Teleportacio

Feri T témája a 'Technikai újdonságok' fórumban , 2003 Február 18.

 1. Feri T

  Feri T Vendég

  Újabb elorelépés a teleportáció terén

  Svájci kutatók fotonokat teleportáltak egy mérföldnyire

  A Genfi Egyetem kutatói nagyot léptek elore a teleportáció gyakorlati megvalósításának terén, fényt alkotó fotonokat tüntettek el egy "bemeneti helyen", majd, egy mérföldnyire, a "kilépési ponton" a fotonok újra megjelentek. Törekvésük, hogy a kvantummechanika adta lehetoségeket kihasználva teleportáljanak bármit is, nem egyedülálló: tavaly az Ausztrál Nemzeti Egyetem (ANU) tudósai tettek hasonlót, akkor egy lézersugárban kódolt adatsorozatot egy másik, az eredeti sugártól 1 méterre lévo lézernyalábba. Az o egy méteres távolságukat most jócskán felülmúlta a svájci egy mérföldes eredmény.

  Az ausztrál áttörés a kvantum-összefonódásként ismert folyamat segítségével jött létre, s ezt használták ki most a genfi kutatók is. A kvantum-összefonódást kihasználó teleportációs kísérletek már évek óta zajlanak a világ több pontján is, amióta, majd` egy évtizede bizonyították annak megvalósíthatóságát. Tavaly ausztrál kutatás vezetoje, Dr. Ping Koy Lam azt mondta, hogy 5 éven belül valószínuleg valakinek sikerülni fog egy atom teleportálása is. A jelenlegi eredmények a sci-fi témákból ismert teleportációt nem teszik lehetové, de az adatközlés, az ún. drótnélküli adattovábbítás területén mindenképpen jelentos elorelépést jelenthetnek.

  A svájci kutatók egyébként kutatómunkájuk során a távolsági korlátok megismerése mellett már az eljárás gyakorlati alkalmazhatóságát is vizsgálták. A kísérletekben olyan nagyobb hullámhosszú fényt használtak, amilyet az optikai vezetékekben ma is alkalmaznak. Amennyiben a távközlési rendszerekben használatos szabványos hullámhosszokhoz is szinkronizálni tudják az eljárást, akkor megoldhatóvá válik, hogy igen nagy távolságokban is alkalmazható legyen a teleportáció, vagyis a kvantum-összefonódás garantálta biztonságos adattovábbítás.
   
 2. Athos

  Athos Állandó Tag

  Teleportalas: lasd Philadelphia Experimente (errol bovebben Szova teszem/Jart-e ember a holdon).
  Ettol meg jocskan el vannak maradva, pedig ez mar hatvan eve volt. :wink:
   
 3. pitti

  pitti Állandó Tag

  Culpabilis1694 I completely agree with you!
   
 4. FiFike

  FiFike Állandó Tag

  me too :``:
   
 5. donna

  donna Állandó Tag

  Na, most mit cikizitek? Legalább elővesz ilyen régebbi, elsunnyadt témákat (na mondjuk ezt minek leporolni... :? )...
   
 6. rizzo76

  rizzo76 Állandó Tag

  Ezzel jó eljátszani, de szerintem sok idő eltelik még addig, amíg ennek gyakorlati haszna lesz. Ha már egy kisebb tárgyat egyben lehet majd teleportálni, onnantól lesz igazán érdekes a teleportáció.
  Ha idáig eljut a dolog, onnantól talán szóba kerülhet a Star-Trek egyik "technikai vívmánya", a replikátor is.
   
 7. Bazsa00

  Bazsa00 Új tag

  Itt tulajdonképpen az a probléma, legalábbis "emberszemmel", hogy tulajdonképpen a teleportálás az egy pusztítás-újraépítés. Így a tudatunk megmaradhatna, ha egyszer erre kerül a sor?
   
 8. AKN

  AKN Új tag

  Kedves Fórumtagok!
  Érdeklődöm a téma iránt, és szívesen venném ha ajánlnának ezzel kapcsolatos könyveket, cikkeket - amelyek elérhetőek az Interneten: angolul vagy magyarul.

  Köszönettel, AKN
   
 9. petihumor

  petihumor Állandó Tag

  Sztem is húzós lenne embereket teleportálni, pont emiatt a pusztítás építés dolog miatt, de ha mondjuk egy almát akarok kérni anyutól(ország másik fele), akkor az király lenne ha működne :D
   
 10. MPZ

  MPZ Új tag

  Ez a pusztítás-építés csak a ma emberének furcsa (már ha egyszer működni fog), úgy mint mondjuk egy 500 évvel ezelőtt élt embernek wifi kapcsolat, mobiltelefon lenne elképzelhetetlen
   

Megosztás