Tao - A tai chi útja

Era8

Állandó Tag
Állandó Tag
Kedves Taitha!

Köszönöm, hogy válaszoltál. Azt is elfogadom amit írtál. Egyenlőre az eddig össze szedett "tudásommal" helyére teszem a Tai chi-t és majd meglátjuk, hogy ha videóról gyakorlom mi lesz a hatása. Valamilyen szinten azt a célt szolgálja (a Tai chi), hogy a testből a "blokkok" eltűnjenek és az energia keringés beinduljon. Ez is csak egy méregtelenítési módszer a többi között csak ki így - ki úgy csinálja. Ezért mondtam az életmódot. Mert ha az ember tudja, hogy mit miért csinál akkor célzottabban tudja tenni a dolgát. Nem pedig egyet előre, kettőt hátra szindróma. Hallottam már olyat, hogy valaki 15 éve jógázott és panaszkodott, hogy biztosan több időt kellene rászánnia mert nincs még meg a "kívánt hatása " és egy másik jóga utat kellene inkább választania, mert biztosan azzal van a baj. Miközben dohányzott és ette a húsokat... Ezért mondtam, hogy ha nem tudjuk, hogy mit miért csinálunk akkor könnyen becsúsznak azok a dolgok amik nem segítik elő a kívánt hatás elérését. Biztosan jó oktató vagy és sokan járnak hozzád. Ha nem költöztem volna el tavaly Pestről biztos elmennék legalább 1 órádra, hogy megnézzem "mit kapok a pénzemért":).
Ha már ily régóta foglalkozol vele akkor ( barkóbázzunk) írtál már könyvet ebben a témában?
Neked is sok sikert kívánok!!!
 

Arasmv

Állandó Tag
Állandó Tag
Sziasztok!
A taiji híve vagyok. De egy kicsit csak magáról a mozgásról szólva úgy vélem, hogy ha valaki naponta 5 percet végez nyújtó gyakorlatokat 2 hét múlva meg lesz a hatása. (pl. comb izom húzódás :)) A lényeg talán az első apró lépésen van. Most, hogy mondom én is elkezdem újra. Aztán ha kicsit lazulok megpróbálom újra a taiji-t. Könyvből, videóról nem lehet ezt megtanulni. Jó gyakorlást mindenkinek!
 

rezo

Állandó Tag
Állandó Tag
Én kb tavaly télen kezdtem el Tai chi-ni, de már az első edzések után éreztem a jótékony hatását. A derekam nem fájt közben, más sportoknál igen. A hideget jobban elviseltem. Mosolyogtam másokon, hogy a hidegben mindenki be volt gombolkozva nyakig, én meg kigombolt kabátban járkáltam.:) Biztos nekik is furcsa volt, ki ez az őrült aki így jár:) A térdem baleset következtében műtétre szorult, majd 1 évig ki voltam írva. De az edzések alkalmával nem éreztem a fájdalmat, biztosan a lassú mozgások hatására. Nagyon tetszik benne a lágyság, de mégis erőt sugároz. Egy kívülállónak ez nem más, mint a kezekkel való hadonászás, de aki benne van és csinálja, és persze érdekli is a dolog az tudja miről beszélek.
 

Csekker

Új tag
Én most kezdtem kb. egy hónapja a Tai chi-t. Ifjú koromban több mint 5 évig karatéztam, akkor megtanultam több formagyakorlatot.
Most, már az első alkalommal kicsit retro fílingem is volt, hogy csúnyán fejezzem ki magam. :D Felidézte az ifjúságomat, de attól mégis jóval több volt. A Yang 10-est kezdtük el, és bár nekem még eléggé bonyolultnak tűnik még, nagyon élvezem. A derékfájásom is elmúlt :D és már a nyújtás is sokkal jobban megy, mint az első alkalommal. Naponta kellene csinálni, csak több idő kellene hozzá. :rolleyes:
 

Taitha

Állandó Tag
Állandó Tag
Era8 - az említett könyvet nem én írtam :) Gondolod, hogy kellene? Rezo, Chekker: nagyon jó gyakorlást, és sok örömet kívánok a tai chihoz! Gulyamoc: A yichuan is egy belső harcművészet. Ennyiben hasonlít a tai chira.
 

most

Állandó Tag
Állandó Tag
Szia Berri,

Most nézem csak az aláírásodat: "egyre jobban" Agykontrollos vagy? Hol végezted? Németországban, vagy itthon?

Cs

bocsi de az az idézet Richar Bachtól származik: A Messiás Kézikönyve

Emlékeztető a Fejlett Lélek számára

Kód:
http://dudus.hu/gondolat1/messias.htm
 

most

Állandó Tag
Állandó Tag
most kezdeném a tajcsit elég nehéz filmről tanulni az elfordulások miatt... de a csí áramoltási gyakorlatomhoz biztosan jó lenne de még nagy a káosz bennem
mindenesetre olvasgatlak benneteket....
 

Berri

Állandó Tag
Állandó Tag
Korrigálás

bocsi de az az idézet Richar Bachtól származik: A Messiás Kézikönyve

Emlékeztető a Fejlett Lélek számára

Kód:
http://dudus.hu/gondolat1/messias.htm

Kedves most,
félreértelmezted mind a kettőnk üzenetét.
Pedig Csekker az aláírásomból pontosan megjelölte azt a részt, amire a kérdése vonatkozott:
"Most nézem csak az aláírásodat: "egyre jobban" Agykontrollos vagy?"
Az egyre jobban egy a pozitív gondolkodás rögzítésére használt legkedveltebb szófordulat. És mint ilyen az agykontroll egyik gyakran használt eszköze. Abban segít, hogy ne a negatív szófordulatokkal leírt dolgok (hülye vagyok, nem tudok ezt vagy azt, megáll az eszem stb.) maradjanak meg bennünk, hanem az elérni kívánt képességek, tulajdonságok legyenek minden alkalommal pozitív formában megfogalmazva rögzítve. Így nem azt mondjuk például, hogy nem tudok tai chizni, hanem azt hogy egyre jobban tai chizok :). Mindjárt másképp hangzik, nem?
Amúgy pedig köszönjük az idézet korrekt adatait.
Legyen szép napotok! Mindig egyre szebb és egyre jobb :)
 

Imoran

Állandó Tag
Állandó Tag
Sziasztok!

Örömmel olvasgattam ezt a topicot, mert magam is foglalkoztam - többek közt - a Csi Kung témakörével. Látom itt inkább a dinamikus Taj Csi Csi Kung hívei gyülekeznek. Esetleg vannak itt olyanok is, akik a Nej Tan módszerek valamelyikével találták meg az energiarendszer optimalizálását?

I.
 

kekecz

Állandó Tag
Állandó Tag
Jómagam kipróbáltam pár Tai-chi iskolát...a taoistával (Yang) kezdtem, majd onnan tovább léptem a shaolin rendszerben oktatott, szintén Yang stílusba. Végezetül megtaláltam egy kínai mestert, aki a Han tai-chi iskolába mutatott utat.

A Yang áll legközelebb hozzám, mind fizikai mozgásrendszerileg, mind energetikai szempontokból...de most a Han-t tanulom, mely a Yang egyik alapja.
 

Taitha

Állandó Tag
Állandó Tag
Sziasztok!

Rég jártam erre, egyszerűen nem értem, mért nem kapok értesítést róla, ha új bejegyzés érkezik, pedig beállítottam. Örülök, hogy éltetitek a topicot, és egyre több színűek a beszélgetések. Remélem tudok segíteni Nektek néhány válasszal:

Kedves most! A tai chit NEM LEHET filmről megtanulni! Ha elolvasod a topic elejét, részletesen is érteni fogod mért. Filmről megtanulhatsz egy koreográfiát, de a lényegét nem. Ahhoz az kell, hogy az oktató személyesen segítsen tovább lépésről lépésre úgy a külső mint a belső dolgok tanulásában. Azt javaslom nézz körül, próbálj ki néhány helyen egy-egy órát, mert nagyon sokféle van, mindenhol másra helyezik a hangsúlyt, más mélységig tanulják/tanítják. Érdemes megtalálni a Neked való helyet és tanítót.

Ide a topicba nem írunk ajánlásokat. Nem biztos, hogy aki valamelyiket javasolja, az a másiknak is megfelel, lehet hogy ő csak azt az egyet ismeri, és valószínűleg senki nem járt még mindegyik órán. Én amondó vagyok, mindenki maga keresse meg a neki megfelelőt, és nagyon kérlek Benneteket, tényleg nézzetek jól körül, mielőtt csoportot és oktatót választotok! Később már nehezen átjárhatók, ha kiderül, hogy az ott nem olyan, vagy kevés számotokra ahova először mentetek. Mások a lépések, az alapelvek, a formák is.

Yetinek: A Yi chuan egy másik belső harcművészet. Nem chi kung.

Imoran: "dinamikus Taj Csi Csi Kung hívei" - véletlenül kimaradt egy vessző, vagy a taj csi csi kungra gondoltál valóban? Mert ilyen irányzat is van már. A tai chi mindig dinamikus. A chi kung nem mindig. A nei dan chi kung ülve végzett, energiaáramlásra figyelő, légzőgyakorlatokat használó belső munka. Melyhez fontos a személyes útmutatás, a gyakorlás során mindenkinek az egyéni tapasztalatait méri fel a Mester, és annak alapján ad EGYÉNI feladatokat. Ez tehát nem csoportban történő oktatás. A tudnivalókat lépésről lépésre mindenki egyedül kapja meg annak fényében, hogy épp az előzőleg kapott gyakorlatával hol tart, mit ért el.
 

Taitha

Állandó Tag
Állandó Tag
Indián: dvd-t felejtsd el kérlek tai chi megtanulása tekintetében. Az csak akkor hasznos, ha valahova jársz, és ott tanulod, épp azt a formát amiről a dvd szól, ráadásul pont annál az iskolánál, aki a dvd-n is szerepel, (mert máskülönben többnyire más iskolák máshogy csinálják) és így a dvd segíti otthon a gyakorlásodat, ha elfelejtenéd, épp melyik mozdulat jön, vagy az hogy volt.
Magyar nyelvű könyvek megtalálhatók sokféle, szívesen ajánlom őket, magyar szerzőik sok munkát fektettek bele, hogy számunkra magyarul olvasható legyen a tanítás, a kiadók pedig hiányt pótolnak vele, hogy szerződnek az eredeti külföldi Mesterekkel, hogy a könyveiket magyarra lefordíthassák és kiadhassák. Meg lehet tőlük rendelni őket, antikváriumoktól is olcsóbban. Ezek a könyvek segítenek a tai chi elméletét és szellemiségét megérteni, hozzátesznek a tapasztalatokhoz, amiket az edzéseken megélhetsz, de ezeket nem tudják pótolni. Úszni sem lehet megtanulni könyvből, és hiába tudja az ember, hogy működik milyen fizikai elvek szerint mondjuk a szaltó vagy a tripla leszúrt ritberger, nem fogja tudni jól kivitelezni. Mert az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség. Gyakorlatilag viszont van. :) (És ezek fizikai sportok itt a példámban, a tai chi sokkal összetettebb az energetikai, és szellemi része miatt)

kekecznek: Örülök, hogy itt vagy, és köszönöm, hogy megosztod velünk a tapasztalataidat. Érdekes az út ahogy megkerested a helyedet a különféle iskolákon át próbálkozva. Magam is a Yang stílust választottam, ezért különösen kíváncsi vagyok az élményeidre. Elmeséled nekünk mi vitt tovább az egyik helyről a másikra?

Érdekes, ha privátot írtok, arról kapok mailt... Bökjetek meg privátban ha soká nem jönnék :)))

Mindenkinek további jó gyakorlást, és sok örömet kívánok ezen a csodás úton ma is
 

Taitha

Állandó Tag
Állandó Tag
Yeti kérdezte még, hogyan kell helyesen leírni ezeket a kínai neveket. Írhatjuk magyarul, ahogy kiejtjük: Taj csi csuan, csi kung. Írhatjuk úgy, ahogy általában írják, külföldön is, kiejtés szerint tai chi chuan, chi kung.

Hogy mért látunk mégis más formát is? A kínai nyelvben négy féle cs betű van. Ezért alapból a csi szónak rögtön lesz minimum négy jelentése, mert a négy cs négy különféle betű. Ezen felül a magánhangzón lévő hangsúly is tud még lenni négy féle (csoda hogy a kínaiak egyáltalán értik egymást:) Így aztán ha valaki bele akar mélyedni a szó jelentésébe is, általában az erre kifejlesztett Pinjin átírást használja: Taiji quan és qi gong. Így már látszik hogy a taiji csi-je és a qi gong csi-je másképp van írva, mert mást jelent.

Az az energia amit mi csínek hívunk, az a Qi, vagyis a csi kungban lévő csi. A tai chi szó nagy végsőt jelent.

Szóval mindegy, hogy írjuk, lényeg, hogy értsük egymást. (csak hát ne írjatok sosem a té után jó? :)

Remélem kimerítő voltam :p
 

yeti108

Állandó Tag
Állandó Tag
Yeti kérdezte még, hogyan kell helyesen leírni ezeket a kínai neveket. Írhatjuk magyarul, ahogy kiejtjük: Taj csi csuan, csi kung. Írhatjuk úgy, ahogy általában írják, külföldön is, kiejtés szerint tai chi chuan, chi kung.

Hogy mért látunk mégis más formát is? A kínai nyelvben négy féle cs betű van. Ezért alapból a csi szónak rögtön lesz minimum négy jelentése, mert a négy cs négy különféle betű. Ezen felül a magánhangzón lévő hangsúly is tud még lenni négy féle (csoda hogy a kínaiak egyáltalán értik egymást:) Így aztán ha valaki bele akar mélyedni a szó jelentésébe is, általában az erre kifejlesztett Pinjin átírást használja: Taiji quan és qi gong. Így már látszik hogy a taiji csi-je és a qi gong csi-je másképp van írva, mert mást jelent.

Az az energia amit mi csínek hívunk, az a Qi, vagyis a csi kungban lévő csi. A tai chi szó nagy végsőt jelent.

Szóval mindegy, hogy írjuk, lényeg, hogy értsük egymást. (csak hát ne írjatok sosem a té után jó? :)

Remélem kimerítő voltam :p

A kínaiak se értik egymást. A színházban is feliaratozzák a kínai szöveget. Azt mindenki megérti.
 
Sziasztok,

Lassan 3 éve tai chizok, s azt kell hogy mondjam a belső béke megtalálása és a chi mozgatása messzemenőkig attól függ, hogy hogyan állsz magadba béklébe. Nekem, most hogy aktívan meditálok érzem azt, hogy a tai chi alatt érzem ehogy az energia mozog a testembe. Eddig csak mozdulatokat követtem és levegőre figyeltem. Most kezdtem meg a belső utazásom.
 
Oldal tetejére