Tao - A tai chi útja

Taitha

Állandó Tag
Állandó Tag
A tai chi a taoista filozófiára, hagyományokra és tanításokra épülő út. Fontos különbség a többi ismert szellemi iskolához képest, hogy nem elnyomni akarja a testet, vagy figyelmen kívül hagyva csak a lélekre, vagy a szellemre koncentrálni, merthogy az magasabbrendű volna. Nem véletlenül választottuk a testben való létformát. Mindhárom "részünknek" fontos szerepe van, ezért a tai chi gyakorlásával megtanulhatjuk a formagyakorlatokkal a testünket, az energetikai gyakorlatokkal a lelkünket, a meditációs gyakorlatokkal a szellemünket tudatosan és összehangoltan, harmóniában működteteni. Ráadásul ezt a háromféle gyakorlás egy időben történik: Egy formagyakorlat végzése közben a gyakorlat mozdulatai a meridiánokon folyó energiaáramlást segítik, ill. állítják helyre, miközben meditációt végzünk.
 

Jáde_skorpió

Állandó Tag
Állandó Tag
TaiJi - vagyis belső harcművészet, mozgásos meditáció. Már 8 éve gyakorlom, ám még mindig úgy érzem, hogy van hova fejlődnöm. Egyre újabb és újabb, megmunkálásra, átformálásra váró apró részletek kerülnek elő.
Az alábbi könyveket ajánlom a témában:
Havasi András: A Tai Chi Chuan elmélete és gyakorlat
Havasi András: Nagy Tai Chi Chuan könyv
Taoista történet
 

Taitha

Állandó Tag
Állandó Tag
Üdvözöllek közöttünk Jáde skorpió!

Csak csatlakozni tudok ahhoz, amiket leírtál. Én is hasonló dolgokat éltem meg. És én is ezeket a könyveket ajánlom. A topic most két részletben van fenn, a régebbi bejegyzéseinket az Alternatív gyógyászat alá sorolták, ott találod, a 2. oldaltól. Az 1. oldal szintén nem a tai chiról szól, valahogy összekavarodtak a dolgok. Remélem hamarosan rendeződik
 

Center01

Állandó Tag
Állandó Tag
Sziasztok mindenkinek!

Tai Chi multam mindösszesen másfél évre nyúlik vissza, és remélem nem fog egyhamar véget érni :)
Azoknak, akik keresik a lehetőséget, tudom ajánlani Kerepesen, a Shaolin Templomban, hétvégenként tartott edzéseket.
Ottó
 

Taitha

Állandó Tag
Állandó Tag
Üdvözöllek Center, örülök, hogy tetszik a tai chi. Igen sokféle iskola van a tai chin belül. A Shaolin Templomban úgy tudom a harcosabb, és külső harcművészetet művelik, a Shaolin Kung Fut. A tai chi ott csupán kiegészítő módszer. Az összes iskolában máshol vannak a hangsúlyok, mást tartanak fontosnak, óriási különbségek vannak, ezért én azt javaslom minden útkeresőnek, hogy nézze meg a felmerülő lehetőségek mindegyikét, és úgy válassza ki a neki megfelelő Mestert, oktatót, iskolát, és nem utolsó sorban csoportot, akikkel hosszú évekig együtt fog haladni.
 

Taitha

Állandó Tag
Állandó Tag
Köszönöm Elkének, hogy összefésülte az eddigi hozzászólásainkat, és újra az eredeti címen találhatjuk meg a topicot. Köszönöm Berri segítségét is. Bízom benne, hogy a többiek is megtalálják újra, akik szoktak velünk beszélgetni.
 

Center01

Állandó Tag
Állandó Tag
Üdvözöllek Center, örülök, hogy tetszik a tai chi. Igen sokféle iskola van a tai chin belül. A Shaolin Templomban úgy tudom a harcosabb, és külső harcművészetet művelik, a Shaolin Kung Fut. A tai chi ott csupán kiegészítő módszer. Az összes iskolában máshol vannak a hangsúlyok, mást tartanak fontosnak, óriási különbségek vannak, ezért én azt javaslom minden útkeresőnek, hogy nézze meg a felmerülő lehetőségek mindegyikét, és úgy válassza ki a neki megfelelő Mestert, oktatót, iskolát, és nem utolsó sorban csoportot, akikkel hosszú évekig együtt fog haladni.
A templomban valóban a Shaolin kung fu a domináns. Az edzés, amit említettem, teljesen különálló dolog. Azoknak javallom, akik a heti "összes szemetet, valahol ki szeretné rakni". ........
Ottó
 

Taitha

Állandó Tag
Állandó Tag
Kedves Center! Ha valaki iskolát szeretne találni, ott a taichi.lap.hu azon belül nagyon sokféle elérhetőséget talál. Aki hozzánk jelentkezik, azoknak is el szoktam mondani, amit írtam, hogy mindenkinek meg kell találni a saját útját, a saját Mesterét, azt az iskolát, ami neki való, és hogy menjen el több helyre és vegyen részt a foglalkozásokon legalább egyszer, csak az után válasszon. A tai chi nem arról szól hogy rakjuk ki magunkból a szemetet, ha elolvastad itt a topicon mindazok hozzászólásait, akik már sok éve, évtizede járnak ezen az úton, biztosan láttad :) Sok helyen nem tanítják a tai chi teljességét, sőt az első évben, vagy néhány évben még nem is derül ki, nem derülhet ki, hogy mi mindent tartalmaz, és hogy milyen élményeket nyújt. Mesélj inkább nekünk arról, milyen tapasztalataid vannak, mi minden változott az életedben, mióta a tai chit gyakorlod. Én kíváncsi vagyok rá
 

Center01

Állandó Tag
Állandó Tag
Nos... talán a "szemét kirakás" nem a legmegfelelőbb szó használat, ezzel csak arra akartam utalni, hogy edzés közben, tiszta az agyad, és mégis nehéz megtartani az egyensúlyodat. És elmerülsz magadban... vajon miért. Számomra a taiji sokat jelent. Segített, és segít új szemléletet adni életemről, és annak felfogásárol. Jelenleg, a legcsodálatosabb, amit érzek benne az, amikor az energiám megindul, és "vándorol".
Igazábol, még így nem fogalmaztam meg, és talán nem is helyesen fogalmazok. És sok érzést nem is tudok szavakban megfogalmazni. De tudom hogy vannak, és örülök neki :).
Magamról, 40-hez közelítek, népes családom van.
 

keem75

Állandó Tag
Állandó Tag
A tai chi egy fontos szellemi-lelki-testi fejlesztő mozgásforma. Magam is 7 éve űzöm a Havasi-féle tai chi chuan-t és több területen segített. Ami még sokat jelent az a csapat, akikkel együtt végezzük a mozgást, akikkel a különböző állapotokat a gyakorlások napjain átéljük. Nem is hinné az ember, hogy egy jól, harmonikusan együtt érző, mozgó csoport milyen állapotokat tud megélni és átélni ilyenkor egymástól függetlenül egymás által. Az önálló gyakorláskor is mást kap az ember, és ha megfelelő társakkal gyakorol, az is más energiát és fejlődési formát hoz.
 

baroteam

Állandó Tag
Állandó Tag
A tao

Engem nem érdekel a harcművészeti része
A mondanivalója annál inkább.
Nagyrészt amit 'tudok' két könyvből merítettem
-Micimackó és a TAO
-Malacka és a TAO
 

baroteam

Állandó Tag
Állandó Tag
Tai chi - Ősi gyakorlatok a harmóniáért

Lágy, körkörösen hullámzó mozdulatok, kecsesség, rugalmasság, testi-lelki harmónia. Ezt adja a tai chi mindazoknak, akik megpróbálkoznak vele. A távol-keleti mozgásmeditáció hazánkban is egyre népszerűbb - írja a Hölgyvilág.

Kínában a tai chi gyakorlása mindennapos szükséglet. Ugyanúgy hozzátartozik az élethez, mint a tisztálkodás. A lélek mosakszik és az elme megtisztul az évszázados mozdulatok által. Parkokban, ligetekben, folyók partján állva, nemtől és kortól függetlenül emberek milliói táncolnak lassan a szél, a víz áramlásához hasonló lágy mozdulatokkal.

A tai chi

37 gyakorlatból áll, amelyeket meghatározott koreográfia szerint kell elvégezni. A gyakran költői névre hallgató mozgásformákat pontosan be kell tanulni. A lényeg: a helyes légzés, és az előírt mozdulatok lassú, folyamatos végzése. Így feszülnek meg és lazulnak el ritmikusan az izmok. A tai chi mindazoknak ajánlott, akiknek fáj a gerincük, izületi panaszaik illetve légzési nehézségeik vannak.

Egyensúly és harmónia

A kínai orvostudomány szerint érzéseink és gondolataink közvetlen hatást gyakorolnak egészségünkre. A régi kínai orvosok feltérképezték az érzelmi állapotok egészségre gyakorolt hatását. Úgy találták, hogy a túlzott düh károsítja a májat, a szomorúság a lépet, a félelem kárt tesz a vesékben, amit a modern orvostudomány már be is bizonyított. Kimutatható, hogy a nyugodt, csendes lelkiállapot ténylegesen csökkenti annak a hormonnak a szintjét, amelyet a szervezet stresszállapotban termel.
Önmagunk elfogadása és a békés érzelmek pedig a laboratóriumi módszerekkel is kimutathatóan növelik az immunrendszer védekező sejtjeinek a számát. A tai csi gyakorlása tehát jótékony hatással van az ember szellemi és érzelmi állapotára, harmóniát teremt az ember és a környezet, a szellem és az érzelem között. Elűzi a mindennapi stresszt.

Az elme lecsendesítése

A tai chi néhány perces csenddel keződik, miközben figyelmünk a légzésre összpontosul. Az ellazulás és összpontosítás segít abban, hogy ráhangolódjunk másokra, és fogékonyabbak legyünk mindarra, ami körülöttük történik. A mai ember hétköznapjai zavarosak és feszültséggel telítettek. Életét felőrlik a múlt eseményei és a jövőért érzett aggodalom. A kínaiak szerint az örökös aggódással életerőt, csit veszítünk. De ha tudatában vagyunk a pillanatnak, akkor növeljük magunkban az életenergiák áramlását.

A tai chi alapjai

Eme ősi kínai gyakorlat a jin-jang elméletére, a természettel összhangban álló életre, az 5 elem tanára, a Tao te king és a Ji-king tanításaira épülnek, amelyeket mozgásba ültettek át. Célja nem csupán a legyőzhetetlen harcos, hanem a taoista eszménykép, a tökéletes, vagy igaz ember kifejlesztése. Ez az ember bölcs, kiegyensúlyozott, és erőlködés nélkül tud úrrá lenni az életben elé kerülő nehézségeknek. Az "igaz ember" célját a természeti törvényszerűségek felismerésén, a harmónia megtalálásán és belső erőinek kifejlesztésén keresztül éri el.

Lassú mozdulatok minden korban

A legtöbb nyugati mozgásprogram a nagyobb erő és jobb állóképesség eléréséhez az erőkifejtést, az erőfeszítést hangsúlyozza. A tai chi ezzel ellentétben a lassú, ellazult, folyamatos mozgás által építi fel az állóképességet. Az egyensúly megtalálása, mozdulatváltások és a testúlyáthelyezések egyik lábról a másikra mindig a fej, törzs és medence vonalában maradnak. Ebből a középpontból indulnak ki. Mozgás közben a test egyenes, és a súly a tartó lábon nyugszik. A gerinc soha nem csavarodik, és nem is hajlik. Ezért a mozgás bármely életkorban és fizikai állapotban sérülés veszélye nélkül végezhető.
Védi az ízületeket és erősíti a gerincet. Már napi 15-20 perces gyakorlással komoly eredményeket érhetünk el. Ráadásul bárhol, bármikor és bármilyen laza, kényelmes ruhában végezhető. Nem kellenek hozzá eszközök, bonyolult gépek, csillogó fitnesztermek, méregdrága edzőcipők.

Az immunerősítő mozgásmeditáció

A nyugati emberek számára a tai chi összetett mozdulatai kezdetben nehezen elsajátíthatónak és bonyolultnak tűnhetnek. Nem szabad megfeledkezni arról, hogy a gyakorlatok egy olyan kultúrából erednek, amely nem választja külön a testet és a szellemet.

A tai chi technika

A testnek a levegő a legfontosabb tápláléka. A természetes belégzés során a tüdő teljesen megtelik levegővel, ami elnyomja a rekeszizmot és a has kitágul. A felnőtt emberek többsége azonban a mellkasába veszi a levegőt, ami szorosan hozzájárul az állandó feszültségérzéshez A legfontosabb tehát a tudatos hasi légzés elsajátítása és a bemelegítés. A gyakorlatok segítenek abban, hogy a hát, váll, mellkas, medence, csípő rugalmas és erős legyen. Ezek elsajátítása után kezdődhet az alapmozgások kidolgozása. A mozgásrendszert ma már könyvek segítségével és különböző tanfolyamokon is megtanulhatjuk.

Tai chi Magyaországon

Hazánkban is egyre többen érdeklődnek a nyugtató, stresszet elfeledtető mozgásformák iránt, amelyek hozzájárulnak a belső harmónia megteremtéséhez. Rózsa Dániel Franciaországban tanulta meg a tai chi alapjait, hazatérve pedig oktatni kezdett.
- A tai chi olyan kellemes érzést ad, amitől otthon érzed magad a testedben - mondja Dániel. - Életkortól függetlenül bárki elkezdheti. Van például 67 éves tanítványom is. Az egyszerűbb elemeket pedig otthon is rendszeresen lehet gyakorolni.

Forrás: nana

linktelenítette: elke
 

Era8

Állandó Tag
Állandó Tag
Sziasztok!

Rég nem járt erre senki...
Szeretnék elkezdeni Tai chi-zni (régen már belekóstoltam). Néztem a neten 3 könyvet ami még érdekelne ( ami ezen az oldalon volt letölthető formában, azt letöltöttem és köszönöm szépen!), ha meg van valakinek, megosztaná velem?

- Klasszikus Yang - stílusú Taijiquan
- Tai chi szűk térben
- Wu stílusú Tai chi Chuan


Vagy, ha létezik ezen kívül, szívesen veszem.

Hálás Köszönettel!!!
 

Taitha

Állandó Tag
Állandó Tag
Szia Era! Tai chit nem lehet könyvből megtanulni, szükség van hozzá a személyes irányításra. Könyvből, dvdről le lehet másolni egy mozgássort, de ellentétben más mozgásformákkal, itt a mozgássor megtanulása nem cél, hanem eszköz. Egy mozgássor még nem tai chi, csak "gimnasztika" amíg meg nem tudjuk tölteni belső tartalommal. Képességeket alakítunk ki, energetikai munka van, és sorolhatnám. És az sem mindegy, a mozgás közben melyik testrész merre mozdul, hogy a térd pl. merre hajlik, a gerinc hogyan áll, a karok meddig érnek tolás közben, ezek teljesen alapvető dolgok, amiket szintén hozzáértő oktató vagy Mester állítja be.

A különféle könyvek különféle stílusokról szólnak. Más szabályai vannak a yang, a wu, a chen stílusnak, ezért a különféle könyvekben egymástól eltérő, vagy akár ellentétes dolgokat is találhatsz. És persze vannak olyan könyvek is, melyekben nagyon felületesen van leírva a tai chi kezdőknek szóló része. Persze a tai chi annyira sokrétű, hogy egy könyv csak tájékoztató lehet, vagy az elméleti részét tehetjük belőle magunkévá. Ami fontos, de nem tapasztalás. Ha pl. fejben megtanulom, hogy milyen időpillanatban hová kell húznom a lábam ha meg akarok csinálni egy tripla szaltót, még nem valószínű hogy sikerül a gyakorlatban. Olvastam valahol azt a bölcs mondást, hogy "Az elmélet és a gyakorlat között nincs különbség. Elméletileg. Gyakorlatilag viszont van." :)
 

Era8

Állandó Tag
Állandó Tag
<!--[if gte mso 9]><xml> <w:WordDocument> <w:View>Normal</w:View> <w:Zoom>0</w:Zoom> <w:TrackMoves/> <w:TrackFormatting/> <w:HyphenationZone>21</w:HyphenationZone> <w:punctuationKerning/> <w:ValidateAgainstSchemas/> <w:SaveIfXMLInvalid>false</w:SaveIfXMLInvalid> <w:IgnoreMixedContent>false</w:IgnoreMixedContent> <w:AlwaysShowPlaceholderText>false</w:AlwaysShowPlaceholderText> <w:DoNotPromoteQF/> <w:LidThemeOther>HU</w:LidThemeOther> <w:LidThemeAsian>X-NONE</w:LidThemeAsian> <w:LidThemeComplexScript>X-NONE</w:LidThemeComplexScript> <w:Compatibility> <w:BreakWrappedTables/> <w:SnapToGridInCell/> <w:WrapTextWithPunct/> <w:UseAsianBreakRules/> <w:DontGrowAutofit/> <w:SplitPgBreakAndParaMark/> <w:DontVertAlignCellWithSp/> <w:DontBreakConstrainedForcedTables/> <w:DontVertAlignInTxbx/> <w:Word11KerningPairs/> <w:CachedColBalance/> </w:Compatibility> <w:BrowserLevel>MicrosoftInternetExplorer4</w:BrowserLevel> <m:mathPr> <m:mathFont m:val="Cambria Math"/> <m:brkBin m:val="before"/> <m:brkBinSub m:val="--"/> <m:smallFrac m:val="off"/> <m:dispDef/> <m:lMargin m:val="0"/> <m:rMargin m:val="0"/> <m:defJc m:val="centerGroup"/> <m:wrapIndent m:val="1440"/> <m:intLim m:val="subSup"/> <m:naryLim m:val="undOvr"/> </m:mathPr></w:WordDocument> </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> <w:LatentStyles DefLockedState="false" DefUnhideWhenUsed="true" DefSemiHidden="true" DefQFormat="false" DefPriority="99" LatentStyleCount="267"> <w:LsdException Locked="false" Priority="0" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" QFormat="true" Name="Normal"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="9" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" QFormat="true" Name="heading 1"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="9" QFormat="true" Name="heading 2"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="9" QFormat="true" Name="heading 3"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="9" QFormat="true" Name="heading 4"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="9" QFormat="true" Name="heading 5"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="9" QFormat="true" Name="heading 6"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="9" QFormat="true" Name="heading 7"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="9" QFormat="true" Name="heading 8"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="9" QFormat="true" Name="heading 9"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="39" Name="toc 1"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="39" Name="toc 2"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="39" Name="toc 3"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="39" Name="toc 4"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="39" Name="toc 5"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="39" Name="toc 6"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="39" Name="toc 7"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="39" Name="toc 8"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="39" Name="toc 9"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="35" QFormat="true" Name="caption"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="10" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" QFormat="true" Name="Title"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="1" Name="Default Paragraph Font"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="11" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" QFormat="true" Name="Subtitle"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="22" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" QFormat="true" Name="Strong"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="20" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" QFormat="true" Name="Emphasis"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="59" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Table Grid"/> <w:LsdException Locked="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Placeholder Text"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="1" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" QFormat="true" Name="No Spacing"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="60" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Light Shading"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="61" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Light List"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="62" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Light Grid"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="63" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Medium Shading 1"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="64" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Medium Shading 2"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="65" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Medium List 1"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="66" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Medium List 2"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="67" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Medium Grid 1"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="68" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Medium Grid 2"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="69" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Medium Grid 3"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="70" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Dark List"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="71" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Colorful Shading"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="72" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Colorful List"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="73" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Colorful Grid"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="60" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Light Shading Accent 1"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="61" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Light List Accent 1"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="62" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Light Grid Accent 1"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="63" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Medium Shading 1 Accent 1"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="64" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Medium Shading 2 Accent 1"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="65" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Medium List 1 Accent 1"/> <w:LsdException Locked="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Revision"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="34" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" QFormat="true" Name="List Paragraph"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="29" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" QFormat="true" Name="Quote"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="30" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" QFormat="true" Name="Intense Quote"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="66" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Medium List 2 Accent 1"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="67" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Medium Grid 1 Accent 1"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="68" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Medium Grid 2 Accent 1"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="69" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Medium Grid 3 Accent 1"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="70" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Dark List Accent 1"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="71" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Colorful Shading Accent 1"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="72" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Colorful List Accent 1"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="73" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Colorful Grid Accent 1"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="60" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Light Shading Accent 2"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="61" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Light List Accent 2"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="62" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Light Grid Accent 2"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="63" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Medium Shading 1 Accent 2"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="64" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Medium Shading 2 Accent 2"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="65" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Medium List 1 Accent 2"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="66" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Medium List 2 Accent 2"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="67" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Medium Grid 1 Accent 2"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="68" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Medium Grid 2 Accent 2"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="69" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Medium Grid 3 Accent 2"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="70" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Dark List Accent 2"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="71" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Colorful Shading Accent 2"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="72" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Colorful List Accent 2"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="73" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Colorful Grid Accent 2"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="60" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Light Shading Accent 3"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="61" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Light List Accent 3"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="62" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Light Grid Accent 3"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="63" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Medium Shading 1 Accent 3"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="64" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Medium Shading 2 Accent 3"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="65" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Medium List 1 Accent 3"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="66" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Medium List 2 Accent 3"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="67" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Medium Grid 1 Accent 3"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="68" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Medium Grid 2 Accent 3"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="69" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Medium Grid 3 Accent 3"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="70" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Dark List Accent 3"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="71" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Colorful Shading Accent 3"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="72" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Colorful List Accent 3"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="73" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Colorful Grid Accent 3"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="60" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Light Shading Accent 4"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="61" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Light List Accent 4"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="62" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Light Grid Accent 4"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="63" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Medium Shading 1 Accent 4"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="64" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Medium Shading 2 Accent 4"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="65" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Medium List 1 Accent 4"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="66" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Medium List 2 Accent 4"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="67" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Medium Grid 1 Accent 4"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="68" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Medium Grid 2 Accent 4"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="69" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Medium Grid 3 Accent 4"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="70" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Dark List Accent 4"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="71" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Colorful Shading Accent 4"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="72" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Colorful List Accent 4"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="73" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Colorful Grid Accent 4"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="60" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Light Shading Accent 5"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="61" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Light List Accent 5"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="62" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Light Grid Accent 5"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="63" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Medium Shading 1 Accent 5"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="64" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Medium Shading 2 Accent 5"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="65" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Medium List 1 Accent 5"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="66" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Medium List 2 Accent 5"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="67" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Medium Grid 1 Accent 5"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="68" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Medium Grid 2 Accent 5"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="69" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Medium Grid 3 Accent 5"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="70" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Dark List Accent 5"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="71" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Colorful Shading Accent 5"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="72" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Colorful List Accent 5"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="73" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Colorful Grid Accent 5"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="60" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Light Shading Accent 6"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="61" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Light List Accent 6"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="62" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Light Grid Accent 6"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="63" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Medium Shading 1 Accent 6"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="64" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Medium Shading 2 Accent 6"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="65" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Medium List 1 Accent 6"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="66" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Medium List 2 Accent 6"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="67" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Medium Grid 1 Accent 6"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="68" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Medium Grid 2 Accent 6"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="69" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Medium Grid 3 Accent 6"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="70" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Dark List Accent 6"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="71" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Colorful Shading Accent 6"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="72" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Colorful List Accent 6"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="73" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" Name="Colorful Grid Accent 6"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="19" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" QFormat="true" Name="Subtle Emphasis"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="21" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" QFormat="true" Name="Intense Emphasis"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="31" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" QFormat="true" Name="Subtle Reference"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="32" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" QFormat="true" Name="Intense Reference"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="33" SemiHidden="false" UnhideWhenUsed="false" QFormat="true" Name="Book Title"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="37" Name="Bibliography"/> <w:LsdException Locked="false" Priority="39" QFormat="true" Name="TOC Heading"/> </w:LatentStyles> </xml><![endif]--><!--[if gte mso 10]> <style> /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-qformat:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin-top:0cm; mso-para-margin-right:0cm; mso-para-margin-bottom:10.0pt; mso-para-margin-left:0cm; line-height:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family:"Calibri","sans-serif"; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} </style> <![endif]--> Szia Taitha!
Szerencsére elég sok minden érdekel, így könnyebb kiszűrni a lényeget. A Tai chival még 10 évvel ezelőtt kerültem kapcsolatba. Akkor a TV-ben volt egy sorozat, a Tai chit tanították, Én pedig a TV előtt próbáltam „leutánozni” amennyire sikerült. Még vége sem lett ( kb 30 perc), úgy feltöltődtem energiával… Utána az elfoglaltságaim miatt nem foglalkoztam vele többet, később pedig a jóga került a látóterembe. Biztosan úgy van ahogyan mondod, hogy Videóról és könyvből nem lehet megtanulni. De…. amikor Vadas Mihály könyvében azt olvasod, hogy „mennyire pontosan kell végre hajtani a gyakorlatokat” utána pedig azt, hogy „ a tanuló ne utánozza a mestert, mindenkinek legyen egyéni stílusa” (nem szó szerint idéztem, de a lényeg ez). Akkor mit tud adni egy tanfolyamra eljárás? A Tai chi egy mozgásban végzett meditáció. Ha meditálsz az Ego ki van kapcsolva, olyan lesz a mozgásod amilyennek lenni kell, ami „jól esik”. Ezért tudott több stílus kialakulni. Ha görcsösen arra kell figyelned, hogy milyen szögben van a könyököd és hol akkor az már nem meditáció. A másik…azt elfelejtik mondani a „nyugati embernek”, hogy az életmód egy meghatározó része a Tai chinak. Tehát, ha nem a megfelelő életmódon vagy, akkor csinálhatod az életed végéig, sok hatása nem lesz… A lényegét a Tai chinak senki nem fogja elmondani, még ha tudják is ( de lehet, hogy már nincs is olyan élő „Mester” aki tudná). Ajánlom mindenkinek a „ Tavasz, Nyár, Ősz, Tél ….és Tavasz” c .filmet. A kínaiak elég „rafkósak” , ez már kiderült más irányokból. Így nem szabad készpénznek venni semmit, még amit nagy kegyesen elmondnak sem. A Feng Shuit például jól meg kavarták amikor kiderült, hogy az „ellenség”meg akarja tanulni Tőlük. Semmi sem az aminek látszik…. Ha le tudsz hatolni a gyökerekig akkor látod meg, hogy mit, miért csinálnak és, hogy mi az aminek semmi köze hozzá. A tanfolyamokról annyit, hogy „jó pénzkereseti lehetőség”….
 

Taitha

Állandó Tag
Állandó Tag
Kedves Era!

Akkor menjünk sorjában.
1. A tévéből másolt fél órás gyakorlattól azért érezhettél feltöltődést, mert a tai chi mozgássora olyan sorrendben van megalkotva, hogy a mozdulatok energiát gyűjtenek. Ez akkor is így van, ha nem tudjuk hogy működik, ha nem tudunk utána vele tudatosan valamit kezdeni, azaz tart egy rövid ideig a felfrissülés, aztán eltűnik.
2. Az idézett két mondat, bár ellentétes, mégis mindkettő igaz, mert a fejlődés két különböző szintjéről szól. Mivel ez mozgásban végzett meditáció, és a fent említett hatás eléréséhez nem mindegy, hogyan és milyen mozdulatokat rakunk egymás után, először a mozgássort kell megtanulni, és figyelni a pontosságra, és amikor a forma elsajátítása - amit tartalommal kívánunk majd megtölteni -, olyan szinten megvan, hogy már nem kell figyelni ezekre, hanem automatikusan a helyes szögben, a helyes sorrendben tudjuk csinálni őket, ekkor tudunk figyelni a belső folyamatokra, tanuljuk az energiával való munkát. A meditációhoz valóban az kell, hogy félretegye az ember a gondolatokat, elhagyja a koncentrációt, de mivel a statikus meditációkhoz képest itt nemcsak meditálunk, hanem energetikai és testi gyakorlatokat egyszerre végzünk a meditáció közben, ehhez a szinthez akkor juthatunk el, amikor a többi már koncentráció nélkül jól megy.
3. A tanuló saját stílusa, és hogy ne a Mestert utánozza, valahol ez után történik meg, amikor is a tanfolyam azt tudja adni, hogy a Mester még ennél is előbbre jár, és a tanuló visszajelzései alapján neki útjelző táblákat nyújt, hogy merre, hogyan gyakoroljon tovább.
4. Azt írod, ha az életmódod nem változtatod meg, nem lesz a tai chinak eredménye. A tai chinak nagyon sok rétege és dimenziója van. Akkor is van eredménye, ha nem történik életmódváltás, senki nem úgy kezd tai chizni, hogy előtte minden mást megváltoztat az életében, hogy tai chizni kezdhessen. Te is úgy próbáltad meg, hogy nem tettél ilyet, mégis éreztél feltöltődést. Az energiagyűjtéssel, az energiarendszer működésének javításával mindenképp érzel változást, a legkezdőbb szinten is. De a dolog valójában éppen fordítva működik. A tai chi adta tapasztalatok, és érzések, a tanulási folyamat által létrehozott képességek, és hogy a világot másképp segít látni létrehozzák az életmód megváltozását.
4. Mindent sokféleképpen és sok szemszögből lehet látni, nem azért, mert a kínaiak rafkósak, hanem mert minden dolog az életben annyit ad magából, amennyit önmagadból beleteszel. Így a tai chi teljesen mást ad ha fél órát másoltad a tévéből, vagy ha 18 éve jársz heti rendszerességgel órára, vagy ha 12 éve tanítod. Utóbbiak a saját adataim, és még mindig újabb és újabb mélységeit fedezem fel. Természetesen nem célja, vagy igénye mindenkinek ez, van, aki feltöltődni, vagy csupán mozogni szeretne ugrálás és súlyzók nélkül, és neki ez elég, de az a tapasztalatom, hogy a célok is változnak idővel, ahogy egyre több és több az, amit a tai chi kapcsán megismerünk magunkból és a világból általa.
5. Amit a tanfolyamokról írtál, az így elég általános, és elég bántó is. Ahogyan minden területen, vannak jól képzett, olyan szakemberek, akiknek ez a hivatásuk, akik úgy érzik, ez az, amiért ide születtek, és biztosan akadnak olyanok is, akik kevesebb tudással, vagy épp azért kezdenek el valamit másoknak tanítani, mert pénzt akarnak vele keresni. Pláne érdekes ilyen sommás véleményt mondani úgy, hogy még nem vettél részt tai chi tanfolyamokon. Én jobban szeretek úgy véleményt hallani, vagy véleményeinkről vitázni, ha mindketten tapasztaltuk már azt a valamit amiről véleményt alkotunk.

jó gyakorlást kívánok Neked, és sok sikert az utadon

Taitha
 
Oldal tetejére