Hírek Titkos kóddal kért segítséget a patikában egy bántalmazott lány

A patikus értette a kódolt üzenetet, így a bántalmazót végül letartóztatta az olasz rendőrség.

Spanyol mintára honosították meg Olaszországban a „1522-es maszk” kifejezést, amely titkos segélykérő kódként szolgál a bántalmazottak számára. (A 1522-es számsor Olaszországban az erőszak áldozatainak létrehozott, éjjel-nappal elérhető segélyhívó telefonszáma.) A titkos kód ötletét még a koronavírus-járvány elején vetették fel, amikor világossá vált, hogy a családon belüli erőszak előfordulása egyre növekszik, és a bántalmazójukkal egy fedél alá kényszerülő nők még nehezebben kérhetnek segítséget.

Az olasz esélyegyenlőségi miniszter, Elena Bonetti akkor megállapodási nyilatkozatot írt alá az olasz gyógyszertárakkal, hogy a patikusaik közvetítőként működjenek közre abban, hogy az áldozatok felvehessék a kapcsolatot az erőszakellenes központokkal. Bár a „1522-es maszk” kód sosem került hivatalosan elfogadásra, egy évvel a kezdeményezés bevezetése után egy 17 éves oristanói lány a titkos kóddal jutott segítséghez egy helyi gyógyszertárban.

Letartóztatták az elkövetőt​

A fiatal lány barátnőjével együtt érkezett az üzletbe, ahol „1522-es maszkot” kért a patikusnőtől, aki szerencsére értette a kódolt üzenetet, és egy hátsó helyiségbe kísérte a lányokat. Ott aztán kiderült, hogy az egyikük erőszak áldozata lett: egy családi barát, akire rendszeresen rábízták, 12 éves kora óta bántalmazta, és hol ajándékokkal, hol fenyegetésekkel kényszerítette hallgatásra.

A patikus értesítette a rendőrséget, ám a nyomozás nem indult egyszerűen. „Pszichológus jelenlétében meghallgattuk a bántalmazás áldozatát, aki eleinte nagyon tartózkodó volt, nem akarta, hogy feljelentést tegyünk. Csak azért árulta el a vele történteket a barátnőjének, hogy kicsit megkönnyebbüljön” – mondta Samuele Cabizzosu, az oristanói rendőrség munkatársa. A nyomozás végén azonban sikerült letartóztatni a 60 éves férfit, ezzel véget vetve az évek óta tartó szexuális bántalmazásnak.

ELLE

patika.jpg
 
Nos igen....akár még a patikust is feljelenthették volna önkényes intézkedésért....
Kétszer is meg kell gondolni hogyan segít vagy lép közbe az ember ah neki nem tetsző dolgot észlel.
 
Nos igen....akár még a patikust is feljelenthették volna önkényes intézkedésért....
Kétszer is meg kell gondolni hogyan segít vagy lép közbe az ember ah neki nem tetsző dolgot észlel.
Miért is? Nem intézkedett, nem önbíráskodott. A cikk szerint bekísérte hátulra és bár a cikk szó szerint nem említi, de valószínűleg értesítette a hatóságokat. Az hogy az ottani hatóság milyen segítséggel, miként állapítja meg, hogy valós-e a segélykérés az más tészta. ( hogy az olaszoknál maradjunk. :D )
A lány meg szerencsés volt, hogy a patikus értette a kódot. Ki tudja mennyi idő alatt szedte össze a bátorságát és próbált meg segítséget kérni. Bele gondolni is rossz, hogy ha értetlenséggel találkozott volna....

Világbéke!
 

Hírdetőink

kmtv.ca

kmtv.ca

Friss profil üzenetek

Létrahuszár wrote on boszorka9395's profile.
Kedves Ismeretlen!
A segítséged szeretném kérni. Régi tag vagyok, de csak nézgelődni szoktam bizonyos témákban. Mivel a történelem nagyon érdekel, feltettem három írást. Nem tudom, hogyan kell úgy feltenni a következőt, hogy az az előző elé kerüljön. Netán mindegyiket új fórumtémaként kell feltenni? - mert ez számomra logikátlan lenne. Kérlek, ha tudsz, segíts! Előre is köszönöm: Létrahuszár
Farkas89 wrote on Bálintné's profile.
Sziasztok! Szeretnék segítséget kérni! Mozaik Kiadó 3 osztály környezetünk titkai: Tudásszintmérő geladatlapok-at keresem. Köszönöm.
16. Szeretek olvasni.
17. Szeretem a könyveket.
Sziasztok. Kezdem gyűjteni a 20. hozzászólást. 20.

Statisztikák

Témák
36,884
Üzenet
4,492,621
Tagok
596,112
Legújabb tagunk
SzabóAdaMM
Oldal tetejére