Tao - A tai chi útja

Taitha

Állandó Tag
Állandó Tag
Sziasztok!

Úgy látom, még ez az út nem került szóba, remélem figyelmesen lapoztam át a topicocat. Sok sok ezotériában eltöltött idő, sok elolvasott könyv és iránymutatás után én a taoista tanításokban találtam meg azt az utat, ami nekem való. 15 éve találtam rá, azóta is, még ma is ad mindig új tapasztalatot, új felfedezni és megtanulnivalót. Természetesen van a taoista tanításnak elméleti tudása, melyből meg lehet érteni, mi, hogyan működik. Fontos számomra, hogy egyaránt kínál eszközöket mindhárom "részünk" megismerésére, fejlődésének segítésére. Testi, lelki és szellemi módszerek külön-külön és együttesen is használhatóan. Testileg a tai chi és a chi kung gyakorlatokon keresztül. Lelki szinten különféle energetikai gyakorlatokkal segít, szellemi szinten pedig meditáció. Idővel a három kombinációjából jön létre az a gyakorlat, amikor a tai chi formagyakorlat végzése közben az energia áramlásra hatva meditálunk. Igen mozgásban végzett meditáció. Hihetetlenül élvezetes és nagyon hatékony. Ha köztetek is van, aki ezt az utat választotta, osszuk meg egymással a tapasztalatainkat!
 

tratak

Állandó Tag
Állandó Tag
Egyszer én is belekóstoltam a tai csi-ba. Pár alkalommal elmentem ilyen foglalkozásra (nem tanfolyam). Alapjában véve tetszett a formagyakorlat (már néhány alkalom is jót tett a gerincemnek), csak szerintem túl sok idő ment el a bemelegítéssel meg azzal a résszel amikor közelharcot imitáltunk. Nem is jártam túl sokáig. Néha, ha elkap a lelkesedés, előkapok valami videót, vagy a netet és próbálkozom. De hát ami késik, nem múlik, száz éves koromig még belefér! Érdeklődéssel várom én is a tapasztaltabbak hozzászólását!
 

SAMU51

Állandó Tag
Állandó Tag
Sziasztok!
Több mint tizenöt éve, hogy valaki ajánlotta a Tai-Chit, de akkor részben az illető komolytalansága, részben a Tai-Chi-ról alkotott sztereotípiák miatt csak megmosolyogtam az egészet. Ebben (a mosolygásban) része volt a még kínai tudósításokban midig mutogatott a parkokban űzött (Mao által megtűrt "Tai-Chi light") mutatványoknak is.
Ma már nagyon sajnálom az elpazarolt időt. "Astral traveling" tanulmányozása során kerülten először öt éve a Chi-Kung közelébe, melyet a lehetőségeimhez képest nagy iramban kezdtem művelni. Végigjártam a szükséges fokozatokat, amikor pedig a kínai Nagymesterünk itthon vagy a közelben járt nem mulasztottam el egyetlen alkalmat sem. A SORS különleges kegye folytán két éve sikerült Shaolinban és Pekinben tanulni a Chi-Kungot, majd megszerezni az oktatói jogosítványt. A pekingi parkokban lévő "tornászokat" még akkoriban is megmosolyogtam, Shaolinban pedig a minden reggel az oktatásunkat megelőző, 6-kor kezdődő Tai-Chit egyszerűen legyintve, kikerültem. Tavaly családi okok miatt beszűkült mozgási lehetőségeim miatt, városunkban kiplakátozott Tai-Chi egyesületbe jelentkeztem, valami megmagyarázhatatlan belső kényszer által vezérelve.
Itt találkoztam előszőr az igazi Tai-Chi-val, és bánom azóta is az elszalasztott éveket.
Én csak azt tudom mondani, hogy az alapokat kötelezően oktatnám az általános iskolákban, majd adnék hozzá némi elméletet (lelki, sprituális csomagot), aztán döntse el mindenki, hogy mi kell neki, de LEGYEN TUDATÁBAN annak, hogy mit kap, vagy mit szalaszt el.
Örömmel csatlakozom a topikhoz, biztosan nagyon sok mondanivalónk lesz (több mint időnk).
 

Taitha

Állandó Tag
Állandó Tag
Kedves tratak! A tai chinak 4 stílusa van, de stílusokon belül is nagyon sokféle iskola van a tai chin belül, és még egy iskolán belül az oktatók között is nagy eltérések vannak. Van, ahol egyáltalán nincs imitált harc, sőt, az elég kevés helyen van. Viszont az edzések felépítése, a tudásanyag, a célok, az energiákkal való munka, mind nagyon változó, hogy hol mi van. Érdemes megkeresni mindenkinek az ő számára megfelelő oktatót, és iskolát. Videóról csak "gimnasztikázni" lehet tai chi mozdulatokat, a tai chi lényegét nemhogy megtanulni, de súrolni sem lehet úgy. Ebben biztos vagyok...
 

Taitha

Állandó Tag
Állandó Tag
Kedves Samu! Nem kell bánni az elszalasztott éveket, valószínűleg még nem voltál befaogadó rá, vagy nem találtad meg a Neked való oktatót, vagy stílust. Ha akkor azt folytattad volna, valószínű nem éreznéd hisz nem is ismernéd azt amit most, mert nem biztos, hogy odataláltál volna. A taoista tanítások amikre a tai chi is épül, azt tanítják nekünk, hogy a múlt már nincs, a jövő még nincs. A jelennel tudunk dolgozni, és ha a jelenből kihozzuk a legtöbbet, ha a jelenben boldogságok vagyunk, akkor mindegy mi volt a múlt, és akkor a jövő, a holnapi nap a mára épül, és mikor mává válik, újra csak a mára kell figyelni :) Okosak ezek a taoisták nem? :)

A dolog intézményesítésével kapcsolatban azt gondolom, hogy ez felnőtteknek való út. A gyerekek a formagyakorlatokat unják, túl lassú nekik, az energetikai fejlődéshez idő kell, a meditáció is unalmas még gyerekkorban. Igen, a mozdulatokat lehetne tanítani, de úgy gondolom, az úgy nem több, mint bármely más mozgás, sport vagy tánclépés még. Ahogy az ember halad befelé az önmaga megismerésének útján, és halad a tudásban a gyakorlások által, úgy nyitja meg újabb és újabb mélységeit és titkait a tai chi. Aki ma vagyok, az teljesen más, mint aki két éve, öt éve vagy 15 éve voltam, ezért a tai chi is más dolgokat ad, más tapasztalásokat nyújt.
 

pannanyu

Állandó Tag
Állandó Tag
Sziasztok! Már nagyon régóta érdekel a kínai kultúra.Minden ami vele kapcsolatos.Így a Tai chi is.Viszont mivel vidéken élek eléggé beszűkültek számomra az elsajátítás lehetőségei.A másik meg, hogy az évek során sikerült némi plusz kilót magamra szednem.Nem is tudom azok után akiket láttam már Tai chizni nem képezném-e némi mosoly tárgyát.Abban viszont biztos vagyok, hogy már tudom melyik uton szeretnék fejlődni.Mert hogy ez is eltartott egy darabig.
 

Taitha

Állandó Tag
Állandó Tag
Kedves pannanyu! Nem képeznéd! Bátran állíthatom. Az is nagyon jó ebben a fajta mozgásban, hogy mindenki tudja tanulni, legyen az fiatal vagy idős, sovány vagy kövér, akár mozgásszervi beteg is, amit javítani fog. És ha valóban olyan helyre jársz, ahol tanítják a taoista szemléletet, akkor ott elsősorban is senki máshoz nem vagy mérve, csak magadhoz, másodszor pedig kialakul egy másfajta szemlélet, mint a megszokott, nyitottabb, elfogadóbb, türelmesebb emberekké válnak a résztvevők.
 

tratak

Állandó Tag
Állandó Tag
Kedves Taitha!
Minden szavaddal egyetértek. Szerinted melyik irányzat, iskola volna nekem megfelelő? A tanítót nyilván nekem kell megtalálnom...:)
 

Taitha

Állandó Tag
Állandó Tag
:) Tratak, ez tetszik, aranyos vagy :) Hogy erre felelősséggel felelni tudjak, ismernem kéne jobban Téged, és ismernem kéne az összes számodra elérhető irányzatot. Én egyet ismerek elég mélyen, amit én tanulok és tanítok. Szerintem menj el, és próbáld ki őket. Egy alkalommal sokmindenre még nincs az embernek rálátása, de az oktató felkészültségét, tapasztalatát, hogy mennyire szimpatikus, hogyan figyel az emberekre, mi fontos neki, és hogy mennyire otthonos azok között az emberek között lenni, akik oda járnak, már fel lehet mérni. Nagyon nagy különbségek vannak edzés és edzés közt. Érdemes kipróbálgatni őket!
 

Taitha

Állandó Tag
Állandó Tag
Azért egy kis iránytű, nemcsak tai chiról... Elég sokféle dologgal ismerkedtem eleinte az útkeresés és ezotéria területén, sokféle könyvet, tanfolyamot próbáltam, idővel a sokféle dolog egyfelé vitt. Rájöttem, hogy minden út egy hegyre vezet, azért olyan mások, mert másfélék vagyunk, és más embereknek más korokban másféle módszerek voltak megfelelők. Persze az igaz, hogy nem árt jó helyre, jó kezekbe kerülni, igaz ez az élet minden területére, a belső úttal kapcsolatosokra még inkább, ezért fontos, hogy a "csápjaink" élesen érzékeljenek :) Mindenesetre én onnan azonnal menekülök, ahol azt mondják, hogy csak ez a jó, helyes út, módszer, eszköz, a többit meg se próbáld. Egyrészt azért, mert akinek jó az "áruja", hagy válogatni, legyen az akár zöldséges, akár tanfolyamvezető. De még ennél is fontosabb, hogy aki valóban jártas az emberi lélek működésében tudja, hogy a saját utadat Neked kell megtalálni, hogy Neked mi működik, azt Neked kell kiválasztani.
 

SAMU51

Állandó Tag
Állandó Tag
A dolog intézményesítésével kapcsolatban azt gondolom, hogy ez felnőtteknek való út. A gyerekek a formagyakorlatokat unják, túl lassú nekik, az energetikai fejlődéshez idő kell, a meditáció is unalmas még gyerekkorban.
Kedves Taitha!
Mint említetted 4 változata van a Tai-Chinak. Ahol én vagyok ott a Yang stílust oktatják, ami kifejezetten dinamikusnak tűnik, és meditációval itt nem találkoztam. Persze ez nem jelent semmit, mert csak pár hónapja űzöm a Tai-Chit. A Chikungos nagymesterünk is szinte szó szerint azt modta amit Te, de ő ezt a Chikungra értelmezte, s az az irányzat amit mi művelünk kifejezetten meditatív.
Ami az elvesztegetett időt illeti, tényleg nincs értelme keseregni, azt én is tudom, hogy csak a ma létezik, csak időnként elfelejtkezem róla.:)
 

Taitha

Állandó Tag
Állandó Tag
Kedves Samu, én is Yang stílusban vagyok otthon, stíluson belül is vannak különbségek, és attól is függ, mely részéből tanultok többet, hogy az oktatót a tai chi mely "szeletkéje" érdekli jobban. Úgy tudnám érzékeltetni azoknak, akik most olvasnak erről először, hogy a tai chi nem olyan, mint ha azt mondom: Matematika, hogy ha rákeres az ember, mindenhol ugyanazt találja, inkább olyan, mint ha azt mondom: Tánc. Nagyon más a keringő, mint a hip hop, vagy a klasszikus balett, de mind tánc. És ezen belül, ha azt mondom yang stílus, az olyan, mint ha azt mondanám, néptánc, vagy latin tánc, azon belül az egyes táncok sem egyformák, más a magyar, mint a bolgár, más a tangó mint a cha-cha-cha.
A yang stílus nem a harciasságáról híres. Nem tudom pontosan, mit gondolsz arról, hogy dinamikus, a jógához képest feltétlenül, a külső stílusokhoz képest lassú, ők azt mondanák nem dinamikus. Meditációval (remélem) fogsz találkozni később, eleinte természetesen a testből kell kiindulni, a testi gyakorlatokat megtanulni, aztán majd jön szépen sorban :)
Chi kungról is írok pár szót azoknak, akik még nem találkoztak vele. Chi kung szó azt jelenti energiával való munka. Alapvetően két fajtája van, az egyik - általában ezzel lehet találkozni -, a "külső" amikor egyszerű gyakorlatokat megadott számban ismételgetni kell, és meghatározott gyakorlatok összessége alkotja az edzést. Ezek a gyakorlatok a meridiánvonalakat figyelembe véve az energiaáramlás fenntartásával, segítésével érnek el egészségvédő, és gyógyító eredményt. Ezeket a gyakorlatokat lehet tanulni akár könyvből vagy videóról is, lehet közben gondolkodni, tévézni zenét hallgatni, stb. A gyakorlatok úgy vannak összeállítva, hogy a pontos elvégzésük a kívánt hatást eléri. A másik a "belső" ami zömében ülve, leginkább légzőgyakorlatokkal dolgozik, ezen formáját csak személyesen szabad tanulni, olyan Mestertől, akivel lépésről lépésre egyénre szabottan lehet haladni, mert csak akkor kapja a tanítvány a következő gyakorlatot, ha a Mester leellenőrizte, hogy hol tart, mit végzett, a visszaigazoló jelek alapján mindenki külön kapja meg a csak neki szóló útmutatást.
 

Mirjam&Gábor

Állandó Tag
Állandó Tag
szeretettel köszöntök mindenkit, nagyon örülök a topiknak...:)
a Tao-hoz a tibeti buddhizmuson keresztül vezetett az Ut-am, ez 2006-ban volt, amikor egy egész nyaram a meditáció elsajátítására ment és akkor rengeteg könyvet olvastam a Tao-ról...azt hiszem, nekem is ez az Ut-am, valami felsejlik a múltból is, ismerős vagyis inkább részem ez az életfilozófia, a legeslegközelebb áll hozzám mindennél...
a tai-chi-vel is ekkor ismerkedtem meg, 1 évig tanultam, sajnos kisvárosban nincs túl sok lehetőség válogatni, hogy ki a mester, ezért abba is hagytam a tanulást, mert kérdéseimre nem kaptam választ és kicsit olyan volt, mintha valamit nem lenne szabad éreznem vagy tudnom a gyakorlatokkal kapcsolatban...
azért itthon szoktam gyakorolni, de a továbblépésre jelenleg nincsen módom...
 

SAMU51

Állandó Tag
Állandó Tag
Mosolyt mindenki felé...

.... Nem is tudom azok után akiket láttam már Tai chizni nem képezném-e némi mosoly tárgyát....
Nálunk a legfiatalabb tajcsizó 17 éves, a legidősebb 1939-ben született. Van egy 65 éves hölgy 50 kiló alatt, és van egy 26 éves 100 kilóval. Tökéletes a harmónia, a mosoly tárgyát a közös élmény képezi.
 

Mirjam&Gábor

Állandó Tag
Állandó Tag
a mi csoportunkban is volt mindenféle korosztály és súlycsoport, persze azt gondolom, nekik milyen nehéz lehetett mondjuk a Fatartást csinálni 5-10 percig...
szerintem is jó ötlet lenne, ha az iskolákban legalább a lehetősége meglenne, hogy tanulják a diákok, sokan úgysem tudnak mit kezdeni a felesleges energiáikkal...:)
 

Taitha

Állandó Tag
Állandó Tag
Szeretettel köszöntelek én is, örülök, hogy idetaláltál :) Kíváncsi volnék milyen kérdéseidre nem kaptál választ. Mesélj róluk, engem érdekelne. Néha nekem is volt ilyen érzésem, hogy nem kapom meg, hiába kérdezem, és túl azon, hogy néha bizony nagyon fontos, hogy az információk, és gyakorlatok olyankor érkezzenek, mikor az ember "ott tart", tehát tudja a hozzá szükséges testi gyakorlatot, nyitott rá, tud vele mit kezdeni, stb. De volt, hogy rájöttem, hogy ha az ember nem kap meg egy infot, annak lehet ennél prózaibb oka is, az, hogy az oktató sem tudja (még) a választ :) Sok olyan iskola van, ahol nem is foglalkoznak a tai chi bizonyos részeivel, vagy a taoizmus háttértanításaival. És így bár minden oktató és minden mester igyekszik a tőle telhető legjobbat adni a tanítványainak, azt nem tudja átadni amit nem tanítottak neki.
Hogy nincs lehetőséged rá, azt tanítják, ha az ember megérett a következő lépésre az úton, a Mester bekopogtat az ajtaján :)
 

Mirjam&Gábor

Állandó Tag
Állandó Tag
Szeretettel köszöntelek én is, örülök, hogy idetaláltál :) Kíváncsi volnék milyen kérdéseidre nem kaptál választ. Mesélj róluk, engem érdekelne. Néha nekem is volt ilyen érzésem, hogy nem kapom meg, hiába kérdezem, és túl azon, hogy néha bizony nagyon fontos, hogy az információk, és gyakorlatok olyankor érkezzenek, mikor az ember "ott tart", tehát tudja a hozzá szükséges testi gyakorlatot, nyitott rá, tud vele mit kezdeni, stb. De volt, hogy rájöttem, hogy ha az ember nem kap meg egy infot, annak lehet ennél prózaibb oka is, az, hogy az oktató sem tudja (még) a választ :) Sok olyan iskola van, ahol nem is foglalkoznak a tai chi bizonyos részeivel, vagy a taoizmus háttértanításaival. És így bár minden oktató és minden mester igyekszik a tőle telhető legjobbat adni a tanítványainak, azt nem tudja átadni amit nem tanítottak neki.
Hogy nincs lehetőséged rá, azt tanítják, ha az ember megérett a következő lépésre az úton, a Mester bekopogtat az ajtaján :)
köszönöm, hogy ilyen segítőkész vagy:)
a tanfolyam elejétől nagyon sokat gyakoroltam otthon is, voltak gyakorlatok, amiket kifejezetten nagy élvezettel végeztem, ilyen volt az előbb már említett Fatartás, aminek a szorgalmas gyakorlása közben egy határozott energiaáramlást éreztem...lelkesen meséltem a "mesternek" róla, de ő csak annyit mondott, hogy "ezt még nem érezheted"...
ez elég furcsa volt számomra, aztán később a többi gyakorlatnál is voltak érdekes érzéseim, egynémelyik nemcsak testi, hanem valami megváltozott tudatállapotszerű...egy ideig meséltem neki róla, vagyis inkább kérdezősködtem, mint a gyerekek, amikor kiváncsiak, de határozott elutasításban volt mindig részem, aztán leszoktam a kérdésekről...az illető nem birta elviselni még a nézésemet sem, ha beszélgetni akartam vele, állandóan a földet nézte és ez engem nagyon zavart...
meséltem erről másoknak is, akik nem a Yang stílust tanulták, ők sokszor kiegészítették apróságpkkal a gyakorlatokat, amit nekünk nem úgy tanítottak és azt mondták, hogy valószínűleg nem ez az ember az én mesterem, azért történt mindez...
 
Oldal tetejére