Thanksgiving Day in Canada

A hálaadás leginkább USA és Kanada nemzeti ünnepe, de népszerűsége miatt egyre többen ünnepelnek e napon szerte a világban.

A hálaadás napján az emberek a hagyomány szerint az őszi betakarítások utáni termést köszönik meg Istennek, melyet 1863 óta az USA-ban mindig november negyedik csütörtökén ünnepelnek. A hálaadás kétségtelenül az összes amerikai ünnepe, hiszen vallástól teljesen függetlenül mindenki megünnepli.

Hálaadás napján a családok, barátok összegyűlnek, s együtt ünneplik az év egyeik legnagyobb ünnepét a hálaadást, melynek elmaradhatatlan tartozéka a hálaadásnapi vacsora. A vacsora hagyományosan legfontosabb eleme, a pulyka olyannyira egybeforrt a hálaadás ünneppel, hogy 1916-tól a hálaadást néha „pulyka napnak” (Turkey Day) is nevezik. A hálaadás napi ünnepi asztalon tradicionálisan szerepelnek még olyan ételek, mint a pulykához felszolgált töltelék, áfonyaszósz, krumplipüré, zöldbab, illetve a sütőtöktorta.

Honnan ered a hálaadás ünnepe?
A legtöbb amerikai szerint az első hálaadás 1621-ben volt Massachusetts államban, Plymouthban. Egyes források szerint, azonban korábban 1565-ben már a spanyolok is megünnepelték ezt a napot Floridában, igaz valamivel korábban, szeptember elején. Ennek a hálaadási ünnepnek a gyökerei érthető módon Európába nyúlnak vissza, ahol számos aratási ünnep volt és van napjainkban is országonként eltérő időpontokban.

Mindemellett az amerikai hálaadás napja Plymouth telepeseinek a nevéhez fűződik. Ezek a telepesek az európai vallásüldözés elöl menekültek az újvilágba. Nem értettek a földműveléshez, vadászathoz. Így érkezésük utáni első évben a telepesek mintegy fele a hideg, az éhség, és a mostoha életkörülmények áldozata lett.

A telepesek már az éhhalál szélén álltak, végül kérték az addig ellenségnek tekintett Wampanoag indiánok segítségét. Az indiánok segítségével megtanulták a vadászatot, a kukoricatermesztést, a juharszirup kinyerésének titkát. Az első nehéz esztendő után a telepesek az őszi bőséges termés után, William Bradford vezetésével nagy ünnepséget rendezetek, ahová az indiánokat is meghívták, hogy hálát adjanak a segítségükért, s az Úrnak a túlélésért. Ez volt az első hálaadás. Az asztalra ekkor még különböző fajta szárnyasok, és kukoricakenyér került, melyet sörrel fogyasztottak.
1863-ban Abraham Lincoln nemzeti ünnepé nyilvánította a hálaadást.

Happy Thanksgiving unnepet kivanunk minden tamogatonknak ,tagjainknak, latogatoinknak a
Canadahun Vezetosege!


thnakgiving.jpg
 
A hír Kanada nemzeti ünnepéről, a Hálaadás napjáról szól.
"A hálaadás napján az emberek a hagyomány szerint az őszi betakarítások utáni termést köszönik meg Istennek, melyet 1863 óta az USA-ban mindig november negyedik csütörtökén ünnepelnek. A hálaadás kétségtelenül az összes amerikai ünnepe, hiszen vallástól teljesen függetlenül mindenki megünnepli."

15954_219895491163_150354326163_4242885_4220768_n.jpg

Jó egy ilyen ünnep, amikor kivétel nélkül mindenki örül a munkája eredményének.
Boldog Hálaadást mindenkinek, aki Amerikában él!
 
Ha nem idézed be ide sem néztem volna többet
Nem unod még? Meddig ragozod? Mit gondolsz kíváncsi erre bárki is? Egy Nemzeti Ünnepet gyalázol!
Nem tudom elfelejteni a történelem ezen szakaszát
Nem gyalázom csak emlékeztetek a védtelen és gyenge de segítőkész indián nép szisztematikus leigázását és sokak megölését népirtás fokon
Nem véletlen hogy holokauszt és társadalmi konfliktusok lap is megemlékezett írásában!!
Ezért mondtam nem tudják levezekelni soha a világ emlékezni fog
Sőt maguk az Amerikai földrészen élők lelkiismerete is felébred Művészeti alkotások százai készültek róla
Éppen azért hogy ne aludjon el a lelkiismeretük
Ha kéred tudom sorolni őket. A maiakra főleg a filmek hatnak.
Éppen a hálaadásnak kellene az őslakosokról szólni és nem a telepesekről
 
Utoljára módosítva:

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

Marcipanos wrote on caviking's profile.
Szia, évekkel ezelőtt a Játsszunk beszédet könyvet feltetted. Tudom, sokan kerestek ez ügyben. Tudnál segíteni, szükségem lenne rá!
Köszönöm!
get to the top 3 test új verzióját keresem. Nagyon köszönöm, ha tudtok segíteni.
Fehér József wrote on janikaaa24's profile.
Midi Sies letőlteni mert törölni fogják .
Sziasztok! Régen jártam erre, kérdezném, hogy lehet-e írást felrakni, és ha igen, akkor hogyan?
Köszönöm!

Statisztikák

Témák
36,981
Üzenet
4,512,199
Tagok
597,467
Legújabb tagunk
Luca Andrea
Oldal tetejére