Túlélte a botrányokat és újra választást nyert Justin Trudeau

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2019 Október 22.

Melitta - 2019 Október 22, 07:51
 1. Melitta

  Melitta Adminisztrátor Fórumvezető

  Megnyerte a vasárnapi parlamenti választásokat Kanadában a Justin Trudeau miniszterelnök vezette Liberális Párt, amely azonban csak kisebbségi kormányzáshoz elegendő mandátumot tudott összeszedni.

  Folytathatja a kormányzást a Justin Trudeau kanadai kormányfő vezette Liberális Párt, amely a legtöbb szavazatot kapta a vasárnapi parlamenti választásokon - írja a BBC. A párt azonban csak kisebbségi kormányt alakíthat, vagy koalíciós partner után kell néznie a kanadai CBC televízió közlése szerint.

  A 2015 óta hatalmon lévő liberálisok Kanada keleti részén a vártnál több szavazatot is vesztettek, de így is a legtöbb mandátumhoz juttottak. Az Andrew Sheer vezette Konzervatív Párttal végig fej-fej mellett álltak a közvélemény kutatások szerint, a két párt támogatottsága közötti különbség kevés, így Trudeau-nak a második ciklusában az eddigieknél sokkal nehezebb dolga lesz.

  A 2015-ben kormányra jutott Liberális Párt vezetője a politikai (és gender) korrektség arca lett, ám több botrányba is belekeveredett az elmúlt években. Ezek közül a legsúlyosabb az SNC-Lavalin nevű kanadai építőipari vállalathoz fűződik. A Líbiában is üzletelő cég kenőpénz ügyeivel kapcsolatban Trudeau megpróbált nyomást helyezni a kanadai igazságügyi miniszterre (aki a főügyészi posztot is betölti Kanadában) annak érdekében, hogy vádemelés helyett vádalkut kössenek.

  [​IMG]

  Emellett sok támadást kapott Trudeau azért is, mert a 20-as évei elején kétszer is feketére maszkírozott arccal jelent meg jelmezbálokon. Bár a kormányfő a saját maga által rasszistának ítélt "tette" miatt többször is bocsánatot kért, mégis ez az ügy árthatott a legtöbbet a népszerűségének.

  Nem vetett jó fényt a klímaváltozás elleni harcot folytató kormányra az sem, hogy 4,5 milliárd dollárért megvásárolta a Trans Mountain kanadai olajvezetéket, hogy annak megépítését befejezhesse, igaz, a széndioxid kibocsátásra korábban külön adót vetettek ki. Trudeau első kormányzati ciklusában egyébként legalizálták a kannabiszt, és a szír menekültekkel szemben is megengedőbb politikát folytattak.

  A kanadai kormány egyik legfontosabb gazdasági lépése volt, hogy sikerült újratárgyalnia az Észak-Amerikai Szabadkereskedelmi Megállapodást (NAFTA) az Egyesült Államokkal, melyet korábban Donald Trump amerikai elnök - az USA hátrányos külkereskedelmi mérlegére hivatkozva - felrúgott.
   
  ladybug7spots és Ernoe kedveli ezt.

Hozzászólás

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2019 Október 22.

Megosztás