Teknősök

aquino

Állandó Tag
Állandó Tag
Nekem is van egy - nagyobb, kb. 20 cm - ékszerteknősöm. Most először "hibernáltuk" télire, és izgatottan várjuk, nem lesz-e valami baja...
 

l.angi95

Állandó Tag
Állandó Tag
Hogyan lehet megkülönböztetni hogy a teknős fiú vagy lány?Azt tudom,hogy a haspáncéljáról,de hogy?Tud valaki segíteni?
 

los

Állandó Tag
Állandó Tag
Sziasztok.

Ebben a témában ha jól láttam még senki sem írt szárazföldi teknősről.
Nekem egy görög teknősöm van. 2,5 éves ,a neve Joseph.
 

los

Állandó Tag
Állandó Tag
Ha valaki tudna segíteni:A görög teki kizárólag növényevő. Mit adjak neki enni hogy ne puhuljon fel a páncélja? Vagy mivel pótoljam?
 

ősanya

Állandó Tag
Állandó Tag
egy sárgafülű és egy térképhátú tekit vettünk. a térképhátú sajnos megszökött a kertből. vettünk helyette egy nyugati díszest. persze egy jó félévet külön akváriumban tartottuk őket, míg a kicsi olyan méretű nem lett, hogy a sárgafülű nem jelentett számára veszélyt.
 

ősanya

Állandó Tag
Állandó Tag
nagyon birom őket, mindkettő külön egyéniség. a sárgafülű sík nyugodt, ha az akváriumhoz megyünk kidugja a fejét, szereti ha simogatjuk. a nyugati díszes pedig izgága. ha a vízben felé nyújtom az újamat bekapja. ha kivesszük őket a vízből, ő keresztül-kasul bejárja az egész lakást /begyűjt minden porciciát :) / a sárgafülű meg keres egy kis szűk helyet és végig ott gubbaszt.
 

csoki_

Állandó Tag
Állandó Tag
Hogyan lehet megkülönböztetni hogy a teknős fiú vagy lány?Azt tudom,hogy a haspáncéljáról,de hogy?Tud valaki segíteni?


Hello!

Ez engem is érdekelne! Nekem is van egy görög teknősöm, kb 3 éves, és szeretnék neki egy társat, csak nem tudom fiút vagy lányt vegyek. Tudtok segíteni?
 
V

Vándorpatkány

Vendég
Sziasztok! Nekem 2 ékszerteknősöm van. Kamilla és Freddy. Igaz, hogy Kamilláról kiderült később, hogy hím. Szokott néha brekegni ha jó az idő.
 

zsuzsanna03

Állandó Tag
Állandó Tag
Nekem is van két ékszer tekim.
Igaz, már inkább salátás tálak a méretük alapján,
de brekegni nem tudnak ! !
haha.gif
 

Michihiro

Állandó Tag
Állandó Tag
Nekem nincs teknősöm, de szeretnék egyet, mert nem ugat, nem nyávog és nem kell neki annyi víz, mnit a halaknak. Egyik legpraktikusabb háziállat.
 

los

Állandó Tag
Állandó Tag
Hello!

Ez engem is érdekelne! Nekem is van egy görög teknősöm, kb 3 éves, és szeretnék neki egy társat, csak nem tudom fiút vagy lányt vegyek. Tudtok segíteni?



Nahszóval:

Elég nehéz a görögöknél megállapítani.
A hímek haspáncélja homorú, a nőstényeké egyenes vagy domború, a hímek farka hosszabb. remélem segítettem.
 

afca

Kitiltott (BANned)
mocsariteknos%20(2).jpg


MOCSÁRI TEKNŐS

Tulajdonság:
Sötét színű, kiválóan úszik. Páncélhossza: 20 cm. Teste páncéljával együtt sötétszürke, gyakran fekete alapszínű, rajta sok apró, petty vagy fröcskölt foltszerü sárga rajzolattal. Lábai és azokon karmai erőteljesek, a szárazon is biztos, gyors mozgást biztosítanak. Életük nagy részét vízben töltik. Itt vadásznak. A szárazföldön kissé esetlenül mozognak, meneküléskor a víz felé igyekeznek. Ezzel szemben jól úsznak, a víz alatt is sokáig képesek tartózkodni, telelésük is sokszor az iszapban, a víz alatt zajlik. Védett.
<HR>Táplálkozás:
Ragadozó állat, többnyire éjjel vadászik halakon kívül békákat, gőtéket, vízi rovarokat, csigákat és férgeket eszik. Sok dögöt is fogyaszt, így szerepe van a vizek tisztántartásában.
<HR>Szaporodás:
A párzás májusra esik, majd a nőstény június végén, júliusban rakja le 4-12 mészhéjú tojását. A tojásoknak kb. 10-15 cm mély fészket ás. A kis teknősök szeptember végén kelnek ki, ekkor kb. 3 cm hosszúak. Ivarérettségüket a 6-8. évre érik el.
<HR>
 

afca

Kitiltott (BANned)
AZ ÉKSZERTEKNŐS

teknos_1.jpg
Története


Amerika középső-déli, illetve Mexikó északi részéről származnak ezek az apró termetű "ékszerek". Több rokon fajt takar ez a gyűjtőnév. Könnyű megkülönböztetni őket, mert csontos páncéljuk mintázata akár piros, zöld, sárga színárnyalatokat is felvehet. Megfelelő tartás esetén mérete elérheti akár a 18-20 cm-t is, koruk pedig akár a 20-25 évet is.

Tartása
Csak megbízható helyről származó teknősöket vegyünk, mert a nem megfelelően tartás, az utaztatás (nagy mennyiségben, zsúfoltan hozzák külföldről) legyengíti az állatokat, ami korai pusztulásokhoz vezethet. Figyeljük meg a mozgásukat, és ha rendellenesen úsznak, valamelyik eltérően viselkedik a többitől, páncéljuk esetleg felpuhul, azonnal gyanakodjunk, hogy valamilyen betegség támadta meg őket.
teknos_2.jpg
Helyének kialakítása

Elhelyezése az akvárium és a terrárium (akvaterrárium) keverékében történjen. Élőhelyét sok vízzel (szeretnek úszni!), növényekkel, pihenő- és búvóhelyekkel rendezzük be, legyen kis "szárazföld" is, amit apró kavicsokkal töltsünk fel. A víz hőmérséklete 25-30 Celsius-fok közötti legyen, lehetőleg alkalmazkodjon az évszakokhoz, és az alfaj származási területéhez, a délebbi területekről érkezők értelemszerűen a melegebbet kedvelik.
Mivel kedvelik a meleget, és szeretnek a napon sütkérezni, ezért belső fűtéssel, világítással gondoskodjunk kényelmükről. A hőmérsékletekre különösen ügyeljünk, azok állandóságát biztosítsuk, mert ezek az érzékeny állatok könnyen tüdőgyulladást kapnak, amitől, ha nem veszünk időben észre, hamar elpusztulhatnak.

teknos_3.jpg
Etetése-itatása

Mivel a természetben ragadozó életmódot folytatnak, ezért többségében állati eredetű táplálékot igényelnek. Elsősorban ezek közül a halak jöhetnek szóba, mégpedig élő, fagyasztott, szárított változatban egyaránt. Természetesen a táplálék mérete igazodjon a teknőséhez.
Legyen változatos az étrendjük, szívesen fogyasztják a tubifexet, isztkukacot, szúnyoglárvát, legyet, szöcskét, tücsköt, pókot, földigilisztát, lepkéket. Az állatkereskedésekben kapható ételek területén még érdemes megemlíteni a szívmixet . Bár egy kicsit drága, de a teknősök számára nagyon értékes táplálék. A növényi eredetű étkekkel nem csak a változatosságot növelhetjük az étkezésükben, hanem az ásványi anyagok és vitaminok bevitelét is. Ezek közül a saláta, spenót, sárgarépa, alma (lehetőleg a héj nélkül). A teljesség igénye nélkül soroltam fel ezeket. Ha nem kapnak megfelelő mennyiséget, akkor ne csodálkozzunk, ha a betelapített növények fogyatkozni kezdenek.
Az eleséget minden esetben a vizükben kínáljuk fel nekik, de arra nagyon vigyázzunk, hogy túladagolással ne szennyezzük feleslegesen a tavacskájukat. Egyébként is ajánlatos víztisztító berendezést alkalmazni a terráriumukban, hogy mindenkor tiszta, egészségükre nem káros vízben úszkálhassanak.
Vigyázzunk a túlzott etetéssel is, nehogy a nagy "jólétben" rendellenesen gyors növekedésnek induljanak. Érdemes szakértő véleményét kikérni a vitaminozásuk gyakoriságáról és módjáról. Arra is nagyon ügyeljünk, hogy az élelmüket megbízható üzletből szerezzük be, mert így a lehetséges fertőzéseket elkerülhetjük.
teknos_4.jpg
Szaporítása

Tojásrakó állatok. A tojásaikat miután lerakták, tovább már nem őrzik, nem gondoskodnak azokról. A természetben a nap melegére és a szerencsére bízzák a kis teknősök kikelését, akik 100-120 nap után bújnak ki a héj alól.
Ha mesterségesen próbáljuk kikölteni őket, akkor 28-30 fokos meleget, és 95 %-os páratartalmat kell biztosítanunk.
 

angyalkám

Állandó Tag
Állandó Tag
elöbbi hozzászolo kérdezte hogyan kell a teknösök nemét megállapitani? a farkukról!! Ha hosszu a farkuk akkor Fiu ha rövid akkor Lány! Ennyi az egész! Ha van kérdés válaszolok rá szivessen már 36 éve nevelünk 2 teknös párt!
 

Macskosz19

Új tag
Mekkorára nő egy ékszerteknős, és mennyi idő alatt? Meddig él? mennyire kényes? Kisgyereknek vennék ajándékba, de nem szeretném, ha hamar elveszítené.
 

sárgarózsa

Állandó Tag
Állandó Tag
Sziasztok! Örülök, hogy mások is szeretik a teknőcöket ;) Nekem egy van, 3 és fél éves (nem tudom, hogy sárga- vagy vörösfülű, mert narancssárga füle van :D), a 19 éves szülinapomra kaptam. Úgy hívják, hogy Maszat Tóbiás, vagyis a Tóbiás a rendes neve, de általában Maszatnak szólítom, nem tudom, miért. így jött annak idején. Ja! és a Tóbiás is, aztán olvastam újra G. Szabó Judit Hárman a szekrény tetején c. regényét, és ott írja, hogy a Tóbiás az olyan teknős-név, meg a Szaffiban is Tóbiásnak hívják a teknőst :rolleyes: Szóval akármit ehet? (Vagy majdnem?) Az ilyen kicsi is? És tényleg elég neki hetente háromszor? Egyébként nem vérengző, de a hideg vizet tényleg nem nagyon bírja, csak így nyáron, mert ilyenkor nem hűl le annyira, vagyis ezek szerint sárgafülű. Képpel jövök legközelebb :)
 

2xB

Állandó Tag
Állandó Tag
nekem is volt 2. de el kellett őket sajnos vinni, mert már nem tudtuk a gondjukat viselni:(...de eléggé harapósak voltak:S...
 
Oldal tetejére