Tao - A tai chi útja

szuzii

Állandó Tag
Állandó Tag
taichi.bmp
 

szuzii

Állandó Tag
Állandó Tag
Ma, tai chi elterjedt az egész világon. A legtöbb modern stílusok tai chi nyomokban fejlesztési legalább egy az öt hagyományos iskolák: Chen, Yang, Wu / Hao, Wu és Sun.

_wsb_300x298_tai-chi-too.jpg
 

sulti

Állandó Tag
Állandó Tag
Nem tudom aktuális-e még :)

A Narayana technika klasszikus behangolásos, prána-gyógyász technika, ahol a gyógyító csupán eszköz és magasabb realitásokban élő segítők tevékenykednek rajta keresztül. 100%-ban magyar fejlesztés, névadáskor véletlenszerűen felcsaptak egy könyvet ami a Narayana szónál nyílt ki. Már amennyiben vannak véletlenek :)
A helyzetet az bonyolítja, hogy Indiában Narayána a gyógyítás egyik szimbóluma (Nara - ember, yána - védelmező), így sok indiai gyógyítótechnika viseli Narayána nevét. Így több Narayana-technika is létezhet.
 

Taijiguru

Állandó Tag
Állandó Tag
Sziasztok!

Én 3 éve Wudang Tai Chi Chuan edzésekre járok és instruktorként tartok is edzéseket, régebben Ving Tsun kung fuztam. A Wudang edzéseken vannak lassú, relaxáló pusztakezes formagyakorlatok, dinamikusabb fegyveres formák (lándzsa, bot, szablya, kard), chikung a belső erő fejlesztésére, önvédelmi alkalmazások, lökő kezek. Sajnos Magyarországon nem igen ismert ez a stílus, de nagymesterünk Dan Docherty neve ismert Európában. Közületek hallott valaki rólunk? :smile:

Kati
 

liluska

Új tag
Sziasztok! Miután végigolvastam minden hozzászólást, úgy érzem itt az ideje hogy én is megszólaljak. Nagyon örülök hogy megtaláltalak Benneteket! Ujonc vagyok ezen az oldalon, sőt, ez az első hozzászólalásom (nem szeretek fölöslegesen beszélni) de csodálatos dolgokra bukkantam itt.. Én évekkel ezelőtt tanultam a chikung-taichi 15 formáját és jó érzést keltett bennem a gyakorlatok végzése. De sajnos összetűzésbe kerültem az ún. "mesteremmel" és sajnos nagyot csalódtam benne, így hiteltelenné vált az egész amit ő képviselt. Sok megválaszolatlan kérdésem volt, amit itt mindenkinek köszönhetően már megválaszoltatok. Már csak egy kérdés maradt bennem, amire inkább magamban kell megkeresnem a választ, de hátha tudtok olyan hozzászólást írni ami segíthet ennek megtalálásában. Ha az a formagyakorlat amit eddig tanultam jó érzéseket keltett bennem, akkor a mester hiteltelensége miatt ez még egy jól működő gyakorlat, de akkor hogyan gyakorolhatom, fejleszthetem ezt tovább? Ismerem és találkoztam a "mester" nagy kínai Mesterével, aki Kanadában él és őt igaznak tartok. De sajnos már nem tudom kiben bízhatok és hogyan fejlődhetek tovább ebben. Kicsit összezavarodtam és hosszú hónapok munkáját érezném elveszettnek ha egy másik formagyakorlatot kezdenék megtanulni. Mit tennétek a helyemben? Nagyon erős késztetést érzek arra hogy újra foglalkozzak vele. Előre is köszönöm a választ és hálás vagyok, hogy létezik egy ilyen nagyszerű oldal! Üdvözlettel, L.
 

Berri

Állandó Tag
Állandó Tag
Kedves Liluska,
mint ahogy leírtad Neked nem a technikákkal, formagyakorlattal van gondod, hanem a személlyel volt. Amennyiben úgy érzed, hogy a Tiéd ez a módszer, és jó érzéseket is kelt Benned, akkor csináld.
Egy idő után szükség van arra, hogy a saját mestered legyél és felismerj egy csomó dolgot, ami a Te életedben fontos. Úgy gondolom ez volt az az ok, amiért át kellett élned azt a csalódást, amit. Amúgy, amit anno tanultál sosem veszik el, és bizony nem baj, sőt kívánatos újat is tanulni.
A véleményem annyi, hogy gyakorold azt, amit tudsz és érezni fogod, mi az utad.
 

Berri

Állandó Tag
Állandó Tag
Kedves Taijiguru,
személy szerint nem hallottam sokat a stílusodról, és nagyon megköszönném, ha megosztanál velünk néhány információt róla.
 

liluska

Új tag
Kedves Berri, köszönöm hogy bölcs véleményeddel segítettél rávilágítani arra amit már tudok! Hálás vagyok érte! Elhatároztam hogy gyakorolni fogok, ma el is kezdem. Találtam képanyagot és könnyen felidéztem fejben a sorrendet. Biztos hogy menni fog.
 

Csekker

Új tag
Szia Berri,

Most nézem csak az aláírásodat: "egyre jobban" Agykontrollos vagy? Hol végezted? Németországban, vagy itthon?

Cs
 

Berri

Állandó Tag
Állandó Tag
Kedves liluska,
nagyon szívesen tettem. Mind ahogyan nagyon találóan mondtad, csak azt mondtam, amit amúgy is tudsz már.
Valahogy úgy gondolkodom a dologról, mint ahogy az aláírásomban is szerepel.
Én is biztos vagyok benne, hogy menni fog. :)
 

Csekker

Új tag
Kedves Csekker,
igen Agykontrollos is vagyok :) Magyarországon végeztem. Miért kérdezed? :)


Nem akarok off-olni, csak ugye az "egyre jobban" aláírás ismerős volt. :D Én is elvégeztem Domján Lacinál már több mint tíz éve. Mi több gyakorlom is napi szinten, igaz csak a relaxációs részt, a többi technikát csak ritkán. :)

Az Ultra-t is elvégeztem, és voltam más tanfolyamokon Pl.: villámolvasás, pénzkontroll stb. :)

Te mikor végezted? Azóta folyamatosan gyakorlod?

Így viszont lenne témához kapcsolódó kérdésem is. ;) Te az AK tanfolyam előtt kezdted a tai chi-t, vagy csak utána? Az AK segít abban, hogy jobban tudd gyakorolni, csinálni a tai chi-t?

Egyre jobban ;)

Csekker
 

Berri

Állandó Tag
Állandó Tag
Kedves Csekker,
én is Lacinál végeztem az agykontrollt. Sokszor és sokféleképpen használom, de fele olyan gyakran sem, mint lehetne. A relaxáció az egyik legcsodálatosabb eszköz, amit használhatunk belőle, de nagyon megkönnyíti az életet minden szinten. Igazából, már csak ebből kifolyólag is pozitívan hat minden cselekedetemre, és ez természtesen a tai chira is igaz. A tai chit még jóval az agykontroll tanfolyam elvégzése előtt kezdtem, most már lassan 15 éve. Mint szorgalmas útkereső én is gyakran újabb utak után néztem, és igyekszem azokat a technikákat összehangolni és használni, amelyek a leginkább hasznosnak bizonyulnak.
Valójában az agykontroll néhány módszerét már régóta alkalmaztam, annélkül, hogy tudtam volna, hogy "módszer" és a tanfolyam csak megerősített hatékonyságukban, vagy egyáltalán tudatossá tették a használatot.
Az ultra tanfolyam egyenlőre csak egy jövőbeli opció. A gyógyító erőt, amit régen kaptam ennélkül is használom, viszont amikor eljön az ideje talán az ultrán is részt veszek.
Visszatérve ismét a tai chira. Minden módszer és technika jó valamire, csak tudd használni. Mire szeretnéd használni a tai chival kapcsolatban az agykontrollos technikákat? Talán az energia szabadabb áramoltatására, a mozdulatsorok gördülékenyebb, pontosabb kivitelezésre. Csak programozás és elérendő cél / feladat kérdése. Szóval, azt hiszem igennel válaszoltam az utolsó kérdésedre.
Legyen nagyon szép hétvégéd, mindig egyre szebb és egyre jobb...
 

ddetti

Állandó Tag
Állandó Tag
Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni Tőletek. Elhatároztam, hogy elvégzek egy svéd masszázs- és egy thai masszázs tanfolyamot (lehetőleg rövid idő alatt, mert sajnos csak rövid ideig tudok Magyaro.-n tartózkodni), viszont fontosnak tartom, hogy minőségi képzést kapjak. Rengeteg iskola van, melyiket válasszam? Vagy inkább melyiket ne?
Előre is köszönöm a segítséget!!!
 

Taitha

Állandó Tag
Állandó Tag
Köszöntöm mindazokat, akik újonnan idetaláltak, és örülök, hogy ilyen sokféle stílust tanulók vagyunk itt együtt. Beállítottam, hogy kapjak levelet, ha írtok új hozzászólást, és nem kapok. Nem értem, hogy miért

Szuzii köszi a taiji képeket, nekem nagyon tetszenek.

Kedves Liluska, szerintem is gyakorold nyugodtan azt a formát, amit magadénak érzel, ahogy Berri is írta. A kiben lehet bízni, az jó kérdés. Már írtam, hogy eleve a különféle tai chi irányzatok nagyon különböznek, és egy stíluson belül az iskolák is. És iskolán belül az oktatók is. Nyilván a Mesterek nem tudnak személy szerint mindenkit tanítani, mert térben lehet, hogy messze vannak, és ha nem, akkor is az idejük véges. Az általuk tanított, és általuk megbízott oktatók közül érdemes kiválasztani azt, aki nekünk fontos dolgokat tart fontosnak. El kell menni, meg kell próbálni többfélét, ami elérhető,(2-3 hónap kell ehhez minimum, egy alkalomból nem derül ki túl sokminden), ha mód van rá. A Mesterek azt tanítják, hogy ha a tanítvány eljutott az útján a fejlődésben odáig, hogy készen áll a további tanulásra, a Mester megjelenik.


Igen Kati én hallottam már Danról, bár én yang stílust gyakorlok, és tanítok, ami kevésbé harcos, mint a chen, és a mi iskolánk versenyeken sem indul, mert szellemi útnak fogja fel a taijit, nem sportnak. Viszont minden taijit tanulónak érdemes tudnia, hogy volt pár éve egy utcai harcverseny, ami azt jelentette, hogy bármilyen stílusú harcművészettel és súlycsoport megkötés nélkül lehetett indulni. Ez ugye azt jelenti, hogy mondjuk egy 80 kilós bokszoló küzdhetett egy 120 kilós kung fussal, vagy akár egy 50 kilós taijissal, stb. Ezt a versenyt Dan nyerte meg taijival!

Mindegyikőtöknek békés, boldog új esztendőt kívánok
 

Taitha

Állandó Tag
Állandó Tag
Az agykontrollal kapcsolatban, bár ez itt offtopic, de ha felmerült, biztosan fontos: 1990ben végeztem el az agykontroll tanfolyamot, majd két év múlva az ultrát, és a másik továbbképzőt is. Szerintem egy jó eszköz, és sokmindent kinyit az emberben, az általa tapasztaltak segítenek nyitottabbnak és befogadóbbnak lenni az energetikai dolgok világa felé. Mostanában ritkán használom.

A taijihoz nincs szükség agykontrollra, mert megvannak a saját eszközei úgy a testi, mint az energetikai és a szellemi szinttel való munkához. Persze nem minden taiji iskolában foglalkoznak a taiji energetikájával, szellemi szintű tanításaival, sőt az elméletekkel sem. Ekkor hasznos lehet, ha az agykontroll gyakorlás által érzékenyebbé tudunk válni. A két dolog lényege is más, mert az agykontroll feltételez egy célt, aminek eléréséhez ad ez az eszköz segítséget, a taiji a jelennel foglalkozik, és az út a cél.
 

Taitha

Állandó Tag
Állandó Tag
Kedves Hakima! Örülök a pozitív tapasztalataidnak, mindig nagy öröm ilyen megerősítést olvasnom. Ha elolvasod a korábbi hozzászólásaimat, hasonló gondolatokat találhatsz bennük, mint amiket leírtál. Gyakorlod még a tai chit? Melyik stílust próbáltad?
 

jasmin101

Állandó Tag
Állandó Tag
Üdv mindenkinek!

Én most kezdek, illetve szeretnék megismerkedni a tai chival, és örülök, hogy rátaláltam erre a fórumra, mert rögtön lenne egy kérdésem. Tud valaki Budapesten edzőt/oktatót ajánlani?
És köszönöm a rengeteg információt már eddig is!
 

Berri

Állandó Tag
Állandó Tag
Kedves Mindenki,
elkének köszönhetően ismét van tai-chi fórum, bár az elejére bekerült más hozzászólás is, de talán nem annyira zavaró :)
Mindenesetre én nagyon örülök, hogy lassan visszatér ide is az élet.

Kedves jasmin101,
egyből és villámgyorsan szerettem volna Neked válaszolni, de ebben egyáltalán nem vagyok ennyire otthon, hogy Budapesten mit, kit és hol lehet találni. Abban reménykedem, hogy a többiek mihamarabb visszaérnek és kisegítenek ebben :)
Én azért reagáltam :)
 

Taitha

Állandó Tag
Állandó Tag
Sziasztok ismét

Köszönet mindazoknak, akik próbáltak segíteni visszaállítani a Tao - a tai chi útja fórumot, nem értem mi történhetett, hogy összekeveredett más fórumokkal. Köszönet Berrinek és Elkének mindazért, amit értünk tettek.
Én nagyon szeretném, ha úgy, olyan címmel, és arra a helyre kerülhetne vissza, ahova nyitottam, mert így elég nehéz megtalálni. Bízom benne, hogy sikerül. Megpróbálok szólni a fórumlakóinknak, akik hiába keresték egy ideje, remélem hamarosan idetalálnak mindannyian
 
Oldal tetejére