Tilos lesz a rántott karaj és a kókuszgolyó

Kicsi Fecske

Állandó Tag
Állandó Tag
Gusztustalan: elkészült a laborban növesztett, mesterséges hús.



20120221-lab-grown-meat.jpg



Holland tudósoknak sikerült mesterséges húst gyártaniuk egy petri csészében. Idén már hamburgert akarnak.

A kutatás célja az, hogy az állattenyésztésnél hatásosabb módszert találjanak a hús előállítására. A jelenlegi eredmények eléréséhez őssejteket használtak, melyek izomszövetté átalakulva egy apró húsdarabot hoztak létre a laboratóriumban.


Dr-Mark-Post-holds-sample-007.jpg


A témában nyilatkozó Mark Post professzor szerint, ha sikerül növelni a módszer hatékonyságát, akkor a mesterséges hús akár 60%-kal csökkentheti az ilyen termékek ökológiai lábnyomát.​

Idei terveik között szerepel az is, hogy egy hamburgerhez elegendő mennyiségű szintetikus húst termeljenek. Ez persze jelenleg még nem olyan gazdaságos dolog, ugyanis ennyi mesterséges fehérje jelenleg 200.000 fontba (kb. 68 millió Ft) kerül, ami kicsit vaskos egy egyszerű hamburgerért cserébe.​



The-first-strips-of-muscle-have-been-grown-in-a-project-to-develop-a-new-way-to-produce-meat.jpg



Post professzor szerint a jelenlegi munka legfontosabb eredménye, hogy bebizonyítsák, valóban lehet mesterséges, fogyasztható húst létrehozni, a folyamat ipari méretekre történő optimalizálása a következő lépés lesz majd.​

Az ötlet első hangzásra gyomorforgatónak tűnik, sajnos azonban van helye az ilyen megközelítésnek is. A bolygó növekvő lakossága és az általános életszínvonal emelkedés miatt 50 év múlva a jelenlegi ételtermelés duplájára lesz szükség, mely tovább növelné a még érintetlen földterületek amúgy is óriási léptékű mezőgazdasági átalakítását.​

Természetesen ilyenkor megjelennek azok a vélemények is, melyek szerint egyszerűbb lenne, ha kevesebb húst ennénk. David Steele, az Earthsave Canada elnöke elmondta, „ugyan látható, hogy high-tech megközelítésnek megvannak a környezetvédelmi és állatjóléti előnyei a nagyüzemi hústermeléssel szemben, az is egyértelmű, hogy a hús tápanyagait helyettesítő növények már most is rendelkezésre állnak, így erre nincs igazán szükség.”​



za_urbane_slavonce.jpg



Bizony ennek a folyamatnak több elgondolkodtató eleme is van, hiszen a mesterséges hús képére ránézve valószínűleg kevés embernek fut össze a nyál a szájában.
Nem kell jósnak lenni ahhoz, hogy megmondjuk, ha valóban eljön a szintetikus karaj kora, akkor sokkal több disznót fognak majd nevelni a panelházak erkélyén.​


A kulturpart.hu/...cikke nyomán


Kapcsolódó cikk:
Versengő kutatók – A jövő húsa a szintetikus hús

Jézus-Mária! Hiszen ez kannibalizmus a javából! Tudjátok-e, hogy az őssejeteket javarészt az elvetetett magzatokból, a köldökzsinórból, és a magzatburokból, meg a méhlepényből vonják ki? Akkor megesszük majd a magzatainkat, és az utódainkat? Én inkább leszokok végleg a húsevésről! Igaz, hogy 9 éve laktovegetáriánus vagyok, ami annyit tesz, hogy tejet, tojást, és halat eszem. De inkább még a halról is lemondok, csak az őssejteket hagyják békén! Le vagyok döbbenve!
Legyen nagyon szép, és vidám napotok!
Sok szeretettel Erzsi.kiss
 

hangay13

Állandó Tag
Állandó Tag
A mesterséges dolgokat én is kerülöm, de én ide sorolom a húsételek helyettesítésére ajánlott tofut, a szójakészítményeket is!
Szerintem az idézett cikk, finoman szólva erősen csúsztat. Az őssejtből előállított hús sokkal drágább lenne, mint az igazi. Az, hogy laboratóriumban esetleg sikerült, az nem jelenti azt, hogy nagyüzemi méretben is megérné előállítani.
Én nem mondok le ilyen kétséges hírek miatt a rántott húsról, a gulyásról, a körömpörköltről, a cigánypecsenyéről, a kocsonyáról és társairól.
 

2525kk

Új tag
csak halkan tennem hozza, hogy New York allamban is be akarjak vezetni, hogy ne lehessen nagy (lavor) meretu kolat venni, pedig azt se kotelezo megvenni, csakugy, mint a tripla sajtburgert sem (pedig azt nem is tervezik korlatozni) --
 

burgum

Állandó Tag
Állandó Tag
A mesterséges dolgokat én is kerülöm, de én ide sorolom a húsételek helyettesítésére ajánlott tofut, a szójakészítményeket is!
A mesterséges dolgokkal én is így vagyok, de -kivételesen- a tofu szerintem OK.
Ok: a kínaiak már ezer éve fogyasztják, és nincs semmi bajuk.
Persze hogy a hús sokkal fínomabb, de az sem helyes ahogy én viszem azt túlzásba...
 

hangay13

Állandó Tag
Állandó Tag
Én a kínai, indiai, mexikói és a többi konyhával nem vagyok kibékülve.
Mondták már, hogy "paraszt gyomrom van". Én egy lebbencslevest többre tartok, mint bármilyen kínai csemegét.
 

hangay13

Állandó Tag
Állandó Tag
A mozgás nem old meg mindent. Figyelni kell az ételek kalóriatartalmára is! A napi tevékenységhez mindenkinek tudnia kell, hogy mennyi az igénye, és ezt nem szabad rendszeresen túllépni. No és természetesen fontos a változatos étkezés is. Szükségünk van a húsokra, zsírra is, a szénidrátokra is, a zöldség-, fózelékfélékre is. Az arányokra, a mennyiségre viszont nem árt figyelni.
Egy étkezési tanácsadó műsorban mondta egyszer egy szakértő, hogy nincs káros étel, de a mennyiségre a figyelni kell!
 

Pique

Állandó Tag
Állandó Tag
Jézus-Mária! Hiszen ez kannibalizmus a javából! Tudjátok-e, hogy az őssejeteket javarészt az elvetetett magzatokból, a köldökzsinórból, és a magzatburokból, meg a méhlepényből vonják ki?

Jajj. Itt nem emberhúst klónoztak, hanem marhahúst. Vagyis a felhasznált őssejteket valószínűleg borjúhúsból vonták ki... (Vagy egyszerűen vérvétellel egy nagy marhából.)

Egyébként a klón-hús-termelés éppen a vegetáriánusokon segíthet: az így készült hús előállításához semmiféle élőlényt nem ölnek meg, még növényeket se.

Amekkora probléma lesz hamarosan az emberiség ellátása (ha máris nem az), a módszer inkább üdvözlendő. (És ha rutint szereznek benne, tudni fognak növeszteni egy garantáltan kompatibilis vesét, májat, stb. az embernek. Na jó, a kéz-láb még scifi. :))
 

hangay13

Állandó Tag
Állandó Tag
Nincs egészségtelen étel, de a változatosságra, arányokra ügyelni kell, ahogy már fentebb is írtam.
Szükségünk van állati fehérjékre, zsírokra, szénhidrátra is, nem csak magokra, salátákra, főzelék félékre!
Az ember mindenevő!
 

egon98

Állandó Tag
Állandó Tag
Tapasztalatból írom, hogy a mozgás igenis megoldás sok mindenre. Persze ha a fűszeres ételt nem bírja a gyomor azon tényleg nem segít a mozgás...
 

Zinuka

Állandó Tag
Állandó Tag
Na, még szerencse,hogy városi iskoláról van szó! Itt nálunk vidéken tuti nem kapnak rántott karajt a gyerekek,nem telik rá! Viszont van heti egy nap amikor "gyümölcsnap" van, ez viszont tuti ötlet! De hiába a menzai ételek megreformálása, ha otthon továbbra sem kapnak majd egészséges ételeket!
 

avogadro00

Állandó Tag
Állandó Tag
sajnos a gyerekek sok szülőtől nem tanulják meg a helyes táplálkozást, aki meg meg is tanulja, azzal meg kitolás, ha a többiek finom csokigolyót esznek, szóval támogatom az ilyen kezdeményezéseket!
 

hangay13

Állandó Tag
Állandó Tag
Az iskolai menzákon eddig inkább az volt a probléma, hogy a diákok nagy része nem fizetett elő erre, inkább ettek a főtt étel helyett chipset, édességet, ittak rá colát, energia italt, vagy valamilyen cukrozott lét. Ezektől minden menzaétel egészségesebb.
Kíváncsi vagyok, hogy most, az egésznapos iskolában ez hogy alakul.
(Persze arra is kíváncsi vagyok, hogy most azok, akiknek valamilyen előírt diétája van, hogyan lehet megoldani az étkezését.)
 
Utoljára módosítva:
Hiszek abban, hogy amit megkíván az ember, arra szüksége van a szervezetnek. Nem hiszek a tudományban, mert míg egyik nap azt kiáltják ki, hogy pl. a tej élet erő egészség, és margarint kell enni margarinnal, másnap "bebizonyítják", hogy mindez téves volt. Szóval eszem és iszom, amit megkívánok a jövőben is. :)
 

hangay13

Állandó Tag
Állandó Tag
A gyerekek még tudják mit kell enni, de később elrontják őket a felnőttek.
Valamikor régen csináltak egy olyan kísérletet, hogy egy kisgyerek (1-2 évesek) csoportját hosszabb időre beleszabadítottak mindenféle ételbe hosszabb időn keresztül. Az ehettek, amit akartak. (Jól néztek ki, mert kézzel ettek mindent, a főzelékféléket is.)
Hiába volt ott édesség is, kimutatták, hogy heti összesítésben megettek mindent, ami a fejlődésük szükséges.
 
Oldal tetejére