Teljesen eltűnhet a készpénz – miért baj ez?

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2019 Március 11.

Melitta - 2019 Március 11, 02:18
 1. Melitta

  Melitta Adminisztrátor Fórumvezető

  A briteknél belátható időn belül kialakuló készpénzmentes társadalommal riogatnak.

  Brit bankok és szabályozók lépéseket sürgetnek, hogy megelőzzék, hogy az ország "alvajárás közben" 10-15 éven belül készpénzmentes társadalommá váljon. A Magyarországról nézve meglehetősen furcsa brit problémáról egy átfogó jelentés készült, a legfontosabb megállapításokat a portoflio.hu mutatta be.

  A jelentés szerint 10 évvel ezelőtt még a fizetések 63 százaléka zajlott készpénzben, ma már csak a tranzakciók 34 százaléka, és ez is gyorsan csökken.

  A készpénz eltűnése részben azzal magyarázható, hogy az érintéses fizetések robbanásszerűen terjednek, 2016-hoz képest 2017-re közel duplázódott a számuk, 4,3 milliárd érintéses tranzakciót hajtottak végre, és ebben az évben 119 millió érintéses kártyát bocsátottak ki a brit bankok.

  A brit jegybank által kibocsátott készpénz mennyisége ugyanakkor nem csökkent, 69 milliárd fontnyi készpénz volt forgalomban 2018 elején.

  A britek egy jelentős csoportja, mintegy 2,2 millió ember ugyanakkor a mindennapi fizetéseit szinte teljes mértékben készpénzben intézi, ők jellemzően szerényebb körülmények között élnek. Az évi 10 ezer fontnál kevesebb pénzből élők mintegy 15 százaléka szinte kizárólag készpénzt használ, addig a magasabb jövedelmű csoportokban csupán 2,5 százalék ez az arány.

  A britek 47 százaléka szerint személyesen nekik is problémát jelentene, ha teljesen készpénzmentesen működne a társadalom, 17 százalék elképzelni sem tudja, hogyan boldogulna készpénz nélkül, sokan

  A jelentés szerint a legtöbben azért tartanák aggályosnak a készpénz eltűnését, mert szerintük szüksége pénzre, ha a kártyát nem fogadják el vagy elszállnak az IT-rendszerek, illetve mert vannak olyan – főleg háztartás körüli - szolgáltatások (kertész, tkarítás) amit csak készpénzben tudnak kifizetni. Emellett közel minden tizedik brit tart attól is, hogy túlköltekezne, ha nem készpénzt használna.

  Nem csak Nagy-Britanniában, hanem az Egyesült Államokban is épp a napokban foglalkoztak ezzel a problémával, Philadelphia városában betiltották a készpénzmentes boltokat, erről itt írtunk.

  [​IMG]
   
  Georgina Bojana kedveli ezt.

Hozzászólás

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2019 Március 11.

  1. ladybug7spots
   ladybug7spots
   Ez aranyos: ... "vannak olyan – főleg háztartás körüli - szolgáltatások (kertész, tkarítás) amit csak készpénzben tudnak kifizetni....."....:p

   Nálunk is fel-felhozzák ezt a témát, de amíg ilyen a többség jövedelme, még a téma felvetése is nevetséges szerintem.
   Georgina Bojana és varázsdoboz kedveli ezt.
  2. DanielXYZ
   DanielXYZ
   Bölcs nemzetekfeletti vezetöink biztosan gondolkoznak.

   S nekem lenne egy kérdésem:
   a kérdésben döntéshozók gondoltak arra, hogy a napi stresszben érthetöen megfáradt politikuskollegák hogyan fogják a napi koksz költségét, a napi isiász ellentételezését s az eredményes ámde fárasztó munkanap végén a stresszoldó kuplerájlátogatást ellentételezni? Lehuzzák a kártyák a horizontális fekvésü fizikai munkáslányok keblei között? vagy hogy?

   Nem értem én ezt. Kuka vagyok...:(
   139 és varázsdoboz kedveli ezt.
  3. gumelig
   gumelig
   A britek valahogy nem érdekelnek, de én csak jól jártam a kártyás fizetéssel.
   Előtte valami alá, vagy valamelyik zsebbe, de biztos egy tuti helyre, amit nem felejtek el, raktároztam a pénzt. Feledékeny és rendetlen vagyok,
   Volt úgy, hogy évekkel később találtam pénzt egy borítékban.
   Na ennek véget vetettem. A villamosjegyet is kártyával fizetem. 15.- én, vagy mikor, jön az elszámolás. Fillérre, jobban mondva Rappenra látom, mit és mire adtam ki. Tiszta ügy.
  4. eddy56
   eddy56
   Gondolkodjunk egy kicsit azon mi is a penz!

   Az egyik definicio szerint egy hatarozatlan nevre, es hatarozatlan idore szolo fizetesi kotelezettseg.
   Magyarul: aki birtokolja az barmikor, barkitol megszerezhet bizonyos javakat.

   Ha elolvassa valaki Marx Tokejenek az elejet, ott eleg reszletesen vegigmegy a penzek torteneten. Megemliti pl azokat a szigeteket, ahol hatalmmas kerekre faragott kotom toltotte be az általáános egyenertekes(penz) szerepet.

   Sokat lehetne irni arrol, hogy a tortenelem folyaman hogyan lett az onmagaban is erteket jelento nemesfemermekbol a ma hasznalatos papirpenz.
   Kozgazon feleveket foglalkoznak a mukodesevel, az inflacioval es deflacioval.

   Ami lenyeges, hogy amig az emberi tarsadalmak uugy mukodnek, ahhogyan mukodnek, addig szukseg lesz valamire, ami penz szerepet tolt be.
   De az, hogy ez egy papirdarab-e amire mindenfele abrakat rajzolnak, vagy egy muanyagkartya szerintem teljesen lenyegtelen.

   Attol az idotol kezdve, amikor Kublaj kan papirra kezdte nyomni a tartozasait igazolo papirt a katonainak( es ezzel vegul is megvalositotta a vilag elso, es eddig ismert legnagyobb inflaciojat) ez a kis papir toltotte be a cserekereskedelemben azt a szerepet, hogy altala probaljak kifejezni a dolgok erteket.

   El fog jonni az ido, es talan nem is tul sokara, hogy a kulonbozo penzfajtak nevei mar csak nosztalgikus elnevezesei lesznek valaminek, amiiben kifejezodik az ertek.
   A keszpenz onmagaban is egy koltseges dolog. A letrehozasa, a biztonsagi dolgok amik a letrehozasakor rakerulnek, az orzese stb mar onmagaban is elorevetitik egy olyan megoldas igenyet, ami mindezeket a minimaliisra csokkanti.
   A jelenlegi kartyakonstrukciok( credit card, debit card) szerintem meg mindig gyermekcipoben jarnak, de teny hogy nagyon gyorsan fejlodnek!
   A kulonfele penzhelyettesitok egyre tobb fele variacioban kezdenekk elofordulni.
   Eleg ha a kartyak utan ma mar ttermeszetes telos fizetesekre gondolunk.
   Eleg ha csak olyan mindennapjainkban mar elfogadott dolgokra gondolunk mint az internetes atutalas.

   Ezelott meg tiz evvel is a berelszamolok meghulyultek fizetesi naopokon, mig beboritekoltak a fizeteseket. Ma ez egy gombnyiomasra megvalosul.

   A vilag ma talan legelfogadottabb fizetoeszkoze, az usa dolllar bar sok-sok milliardos ertek van altala nyilvantartva, fizikai formajaban egyre kevesebbet van jelen.
   A forgalomban levo dolllar egy toredeke az, ami 'zoldhasukent'' jelenik meg, mig a nagy resz foleg szamiitogepek memoriajaban szerepel csak!

   Regen meg ccsak a bankarok penzvaltok eszkoztaraban szerepelt az a kis irat, ami igazolta azt, hogy az illeto mondjuk foniciabol elindulva romaba tobb kilo aranyat es ezustot visz magaval, ami fizikai valojaban viszont soha nem volt jelen. A penzvaltok jol orzott karavanjjai szallitottak az egymas kozott elszamolt osszegeket, mig a penzes utazo egy papirdarabott vitt csak magaval, aminek a bemutatasara a celallomason a rendelkezesere bocsajtottak a papiron szereplo osszeget...

   Szoval nincs ettol mit tartani.
   Az idosebb emberek talan tartanak az uj dolgoktol, de idovel elfogadjak oket.
   analema és johannsebastian kedveli ezt.
  5. johannsebastian
   johannsebastian
   Lesznek inkognító terminálok. Vagy inkognító mobil-ap-ok. Kupiszámla-nyomtalanító alkalmazások.
   analema kedveli ezt.
  6. DanielXYZ
   DanielXYZ
   Jó gondolat...
   Jól értem?: Politikusunk a fárasztó nap után elmegy a kuplerájba, megjön a VISA-elszámolás és ott "adomány a Caritasnak" cimü tételt lát a levelet kinyitó jóasszony?
   analema kedveli ezt.
  7. victorvacendak
   victorvacendak
   Ne legyél naív. Elektronikus formában nincs olyan, hogy inkognitó. És ez a legaggasztóbb aspektusa a kézpénz nélküli világnak.
   johannsebastian kedveli ezt.
  8. eddy56
   eddy56
   Nem teljesen ertem!

   A keszpenz nem a bokorban terem.
   Ha azt akarsz hasznalni, azt fel kell venned egy automatabol, esetleg a banktol.
   Lehet, kimarad a lepes ami konnyen kovethetove teszi az ellenorzest, de azt ma semeddig sem tart megtenni, hogy az elobb emlitett forrasokbol visszaellenorzik a felvetet, es elmennek hozzad rakerdezni mire koltotted.

   Illegalisan egyre kevesebb dolgot tehet meg barki!

   A keszpenzforgalom csokkenese nem hinnem, hogy komolyan hozzajarul a Big Brother hatashoz. Akkor, mikor mar teljes varosok vannak bekamerazva, kozlekedesi c somopontok teljes ellenorzes alatt allnak csak siras-rivasnak tartom a penzkimelo eszkozok hatasain rini :)
   analema, DanielXYZ és johannsebastian kedveli ezt.
  9. johannsebastian
   johannsebastian
   Pontosan: Caritasnak adózol, Cupiditasnak hódolsz! Indulok is a választásokon! :) Olyan lehet ez, mint az orvosi segédeszközként érkező vibrátor. (Elnézést! :rolleyes:)
   DanielXYZ kedveli ezt.
  10. DanielXYZ
   DanielXYZ
   Lesz jövöje a gondolatsornak,az fix.
   Netán még a kikapcsolodást kedvelö politikust is jobban kézben lehet tartani:p
   johannsebastian kedveli ezt.
  11. Ernoe
   Ernoe
   -
   Az egyik párizsi templomban nemcsak az imák röpködnek az éterben,

   hanem a "szerény adományok", is kontaktus nélkül kerülnek a perselybe.
   -
   [​IMG]
   -
   A csodához elég egy NFC kredit-kártya vagy okos telefon és "abrakadabra",
   két, három, öt vagy akár tíz euróval közelebb kerülhet a hívő az Istenhez.
   -
   Mon Dieu :rolleyes:
  12. Ernoe
   Ernoe
   Pontosan, ezért veszik el a migrációban levőktől a készpénzt,
   teszik egy kártyára ami az ujjlenyomatukkal működik csak.
   Igy lehet követni, hogy honnan jön a pénz és hova megy.
   -
   De a magyar kormány-politikusok kihasználják a választok tudatlanságát
   és hülyeséget mondanak nekik, hogy a Soros tölti fel nekik a kártyát :)
   -
   [​IMG]
   -
   Itt lehet lejáratni a Magyar kormányt és egy Fake-News ellenőrzést csinálni (Faktencheck) :D
   -
   A kártyárol itt olvashatsz.
   victorvacendak kedveli ezt.
  13. eddy56
   eddy56
   Tenyleg nem erdemes itt semmirol sem beszelni, mert ...

   Na sziasztok visszaterek a konyveimhez.
   Jo gyulolkodest itt is
  14. FLAMINGO
   FLAMINGO
   Van inkognitó. Úgy hívják pl, hogy bitcoin....
   analema kedveli ezt.
  15. DanielXYZ
   DanielXYZ
   :rohog:
  16. 139
   139
   Ezeket bárki használhatja, annyit utalnak rá amennyit akarnak, migránsok tízezreit pénzelik így. Arról, hogy a felhszáló ujjlenyomatához lenne kötve a használat vagy az ujjlenyomat olavsó haszálatárol hol lehet tájékozódni?
   itt sem írnak semmit az ujjlenyomatos hitelesítésről:
   https://www.unhcr.org/5a14306a7.pdf

   https://www.reuters.com/article/us-...artner-to-aid-migrants-refugees-idUSKBN1531H2
  17. Ernoe
   Ernoe
   Libanonrol biztosan tudom mert mar feltettem egy videot rola.
  18. Georgina Bojana
   Georgina Bojana
   *
   Ez valóban így van. Amikor a kertünket csináltatom, akkor is kp. fizetek... No meg még mindig sok boltban nincs kártya leolvasó.
  19. Ernoe
   Ernoe
   -
   A 80-as évek elején egy cégnek dolgoztam es az emeletről néztünk a belső udvarra,
   hogy mikor hozza a könyvelő a fizetéseket.
   -
   A vicces az volt, hogy már a rablok is vártak az autóra.
   Egy pillanat alatt elvettek a nőtől a pénzes táskát, mi meg csak néztünk a 3. emeletről mind a moziban.
   -
   Az nap nem volt pénzosztás.
   -
   Abban az időben naponta 5-6 bankot raboltak ki Németországban. (Keresztények) :)
   Utoljára módosítva: 2019 Március 12
   analema kedveli ezt.

Megosztás