Történelemmel kapcsolatos könyvek I.

Státusza
További válaszok itt nem küldhetőek.

konnor78

Új tag
Nagy László : "Nem jöttünk égi hadak-útján..." - Vázlatok és tanulmányok a XVII. századi kurucokról című könyvét meg tudná osztani valaki?

 

ultrabox

Állandó Tag
Állandó Tag

A Vatikán kínos titkai - Homoszexualitás, hatalmi játszmák, képmutatás​



"A papságon belüli homoszexualitás nagyon komoly kérdés, ami aggodalommal tölt el."
Ferenc pápa

Papi cölibátus, az óvszerhasználattal szembeni egyházi tilalom, a szexuális visszaélések rendszeres eltussolása, XVI. Benedek pápa lemondása, a klérus nőgyűlölete, a papi hivatások számának drasztikus visszaesése, a Ferenc pápa elleni áskálódások - Frédéric Martel szerint ezeket a jelenségeket egyetlen titok köti össze, mely sokáig kimondhatatlan volt. A neve: Szodoma. A bibliai Szodoma városát a hagyomány szerint Isten azért pusztította el, mert lakosai homoszexuális gyakorlatot folytattak. Csakhogy korunkban éppenséggel a Vatikánon belül található a világ egyik legnagyobb homoszexuális közössége.
A francia szerző négy éven át belülről követte a Vatikán életét és nagyjából harminc országra kiterjedően folytatta nyomozásait. Több tucat kardinálisnak tette fel kérdéseit, több száz püspökkel és pappal találkozott.
Könyve, A Vatikán kínos titkai, az egyház rejtett oldalát tárja fel: azt a legkisebb papi szemináriumoktól a Vatikánig felépülő rendszert, amelyet egyszerre jellemez a homoszexuális kettős életvitel és a legradikálisabb homofóbia. A katolikus egyház Martel állítása szerint mélyen skizofrén: minél nyíltabban homofób egy papi méltóság a társadalom előtt, annál valószínűbb, hogy a magánéletében homoszexuális.
 

Csatolások

  • 1625813898830.png
    1625813898830.png
    225.1 KB · Olvasás: 166
  • Vatikan-Kinos-Titkai-Homoszexualitas-Hatalmi-Jatszmak-Kepmutatas-A-Frederic-Martel.pdf
    3.6 MB · Olvasás: 315
Utoljára módosítva a moderátor által:

keresztúr

Állandó Tag
Állandó Tag
Varga Krisztián

Ellenség a baloldalon​

Politikai rendőrség a Horthy-korszakban
1626942535264.png
Miben különbözött a Horthy-korszak államvédelme az azt megelőző és az utána következő korszakok politikai rendőrségétől? Miért éppen a politikai baloldalt tartotta a rendszer a legfőbb állambiztonsági veszélyforrásnak? Miként befolyásolták a kormányzati körök a nyomozásokat, és hogyan változott meg a detektívek munkája a szűk negyedszázad alatt? És milyen viszonyban volt a rendőrség politikai osztálya a csendőrség és a honvéd vezérkar hasonló feladatokat ellátó szerveivel?
VARGA KRISZTIÁN hiánypótló kötete többek között ezekre a kérdésekre keresi a választ, miközben részletes áttekintést nyújt az 1919. augusztus 6-a és 1944. március 19-e közötti politika rendőrség történetéről, a Magyar Királyi Rendőrség Politikai Rendészeti Osztályának működéséről, illetve a baloldali pártok és mozgalmak ellen lefolytatott titkos és nyílt nyomozásokról. A szerv történetét követve jól kirajzolódik, hogy a Horthy-kor államvédelme miként idomult az éppen aktuális társadalmi közgondolkodáshoz, és a magyar uralkodó elithez hasonlóan hogyan vált képtelenné arra, hogy a világháború eszkalálódásakor felismerje, melyik politikai irány jelent valós veszélyt a társadalomra.
VARGA KRISZTIÁN történész 1973-ban született Debrecenben, tanulmányait a Kossuth Lajos Tudomány Egyetemen végezte. Kutatási területe a két világháború közötti magyar állambiztonság, rendőrség és csendőrség története.
 

Csatolások

  • varga_krisztian__ellenseg_a_baloldalon.epub
    869.9 KB · Olvasás: 210

tulipna10

Állandó Tag
Állandó Tag
Sziasztok !
Ezeket a könyveket keresem : Jamadzsi Maszanori Japán - Történelem és hagyományok
Polonyi Péter : Kína története , Kína rövid története
Zhang Chuanxi - Yan Wenming - Yuan Xingpei - Lou Yulie - A kínai civilizáció története I-IV.
Edwin O. Reischauer- Japán története
Köszönöm !

 

Bibliotekarius

Állandó Tag
Állandó Tag
Veress Sándor
A magyar emigráció a Keleten I-II.
1878



1628939522091.png



A híres orientalista Terebess-honlapon sok kincs van html-ben, ezek közül most Veress Sándor páratlan 1878-ban megjelent emlékiratát csináltam meg. (https://terebess.hu/keletkultinfo/veress1.html )
A két kötetes mű alapvető forrása a szétszóródó, keletre menekült magyar 1848/49-es menekültek történetének és sokban egyedülálló történeti forrása a keleti emigrációnak a hatvanas évek elejéig... s nem kisebb mértékben érdekes forrása a XIX. század középi közel-kelet (Törökország) kultúrájának is.
 

Csatolások

  • Veress Sándor - A magyar emigráció keleten I-II 1878.epub.zip
    857.1 KB · Olvasás: 80
  • Veress Sándor - A magyar emigráció keleten I-II 1878.mobi.zip
    755.1 KB · Olvasás: 76
  • Veress Sándor -- A magyar emigráció keleten I-II 1878.docx.zip
    786 KB · Olvasás: 77

keresztúr

Állandó Tag
Állandó Tag
Hatos Pál

Rosszfiúk világforradalma​

Az 1919-es Magyarországi Tanácsköztársaság története
1629349929209.png
„A "dicsőséges 133 nap” a mai negyveneseknek még magolandó tananyag volt, de 1990 után mindenki elfelejtette. A proletárdiktatúra emléke azonban nem hullott ki teljesen az emlékezetből. Bár az állami szintre emelt terror igazából anarchiába fúlt, a vörös-, majd a rákövetkező fehérterror gyilkosságainak emléke azóta is kísérti és mélységesen megosztja a magyar társadalmat.
Az elátkozott köztársaság című nagy sikerű kötete után Hatos Pál ezúttal arra vállalkozik, hogy mítoszokon innen és túl mutassa be 1919 tavaszának és nyarának lázas időszakát. Miért és kiket hódított meg a kommunizmus a háborúvesztés utáni hónapokban? Miért írt Tóth Árpád ódát a Vörös Istenhez, s mennyi pénzt vett fel az ellenforradalom későbbi prófétája, Szabó Dezső a kommunista rendszer végóráiban? Puccs volt vagy forradalom, ami 1919. március 21-én történt? Mit jelentett a magyar társadalom bolsevizálódása? Ideológia volt vagy utópia, netán messiásváró vallási mozgalom esetleg a háború utáni éhségtől és nyomortól gyötört társadalom hiányállapotának kifejeződése?
A Tanácsköztársaság korából szóló forrásaink arról tanúskodnak, hogy a proletárdiktatúra minden volt, csak nem monolit hatalmi rendszer. Marx híres megállapítása szerint minden történelmi esemény kétszer fordul elő a történelemben, egyszer tragédia, másodszor komédia formájában. A kommunizmus magyarországi történetével máshogy történt, a rövid véres, mégis komikus első felvonást harminc évvel később követte a nagy tragédia."
 

Csatolások

  • hatos_pal__rosszfiuk_vilagforradalma.epub
    895.8 KB · Olvasás: 248

keresztúr

Állandó Tag
Állandó Tag
Timothy Snyder

A szabadság felszámolása​

1629350214514.png
Snyder nem kertel: világossá teszi, hogy egyenlőség vagy oligarchia, az individuum vagy a totalitárius rendszer, igaz vagy hamis állítások között kell választanunk, ha a nyugati liberális demokráciák mai krízisét vizsgáljuk. Elemző munkájában a teljesség igényével tárja fel, milyen fenyegetés nehezedik korunk demokratikus politikai rendszereire és törvényi hátterükre. Ahhoz, hogy szembenézzünk ezzel a kihívással, tisztáznunk kell politikai hagyományainkat, értékrendünket, továbbá azt is, hogy a jövő milyen igényeket támaszt tradícióink megújítására.
A könyv felfrissíti az életvitelünkre vonatkozó, aktuálisan érvényes tudásunkat – szerzője előrelépést és kiutat kínál a jelenlegi világpolitikai helyzetből, és számol a lehetséges dilemmákkal. Snyder műve többet ígér, mint az újságok szalagcímei: a jelenkori történelmünket feldolgozó könyvet hatalmas kutatómunka és személyesen készített interjúk sora előzte meg.
 

Csatolások

  • snyder_timothy__a_szabadsag_felszamolasa.epub
    2.2 MB · Olvasás: 264

keresztúr

Állandó Tag
Állandó Tag
Emrah Safa Gürkan

A szultán kémei​

Oszmán hírszerzési módszerek és ügynökhálózatok a 16. században
1629351150643.png
A hadi eseményekben bővelkedő 16. században nem egy csata vagy hadjárat kimenetele fordult meg azon, hogy a szemben álló felek milyen minőségű hírszerzési információknak voltak a birtokában, mennyire voltak rátermettek és találékonyak a naprakész hírek begyűjtésével megbízott kémek. A hatalma csúcsán álló Oszmán Birodalom hírszerzői világa seregnyi különc figurát vonultatott fel: renegátok, kereskedők, szerencselovagok, kettős ügynökök hada nyüzsgött a kiterjedt birodalom határvidékein, hogy megbízható információkhoz jusson az ellenfél helyzetéről. Nagy volt a tét: ha sikerült hasznos értesülést szerezni, a hír értékével arányos jutalom sem maradt el, az ellenség által elfogott kém azonban nemritkán az életével fizetett.

Hogyan álcázták magukat a veszélyes műveletekre vállalkozó kémek? Milyen büntetésre számíthattak az álruhában és álnéven közlekedő ügynökök? Milyen hírszerzési stratégia alapján dolgoztak az oszmán kémek és megbízóik? Milyen módszerekkel tudták szóra bírni a lefülelt kémeket? Hogyan próbáltak az oszmánok gátat szabni az isztambuli külföldi követek hírszerzési buzgalmának? A török szerző díjnyertes kötete mindezekre és még tucatnyi más izgalmas kérdésre keresi a választ, minduntalan közös gondolkodásra késztetve az olvasót a korabeli muszlim és keresztény világ között húzódó keskeny határ mibenlétéről.
Emrah Safa Gürkan Törökország egyik legnépszerűbb történésze, az isztambuli 29 Mayıs Üniversitesi Egyetem Politikatudományi és Nemzetközi Tanulmányok Tanszékének oktatója. Fő kutatási témája a 16. századi Oszmán Birodalom története, ezen belül a mediterrán térségbeli kalózok és kémek működése, illetve az oszmán kori hírszerzés világának jellemzői. Jelen munkáját 2018-ban a Török Tudományos Akadémia az év tudományos monográfiája címmel tüntette ki.
 

Csatolások

  • gurkan_emrah_safa__a_szultan_kemei.epub
    12.1 MB · Olvasás: 266

keresztúr

Állandó Tag
Állandó Tag
Timothy Snyder

Fekete Föld​

A holokauszt: múlt és fenyegető jövő
1629350434017.png


Történelem és figyelmeztetés
A pusztulásnak és túlélésnek ebben a hatalmas történelmi áttekintésében Timothy Snyder újraértelmezi a holokausztot, és nemcsak új magyarázatot ad hozzá, de felfedi az ijesztő hasonlatosságokat a jelennel.
Az emberiség egyetlen vigasza a holokauszttal kapcsolatban, hogy egyszeri volt, megismételhetetlen, és elmúlt.
Ez a könyv talán éppen azért lett akkora siker szerte a világon, éppen azért váltott ki heves és ellentmondásos érzelmeket, mert ezt a tételt vitatja.
Szerinte félreértjük a modern világot, és veszélyeztetjük a jövőt.
A szerző, aki már több könyvben kutatta az emberiség történetének legvéresebb pusztítását, ezúttal a tények újraértelmezésével és eddig ismeretlen vallomások felhasználásával mutatja meg az analógiákat.
Hitler ökológiai félelmei például meglepően emlékeztetnek a huszonegyedik századi ember félelmeire, így nincs okunk azt gondolni, hogy a holokauszt egyetlen beteg ember agyszüleménye volt.
Snyder szerint a holokauszt a legkisebb elemében sem volt véletlen. Hitler jól átgondolt, hosszú távú tervének első állomása volt, a zsidók kiirtása után újabb és újabb pusztítás követte volna. De Snyder továbbmegy. Szerinte az okok, melyek kiváltották a világtörténelem legkiterjedtebb mészárlását, nem szűntek meg. Sőt.
Bizonyítékai érthetőbbé teszik a pusztítást, és – ha lehet – még ijesztőbbé a jövőt.
A Fekete Föld kihívó és provokatív, történelemkönyv és politikai teória, felháborító és zavarba ejtő – egyszerre.
Nem egyszerűen arra figyelmeztet, hogy mindez a nem is olyan távoli jövőben megtörténhet. Hanem hogy, a logika alapján, meg is fog.
 

Csatolások

  • snyder_timothy__fekete_fold.epub
    1.6 MB · Olvasás: 207

keresztúr

Állandó Tag
Állandó Tag
M. Tayyib Gökbilgin

Nagy Szulejmán szultán​

1629350864670.png


„Szulejmán szultán az Oszmán Birodalom tizedik szultánja volt. A muszlim időszámítás szerint egy új, a 9. évszázad küszöbén lépett trónra, így a misztikára fogékony oszmán-muszlim világ óriási várakozásokkal tekintett uralkodása elé. Szulejmán sok tekintetben beváltotta ezeket a várakozásokat. Tizenhárom hadjáraton vett részt személyesen, és legalább másfélszeresére növelte az apjától örökölt birodalmat. Halálakor az általa uralt területek a Magrebtől az Indiai-óceánig, Budától és a Krím félszigettől Ádenig és Etiópiáig terjedtek. A kor legerősebb hadseregével rendelkezett, s nem volt állam, amely egymagában felvehette volna vele a versenyt. Ezért nevezték el utólag 46 évig tartó uralkodását „pompázatos évszázadnak.” Nekünk, magyaroknak, Szulejmán korszaka egészen mást jelent: a Szent István-i „birodalom” bukását, a hódoltságot, a mérhetetlen szenvedést és pusztulást, amit Szulejmán hadjáratai okoztak. Ezzel azonban Szulejmán személye és az Oszmán Birodalom története nemzeti történelmünk része is lett, s ezért nekünk is foglalkoznunk kell velük. A most kiadott életrajz szerzője M. Tayyib Gökbilgin, a múlt század egyik legjelentősebb török történésze; ezért összefoglalása kiegyensúlyozott, elfogulatlan, és mint ilyen mind a mai napig kiválik azok közül a török és nyugati történeti munkák közül amelyek – különösen az utóbbi időkben születettek – egyre kevesebb megértést mutatnak a birodalmi nagysággal össze nem egyeztethető szempontok, így a magyar szempontok iránt. Ezért is érdemes ezt a munkát a magyar olvasók számára hozzáférhetővé tenni.”
Fodor Pál
 

Csatolások

  • gokbilgin_m._tayyib__nagy_szulejman_szultan.epub
    1.4 MB · Olvasás: 205

ocsi1951

Állandó Tag
Állandó Tag
TORMAY CÉCILE - PETNEHÁZI (könyv + hangos könyv)
Tormay Cécile büszke volt magyarságára, és szívén viselte a magyar nép sorsát. Korának nemcsak irodalmi, de politikai szempontból is meghatározó alakja volt.
E válogatáskötet huszonnégy olyan elbeszélését tartalmazza, amelyek a történelem, elsősorban a magyar történelem eseményeihez kapcsolódnak.
https://mega.nz/folder/aZETSaAQ#OT-PRFWySUfbPT4CqaKj2g
 

Csatolások

  • ID22-320247.JPG
    ID22-320247.JPG
    59.2 KB · Olvasás: 11

ocsi1951

Állandó Tag
Állandó Tag
TORMAY CÉCILE - BUJDOSÓ (könyv + hangos könyv)
A könyvről (az író által):
"Maradjon fenn könyvemben az, ami velünk vész el: egy halálra szánt faj legboldogtalanabb nemzedékének kínja és becsülete. És lássák meg benne az utánunk jövők, hogy a megpróbáltatások esztendejében mi sajgott át a némaságra ítélt, elgyötört, vérig alázott magyar lelkekben.
Legyen a Bujdosó könyv a fájdalom könyve. Mialatt írtam, találkozni akartam benne azokkal, akik testvéreim voltak a közös szenvedésben. És ebben a könyvben velük akarok maradni még akkor is, mikor már sem ők, sem én nem fogjuk többé látni az új magyar tavaszokat."
 

Csatolások

  • B876685.JPG
    B876685.JPG
    48.2 KB · Olvasás: 14

ocsi1951

Állandó Tag
Állandó Tag
TORMAY CÉCILE - AZ ŐSI KÜLDÖTT (könyv + hangos könyv)
A könyvről (az író által):
"Maradjon fenn könyvemben az, ami velünk vész el: egy halálra szánt faj legboldogtalanabb nemzedékének kínja és becsülete. És lássák meg benne az utánunk jövők, hogy a megpróbáltatások esztendejében mi sajgott át a némaságra ítélt, elgyötört, vérig alázott magyar lelkekben.
Legyen a Bujdosó könyv a fájdalom könyve. Mialatt írtam, találkozni akartam benne azokkal, akik testvéreim voltak a közös szenvedésben. És ebben a könyvben velük akarok maradni még akkor is, mikor már sem ők, sem én nem fogjuk többé látni az új magyar tavaszokat."
 

Csatolások

  • 6063632_4.jpg
    6063632_4.jpg
    42.1 KB · Olvasás: 10

ocsi1951

Állandó Tag
Állandó Tag
TORMAY CÉCILE - TALÁLKOZÁS ALKONYATKOR (könyv + hangos könyv)
Tormay Cécile romantikus elbeszéléseit gyűjti csokorba a kötet. Az írónő rendkívül magával ragadóan írt a szerelemről és az asszonyi sorsokról: a szépségről és annak mulandóságáról, a szenvedély felizzásáról és elhamvadásáról, a gyermekszülés utáni vágyról, a házasságban unatkozó, szerelemről ábrándozó feleségekről, féltékenységről, hűségről és megcsalatásról, öregségről és halálról.
 

Csatolások

  • B839323.JPG
    B839323.JPG
    40.7 KB · Olvasás: 10

ocsi1951

Állandó Tag
Állandó Tag
TORMAY CÉCILE - A MŰVÉSZET FÖLDJÉN (könyv + hangos könyv)
Egy holdas nyári éjtszakán magányosan virrasztottam a hajó fedélzetén. Alattam ezüstösen ringott Homeros tengere. Hullámai fáradhatatlanul szeretkeztek egymással, s játékukban talán az Oceános antik istenei ölelkeztek, a víz méla locsogásába talán az ő zokogó daluk vegyült... (...) A telihold levilágított reám, s én elaludtam. És oly szépet álmodtam azon az éjtszakán Itáliáról. Mire pedig megvirradt, valósággá lett mindaz, amit álmodtam: a távol hullámok játékában, mint a mesék csillogó gyöngyfüzére, úszott a fehér olasz part. A gyöngysorból immár halmok, völgyek lettek: az a föld, melyen hajdan a világ trónja állt. Római császárok ültek e trónuson, s az ő kezükben lett a hatalom oly végtelenné, hogy már-már isteneknek képzelték magukat ezek a halandó emberek... (...) Még a trónok talapzata is sír, s ma már csak az tátong a régi dicsőség helyén. Egy virággal ékes sír, melyben a világ legnagyobb gondolatai porladoznak az elmúlt óriásokkal. Őket fogjuk utunkban felkeresni: a halottakhoz megyünk. És szűnjenek meg számunkra létezni az élők addig, amíg az ő birodalmukban, a múltak emlékei között bolyongunk. - (Tormay Cécile, 1900.)
 

Csatolások

  • tormay-cecile-a-muveszet-foldjen-183887.jpg
    tormay-cecile-a-muveszet-foldjen-183887.jpg
    69.5 KB · Olvasás: 5

ocsi1951

Állandó Tag
Állandó Tag
TORMAY CÉCILE - A RÉGI HÁZ (könyv + hangos könyv)
A felszínen a vagyon megszerzése, megtartása és az elszegényedés megfékezése mozgatja a szereplőket, a mélyben azonban leányok utáni be nem teljesült vágyak, vagy a mástól elvett asszonyok iránti hűség hajtja előre mindhárom generáció férfitagjait.
A biedermeier Pest ködös-párás Duna-parti világából rejtélyesen dereng föl a messzi földről érkezett Ulwing Kristóf építőmester hatalmas háza, ahol három generáció élete tárul elénk: a nagy gazdagságot szerző, kemény és elszánt építőmesteré, a vagyonnal és az érzelmeivel egyaránt takarékos fiú, János Hubert sorsa, valamint a tékozló unokáé, Ulwing Kristófé. A család históriája mégsem egyszerűen egy feltörekvő, majd romlásba vesző polgárdinasztia története. itkos, ki nem mondott, meg nem élt szerelmek itatják át a regény lapjait, amelyből – amikor minden elvész – egy asszony odaadó hűsége és szeretete ad reményt a fennmaradásra.
A felszínen a vagyon megszerzése, megtartása és az elszegényedés megfékezése mozgatja a szereplőket, a mélyben azonban leányok utáni be nem teljesült vágyak, vagy a mástól elvett asszonyok iránti hűség hajtja előre mindhárom generáció férfitagjait. Egy elhallgatott női név kísért az idős Kristóf és testvére, Sebestyén viszonyában is: Borbáláé, az asszonyé, aki az erősebb férfié lett. Egykori leányokról suttog a csend János Hubert körül is, aki ifjúi szerelmét áldozza föl az atyjának való megfelelés oltárán.
A sors azután Zsófia képében hoz számára új vonzalmat, nem tudván, hogy eközben fia életét állítja át egy olyan pályára, amelynek óhatatlanul pusztulás a vége.
 

Csatolások

  • a-regi-haz.jpg
    a-regi-haz.jpg
    100.4 KB · Olvasás: 5
Státusza
További válaszok itt nem küldhetőek.
Oldal tetejére