Tanácsok ingatlanvásárlóknak

Santane

Állandó Tag
Állandó Tag
Köszönöm Santane, máris több kedvvel folytatom :) Tehát ott tartottunk, hogy el akarjuk adni a lakásunkat-házunkat.

4. Most kritikus szemmel végigjárjuk, hogy mit szólnánk hozzá, mint vevők. Ilyenkor jön a festessünk-ne festessünk dilemma. Ha a lakás üres, vagy van hova mennünk, esetleg bútorostul, akkor szerintem érdemes kifestetni. Nem olyan nagy költség, viszont sokat dob a lakáson. Csak egy dolog aggasztó, ha az ajtók és ablakok is régen voltak már mázolva, mert frissen festve még szembeötlőbb, ilyenkor jobb, ha marad a fal is. Ha festetünk, semmi extra, pasztell színek, vagy fehér. Esetleg parketta csiszolás és lakkozás, ha rémes állapotú, de mást tényleg nem érdemes csinálnia egy átlag eladónak. Eszünkbe ne jusson csempézni, fürdőszobát felújítani...

5. Most jön az ár kérdése. Ne abból induljunk ki, hogy mennyi pénzre van szükségünk egy jobb és szebb lakás lakás-ház megvásárlásához. Általában sajnos nem ér annyit, amennyinek az ember a saját lakását taksálja. Mert érzelmi szálak is kötik hozzá, saját maga csinálta a beépített szekrényt, meg egy csomó emlék..., na ezeket nem fizeti meg a vevő. Nekünk az az ár kell, ami a maximális lehetséges ár, az alkut is belekalkulálva. Ha bizonytalanok vagyunk az ingatlan árában, akkor kérjünk föl egy független értékbecslőt. Sok százezer, esetleg több millió forintot is bukhatunk, ha túl olcsón adjuk és elhúzhatjuk az időt, ha kezdetben túl drágán próbáljuk. Nem tesz jót az ingatlannak, ha túl sokáig szerepel. A vevők, ha ráismernek nem veszik észre, hogy időközben ment lefelé az ár, csak azt, hogy ezt még mindig árulják, a kutyának se kell.

6. Mikor ezen is túljutottuk, mutassuk meg a lakást néhány közvetítőnek. Ha nagyon bízunk valakiben, akkor adhatunk kizárólagos megbízást is, de épeszű eladó nem ír alá olyan szerződést, hogy ő saját maga nem árulhatja, sem olyat, hogy fizet akkor is, ha nem adják el a lakását stb. Nem kukacoskodás, ha minden mondatot rendesen elolvasunk és ha nem tetszik valami, akkor kihúzatjuk, átjavíttatjuk (melyet mindkét példányon, mindkét szerződő ott a javításnál szignál). Ha több közvetítőt bízunk meg, akkor se vigyük túlzásba, elég 5-6 irodának kiadni. Nem tesz jót az árunak, ha boldog-boldogtalan azt hirdeti, esetleg nem is egyforma áron.

Folyt. köv. és várom a tapasztalataitokat, ötleteiteket.

Köszönjük! nagyon jók a tanácsok! :)
A 6. pont meg duplán jó. Sajnos nagyon sokan felelőtlenül, minden átolvasás nélkül aláírnak szerződéseket, amiből káruk származik.
 

garibaldi

Állandó Tag
Állandó Tag
Santane csak itt bíztatgat, már nem is lazsálhatok. :)

7. A fotók. Engedjük, hogy az ing. közvetítő készítsen fotókat. E nélkül nem igen tudja árulni. Napfényben általában jobban mutat a lakás, ezért jobb, ha nem estére beszélünk meg vele találkozót. Mi is csinálhatunk, vagy fotózó rokonnal-baráttal csináltathatunk képeket. Érdemes a legtávolabbi sarokból az ablak felé fotózni, nem pont akkor, amikor besüt a nap, de világosban. Ha van erkély, terasz, akkor azt is. Ha barátságos a konyha, ha szép a fürdő, akkor azt is. Ha van panoráma, vagy akár csak fákra stb. kilátás, azt is. Sok képet csináljunk és a legjobbakat használjuk fel. Ez nem csalás, ez a lakás reklámja. :)

8. A hirdetésekben és majdan a vevőknek ne hazudjunk. Csak a tényeket, természetesen kiemelve az ingatlan előnyös tulajdonságait. Minden hibát el lehet úgy is mondani, hogy szinte előnynek tűnik. Pl. szörnyű állapotban van? Akkor azt mondjuk, hogy szabadon átalakítható. Ha északi fekvésű? Akkor nyáron hűvös. A hirdetésünk legyen rövid, de csábító. Ha az ár kerek szám, pl. 20 MFt, akkor a helyett 19,8 MFt-ot írunk, ha 33 MFt, akkor 32,8 MFt-ot. Ez régi kereskedői trükk, mindenki tudja, mégis beválik.

9. Jön az első....majd a sokadik vevő.
Az ingatlanközvetítőnek megmondjuk, hogy mikor napos a lakás, délelőtt ill. délután a jobb, hogy lehetőleg akkorra időzítse a bemutatást. Egyéb, nekünk már fel sem tűnő dolgokra is ügyeljünk. Mire gondolok? Pl. ha egy iskola van mellettünk, akkor ne akkor fogadjuk pont a vevőket, amikor a gyerekek kiszabadulnak az udvarra, vagy meccs van a sportpályán.
Ha kertünk is van, akkor vágjuk le a száraz ágakat, az elnyílott virágokat, nyírjuk le a füvet (ha kutya is van, szedjük össze az aknákat), gereblyézzünk, locsoljunk, szóval a maximumot hozzuk ki belőle. Ha eddig nem volt, akkor a teraszra, erkélyre tegyünk muskátlit, vagy valami dézsás virágzó növényt.
A lakásban csináljunk rendet, ne legyen mindenütt ruha, papír, doboz, ne legyen mosatlan edény a mosogatóban. Ne főzzünk előtte, nem szerencsés az ételszag. Na itt álljunk meg, van egy kivétel. Egy kis tejforralás + vaníliás cukor. Ez mindenkiben otthonos emlékeket kelt, ezt kipróbálhatjuk. Vegyünk cserepes-, vagy élő virágot. Vagy legyen egy tál gyümölcs az étkező asztalon. Ha szoktunk lakberendezési lapokat nézegetni, hát ahogy ott szokták nem túl életszerűen előadni, olyasmit kell produkálni.
Természetesen nyissunk ablakot, vagy szellőztessünk előtte. Ha a lakásban dohányzunk, akkor különösen. Az égő gyertya semlegesíti valamennyire a cigi szagot. A TV-t kapcsoljuk ki, de egy egészen halk zene az nem zavaró, sőt. Ha mégis estére maradt a látogatás, akkor ne csak a központi, hanem a helyi hangulat fényeket is kapcsoljuk be, az összeset, mindenhol.
Készítsük előre össze a tulajdoni lapot, közüzemi számlákat stb., hogy ne akkor kelljen keresni, ha kérdezik. Alaprajzot fénymásoljunk vagy 20 db-ot, mert viszik, mint a cukrot. Ez lehet az eredeti, vagy az ingatlanközvetítő által rajzolt, de magunk is készíthetünk egy vázlatos, méretezett rajzot. Írjuk rá a pontos címet. Ha magunk áruljuk, akkor a nevet, elérhetőségeinket is. Ha ingatlanközvetítőkkel dolgozunk, akkor csak a címet. Itt térnék ki arra is, hogy ebben az esetben ne kérjünk és ne adjunk névjegyet, telefonszámot a vevőknek, kivéve, ha valamiért maga az ingatlanközvetítő javasolja ezt.
Ha nem tudjuk, akkor mérjük meg a belmagasságot is, mert az biztosan felmerül, mint kérdés.
Ne sokat beszéljünk. Legyünk barátságosak, de ne erőszakosan haverkodók. Ha közvetítő hozta a vevőt, akkor bízzuk rá a dolgot, ő mutassa a lakást, főleg ő beszéljen. Ha magunk vagyunk, akkor először vezessük őket körbe a lakáson, ne a WC-vel, hanem a nappalival kezdjük, a végén kínáljuk hellyel őket. Esetleg vizet, vagy üdítőt ajánlhatunk, de ne felejtsük, hogy nem vendégségbe jöttek. Ne érezzék, hogy túl szívélyesek vagyunk, mert rájuk akarjuk tukmálni a lakást. Ugyanakkor egyértelműen nyilatkozzunk, ha kérdezik, ne csináljunk úgy, mintha az egész nem is lenne fontos nekünk, mert ez meg elbizonytalaníthatja a vevőket. Higgyétek el, nagyon sok rossz mondatot hallottam már.
És tudom, hogy nehéz, én is adtam már el saját lakásomat is. :)

Folyt. köv. ;) Kérdés? Kiegészítés? Ellenvélemény? :confused:
 

Santane

Állandó Tag
Állandó Tag
Santane csak itt bíztatgat, már nem is lazsálhatok. :)

Hát nem is!:mrgreen:
Most is jöttem ellenőrizni, hogy írtál-e még több infót?!
221.gif
 

Santane

Állandó Tag
Állandó Tag
Folyt. köv. ;) Kérdés? Kiegészítés? Ellenvélemény? :confused:

Mivel majd szeretnénk eladni a házunkat - és mivel helyette szeretnénk venni egy kisebb házat.. szóval..

Elolvastam az instrukciókat, mint potenciális eladó -->
Micsoda trükkök! Jaj, de jó!

Aztán elolvastam mégegyszer mint vevő -->
A kutyafáját! Hogy átrázhatják az agyamat!

nevet.gif

De mindkét esetben tanulságos! :)
 

Santane

Állandó Tag
Állandó Tag
Ja, még egy kérdés!

Hogyan kalkulálódik bele - vagy kalkulálható bele -az árba az esetleges (sőt! biztos) lealkudás összege?

Mert, hogy én azonnal a falnak megyek, ha azzal kezdi a kedves vevő, hogy látom minden felújításra szorul (még ha nem is igaz, csak taktikázik).. hát öööö.. 13 millióért megveszem (a 28 milliót érő ingatlant ugyi)?
 

garibaldi

Állandó Tag
Állandó Tag
Mivel majd szeretnénk eladni a házunkat - és mivel helyette szeretnénk venni egy kisebb házat.. szóval..

Elolvastam az instrukciókat, mint potenciális eladó -->
Micsoda trükkök! Jaj, de jó!

Aztán elolvastam mégegyszer mint vevő -->
A kutyafáját! Hogy átrázhatják az agyamat!

nevet.gif

De mindkét esetben tanulságos! :)

Majd csinálok egy eligazítást a vevőknek is, mert ott kell vigyázni igazán. :rolleyes:
 

garibaldi

Állandó Tag
Állandó Tag
Ja, még egy kérdés!

Hogyan kalkulálódik bele - vagy kalkulálható bele -az árba az esetleges (sőt! biztos) lealkudás összege?

Mert, hogy én azonnal a falnak megyek, ha azzal kezdi a kedves vevő, hogy látom minden felújításra szorul (még ha nem is igaz, csak taktikázik).. hát öööö.. 13 millióért megveszem (a 28 milliót érő ingatlant ugyi)?

Sajnos fogalmam sincs, hogy megy ez Írországban. Itthon is elég különböző, függ attól, hogy mennyire sürgős az eladás, jól volt-e belőve az ár és a nagyságrend függvénye is. Pl. 20 MFt fölötti ingatlannál lehet számítani 10 % alku lehetőségre, míg egy 8 MFt-osnál valószínűleg csak 5 %-ot engednek le az árból.
De leginkább a kereslet-kínálat alakulásán múlik. Lakóingatlanoknál most túlkínálat van, ezért lehet jól alkudni. De egyes esetekben, pl. a divatba jött loft lakásoknál, vagy a dunai panorámásoknál, amiből kevés van, ott elképzelhető, hogy semmit sem engednek az árból.
Átlagosan szerintem 10 % körüli. De ennél többet 20-25-30 %-ot is szoktak az elemzők leírni. Hozzáteszem, hogy statisztikailag igazuk lehet, de ez abból adódik, hogy Magyarországon sokan nem a tényleges árat szerepeltetik az adásvételi szerződésben, hanem kevesebbet. Ebből aztán az elemzők arra következtethetnek, hogy ilyen sokat engedtek az árból. :)
 

garibaldi

Állandó Tag
Állandó Tag
EGY INGATLAN PONTOSAN ANNYIT ÉR, AMENNYIÉRT MEGVESZIK!

Ez az alapdefiníció. Persze ez csak akkor igaz, ha sikerült megteremteni a megfelelő körülményeket is pl. rendelkezésre áll elegendő idő az értékesítéshez, találkozni tud az ajánlat a potenciális vásárlókkal stb.
Egy értékbecslőnek piaci forgalmi értékelésnél ez a dolga, hogy megjósolja mennyiért lehet értékesíteni.
 

garibaldi

Állandó Tag
Állandó Tag
Santane csak itt bíztatgat, már nem is lazsálhatok. :)

7. A fotók. Engedjük, hogy az ing. közvetítő készítsen fotókat. E nélkül nem igen tudja árulni. Napfényben általában jobban mutat a lakás, ezért jobb, ha nem estére beszélünk meg vele találkozót. Mi is csinálhatunk, vagy fotózó rokonnal-baráttal csináltathatunk képeket. Érdemes a legtávolabbi sarokból az ablak felé fotózni, nem pont akkor, amikor besüt a nap, de világosban. Ha van erkély, terasz, akkor azt is. Ha barátságos a konyha, ha szép a fürdő, akkor azt is. Ha van panoráma, vagy akár csak fákra stb. kilátás, azt is. Sok képet csináljunk és a legjobbakat használjuk fel. Ez nem csalás, ez a lakás reklámja. :)

8. A hirdetésekben és majdan a vevőknek ne hazudjunk. Csak a tényeket, természetesen kiemelve az ingatlan előnyös tulajdonságait. Minden hibát el lehet úgy is mondani, hogy szinte előnynek tűnik. Pl. szörnyű állapotban van? Akkor azt mondjuk, hogy szabadon átalakítható. Ha északi fekvésű? Akkor nyáron hűvös. A hirdetésünk legyen rövid, de csábító. Ha az ár kerek szám, pl. 20 MFt, akkor a helyett 19,8 MFt-ot írunk, ha 33 MFt, akkor 32,8 MFt-ot. Ez régi kereskedői trükk, mindenki tudja, mégis beválik.

9. Jön az első....majd a sokadik vevő.
Az ingatlanközvetítőnek megmondjuk, hogy mikor napos a lakás, délelőtt ill. délután a jobb, hogy lehetőleg akkorra időzítse a bemutatást. Egyéb, nekünk már fel sem tűnő dolgokra is ügyeljünk. Mire gondolok? Pl. ha egy iskola van mellettünk, akkor ne akkor fogadjuk pont a vevőket, amikor a gyerekek kiszabadulnak az udvarra, vagy meccs van a sportpályán.
Ha kertünk is van, akkor vágjuk le a száraz ágakat, az elnyílott virágokat, nyírjuk le a füvet (ha kutya is van, szedjük össze az aknákat), gereblyézzünk, locsoljunk, szóval a maximumot hozzuk ki belőle. Ha eddig nem volt, akkor a teraszra, erkélyre tegyünk muskátlit, vagy valami dézsás virágzó növényt.
A lakásban csináljunk rendet, ne legyen mindenütt ruha, papír, doboz, ne legyen mosatlan edény a mosogatóban. Ne főzzünk előtte, nem szerencsés az ételszag. Na itt álljunk meg, van egy kivétel. Egy kis tejforralás + vaníliás cukor. Ez mindenkiben otthonos emlékeket kelt, ezt kipróbálhatjuk. Vegyünk cserepes-, vagy élő virágot. Vagy legyen egy tál gyümölcs az étkező asztalon. Ha szoktunk lakberendezési lapokat nézegetni, hát ahogy ott szokták nem túl életszerűen előadni, olyasmit kell produkálni.
Természetesen nyissunk ablakot, vagy szellőztessünk előtte. Ha a lakásban dohányzunk, akkor különösen. Az égő gyertya semlegesíti valamennyire a cigi szagot. A TV-t kapcsoljuk ki, de egy egészen halk zene az nem zavaró, sőt. Ha mégis estére maradt a látogatás, akkor ne csak a központi, hanem a helyi hangulat fényeket is kapcsoljuk be, az összeset, mindenhol.
Készítsük előre össze a tulajdoni lapot, közüzemi számlákat stb., hogy ne akkor kelljen keresni, ha kérdezik. Alaprajzot fénymásoljunk vagy 20 db-ot, mert viszik, mint a cukrot. Ez lehet az eredeti, vagy az ingatlanközvetítő által rajzolt, de magunk is készíthetünk egy vázlatos, méretezett rajzot. Írjuk rá a pontos címet. Ha magunk áruljuk, akkor a nevet, elérhetőségeinket is. Ha ingatlanközvetítőkkel dolgozunk, akkor csak a címet. Itt térnék ki arra is, hogy ebben az esetben ne kérjünk és ne adjunk névjegyet, telefonszámot a vevőknek, kivéve, ha valamiért maga az ingatlanközvetítő javasolja ezt.
Ha nem tudjuk, akkor mérjük meg a belmagasságot is, mert az biztosan felmerül, mint kérdés.
Ne sokat beszéljünk. Legyünk barátságosak, de ne erőszakosan haverkodók. Ha közvetítő hozta a vevőt, akkor bízzuk rá a dolgot, ő mutassa a lakást, főleg ő beszéljen. Ha magunk vagyunk, akkor először vezessük őket körbe a lakáson, ne a WC-vel, hanem a nappalival kezdjük, a végén kínáljuk hellyel őket. Esetleg vizet, vagy üdítőt ajánlhatunk, de ne felejtsük, hogy nem vendégségbe jöttek. Ne érezzék, hogy túl szívélyesek vagyunk, mert rájuk akarjuk tukmálni a lakást. Ugyanakkor egyértelműen nyilatkozzunk, ha kérdezik, ne csináljunk úgy, mintha az egész nem is lenne fontos nekünk, mert ez meg elbizonytalaníthatja a vevőket. Higgyétek el, nagyon sok rossz mondatot hallottam már.
És tudom, hogy nehéz, én is adtam már el saját lakásomat is. :)

Folyt. köv. ;) Kérdés? Kiegészítés? Ellenvélemény? :confused:

10. Állandó készültség
Ezt az 1-3, esetleg még több hónapot rá kell szánnunk az eladásra.
Mit jelent ez? Hogy bármikor fogadó készek legyünk és ez a hétvégékre sajnos fokozottan érvényes. Ne utazzunk el napokra-hetekre, ne menjünk el nyaralni, ne vegyünk színházjegyet, ne hívjunk vendégeket. Ha ez nem megoldható, akkor egy ráérős rokont-barátot-szomszédot kell megbízni ezzel, vagy a közvetítőnek kulcsot adni a lakáshoz.
A vevők a leglehetetlenebb időpontokban akarnak jönni. Erről nem a közvetítő tehet, neki ugyanúgy készenlétben kell élnie, csak ráadásul folyamatosan. :(

11. Megvan a vevő?
Ez már kezd izgalmas lenni. Többször visszatér ugyanaz a vevő, méricskél, hozza a gyerekeket is, az anyóst, az építész ismerősét... na ez már jó jel.
Alku, ehhez nem tudok hozzászólni, ezt az eladó dönti el, hogy mennyit enged. Ha a vevő hitelre akar vásárolni, ettől még nem kell kétségbeesni, ugyan nem olyan gyorsan kapjuk meg a teljes összeget, de teljes biztonságban van a pénzünk. Ha az árban megegyeztünk, akkor szerződést kell kötnünk. Magyarországon adásvételi szerződést kötelező ügyvédnél ill. közjegyzőnél kötni.

12. Szerződéskötés
Ha az ajánlat kedvező számunkra, akkor ne húzzuk az időt. Sürgessük a dolgot, kérjünk min. 10 % foglalót, ha ennél többet is tud fizetni a vevő, akkor 15 % foglalót, ha még fizetne, akkor a többi vételárelőleg. Az ügyvéd legtöbbször a vevő ügyvédje (ő is fizeti a szerződéskötést), ezért kérjünk tőle előzetesen egy szerződéstervezetet, melyet meg tudunk mutatni a saját ügyvédünknek, még jobb, ha elkísér minket. Ennél részletesebben én nem foglalkozom ezzel, mert ahány eset, annyi féle. De ne bízzunk magunkban, hogy mi ehhez is értünk!!! Ne sajnáljuk megfizetni a mi érdekeinket védő ügyvédet. Mindent magyaráztassunk el és csak akkor írjuk alá, ha minden világos és akaratunkkal pontosan megegyező. Minden legyen leírva, szóbeli kiegészítéseket, ígéreteket ne fogadjunk el. Ugyanakkor ne sértődjünk meg, ha a vevő hasonlóan óvatos, ha meglehetősen gyanakvónak tűnik, mindent leellenőriztet és kiderült, hogy a szomszédoknál, közös képviselőnél is érdeklődött már utánunk. A legtöbb ingatlanközvetítő szerződése úgy szól, hogy ekkor, az első pénzmozgáskor kéri a jutalékát az eladótól. Ez teljesen jogos, mert ő megtette, amivel meg lett bízva. Ugyanis, amennyiben a szerződés mégis meghiúsulna az eladói oldal hibájából, akkor vessünk magunkra (ilyenkor a foglalót is duplán fizethetjük vissza), de ha a vevő hibájából, akkor a foglalót megtarthatjuk, így kár nem ér minket.
És még ez is fontos, amikor ebből a vevőinktől kapott pénzből tovább foglalózunk, gondoljunk erre az eshetőségre is, számoljunk és saját pénzünket lehetőleg ne reszkírozzuk! Amit nyugodtan felajánlhatunk foglalónak az a kapott foglaló közvetítői jutalék levonása utáni maradéka.

Folyt. köv. a vevői oldalról, ha még nem unjátok :rolleyes:
 

Santane

Állandó Tag
Állandó Tag
Én nem unom, tehát jöhet a többi is. Amennyiben te nem unod :D

Itt Írországban az ingatlanosok úgy dolgoznak (legalább is azok, akiket ismerek), hogy te elmondod nekik, hogy milyen házra lenne szükséged (még pl.azt is előírva, hogy csak 3-5 lépcsőfok lehet bárhol benne), és innentől fogva otthon a fotelben ülve várod az ajánlatokat. Dögivel kapod a címeket stb., a dolgod a válogatás. Ha valamelyik megtetszik, akkor időpontegyeztetés az ingatlanossal és lakásnézés. A lakás tulaja sehol sincs, azt se tudod ki az.
Ha tetszik a lakás, akkor megveszed. Találka ügyvédnél stb.stb. És tied a lakás. Az ingatlanosnak külön pénzt nem ad egyik fél se, mert az illetménye benne van magában a ház, vagy lakás árában. Hogy aztán az hogyan szedi le belőle, vagy miként intéződik, nem tudom. De valahol az ingatlanosnak nincs szem előtt az illetménye, vagyis nincs válogatás, hogy jaj, ez 2%-ot kér, jaj, az 5 %-ot kér.
Arról nem is beszélve, hogy nincs alkalmazkodás az eladóhoz, nincs alku pofátlanságig. Az ingatlanos közvetít oda-vissza természetesen, ha valami igény, vagy feltétel van. De nem az eladó-vevő felek vívják meg a csatáikat.
Nekem elég szimpi ez a dolog. :)
 

garibaldi

Állandó Tag
Állandó Tag
Én nem unom, tehát jöhet a többi is. Amennyiben te nem unod :D

Itt Írországban az ingatlanosok úgy dolgoznak (legalább is azok, akiket ismerek), hogy te elmondod nekik, hogy milyen házra lenne szükséged (még pl.azt is előírva, hogy csak 3-5 lépcsőfok lehet bárhol benne), és innentől fogva otthon a fotelben ülve várod az ajánlatokat. Dögivel kapod a címeket stb., a dolgod a válogatás. Ha valamelyik megtetszik, akkor időpontegyeztetés az ingatlanossal és lakásnézés. A lakás tulaja sehol sincs, azt se tudod ki az.
Ha tetszik a lakás, akkor megveszed. Találka ügyvédnél stb.stb. És tied a lakás. Az ingatlanosnak külön pénzt nem ad egyik fél se, mert az illetménye benne van magában a ház, vagy lakás árában. Hogy aztán az hogyan szedi le belőle, vagy miként intéződik, nem tudom. De valahol az ingatlanosnak nincs szem előtt az illetménye, vagyis nincs válogatás, hogy jaj, ez 2%-ot kér, jaj, az 5 %-ot kér.
Arról nem is beszélve, hogy nincs alkalmazkodás az eladóhoz, nincs alku pofátlanságig. Az ingatlanos közvetít oda-vissza természetesen, ha valami igény, vagy feltétel van. De nem az eladó-vevő felek vívják meg a csatáikat.
Nekem elég szimpi ez a dolog. :)


Hmmm, ez szép lehet Santane. Reméljük, hogy itthon is egyszer majd így lesz. Kulcsot itt is szoktak adni a lakáshoz a tulajdonosok, de leginkább csak akkor, ha az üres, vagy bútorozott, de nem lakják. Elég nagy felelősség is lehet egy berendezett, belakott lakásban vigyázni mindenre, én ezt nem is tudom, hogy merném-e vállalni. Ebből ott nem szokott probléma lenni?
 

beloka

Állandó Tag
Állandó Tag
Pár szóban csak a hazai ingatlanközvetítőkről és értékbecslésről! Három éve próbálom eladni a várostól 10 km-re lévő 146 négyzetméteres öszkomfortos családi házunkat, aminek egy része tömésfal, a többi 5 éve épült tégla. Az egyik értékbecslő 4,8 millióra, a másik 6 millióra értékelte fel. Az ingatlanközvetítő szerint 80.000 forint négyzetméterárról kellene indulni. Megkötöttem az ingatlanközvetítővel a szerződést, két év alatt még csak telefonon sem hívott fel. Mikor megkérdeztem hány vevőt talált nekem, azt felelte, sajnos pang a piac, nem lesz vevő a házra. Kértem, hogy bontsunk szerződést, azt felelte, akkor fizessek 60.000 forint szerződésbontási díjat. Hitelfelvétel ürügyén felértékeltettem ismét a házat, mert nem került semmibe, ekkor ( 2008. augusztusban ) ugyanez az épület 5,2 milliót ért. Kérdezem Én, mennyit kérjek a házért, ha még az értékbecslők sem egyformán értékelik fel és mikor kapom vissza azt a 7,3 milliót, amit beleépítettem. Mikor lesz olyan az ingatlanpiacon, hogy tényleg tesznek is valamit a pénzükért az ingatlanközvetítők és mikor érjük meg azt, hogy az értékbecslők valóban az ingatlan értékét mondják és nem azt az értéket, amit a bank elvár tőlük?
tudnék sok csalásról és korrupcióról konkrét példákat írni, de ez nem az az oldal. Tapasztalatom szerint mindenképpen saját maga adja el a tulajdonos az ingatlant, mert az értékbecslők és az ingatlanközvetítők nem a mi érdekeinket nézik, csak a várható, vagy előre elkérhető jövedelem érdekli Őket.
 

garibaldi

Állandó Tag
Állandó Tag
Kedves beloka!

Az egyik szemem sír és a másik sem nevet. Megnéztem hol is laksz. Nos Alibánfa egy 480 lelkes falu, Zalaegerszetől 11 kilométerre. Gondolom munkalehetőség igazán csak Zalaegerszegen van és ott sem lasszóval keresik a dolgozókat. Az ilyen településeken a hitelkihelyezés nagyon kockázatos banki szempontból, mert ahogy te sem tudod eladni 3 éve, úgy a bank sem tudná, ha valamiért bedőlne a hitel. És itt már nem csak arról lenne szó, hogy áron alul, hanem esetleg sehogy, vagy áron alul is csak nagyon hosszú idő, akár 1-2 év alatt tudnák eladni. Az épületben lévő vályogfal is bajos, mert van olyan bank, amely nem fogadja el a vályogfalazatot, még kis részben sem. Az általad említett (gondolom nem egy időben elvégzett) értékbecslések közül kettőt te rendeltél meg, feltételezem eladás céljából, a harmadikat meg a bank értékbecslője végezte hitelfedezet céljából. Még akár ennyire sem kellene összevágniuk (4,8 MFt, 6,0 MFt és 5,2 MFt) és természetes, hogy a hitelfedezet céljából óvatosabb az értékelés. A beépített tégla stb. árát sajnos nem mindenhol lehet "kivenni" egy ingatlanból. Vannak olyan helyek, ahol eladásra nem is építenek. Elvétve akad csak olyan környék, ahol a telekárak is folyamatosan emelkednek, itt beépíteni sokkal kecsegtetőbb a jövőre nézve, mint egy olyan helyen, ahol nincs kereslet a meglévő házakra, telkekre sem. Egy ilyen kis faluban általában jobban el lehet adni egy öreg parasztházat, mint egy újabb építésű házat. Aki meg újat akar, az épít magának, szoc.pol. és hitel felhasználásával. Ha mindenképpen el akarod adni a házad, akkor ne várj egy ingatlanos betévedt vevőjére, hanem Zalaegerszeg összes közvetítőjét bízd meg és még magad is hirdesd, vannak ingyenes lehetőségek is. Ebből a szempontból nincs jelentősége a már 2 éve megbízott közvetítőnek sem, akár maradhat is nála a megbízás. Az ő eljárásán viszont nagyon csodálkozom, ilyet még nem hallottam, hogy valaki szerződésbontási díjat kért volna a megbízójától. Ez benne is van a kolléga szerződésében, amit aláírtál? Hogy fizetned kell 60 000 Ft-ot, ha fel akarod bontani? Ha igen, akkor gondolom ez valami kártalanítás címszóval lenne indokolva, de még akkor sem hiszem, hogy bizonyítani tudná, hogy ennyit költött pont a te házad hirdetésére. És ha eladod magad? Akkor is kell fizetned?
Ő azt ajánlotta, hogy 80 000 Ft/m2 árról indulj, ez akkor 12 080 000 Ft, hát az értékbecslések eredménye és e között van egy akkora tátongó különbség, hogy ne csodáld, hogy még egy vevő se jött. Valószínű túl van árazva.
Mindenesetre kérlek, egy - akár valóban okkal megkifogásolható - ingatlanközvetítő alapján még ne általánosítgass. Az érdekekről meg annyit, hogy mindig közös az érdek, el kell adni valamit, ami után, ha sikerült az ingatlanközvetítő jutalékot kap, ha nem sikerül, akkor általában nem kap semmit. Egy értékbecslő sem szerelemből dolgozik, persze, hogy elkéri a munkadíját, hiszen ebből él.

Sok sikert kívánok a ház eladásához!
 

Santane

Állandó Tag
Állandó Tag
Hmmm, ez szép lehet Santane. Reméljük, hogy itthon is egyszer majd így lesz. Kulcsot itt is szoktak adni a lakáshoz a tulajdonosok, de leginkább csak akkor, ha az üres, vagy bútorozott, de nem lakják. Elég nagy felelősség is lehet egy berendezett, belakott lakásban vigyázni mindenre, én ezt nem is tudom, hogy merném-e vállalni. Ebből ott nem szokott probléma lenni?

Nem szokott. Itt azért teljesen más a dolog. Megbíznak egymásban az emberek. És ezzel nem jellemző visszaélni. Amúgy azóta van egy kis gond ugye, amióta más népek is bejöttek az országba.. azóta már zárják az ajtóikat az írek.


 

amanfromdiosjeno

Állandó Tag
Állandó Tag
Sziasztok!
Diósjenőn, festői környezetben egy szép nagy házunk van. A gyerek már kirepült, csak ketten lakjuk Édesapámmal. Szeretném eladni, ha valakit érdekel, írjon, küldök képeket, és válaszolok a kérdésekre.

Aman
 

jpeete

Állandó Tag
Állandó Tag
Pestlőrincen ha valaki tud jó építési vállalkozót,aki vállal ikerház építését,szóljon nekem.köszi
 

garibaldi

Állandó Tag
Állandó Tag
Érdekes összeállítás, persze a címbeli kérdés költői, mert hiába olcsóbb Skóciában a jutalék, ha Szegeden akarunk eladni :)

Közületek többen le is tudjátok ellenőrizni, hogy stimmelnek-e nálatok a számok? Kíváncsi is lennék erre, ha kérhetem.


Forrás: http://www.ingatlanmax.hu/<wbr>index.php?o=22&id=123


Hol forduljunk ingatlanközvetítőhöz Európában?



[FONT=arial,helvetica,sans-serif]Európai körkép: ingatlanközvetítő díjak[/FONT]


[FONT=arial,helvetica,sans-serif]A RE/MAX tapasztalatai azt mutatják, hogy Európában is növekszik az ingatlanközvetítőkön keresztül lebonyolított ügyletek száma, annak ellenére, hogy a közvetítői díjak igen eltérőek az egyes országokban. [/FONT]​
[FONT=arial,helvetica,sans-serif]A RE/MAX Europe friss elemzése szerint bérlés esetén Dánia és Svájc kínál kedvező feltételeket, míg adás-vétel esetén Skóciában és Írországban találjuk a legalacsonyabb jutalékokat. Az ingatlanközvetítő díjak palettáján Bulgária nyújtja a legszélsőségesebb értékeket.[/FONT] [FONT=arial,helvetica,sans-serif]A RE/MAX Europe friss elemzése a kontinens 26 országában vizsgálta az ingatlanközvetítői díjak alakulását külön választva a bérlés és az adás-vétel kapcsán felmerülő költségeket.[/FONT]

[FONT=arial,helvetica,sans-serif]Ingatlanközvetítő díj bérlés esetén – Dániában és Svájcban ingyenes, Angliában a háziállat után is sikerdíj jár[/FONT] [FONT=arial,helvetica,sans-serif]Európában ingatlan bérlése esetén általában két módon honorálják az ingatlanközvetítő sikerét: az egyik esetben a félhavi/ havi/ kéthavi vagy háromhavi bérleti díj kerül egy összegben kifizetésre a sikeres tranzakció után (pl. Benelux államok, német ajkú szomszédaink, mediterrán országok). A másik esetben pedig az ingatlan kiadója az éves bérleti díj meghatározott százalékát fizeti az értékesítőnek, ez általában 10-12,5% között mozog (10% pl. Skóciában, Spanyolországban, 12% pl. Angliában, Törökországban). [/FONT]

[FONT=arial,helvetica,sans-serif]A vizsgált huszonhat ország közül egyedül Dánia és Svájc az, ahol nem kérnek jutalékot a sikeres bérbeadásért, míg Angliában a közvetítő a háziállat után is kap juttatást, kereken 100 fontot. [/FONT]

[FONT=arial,helvetica,sans-serif]Ingatlanközvetítő díj Európában már 1%-tól is[/FONT] [FONT=arial,helvetica,sans-serif]A RE/MAX által vizsgált európai országokban igen eltérően alakul az ingatlanközvetítői díj, sőt sokszor abban is nagy különbség mutatkozik, hogy ki fizeti azt meg, a vevő vagy az eladó, esetleg mindketten.[/FONT]

[FONT=arial,helvetica,sans-serif]A skandináv országok, Nagy Britannia és Írország, Svájc, Belgium és Luxemburg, Málta és Portugália esetében az eladó fizet. Az értékesített ingatlanból származó jutalék a százalékot tekintve Nagy Britanniában és Írországban, illetve Svájcban és Norvégiában a legkisebb. [/FONT]

[FONT=arial,helvetica,sans-serif]Ugyanakkor – a hazai szokásoktól is eltérően – Európa egyre több országában a vevő is szerepet játszik a közvetítői díj rendezésében, így konkrétan Ausztriában és Németország egyre több tartományában, továbbá a vizsgált mediterrán országok többségében.[/FONT]

[FONT=arial,helvetica,sans-serif]Hollandiában az fizeti a jutalékot, aki az értékesítőt alkalmazta, Spanyolországban pedig megegyezés szerint a vevő és az eladó egyaránt fizetheti azt.[/FONT]

[FONT=arial,helvetica,sans-serif]Hazánk és szomszédai – A közvetítői díj Bulgáriában a legszélsőségesebb[/FONT] [FONT=arial,helvetica,sans-serif]Közép-Kelet-Európa vizsgált országaiban bérlés során a legalacsonyabb ingatlanközvetítői díjat Romániában találjuk, a legmagasabbat pedig Horvátországban, ahol az éves díj 15-30%-át is elkérhetik értékesítőtől és ügynökségtől függően. Szlovákiában és Magyarországon többnyire 1-2 havi bérleti díjat kérnek a bérbeadótól az eredményes közvetítésért, és habár Bulgáriában ez az érték akár 3 havi bérleti díjra is rúghat, áfa nélküli, melyet Csehországhoz és Szlovákiához hasonlóan a bérbeadó és bérlő közösen fizet. Érdekesség, hogy Szlovákia esetében csak akkor tartalmaz a díj plusz áfát, ha az ingatlan kiadója az áfa megfizetője.[/FONT] [FONT=arial,helvetica,sans-serif]Eladás-vásárlás esetén az ingatlanközvetítői díjak alakulását igen vegyes kép jellemzi a vizsgált régiókban. [/FONT]

[FONT=arial,helvetica,sans-serif]Romániában a maximum 3%-ot megegyezés szerint fizetheti az eladó vagy a vevő, esetleg közösen, [/FONT]

[FONT=arial,helvetica,sans-serif]Csehországban és Szlovákiában az eladó átlagosan 3-6%-ot, illetve 3-5%-ot fizet a sikeresen lebonyolított üzlet után, [/FONT]

[FONT=arial,helvetica,sans-serif]míg Horvátországban mind a vevő mind az eladó két-két százalékkal honorálja a munkát az előzetes megegyezés függvényében. [/FONT]

[FONT=arial,helvetica,sans-serif]Ugyanakkor Magyarország és különösen Bulgária igen specifikus ebben a szegmensben: a sikerdíj már függ az ingatlan típusától (kereskedelmi, ipari, vagy lakóingatlan: ez esetben új vagy használt,) és az elhelyezkedésétől is (vidék, főváros). [/FONT]

[FONT=arial,helvetica,sans-serif]Bulgáriában* az ingatlanközvetítői díj ennek megfelelően 1-16% között van, míg egy-egy vidéki vagy kereskedelmi ingatlan közvetítői díja 1% is lehet, addig egy nyaraló ingatlan esetében 16%-ra is rúghat ez az érték. [/FONT]

[FONT=arial,helvetica,sans-serif]Magyarországon ritka az ilyen magas honorárium, a díj általában 1,5-5% között ingadozik, melyet befolyásolhat az ingatlan értéke, a szerződés típusa is (kizárólagos, nyílt stb.), továbbá az adott irodánál, hálózatnál** előre lefektetett alapelvek. [/FONT]

[FONT=arial,helvetica,sans-serif]* Az ingatlanközvetítői díjak alakulása Bulgáriában[/FONT]
<table style="border: medium none ; margin: auto auto auto 5.4pt; border-collapse: collapse;" border="1" cellpadding="0" cellspacing="0"> <tbody> <tr> <td style="border: 1pt solid windowtext; padding: 0cm 5.4pt; background: gray none repeat scroll 0% 50%; -moz-background-clip: -moz-initial; -moz-background-origin: -moz-initial; -moz-background-inline-policy: -moz-initial; width: 315.6pt;" colspan="3" valign="top" width="526">[FONT=arial,helvetica,sans-serif]* Ingatlanközvetítői díjak alakulása Bulgáriában adás-vétel esetén[/FONT]</td></tr> <tr> <td style="border-style: none solid solid; border-color: rgb(236, 233, 216) windowtext windowtext; border-width: medium 1pt 1pt; padding: 0cm 5.4pt; background: silver none repeat scroll 0% 50%; -moz-background-clip: -moz-initial; -moz-background-origin: -moz-initial; -moz-background-inline-policy: -moz-initial; width: 131.4pt;" valign="top" width="219">[FONT=arial,helvetica,sans-serif]Ingatlantípusa[/FONT]</td> <td style="border-style: none solid solid none; border-color: rgb(236, 233, 216) windowtext windowtext rgb(236, 233, 216); border-width: medium 1pt 1pt medium; padding: 0cm 5.4pt; background: silver none repeat scroll 0% 50%; -moz-background-clip: -moz-initial; -moz-background-origin: -moz-initial; -moz-background-inline-policy: -moz-initial; width: 92.1pt;" valign="top" width="154">[FONT=arial,helvetica,sans-serif]Díj: min.-max. (%)[/FONT]</td> <td style="border-style: none solid solid none; border-color: rgb(236, 233, 216) windowtext windowtext rgb(236, 233, 216); border-width: medium 1pt 1pt medium; padding: 0cm 5.4pt; background: silver none repeat scroll 0% 50%; -moz-background-clip: -moz-initial; -moz-background-origin: -moz-initial; -moz-background-inline-policy: -moz-initial; width: 92.1pt;" valign="top" width="154">[FONT=arial,helvetica,sans-serif]Ki fizeti a díjat?[/FONT]</td></tr> <tr> <td style="border-style: none solid solid; border-color: rgb(236, 233, 216) windowtext windowtext; border-width: medium 1pt 1pt; padding: 0cm 5.4pt; background: rgb(230, 230, 230) none repeat scroll 0% 50%; -moz-background-clip: -moz-initial; -moz-background-origin: -moz-initial; -moz-background-inline-policy: -moz-initial; width: 131.4pt;" valign="top" width="219">[FONT=arial,helvetica,sans-serif]Vidéki ingatlan[/FONT]</td> <td style="border-style: none solid solid none; border-color: rgb(236, 233, 216) windowtext windowtext rgb(236, 233, 216); border-width: medium 1pt 1pt medium; padding: 0cm 5.4pt; width: 92.1pt; background-color: transparent;" valign="top" width="154">[FONT=arial,helvetica,sans-serif]1-1,5%[/FONT]</td> <td style="border-style: none solid solid none; border-color: rgb(236, 233, 216) windowtext windowtext rgb(236, 233, 216); border-width: medium 1pt 1pt medium; padding: 0cm 5.4pt; width: 92.1pt; background-color: transparent;" valign="top" width="154">[FONT=arial,helvetica,sans-serif]vevő[/FONT]</td></tr> <tr> <td style="border-style: none solid solid; border-color: rgb(236, 233, 216) windowtext windowtext; border-width: medium 1pt 1pt; padding: 0cm 5.4pt; background: rgb(230, 230, 230) none repeat scroll 0% 50%; -moz-background-clip: -moz-initial; -moz-background-origin: -moz-initial; -moz-background-inline-policy: -moz-initial; width: 131.4pt;" valign="top" width="219">[FONT=arial,helvetica,sans-serif]Kereskedelmi ingatlan[/FONT]</td> <td style="border-style: none solid solid none; border-color: rgb(236, 233, 216) windowtext windowtext rgb(236, 233, 216); border-width: medium 1pt 1pt medium; padding: 0cm 5.4pt; width: 92.1pt; background-color: transparent;" valign="top" width="154">[FONT=arial,helvetica,sans-serif]1-2%[/FONT]</td> <td style="border-style: none solid solid none; border-color: rgb(236, 233, 216) windowtext windowtext rgb(236, 233, 216); border-width: medium 1pt 1pt medium; padding: 0cm 5.4pt; width: 92.1pt; background-color: transparent;" valign="top" width="154">[FONT=arial,helvetica,sans-serif]eladó és vevő[/FONT]</td></tr> <tr> <td style="border-style: none solid solid; border-color: rgb(236, 233, 216) windowtext windowtext; border-width: medium 1pt 1pt; padding: 0cm 5.4pt; background: rgb(230, 230, 230) none repeat scroll 0% 50%; -moz-background-clip: -moz-initial; -moz-background-origin: -moz-initial; -moz-background-inline-policy: -moz-initial; width: 131.4pt;" valign="top" width="219">[FONT=arial,helvetica,sans-serif]Lakóingatlan[/FONT]</td> <td style="border-style: none solid solid none; border-color: rgb(236, 233, 216) windowtext windowtext rgb(236, 233, 216); border-width: medium 1pt 1pt medium; padding: 0cm 5.4pt; width: 92.1pt; background-color: transparent;" valign="top" width="154">[FONT=arial,helvetica,sans-serif]2-3%[/FONT]</td> <td style="border-style: none solid solid none; border-color: rgb(236, 233, 216) windowtext windowtext rgb(236, 233, 216); border-width: medium 1pt 1pt medium; padding: 0cm 5.4pt; width: 92.1pt; background-color: transparent;" valign="top" width="154">[FONT=arial,helvetica,sans-serif]eladó és vevő[/FONT]</td></tr> <tr> <td style="border-style: none solid solid; border-color: rgb(236, 233, 216) windowtext windowtext; border-width: medium 1pt 1pt; padding: 0cm 5.4pt; background: rgb(230, 230, 230) none repeat scroll 0% 50%; -moz-background-clip: -moz-initial; -moz-background-origin: -moz-initial; -moz-background-inline-policy: -moz-initial; width: 131.4pt;" valign="top" width="219">[FONT=arial,helvetica,sans-serif]Új építésű ingatlan a fejlesztőtől[/FONT]</td> <td style="border-style: none solid solid none; border-color: rgb(236, 233, 216) windowtext windowtext rgb(236, 233, 216); border-width: medium 1pt 1pt medium; padding: 0cm 5.4pt; width: 92.1pt; background-color: transparent;" valign="top" width="154">[FONT=arial,helvetica,sans-serif]3-6%[/FONT]</td> <td style="border-style: none solid solid none; border-color: rgb(236, 233, 216) windowtext windowtext rgb(236, 233, 216); border-width: medium 1pt 1pt medium; padding: 0cm 5.4pt; width: 92.1pt; background-color: transparent;" valign="top" width="154">[FONT=arial,helvetica,sans-serif]eladó[/FONT]</td></tr> <tr> <td style="border-style: none solid solid; border-color: rgb(236, 233, 216) windowtext windowtext; border-width: medium 1pt 1pt; padding: 0cm 5.4pt; background: rgb(230, 230, 230) none repeat scroll 0% 50%; -moz-background-clip: -moz-initial; -moz-background-origin: -moz-initial; -moz-background-inline-policy: -moz-initial; width: 131.4pt;" valign="top" width="219">[FONT=arial,helvetica,sans-serif]Nyaraló ingatlan[/FONT]</td> <td style="border-style: none solid solid none; border-color: rgb(236, 233, 216) windowtext windowtext rgb(236, 233, 216); border-width: medium 1pt 1pt medium; padding: 0cm 5.4pt; width: 92.1pt; background-color: transparent;" valign="top" width="154">[FONT=arial,helvetica,sans-serif]5-16%[/FONT]</td> <td style="border-style: none solid solid none; border-color: rgb(236, 233, 216) windowtext windowtext rgb(236, 233, 216); border-width: medium 1pt 1pt medium; padding: 0cm 5.4pt; width: 92.1pt; background-color: transparent;" valign="top" width="154">[FONT=arial,helvetica,sans-serif]eladó[/FONT]</td></tr></tbody></table>​
[FONT=arial,helvetica,sans-serif]** Az ingatlanközvetítői díjak alakulása a RE/MAX Magyarországnál lakóingatlanok esetében[/FONT]
<table style="border: medium none ; margin: auto auto auto 5.4pt; border-collapse: collapse;" border="1" cellpadding="0" cellspacing="0"> <tbody> <tr> <td style="border: 1pt solid windowtext; padding: 0cm 5.4pt; background: silver none repeat scroll 0% 50%; -moz-background-clip: -moz-initial; -moz-background-origin: -moz-initial; -moz-background-inline-policy: -moz-initial; width: 72pt;" width="120">[FONT=arial,helvetica,sans-serif]Ingatlantípusa[/FONT]</td> <td style="border-style: solid solid solid none; border-color: windowtext windowtext windowtext rgb(236, 233, 216); border-width: 1pt 1pt 1pt medium; padding: 0cm 5.4pt; background: silver none repeat scroll 0% 50%; -moz-background-clip: -moz-initial; -moz-background-origin: -moz-initial; -moz-background-inline-policy: -moz-initial; width: 75.6pt;" width="126">[FONT=arial,helvetica,sans-serif]Használt lakás[/FONT]</td> <td style="border-style: solid solid solid none; border-color: windowtext windowtext windowtext rgb(236, 233, 216); border-width: 1pt 1pt 1pt medium; padding: 0cm 5.4pt; background: silver none repeat scroll 0% 50%; -moz-background-clip: -moz-initial; -moz-background-origin: -moz-initial; -moz-background-inline-policy: -moz-initial; width: 81pt;" width="135">[FONT=arial,helvetica,sans-serif]Új építésű ingatlan[/FONT]</td></tr> <tr style="height: 11.25pt;"> <td style="border-style: none solid solid; border-color: rgb(236, 233, 216) windowtext windowtext; border-width: medium 1pt 1pt; padding: 0cm 5.4pt; width: 228.6pt; height: 11.25pt; background-color: transparent;" colspan="3" width="381">[FONT=arial,helvetica,sans-serif]Főváros[/FONT]</td></tr> <tr style="height: 11.25pt;"> <td style="border-style: none solid solid; border-color: rgb(236, 233, 216) windowtext windowtext; border-width: medium 1pt 1pt; padding: 0cm 5.4pt; background: rgb(204, 204, 204) none repeat scroll 0% 50%; -moz-background-clip: -moz-initial; -moz-background-origin: -moz-initial; -moz-background-inline-policy: -moz-initial; width: 72pt; height: 11.25pt;" width="120">[FONT=arial,helvetica,sans-serif]Szerződés típusa[/FONT]</td> <td style="border-style: none solid solid none; border-color: rgb(236, 233, 216) windowtext windowtext rgb(236, 233, 216); border-width: medium 1pt 1pt medium; padding: 0cm 5.4pt; background: rgb(204, 204, 204) none repeat scroll 0% 50%; -moz-background-clip: -moz-initial; -moz-background-origin: -moz-initial; -moz-background-inline-policy: -moz-initial; width: 75.6pt; height: 11.25pt;" width="126">[FONT=arial,helvetica,sans-serif]Díj: min. (%)[/FONT]</td> <td style="border-style: none solid solid none; border-color: rgb(236, 233, 216) windowtext windowtext rgb(236, 233, 216); border-width: medium 1pt 1pt medium; padding: 0cm 5.4pt; background: rgb(204, 204, 204) none repeat scroll 0% 50%; -moz-background-clip: -moz-initial; -moz-background-origin: -moz-initial; -moz-background-inline-policy: -moz-initial; width: 81pt; height: 11.25pt;" width="135">[FONT=arial,helvetica,sans-serif]Díj: min. (%)[/FONT]</td></tr> <tr style="height: 11.25pt;"> <td style="border-style: none solid solid; border-color: rgb(236, 233, 216) windowtext windowtext; border-width: medium 1pt 1pt; padding: 0cm 5.4pt; background: rgb(230, 230, 230) none repeat scroll 0% 50%; -moz-background-clip: -moz-initial; -moz-background-origin: -moz-initial; -moz-background-inline-policy: -moz-initial; width: 72pt; height: 11.25pt;" width="120">[FONT=arial,helvetica,sans-serif]kizárólagos[/FONT]</td> <td style="border-style: none solid solid none; border-color: rgb(236, 233, 216) windowtext windowtext rgb(236, 233, 216); border-width: medium 1pt 1pt medium; padding: 0cm 5.4pt; width: 75.6pt; height: 11.25pt; background-color: transparent;" width="126">[FONT=arial,helvetica,sans-serif]3,9% + Áfa[/FONT]</td> <td style="border-style: none solid solid none; border-color: rgb(236, 233, 216) windowtext windowtext rgb(236, 233, 216); border-width: medium 1pt 1pt medium; padding: 0cm 5.4pt; width: 81pt; height: 11.25pt; background-color: transparent;" width="135">[FONT=arial,helvetica,sans-serif]2,2% + Áfa[/FONT]</td></tr> <tr style="height: 11.25pt;"> <td style="border-style: none solid solid; border-color: rgb(236, 233, 216) windowtext windowtext; border-width: medium 1pt 1pt; padding: 0cm 5.4pt; background: rgb(230, 230, 230) none repeat scroll 0% 50%; -moz-background-clip: -moz-initial; -moz-background-origin: -moz-initial; -moz-background-inline-policy: -moz-initial; width: 72pt; height: 11.25pt;" width="120">[FONT=arial,helvetica,sans-serif]nyílt[/FONT]</td> <td style="border-style: none solid solid none; border-color: rgb(236, 233, 216) windowtext windowtext rgb(236, 233, 216); border-width: medium 1pt 1pt medium; padding: 0cm 5.4pt; width: 75.6pt; height: 11.25pt; background-color: transparent;" width="126">[FONT=arial,helvetica,sans-serif]4,5% + Áfa[/FONT]</td> <td style="border-style: none solid solid none; border-color: rgb(236, 233, 216) windowtext windowtext rgb(236, 233, 216); border-width: medium 1pt 1pt medium; padding: 0cm 5.4pt; width: 81pt; height: 11.25pt; background-color: transparent;" width="135">[FONT=arial,helvetica,sans-serif]2,6% + Áfa[/FONT]</td></tr> <tr style="height: 11.25pt;"> <td style="border-style: none solid solid; border-color: rgb(236, 233, 216) windowtext windowtext; border-width: medium 1pt 1pt; padding: 0cm 5.4pt; width: 228.6pt; height: 11.25pt; background-color: transparent;" colspan="3" width="381">[FONT=arial,helvetica,sans-serif]Vidék[/FONT]</td></tr> <tr style="height: 11.25pt;"> <td style="border-style: none solid solid; border-color: rgb(236, 233, 216) windowtext windowtext; border-width: medium 1pt 1pt; padding: 0cm 5.4pt; background: rgb(204, 204, 204) none repeat scroll 0% 50%; -moz-background-clip: -moz-initial; -moz-background-origin: -moz-initial; -moz-background-inline-policy: -moz-initial; width: 72pt; height: 11.25pt;" width="120">[FONT=arial,helvetica,sans-serif]Szerződés típusa[/FONT]</td> <td style="border-style: none solid solid none; border-color: rgb(236, 233, 216) windowtext windowtext rgb(236, 233, 216); border-width: medium 1pt 1pt medium; padding: 0cm 5.4pt; background: rgb(204, 204, 204) none repeat scroll 0% 50%; -moz-background-clip: -moz-initial; -moz-background-origin: -moz-initial; -moz-background-inline-policy: -moz-initial; width: 75.6pt; height: 11.25pt;" width="126">[FONT=arial,helvetica,sans-serif]Díj: min. (%)[/FONT]</td> <td style="border-style: none solid solid none; border-color: rgb(236, 233, 216) windowtext windowtext rgb(236, 233, 216); border-width: medium 1pt 1pt medium; padding: 0cm 5.4pt; background: rgb(204, 204, 204) none repeat scroll 0% 50%; -moz-background-clip: -moz-initial; -moz-background-origin: -moz-initial; -moz-background-inline-policy: -moz-initial; width: 81pt; height: 11.25pt;" width="135">[FONT=arial,helvetica,sans-serif]Díj: min. (%)[/FONT]</td></tr> <tr style="height: 11.25pt;"> <td style="border-style: none solid solid; border-color: rgb(236, 233, 216) windowtext windowtext; border-width: medium 1pt 1pt; padding: 0cm 5.4pt; background: rgb(230, 230, 230) none repeat scroll 0% 50%; -moz-background-clip: -moz-initial; -moz-background-origin: -moz-initial; -moz-background-inline-policy: -moz-initial; width: 72pt; height: 11.25pt;" width="120">[FONT=arial,helvetica,sans-serif]kizárólagos[/FONT]</td> <td style="border-style: none solid solid none; border-color: rgb(236, 233, 216) windowtext windowtext rgb(236, 233, 216); border-width: medium 1pt 1pt medium; padding: 0cm 5.4pt; width: 75.6pt; height: 11.25pt; background-color: transparent;" width="126">[FONT=arial,helvetica,sans-serif]2,9% + Áfa[/FONT]</td> <td style="border-style: none solid solid none; border-color: rgb(236, 233, 216) windowtext windowtext rgb(236, 233, 216); border-width: medium 1pt 1pt medium; padding: 0cm 5.4pt; width: 81pt; height: 11.25pt; background-color: transparent;" width="135">[FONT=arial,helvetica,sans-serif]1,6% + Áfa[/FONT]</td></tr> <tr style="height: 11.25pt;"> <td style="border-style: none solid solid; border-color: rgb(236, 233, 216) windowtext windowtext; border-width: medium 1pt 1pt; padding: 0cm 5.4pt; background: rgb(230, 230, 230) none repeat scroll 0% 50%; -moz-background-clip: -moz-initial; -moz-background-origin: -moz-initial; -moz-background-inline-policy: -moz-initial; width: 72pt; height: 11.25pt;" width="120">[FONT=arial,helvetica,sans-serif]nyílt[/FONT]</td> <td style="border-style: none solid solid none; border-color: rgb(236, 233, 216) windowtext windowtext rgb(236, 233, 216); border-width: medium 1pt 1pt medium; padding: 0cm 5.4pt; width: 75.6pt; height: 11.25pt; background-color: transparent;" width="126">[FONT=arial,helvetica,sans-serif]3,4% + Áfa[/FONT]</td> <td style="border-style: none solid solid none; border-color: rgb(236, 233, 216) windowtext windowtext rgb(236, 233, 216); border-width: medium 1pt 1pt medium; padding: 0cm 5.4pt; width: 81pt; height: 11.25pt; background-color: transparent;" width="135">[FONT=arial,helvetica,sans-serif]2% + Áfa[/FONT]</td></tr></tbody></table>​
[FONT=arial,helvetica,sans-serif]Az elemzésben résztvevő országok:[/FONT]

[FONT=arial,helvetica,sans-serif]Svédország, Dánia, Norvégia, Anglia, Wales, Skócia, Írország, Németország, Ausztria, Svájc, Belgium, Hollandia, Luxemburg, Görögország, Izrael, Olaszország, Málta, Portugália, Spanyolország, Törökország, Magyarország, Horvátország, Románia, Bulgária, Szlovákia, Csehország[/FONT]
[FONT=arial,helvetica,sans-serif]Melléklet: [/FONT]​
[FONT=arial,helvetica,sans-serif]Összefoglaló táblázat a RE/MAX Europe kutatása alapján az ingatlanközvetítői díjak alakulásáról a kontinensen
<table style="border: medium none ; margin: auto auto auto 3.5pt; width: 457.488pt; border-collapse: collapse; height: 1134px;" border="1" cellpadding="0" cellspacing="0" width="795"> <tbody> <tr> <td style="border: 1pt solid windowtext; padding: 0cm 3.5pt; background: gray none repeat scroll 0% 50%; -moz-background-clip: -moz-initial; -moz-background-origin: -moz-initial; -moz-background-inline-policy: -moz-initial; width: 477pt;" colspan="4" width="795">[FONT=arial,helvetica,sans-serif]RE/MAX Europe kutatás: Az ingatlanközvetítői díjak alakulása Európában[/FONT]</td></tr> <tr> <td style="border-style: none solid solid; border-color: rgb(236, 233, 216) windowtext windowtext; border-width: medium 1pt 1pt; padding: 0cm 3.5pt; background: rgb(179, 179, 179) none repeat scroll 0% 50%; -moz-background-clip: -moz-initial; -moz-background-origin: -moz-initial; -moz-background-inline-policy: -moz-initial; width: 65.35pt;" width="109">[FONT=arial,helvetica,sans-serif]ORSZÁG[/FONT]</td> <td style="border-style: none solid solid none; border-color: rgb(236, 233, 216) windowtext windowtext rgb(236, 233, 216); border-width: medium 1pt 1pt medium; padding: 0cm 3.5pt; background: rgb(179, 179, 179) none repeat scroll 0% 50%; -moz-background-clip: -moz-initial; -moz-background-origin: -moz-initial; -moz-background-inline-policy: -moz-initial; width: 168.65pt;" valign="top" width="281">[FONT=arial,helvetica,sans-serif]Közvetítői díj (bérlés esetén) % [/FONT]</td> <td style="border-style: none solid solid none; border-color: rgb(236, 233, 216) windowtext windowtext rgb(236, 233, 216); border-width: medium 1pt 1pt medium; padding: 0cm 3.5pt; background: rgb(179, 179, 179) none repeat scroll 0% 50%; -moz-background-clip: -moz-initial; -moz-background-origin: -moz-initial; -moz-background-inline-policy: -moz-initial; width: 135pt;" valign="top" width="225">[FONT=arial,helvetica,sans-serif]Közvetítői díj (adás-véte eseténl) %[/FONT]</td> <td style="border-style: none solid solid none; border-color: rgb(236, 233, 216) windowtext windowtext rgb(236, 233, 216); border-width: medium 1pt 1pt medium; padding: 0cm 3.5pt; background: rgb(179, 179, 179) none repeat scroll 0% 50%; -moz-background-clip: -moz-initial; -moz-background-origin: -moz-initial; -moz-background-inline-policy: -moz-initial; width: 108pt;" valign="top" width="180">[FONT=arial,helvetica,sans-serif]Ki fizeti a díjat?[/FONT]</td></tr> <tr> <td style="border-style: none solid solid; border-color: rgb(236, 233, 216) windowtext windowtext; border-width: medium 1pt 1pt; padding: 0cm 3.5pt; background: rgb(204, 204, 204) none repeat scroll 0% 50%; -moz-background-clip: -moz-initial; -moz-background-origin: -moz-initial; -moz-background-inline-policy: -moz-initial; width: 65.35pt;" width="109">[FONT=arial,helvetica,sans-serif]Belgium[/FONT]</td> <td style="border-style: none solid solid none; border-color: rgb(236, 233, 216) windowtext windowtext rgb(236, 233, 216); border-width: medium 1pt 1pt medium; padding: 0cm 3.5pt; width: 168.65pt; background-color: transparent;" valign="top" width="281">[FONT=arial,helvetica,sans-serif]1 havi bérleti díj +Áfa[/FONT]</td> <td style="border-style: none solid solid none; border-color: rgb(236, 233, 216) windowtext windowtext rgb(236, 233, 216); border-width: medium 1pt 1pt medium; padding: 0cm 3.5pt; width: 135pt; background-color: transparent;" valign="top" width="225">[FONT=arial,helvetica,sans-serif]3%[/FONT]</td> <td style="border-style: none solid solid none; border-color: rgb(236, 233, 216) windowtext windowtext rgb(236, 233, 216); border-width: medium 1pt 1pt medium; padding: 0cm 3.5pt; width: 108pt; background-color: transparent;" valign="top" width="180">[FONT=arial,helvetica,sans-serif]eladó[/FONT]</td></tr> <tr> <td style="border-style: none solid solid; border-color: rgb(236, 233, 216) windowtext windowtext; border-width: medium 1pt 1pt; padding: 0cm 3.5pt; background: rgb(204, 204, 204) none repeat scroll 0% 50%; -moz-background-clip: -moz-initial; -moz-background-origin: -moz-initial; -moz-background-inline-policy: -moz-initial; width: 65.35pt;" width="109">[FONT=arial,helvetica,sans-serif]Luxemburg[/FONT]</td> <td style="border-style: none solid solid none; border-color: rgb(236, 233, 216) windowtext windowtext rgb(236, 233, 216); border-width: medium 1pt 1pt medium; padding: 0cm 3.5pt; width: 168.65pt; background-color: transparent;" valign="top" width="281">[FONT=arial,helvetica,sans-serif]1 havi bérleti díj +Áfa[/FONT]</td> <td style="border-style: none solid solid none; border-color: rgb(236, 233, 216) windowtext windowtext rgb(236, 233, 216); border-width: medium 1pt 1pt medium; padding: 0cm 3.5pt; width: 135pt; background-color: transparent;" valign="top" width="225">[FONT=arial,helvetica,sans-serif]3%[/FONT]</td> <td style="border-style: none solid solid none; border-color: rgb(236, 233, 216) windowtext windowtext rgb(236, 233, 216); border-width: medium 1pt 1pt medium; padding: 0cm 3.5pt; width: 108pt; background-color: transparent;" valign="top" width="180">[FONT=arial,helvetica,sans-serif]eladó[/FONT]</td></tr> <tr> <td style="border-style: none solid solid; border-color: rgb(236, 233, 216) windowtext windowtext; border-width: medium 1pt 1pt; padding: 0cm 3.5pt; background: rgb(204, 204, 204) none repeat scroll 0% 50%; -moz-background-clip: -moz-initial; -moz-background-origin: -moz-initial; -moz-background-inline-policy: -moz-initial; width: 65.35pt;" width="109"> [FONT=arial,helvetica,sans-serif]Hollandia[/FONT]


</td> <td style="border-style: none solid solid none; border-color: rgb(236, 233, 216) windowtext windowtext rgb(236, 233, 216); border-width: medium 1pt 1pt medium; padding: 0cm 3.5pt; width: 168.65pt; background-color: transparent;" valign="top" width="281">[FONT=arial,helvetica,sans-serif]félhavi bérleti díj +Áfa [/FONT]</td> <td style="border-style: none solid solid none; border-color: rgb(236, 233, 216) windowtext windowtext rgb(236, 233, 216); border-width: medium 1pt 1pt medium; padding: 0cm 3.5pt; width: 135pt; background-color: transparent;" valign="top" width="225">[FONT=arial,helvetica,sans-serif]1,5%[/FONT]</td> <td style="border-style: none solid solid none; border-color: rgb(236, 233, 216) windowtext windowtext rgb(236, 233, 216); border-width: medium 1pt 1pt medium; padding: 0cm 3.5pt; width: 108pt; background-color: transparent;" valign="top" width="180">[FONT=arial,helvetica,sans-serif]az fizeti, aki az értékesítőt alkalmazta[/FONT]</td></tr> <tr> <td style="border-style: none solid solid; border-color: rgb(236, 233, 216) windowtext windowtext; border-width: medium 1pt 1pt; padding: 0cm 3.5pt; background: rgb(204, 204, 204) none repeat scroll 0% 50%; -moz-background-clip: -moz-initial; -moz-background-origin: -moz-initial; -moz-background-inline-policy: -moz-initial; width: 65.35pt;" width="109">[FONT=arial,helvetica,sans-serif]Dánia[/FONT]</td> <td style="border-style: none solid solid none; border-color: rgb(236, 233, 216) windowtext windowtext rgb(236, 233, 216); border-width: medium 1pt 1pt medium; padding: 0cm 3.5pt; width: 168.65pt; background-color: transparent;" valign="top" width="281">[FONT=arial,helvetica,sans-serif]nincs költség[/FONT]</td> <td style="border-style: none solid solid none; border-color: rgb(236, 233, 216) windowtext windowtext rgb(236, 233, 216); border-width: medium 1pt 1pt medium; padding: 0cm 3.5pt; width: 135pt; background-color: transparent;" valign="top" width="225">[FONT=arial,helvetica,sans-serif]3-4%[/FONT]</td> <td style="border-style: none solid solid none; border-color: rgb(236, 233, 216) windowtext windowtext rgb(236, 233, 216); border-width: medium 1pt 1pt medium; padding: 0cm 3.5pt; width: 108pt; background-color: transparent;" valign="top" width="180">[FONT=arial,helvetica,sans-serif]eladó[/FONT]</td></tr> <tr> <td style="border-style: none solid solid; border-color: rgb(236, 233, 216) windowtext windowtext; border-width: medium 1pt 1pt; padding: 0cm 3.5pt; background: rgb(204, 204, 204) none repeat scroll 0% 50%; -moz-background-clip: -moz-initial; -moz-background-origin: -moz-initial; -moz-background-inline-policy: -moz-initial; width: 65.35pt;" width="109"> [FONT=arial,helvetica,sans-serif]Svédország[/FONT]
</td> <td style="border-style: none solid solid none; border-color: rgb(236, 233, 216) windowtext windowtext rgb(236, 233, 216); border-width: medium 1pt 1pt medium; padding: 0cm 3.5pt; width: 168.65pt; background-color: transparent;" valign="top" width="281">[FONT=arial,helvetica,sans-serif]10%-a az éves bérleti díjnak[/FONT]</td> <td style="border-style: none solid solid none; border-color: rgb(236, 233, 216) windowtext windowtext rgb(236, 233, 216); border-width: medium 1pt 1pt medium; padding: 0cm 3.5pt; width: 135pt; background-color: transparent;" valign="top" width="225">[FONT=arial,helvetica,sans-serif]3-7% elhelyezkedéstől függően, min. 20000 korona +Áfa (2500€)[/FONT]</td> <td style="border-style: none solid solid none; border-color: rgb(236, 233, 216) windowtext windowtext rgb(236, 233, 216); border-width: medium 1pt 1pt medium; padding: 0cm 3.5pt; width: 108pt; background-color: transparent;" valign="top" width="180">[FONT=arial,helvetica,sans-serif]eladó[/FONT]</td></tr> <tr> <td style="border-style: none solid solid; border-color: rgb(236, 233, 216) windowtext windowtext; border-width: medium 1pt 1pt; padding: 0cm 3.5pt; background: rgb(204, 204, 204) none repeat scroll 0% 50%; -moz-background-clip: -moz-initial; -moz-background-origin: -moz-initial; -moz-background-inline-policy: -moz-initial; width: 65.35pt;" width="109">[FONT=arial,helvetica,sans-serif]Norvégia[/FONT]</td> <td style="border-style: none solid solid none; border-color: rgb(236, 233, 216) windowtext windowtext rgb(236, 233, 216); border-width: medium 1pt 1pt medium; padding: 0cm 3.5pt; width: 168.65pt; background-color: transparent;" valign="top" width="281">[FONT=arial,helvetica,sans-serif]1 havi bérleti díj +Áfa[/FONT]</td> <td style="border-style: none solid solid none; border-color: rgb(236, 233, 216) windowtext windowtext rgb(236, 233, 216); border-width: medium 1pt 1pt medium; padding: 0cm 3.5pt; width: 135pt; background-color: transparent;" valign="top" width="225">[FONT=arial,helvetica,sans-serif]2,5%[/FONT]</td> <td style="border-style: none solid solid none; border-color: rgb(236, 233, 216) windowtext windowtext rgb(236, 233, 216); border-width: medium 1pt 1pt medium; padding: 0cm 3.5pt; width: 108pt; background-color: transparent;" valign="top" width="180">[FONT=arial,helvetica,sans-serif]eladó[/FONT]</td></tr> <tr> <td style="border-style: none solid solid; border-color: rgb(236, 233, 216) windowtext windowtext; border-width: medium 1pt 1pt; padding: 0cm 3.5pt; background: rgb(204, 204, 204) none repeat scroll 0% 50%; -moz-background-clip: -moz-initial; -moz-background-origin: -moz-initial; -moz-background-inline-policy: -moz-initial; width: 65.35pt;" width="109"> [FONT=arial,helvetica,sans-serif]Ausztria[/FONT]

</td> <td style="border-style: none solid solid none; border-color: rgb(236, 233, 216) windowtext windowtext rgb(236, 233, 216); border-width: medium 1pt 1pt medium; padding: 0cm 3.5pt; width: 168.65pt; background-color: transparent;" valign="top" width="281">[FONT=arial,helvetica,sans-serif]2-3 havi bérleti díj + rezsi +Áfa [/FONT]</td> <td style="border-style: none solid solid none; border-color: rgb(236, 233, 216) windowtext windowtext rgb(236, 233, 216); border-width: medium 1pt 1pt medium; padding: 0cm 3.5pt; width: 135pt; background-color: transparent;" valign="top" width="225">[FONT=arial,helvetica,sans-serif]6%[/FONT][FONT=arial,helvetica,sans-serif]max. 3% + 3%[/FONT]</td> <td style="border-style: none solid solid none; border-color: rgb(236, 233, 216) windowtext windowtext rgb(236, 233, 216); border-width: medium 1pt 1pt medium; padding: 0cm 3.5pt; width: 108pt; background-color: transparent;" valign="top" width="180">[FONT=arial,helvetica,sans-serif]vevő & eladó[/FONT]</td></tr> <tr> <td style="border-style: none solid solid; border-color: rgb(236, 233, 216) windowtext windowtext; border-width: medium 1pt 1pt; padding: 0cm 3.5pt; background: rgb(204, 204, 204) none repeat scroll 0% 50%; -moz-background-clip: -moz-initial; -moz-background-origin: -moz-initial; -moz-background-inline-policy: -moz-initial; width: 65.35pt;" width="109">[FONT=arial,helvetica,sans-serif]Németország[/FONT]</td> <td style="border-style: none solid solid none; border-color: rgb(236, 233, 216) windowtext windowtext rgb(236, 233, 216); border-width: medium 1pt 1pt medium; padding: 0cm 3.5pt; width: 168.65pt; background-color: transparent;" valign="top" width="281">[FONT=arial,helvetica,sans-serif]2 havi bérleti díj +Áfa[/FONT]</td> <td style="border-style: none solid solid none; border-color: rgb(236, 233, 216) windowtext windowtext rgb(236, 233, 216); border-width: medium 1pt 1pt medium; padding: 0cm 3.5pt; width: 135pt; background-color: transparent;" valign="top" width="225">[FONT=arial,helvetica,sans-serif]5%[/FONT][FONT=arial,helvetica,sans-serif]3% + 3%[/FONT][FONT=arial,helvetica,sans-serif]régiótól függően[/FONT]</td> <td style="border-style: none solid solid none; border-color: rgb(236, 233, 216) windowtext windowtext rgb(236, 233, 216); border-width: medium 1pt 1pt medium; padding: 0cm 3.5pt; width: 108pt; background-color: transparent;" valign="top" width="180">[FONT=arial,helvetica,sans-serif]vevő[/FONT][FONT=arial,helvetica,sans-serif]vevő & eladó[/FONT]</td></tr> <tr> <td style="border-style: none solid solid; border-color: rgb(236, 233, 216) windowtext windowtext; border-width: medium 1pt 1pt; padding: 0cm 3.5pt; background: rgb(204, 204, 204) none repeat scroll 0% 50%; -moz-background-clip: -moz-initial; -moz-background-origin: -moz-initial; -moz-background-inline-policy: -moz-initial; width: 65.35pt;" width="109">[FONT=arial,helvetica,sans-serif]Svájc[/FONT]</td> <td style="border-style: none solid solid none; border-color: rgb(236, 233, 216) windowtext windowtext rgb(236, 233, 216); border-width: medium 1pt 1pt medium; padding: 0cm 3.5pt; width: 168.65pt; background-color: transparent;" valign="top" width="281">[FONT=arial,helvetica,sans-serif]nincs költség[/FONT]</td> <td style="border-style: none solid solid none; border-color: rgb(236, 233, 216) windowtext windowtext rgb(236, 233, 216); border-width: medium 1pt 1pt medium; padding: 0cm 3.5pt; width: 135pt; background-color: transparent;" valign="top" width="225">[FONT=arial,helvetica,sans-serif]2,5% - 5%[/FONT]</td> <td style="border-style: none solid solid none; border-color: rgb(236, 233, 216) windowtext windowtext rgb(236, 233, 216); border-width: medium 1pt 1pt medium; padding: 0cm 3.5pt; width: 108pt; background-color: transparent;" valign="top" width="180">[FONT=arial,helvetica,sans-serif]eladó[/FONT]</td></tr> <tr> <td style="border-style: none solid solid; border-color: rgb(236, 233, 216) windowtext windowtext; border-width: medium 1pt 1pt; padding: 0cm 3.5pt; background: rgb(204, 204, 204) none repeat scroll 0% 50%; -moz-background-clip: -moz-initial; -moz-background-origin: -moz-initial; -moz-background-inline-policy: -moz-initial; width: 65.35pt;" width="109">[FONT=arial,helvetica,sans-serif]Anglia[/FONT]</td> <td style="border-style: none solid solid none; border-color: rgb(236, 233, 216) windowtext windowtext rgb(236, 233, 216); border-width: medium 1pt 1pt medium; padding: 0cm 3.5pt; width: 168.65pt; background-color: transparent;" valign="top" width="281">[FONT=arial,helvetica,sans-serif]2 havi bérleti díj + rezsi (100 font/háziállat) vagy 12%-a az éves bérleti díjnak +Áfa[/FONT]</td> <td style="border-style: none solid solid none; border-color: rgb(236, 233, 216) windowtext windowtext rgb(236, 233, 216); border-width: medium 1pt 1pt medium; padding: 0cm 3.5pt; width: 135pt; background-color: transparent;" valign="top" width="225">[FONT=arial,helvetica,sans-serif]1,5% - 2,5%[/FONT]</td> <td style="border-style: none solid solid none; border-color: rgb(236, 233, 216) windowtext windowtext rgb(236, 233, 216); border-width: medium 1pt 1pt medium; padding: 0cm 3.5pt; width: 108pt; background-color: transparent;" valign="top" width="180">[FONT=arial,helvetica,sans-serif]eladó[/FONT]</td></tr> <tr> <td style="border-style: none solid solid; border-color: rgb(236, 233, 216) windowtext windowtext; border-width: medium 1pt 1pt; padding: 0cm 3.5pt; background: rgb(204, 204, 204) none repeat scroll 0% 50%; -moz-background-clip: -moz-initial; -moz-background-origin: -moz-initial; -moz-background-inline-policy: -moz-initial; width: 65.35pt;" width="109">[FONT=arial,helvetica,sans-serif]Skócia[/FONT]</td> <td style="border-style: none solid solid none; border-color: rgb(236, 233, 216) windowtext windowtext rgb(236, 233, 216); border-width: medium 1pt 1pt medium; padding: 0cm 3.5pt; width: 168.65pt; background-color: transparent;" valign="top" width="281">[FONT=arial,helvetica,sans-serif]10%-a az éves bérleti díjnak[/FONT]</td> <td style="border-style: none solid solid none; border-color: rgb(236, 233, 216) windowtext windowtext rgb(236, 233, 216); border-width: medium 1pt 1pt medium; padding: 0cm 3.5pt; width: 135pt; background-color: transparent;" valign="top" width="225">[FONT=arial,helvetica,sans-serif]1-2% az ingatlan típusától, egyéb körülményektől függően[/FONT]</td> <td style="border-style: none solid solid none; border-color: rgb(236, 233, 216) windowtext windowtext rgb(236, 233, 216); border-width: medium 1pt 1pt medium; padding: 0cm 3.5pt; width: 108pt; background-color: transparent;" valign="top" width="180">[FONT=arial,helvetica,sans-serif]eladó[/FONT]</td></tr> <tr> <td style="border-style: none solid solid; border-color: rgb(236, 233, 216) windowtext windowtext; border-width: medium 1pt 1pt; padding: 0cm 3.5pt; background: rgb(204, 204, 204) none repeat scroll 0% 50%; -moz-background-clip: -moz-initial; -moz-background-origin: -moz-initial; -moz-background-inline-policy: -moz-initial; width: 65.35pt;" width="109">[FONT=arial,helvetica,sans-serif]Wales[/FONT]</td> <td style="border-style: none solid solid none; border-color: rgb(236, 233, 216) windowtext windowtext rgb(236, 233, 216); border-width: medium 1pt 1pt medium; padding: 0cm 3.5pt; width: 168.65pt; background-color: transparent;" valign="top" width="281">[FONT=arial,helvetica,sans-serif]Irodától függően: regisztrációs díj/ 1 heti bérleti díj +Áfától - 12,5%-a az éves bérleti díjnak[/FONT]</td> <td style="border-style: none solid solid none; border-color: rgb(236, 233, 216) windowtext windowtext rgb(236, 233, 216); border-width: medium 1pt 1pt medium; padding: 0cm 3.5pt; width: 135pt; background-color: transparent;" valign="top" width="225">[FONT=arial,helvetica,sans-serif]1,4%[/FONT]</td> <td style="border-style: none solid solid none; border-color: rgb(236, 233, 216) windowtext windowtext rgb(236, 233, 216); border-width: medium 1pt 1pt medium; padding: 0cm 3.5pt; width: 108pt; background-color: transparent;" valign="top" width="180">[FONT=arial,helvetica,sans-serif]eladó[/FONT]</td></tr> <tr> <td style="border-style: none solid solid; border-color: rgb(236, 233, 216) windowtext windowtext; border-width: medium 1pt 1pt; padding: 0cm 3.5pt; background: rgb(204, 204, 204) none repeat scroll 0% 50%; -moz-background-clip: -moz-initial; -moz-background-origin: -moz-initial; -moz-background-inline-policy: -moz-initial; width: 65.35pt;" width="109">[FONT=arial,helvetica,sans-serif]Írország[/FONT]</td> <td style="border-style: none solid solid none; border-color: rgb(236, 233, 216) windowtext windowtext rgb(236, 233, 216); border-width: medium 1pt 1pt medium; padding: 0cm 3.5pt; width: 168.65pt; background-color: transparent;" valign="top" width="281">[FONT=arial,helvetica,sans-serif]1 havi bérleti díj +Áfa[/FONT]</td> <td style="border-style: none solid solid none; border-color: rgb(236, 233, 216) windowtext windowtext rgb(236, 233, 216); border-width: medium 1pt 1pt medium; padding: 0cm 3.5pt; width: 135pt; background-color: transparent;" valign="top" width="225">[FONT=arial,helvetica,sans-serif]1% - 3%[/FONT]</td> <td style="border-style: none solid solid none; border-color: rgb(236, 233, 216) windowtext windowtext rgb(236, 233, 216); border-width: medium 1pt 1pt medium; padding: 0cm 3.5pt; width: 108pt; background-color: transparent;" valign="top" width="180">[FONT=arial,helvetica,sans-serif]eladó[/FONT]</td></tr> <tr> <td style="border-style: none solid solid; border-color: rgb(236, 233, 216) windowtext windowtext; border-width: medium 1pt 1pt; padding: 0cm 3.5pt; background: rgb(204, 204, 204) none repeat scroll 0% 50%; -moz-background-clip: -moz-initial; -moz-background-origin: -moz-initial; -moz-background-inline-policy: -moz-initial; width: 65.35pt;" width="109">[FONT=arial,helvetica,sans-serif]Izrael[/FONT]</td> <td style="border-style: none solid solid none; border-color: rgb(236, 233, 216) windowtext windowtext rgb(236, 233, 216); border-width: medium 1pt 1pt medium; padding: 0cm 3.5pt; width: 168.65pt; background-color: transparent;" valign="top" width="281">[FONT=arial,helvetica,sans-serif]1 havi bérleti díj +Áfa[/FONT]</td> <td style="border-style: none solid solid none; border-color: rgb(236, 233, 216) windowtext windowtext rgb(236, 233, 216); border-width: medium 1pt 1pt medium; padding: 0cm 3.5pt; width: 135pt; background-color: transparent;" valign="top" width="225">[FONT=arial,helvetica,sans-serif]2% +2%[/FONT]</td> <td style="border-style: none solid solid none; border-color: rgb(236, 233, 216) windowtext windowtext rgb(236, 233, 216); border-width: medium 1pt 1pt medium; padding: 0cm 3.5pt; width: 108pt; background-color: transparent;" valign="top" width="180">[FONT=arial,helvetica,sans-serif]vevő & eladó[/FONT]</td></tr> <tr> <td style="border-style: none solid solid; border-color: rgb(236, 233, 216) windowtext windowtext; border-width: medium 1pt 1pt; padding: 0cm 3.5pt; background: rgb(204, 204, 204) none repeat scroll 0% 50%; -moz-background-clip: -moz-initial; -moz-background-origin: -moz-initial; -moz-background-inline-policy: -moz-initial; width: 65.35pt;" width="109">[FONT=arial,helvetica,sans-serif]Görögország[/FONT]</td> <td style="border-style: none solid solid none; border-color: rgb(236, 233, 216) windowtext windowtext rgb(236, 233, 216); border-width: medium 1pt 1pt medium; padding: 0cm 3.5pt; width: 168.65pt; background-color: transparent;" valign="top" width="281">[FONT=arial,helvetica,sans-serif]1 havi bérleti díj +Áfa[/FONT]</td> <td style="border-style: none solid solid none; border-color: rgb(236, 233, 216) windowtext windowtext rgb(236, 233, 216); border-width: medium 1pt 1pt medium; padding: 0cm 3.5pt; width: 135pt; background-color: transparent;" valign="top" width="225">[FONT=arial,helvetica,sans-serif]2% + 2%[/FONT]</td> <td style="border-style: none solid solid none; border-color: rgb(236, 233, 216) windowtext windowtext rgb(236, 233, 216); border-width: medium 1pt 1pt medium; padding: 0cm 3.5pt; width: 108pt; background-color: transparent;" valign="top" width="180">[FONT=arial,helvetica,sans-serif]vevő & eladó[/FONT]</td></tr> <tr> <td style="border-style: none solid solid; border-color: rgb(236, 233, 216) windowtext windowtext; border-width: medium 1pt 1pt; padding: 0cm 3.5pt; background: rgb(204, 204, 204) none repeat scroll 0% 50%; -moz-background-clip: -moz-initial; -moz-background-origin: -moz-initial; -moz-background-inline-policy: -moz-initial; width: 65.35pt;" width="109">[FONT=arial,helvetica,sans-serif]Olaszország[/FONT]</td> <td style="border-style: none solid solid none; border-color: rgb(236, 233, 216) windowtext windowtext rgb(236, 233, 216); border-width: medium 1pt 1pt medium; padding: 0cm 3.5pt; width: 168.65pt; background-color: transparent;" valign="top" width="281">[FONT=arial,helvetica,sans-serif]1 havi bérleti díj vagy 10%-a az éves bérleti díjnak +Áfa[/FONT]</td> <td style="border-style: none solid solid none; border-color: rgb(236, 233, 216) windowtext windowtext rgb(236, 233, 216); border-width: medium 1pt 1pt medium; padding: 0cm 3.5pt; width: 135pt; background-color: transparent;" valign="top" width="225">[FONT=arial,helvetica,sans-serif]3% - 5%[/FONT]</td> <td style="border-style: none solid solid none; border-color: rgb(236, 233, 216) windowtext windowtext rgb(236, 233, 216); border-width: medium 1pt 1pt medium; padding: 0cm 3.5pt; width: 108pt; background-color: transparent;" valign="top" width="180">[FONT=arial,helvetica,sans-serif]vevő & eladó[/FONT]</td></tr> <tr> <td style="border-style: none solid solid; border-color: rgb(236, 233, 216) windowtext windowtext; border-width: medium 1pt 1pt; padding: 0cm 3.5pt; background: rgb(204, 204, 204) none repeat scroll 0% 50%; -moz-background-clip: -moz-initial; -moz-background-origin: -moz-initial; -moz-background-inline-policy: -moz-initial; width: 65.35pt;" width="109">[FONT=arial,helvetica,sans-serif]Málta[/FONT]</td> <td style="border-style: none solid solid none; border-color: rgb(236, 233, 216) windowtext windowtext rgb(236, 233, 216); border-width: medium 1pt 1pt medium; padding: 0cm 3.5pt; width: 168.65pt; background-color: transparent;" valign="top" width="281">[FONT=arial,helvetica,sans-serif]1 havi bérleti díj +Áfa, mely 50-50%-ban megoszlik a bérlő és a bérbeadó között [/FONT]</td> <td style="border-style: none solid solid none; border-color: rgb(236, 233, 216) windowtext windowtext rgb(236, 233, 216); border-width: medium 1pt 1pt medium; padding: 0cm 3.5pt; width: 135pt; background-color: transparent;" valign="top" width="225">[FONT=arial,helvetica,sans-serif]szabályozottan 2%, de ettől eltérhet: 3,5-5% értékesítőtől függően[/FONT]</td> <td style="border-style: none solid solid none; border-color: rgb(236, 233, 216) windowtext windowtext rgb(236, 233, 216); border-width: medium 1pt 1pt medium; padding: 0cm 3.5pt; width: 108pt; background-color: transparent;" valign="top" width="180">[FONT=arial,helvetica,sans-serif]eladó[/FONT]</td></tr> <tr> <td style="border-style: none solid solid; border-color: rgb(236, 233, 216) windowtext windowtext; border-width: medium 1pt 1pt; padding: 0cm 3.5pt; background: rgb(204, 204, 204) none repeat scroll 0% 50%; -moz-background-clip: -moz-initial; -moz-background-origin: -moz-initial; -moz-background-inline-policy: -moz-initial; width: 65.35pt;" width="109"> [FONT=arial,helvetica,sans-serif]Portugália[/FONT]
</td> <td style="border-style: none solid solid none; border-color: rgb(236, 233, 216) windowtext windowtext rgb(236, 233, 216); border-width: medium 1pt 1pt medium; padding: 0cm 3.5pt; width: 168.65pt; background-color: transparent;" valign="top" width="281"> [FONT=arial,helvetica,sans-serif]1 havi bérleti díj (nincs Áfa)[/FONT]

</td></tr></tbody></table>​
[/FONT]​
 

csöpy

Állandó Tag
Állandó Tag
Sziasztok
Énis nagyon eladnám a tömblakásom..mennék valami jokis kertes lakásba..
Sajnos,egyenlőre nem tehetem meg..
 

gipsi queen

Állandó Tag
Állandó Tag
Szia garibaldi...szeretnem tudni hogy foglalkozol vetel-eladasal Romaniaban is,pontosan Nagyvaradon(elado lenne egy maganhaz).Koszi
 
Oldal tetejére