://mega.nz/file/kqg3iAyL#JE7s9U8SLholbbgsIHYLJZOMLsB3oRXJVQG2QsW315o

Egyezik Keresztúr feltöltésével, csak pdf formátumban, ha ezt kedveli valaki.



Lynn Picknett – Clive Prince: A torinói lepel – Leonardo da Vinci legnagyobb történelmi csalása

formátum: pdf
méret: 41 MB
Gold Book, 2006

PC5fd56768ed746d7ff10d28cf6287625c_big.jpg
https://mega.nz/file/huRGBBqZ#E16SvANkU-ry9ESkJ9B8sKv0-DJ5yijMy_a_8J8Ex-Y
 

keresztúr

Állandó Tag
Állandó Tag
Szabó Péter

Magyarok a Don-kanyarban​

1609179046904.png
"A XX. századi magyar történelem egyik sokat idézett, politikai vitákat kiváltó eseménye volt a 2. magyar hadsereg tragikus története 1942-43-ban. A szerző feltárta a fennmaradt és elérhető levéltári forrásokat, felkereste a még élő résztvevők többségét, és a feledés homályába merült korabeli naplókat, feljegyzéseket is bemutat. A könyv a 2. magyar hadsereg történetét az adott kor politikai és katonapolitikai viszonyai közé beágyazva elemzi. Nem ad közre felemás, ellenőrizhetetlen, több kézen keresztülment legendákat – a forrásokból merít.
A kötet szakszerűségével, a legapróbb részletekre történő kitekintéssel a magyar hadtörténetírás jelentős vállalkozása, a napjainkig tudatunkban élő, az egész nemzetet megrázó tragédia őszinte és kritikus bemutatása. E fontos, múltunkat hitelesen ábrázoló mű emléket állít mintegy 120 ezer katona és munkaszolgálatos soha nem feledhető tragédiájának.
A kötet immár negyedik, teljesen átdolgozott, frissített illusztrációs anyaggal, számos, eddig nem publikált fényképpel ellátott kiadásban jelenik meg"
 

Csatolások

  • szabo_peter__magyarok_a_don-kanyarban.rar
    7.4 MB · Olvasás: 278

keresztúr

Állandó Tag
Állandó Tag
Németh Imre

Az ősi szó nyomában…​

Reguly Antal regényes életrajza
1609312033332.png
Nem sokkal azután, hogy Kőrösi Csoma Sándor Tibetbe indult a magyarság ősi nyomait keresni, egy fiatal műkedvelő nyelvész, Reguly Antal szerencsésebb utat választott. Svéd, finn és német kollégái felismerései nyomán az akkori Oroszország északi részein kutatta az ősi szó nyomát chanti és manysi rokonainknál, nem kevésbé kalandos és fáradságos körülmények között, de fényesebb sikerrel. Amit néhány év alatt a munka emésztő lázában égve, erőit nem kímélve kikutatott és feljegyzett, az több mint egy évszázadra adott rendeznivalót a legkiválóbb magyar tudósok tucatjainak. Németh Imre könyve, immár második kiadásban, érdekfeszítően eleveníti meg Reguly valóban regénybe kívánkozó élettörténetét.
 

Csatolások

  • nemeth_imre__az_osi_szo_nyomaban.rar
    1 MB · Olvasás: 184
Státusza
További válaszok itt nem küldhetőek.
Oldal tetejére