Te fideszesliberálisszoci vagy? Akkor bocs, de szakítottunk!

Melitta

Adminisztrátor
Fórumvezető
Rádiós
Ön tudta, hogy a randin a politikai hovatartozás még annál is fontosabb, hogy néz ki a partner?

Hihetetlen, nemde? Pedig igaz, ezt támasztja alá az legújabb kutatása is. Lehet az a bizonyos partner akármennyire sármos, szexi, okos, kedves és amúgy minden szempontból az a nagy Ő, akire évek óta vártunk, mindez mit sem ér, ha véletlenül kiderül, nem ugyanoda teszi az X-et, ahova mi. Már persze, ha kiderül egyáltalán, mert az első randin azért csak kevesen olyan elvetemültek, hogy kapásból azzal nyissanak: „Te, és amúgy kire szavazol?"

Sajnos a politika ettől még véresen komoly dolog már a párkapcsolatainkban is. Legfőképp kampányidőszakban. Erre utal minden, a témában elvégzett kutatás, amikből az is kiderül, egy esetleges nézetkülönbség nemcsak a bimbózó szerelmeknek és az első randiknak tesz alaposan keresztbe, de a már évek óta tartó, amúgy boldog házasságoknak is.

Még a semmiről is szívesebben beszélünk

De ha már ennyire fontos, vajon rá merünk-e kérdezni, mondjuk az első randin? Nos, erre volt kíváncsi azis, melynek 1824 fős felméréséből az derült ki: nem. Sőt! Gyakorlatilag a semmiről is szívesebben társalgunk, mint a politikai nézeteinkről.

Persze vannak kivételek. Például az idősebb korosztály. Az felmérése szerint ugyanis a 40 év felettiek egyre könnyebben és nyíltabban, sőt mi több, szívesebben beszélnek politikáról és úgy általában, a körülöttünk lévő világ dolgairól. Az is megfigyelhető, hogy főleg a férfiak azok, akik szóba hozzák a politikát, míg a nők inkább hallgatnak, pedig ők is rendszeresen tájékozódnak a napi politikai eseményekről.

A kampányidőszak a legdurvább

Valamikor egy időben azzal, hogy a politikai csatározások mindennapossá válnak, és már a csapból is a választási szlogen- és ígéretcunami folyik, a politika végleg beszivárog a mindennapi életünkbe. A szakemberek szerint azokban a kapcsolatokban, ahol nincs meg az egyetértés politikai kérdésekben, ilyenkor válik a leginkább kiélezetté a helyzet, aminek könnyen tányér- olykor kenyértörés lehet a vége.

Persze nemcsak nálunk, hanem a világ minden táján. Amerikában is, ahol legutóbb a Rice Egyetem és a Nebraska-Lincoln Egyetem közös kutatása próbált meg választ találni arra, vajon mennyire játszik fontos szerepet párválasztásunkban a politikai meggyőződés. Az 5000 fős vizsgálat a végén arra jutott, a konfliktusokat megelőzendő, ösztönösen inkább olyan párt választunk magunknak, akivel egy platformon vagyunk a politikai kérdéseket illetően is.

Hogy találjuk meg?

A legegyszerűbb megoldás, ha puhatolózunk és nyitva tartjuk a szemünket. Abból ugyanis, hogy leendő partnerünk milyen könyveket és újságokat olvas, könnyen kideríthetjük, összeillenek-e a világnézeteink.

Hir24
randi.jpg
 

setni

Állandó Tag
Állandó Tag
Elég baj ha a politika rányomja a terhét a személyes kapcsolatra, pedig bőven elég ha 4 illetve 5 évente foglalkozunk vele annyit hogy elmegyünk szavazni. Számomra ha családtagom más véleménnyel van a politikában akkor meghallgatom de nem próbálom meggyőzni, hisz nem ez a legfontosabb dolog.
 

Varsényi Tamás Viktor

Állandó Tag
Állandó Tag
Pedig nem haszontalan dolog ha a párok más politikai nézeteket vallanak! Ki tudja holnap merről fúj a szél? Egy kormány váltás bedöntheti az addig jól működő családi kasszát ha a politikai vonalon tevékenykednek, vagy a cég ahol vannak nem kap megfelelő mennyiségű megrendelést mert nem elég párt közeli. A gazdaságban is azt mondják, hogy nem árt a több lábon állás. Miért ne volna hasznos a politikában? Magyarországon annyi a köpönyeg forgató politikus és ember, hogy itt ez a párkapcsolatokban se nem oszt, se nem szoroz. Szerintem inkább csak előnyt jelent. Egy dolog mindenképpen biztos, A hosszú tartalmas párkapcsolat titka, hogy legyen egy dolog, ami amiért mind a ketten oda vannak, amit egész életükön át művelni fognak.
Vég szó ként, hogy mennyit is számít kis hazánkban a párt állás csak annyit, a mai idősebb Fideszes korosztály anno a kommunista pártban tevékenykedett. Aztán demokraták lettek a "rendszer váltás" idején, ma pedig keresztények :( de ettől még nem szakadtak szét a párok, azaz nem adták be a váló keresetet :)
 

qwqwqw

Állandó Tag
Állandó Tag
Ez a cikk igaz. Én sem szívesen járnék Fideszessel. Mondjuk én ilyenekre azért nem szoktam rákérdezni. De volt már olyan, hogy már a második randinkon megkérdezte a fiú, hogy milyen politikai nézeteket vallok illetve mi a vallásom - mert szerinte ez a kettő buktató lehet egy kapcsolatban. Meglepődtem a kérdésen, de válaszoltam őszintén, és mivel egy oldalon álltunk nem is okozott egyik sem gondot. Én azért ennyire nem vagyok extrémista, nem faggatom ki a kiszemelt férfit arról, hogy kire szavaz meg ilyenek, de ha kiderül, hogy homlokegyenest ellentétes nézeteket vallunk, akkor azért igencsak elgondolkodok rajta, hogy van-e ennek a kapcsolatnak jövője!
 

kocsismari

Állandó Tag
Állandó Tag
Szerintem ez borzalmas, nem is szeretnék olyan partnert akit a politikai hovatartozásom jobban érdekel mint én. Egy példa de nem teljesen ide illik de aki fanatikus annak mindegy. A férjem és én más focicsapatnak drukkolunk és mikor egymás ellen játszottak nem mondom, hogy nem voltak viták de ez kellett mert ezért vagyunk és különbözőek, de egyikünk sem akarja a saját véleményét a másikra erőltetni és ez így jó.
 

analema

Állandó Tag
Állandó Tag
Ez nem Magyarország és nem is az amerikai kontinens specialitása, valószínűleg világméretekben igaz.
Ha belegondolunk emögött az ideológia iránti ragaszkodás húzódik meg, hanem a gondolkodásmódok különbözősége, ami tényleg gát lehet egy párkapcsolatban. Amennyiben én egy adott párthoz vagy oldalhoz húzok, annak számomra értelmes oka van, leszámítva azokat, akiknek fogalmuk sincs mi történik körülöttük. Ebben az esetben én nem csak érzelmi és ideológiai, hanem észérv oldalon is meg vagyok győződve arról, hogy ez a jó, függetlenül attól, hogy más ennek az ellenkezőjét tudja ugyanazon asztalnál megmagyarázni. Márpedig olyannal, aki egy teljesen más logika mentén ugyanazon tények alapján ellenkező következtetésre jut, nem feltétlenül tudunk együtt élni.
Hogyan szeretsz nyaralni? Koktélokat szürcsölgetve a meleg homokban vagy végigtúrázni az egészet, esetleg múzeumokat nézegetni, netalán ennek valami vegyes kombinációja? Miközben a vélemények a két szélsőség között teljesen megoszlanak, nem mondhatjuk hogy az egyik rosszabb, mint a másik.
Igaz a politika ennél szélsőségesebb és talán egyértelműbb eredményeket szül, de a gondolkodásmód és társadalmi szint egészen máshová sorolja az embereket, akik tulajdonképpen önző lények. Valljuk be őszintén az emberek igen nagy százaléka magasan mindent vivő szempont szerint a saját és közvetlen mikrokörnyezetének érdekeit nézi.

Az én véleményem szerint a kis vitákat leszámítva a vízválasztó nem a politikai hovatartozás, hanem az, amiből ez ered. Két gyökeresen ellentétes gondolkozású ember pedig folytonos konfliktusokban fog élni, ezt pedig tudat alatt már a kapcsolat kezdetén felfogjuk.
 

hidroponi

Állandó Tag
Állandó Tag
pedig meg mindig jobb ha hazassagkotes elott derul ki, hogy a no megorul orbanert, mig a ficko gyuloli. szar lenne ugy elni, hogy a hirado kozben osszeverekednek. :D
 

aaaaaaaaaaaaaaaa

Állandó Tag
Állandó Tag
Ez teljesen rendben van így,ha az ember nem csak egy numerában gondolkodik!
Egy családban is egységes a gondolkodás ezt illetően, ha nem az régen rossz.Egy ruha semmit nem árul el.Van pénze na és,attól még lehet valaki féreg...
Az hogy valakinek vegyes a baráti köre ez politikailag mindig széles palettát jelent.Ám aki közel áll hozznká az természetesen némileg különböző nézeteket képvisel, ámde az elv soha nem mindegy, mindenki azt választja aki ami szerinte a legjobb és ez főleg NEM a politikára értendő,ha azonban egyik x-et a másik y-ont abból előbb utóbb nagy vihar kerekedik.Azt az esetet kivéve ha valamelyik fél enged.
 

Varsényi Tamás Viktor

Állandó Tag
Állandó Tag
Manapság elég a nevét megkérdezni, a többit lecsekkolhatod a fészbukról. Mennyit és mit tesz közzé. Vannak e önálló gondolatai. Véleménye, baráti köre, kutyája macskája stb... Jobb mint egy önélet rajz. Igaz a nemek harcában nem ez a pasiknál az elsődleges szempont :) Hogy a nőknek mi a fontos arra csak Ők tudják a választ.
 

hg1dmt.

Kitiltott (BANned)
Minden napos összezördülés melegágya. a más politikai nézetek vallása. Melyik híradót nézzük, a Hír tv, vagy az ATV ? Ha valamit elbaltáznak, a politikusok, ( és mindig elbaltáznak) akkor, "..persze a te bagázsod tehet róla..." stb.
Baló György egy házban él feleségével, ám - külön emeleten. A televíziósról köztudott, hogy liberális elvekkel szimpatizál, addig a felesége szélsőjobbos politikusként robbant a köztudatba. Hogyan élhet együtt ez a két ember? Sehogy. Szakítottak.
Évek óta gyakorlatilag külön élnek. Bár maradtak a közös házban, de külön szinten laknak.
 
A

a_jonathan

Vendég
Meglepő dolog. Elég kár, hogy ilyenek is vannak:( :confused:. Legközelebb azt is megkérdik, hogy gmail-ed van illetve yahoo-d vagy egyéb fiókod. :D :rohog: :o
 
Utoljára módosítva a moderátor által:

aniko45

Állandó Tag
Állandó Tag
Szerintem is komoly konfliktusokat okoz a politikai álláspont,nem biztos hogy szakításhoz vezet,de állandó vita forrása lehet!:(
 

Melitta

Adminisztrátor
Fórumvezető
Rádiós
Politikai allasfoglalas ,igen komoly vita forrasa ha nagy a kulnbseg, mert azert az ideologia, vilagnezet is, foleg mikor ilyen 180fokos fordulatok vannak vilagnezetekben a partoknal.
Mint ahogy Baloeknal sem megy,ill ment.
 

analema

Állandó Tag
Állandó Tag
Mennyivel is egyszerűbb volt az élet, amikor nemhogy Internet és Facebook nem volt, de még politika nézeteink sem igazán voltak stabil állapotban.
Így önfeledten csókolóztunk a lánnyal a világ végén valahol, anélkül, hogy bármi érdemlegeset is tudtunk volna a másik világnézetéről :)
(Mondjuk nem is igazán azon agyaltunk, hogy mit csinálunk majd 30 év múlva a kandalló előtt)

Ezzel csak azt akartam mondani, hogy az életben vannak olyan pillanatok, amikor érdektelen, hogy a másik milyen nézeteket vall.
 

Ternyák

Állandó Tag
Állandó Tag
Az emberek a hit területén igen-igen bigottak tudnak lenni. Sajnos de a politikai nézetek is beálltak a "hit" státuszba. Képzeljétek mennyi marhaságot kell elfogadni azoknak akik valamilyen párt tagjai. Szerintem a lehető legrosszabb döntés akármilyen párt mellé állni. Jómagam inkább a saját érzéseimnek, a józan eszemnek hiszek. Igaz a mondás, hogy naponta átlag 200-szor nem mondunk igazat.Képzeljétek a politikában mennyiszer hazugságokkal fedezik magukat, különben többé sosem kerülnének a fazék közelébe. Ja és ezért nem is jutok sehová, a tükörbe viszont belenézhetek.
 
Oldal tetejére