Tizenhétmillióból húztak fel egy játszóteret az út két sávja közé a cigánytelepen

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2019 Április 16.

Melitta - 2019 Április 16, 06:44
 1. Melitta

  Melitta Adminisztrátor Fórumvezető

  Részlet a Magyar Hang hetilap április 12-i számában megjelent riportból.

  Jónás Sándorné Viola nagyon siet. A Vásárosnamény peremén (pontosabban inkább a végén) húzódó Kraszna utca egyik oldaláról szalad át papucsban a másik oldalra. Amolyan vásárféle van éppen, egy kombi autó csomagtartójából árulják a ruhákat, szinte az összes környékbeli asszony itt válogat. A nagy sietségben Viola észre sem veszi, hogy homok kerül a papucsába, mert keresztül kell haladnia egy játszótéren is. A „játszótér” kifejezés persze pontosításra szorul, mert arról van szó, hogy európai uniós forrásból, mintegy 17 millió forintból elhelyeztek Vásárosnamény utolsó utcájának két sávja közé tucatnyi játékot. Hintát, homokozót, csúszdát. Szépen, sorban állnak egymás után, vonalba rendezve.

  – Nyugodtan írjátok meg, hogy tüntessék el innen ezt az egészet. Csak verekednek miatta a pulyák!

  (…)

  – Iderakták ezt a cigányoknak, a pénz meg ment a zsebbe – foglalja össze, majd a kombi autónál vásároló asszonyok közül próbál még nyilatkozókat keríteni.

  (…)

  A játszótér „A 2. szegregátum fejlesztése Vásárosnaményban” név alatt futó, összesen 283 milliós TOP-os projekt keretében valósult meg.


  [​IMG]
   

Hozzászólás

Melitta témája a 'Hírek' fórumban , 2019 Április 16.

  1. klarissza4
   klarissza4
   Eszembe jutott egy színdarab, Márkus Lászlóval. Egy fotelt szed szét s közben mondja: mi került ennyibe?
  2. ladybug7spots
   ladybug7spots
   Aki ezt kitalálta oda küldené a gyerekét két sáv közé játszani ?
  3. ladybug7spots
   ladybug7spots
   Magyar vagy. Tudnod kell...;)
   varázsdoboz és tornando kedveli ezt.
  4. ML34567
   ML34567
   Sziasztok,

   Nem tudom, hogy hány gépjármű közlekedik arra, de a fotó alapján az egyik sáv különösen közel van a játszótérhez.
   Ki tervezte, engedélyezte, miért nincs legalább elkerítve?
   Kovipisti és setni kedveli ezt.
  5. prominor
   prominor
   Mert mindenben a hibát keresitek csak...
   Meg egyébként is rosszul látjátok.. Az ott nem út.. Az egyik oldal a lovaskocsi hajtó tanpálya a 14 éven felülieknek..
   A másik pedig a családi élőbábos tekepálya.... középen pedig a bábuképző...
  6. Tóthné K. Zsuzsa
   Tóthné K. Zsuzsa
   Itt még játszani sem lehet. Ez egy iszonyat! Balesetveszélyes! A játszótereket nagyon sok helyem elkerítik, de erre itt nincs hely. Egy nadrágszíjnyi területre kiállítottak pár játékot, de így ezek használhatatlanok.
  7. Verbovszki Sándor
   Verbovszki Sándor
   "Hónapról hónapra jobban teljesít az építőipar, februárban 6,7 százalékkal volt több a teljesítés, mint januárban – idézte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) hétfőn kiadott friss adatait az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) elnöke kedden az M1 aktuális csatornán."

   Ez, ugye megvan mindenkinek.

   Az azonban már csak keveseknek, hogy nem az az érdekes, hogy mi épül, hanem az, hogy ki az, aki a kivitelezéséért felveszi a pénzt, de az már senkit sem érdekel, hogy az elkészült beruházás hasznos e, vagy sem.
   kipling, krabat1, sidavoq és 1 másik tag kedveli ezt.
  8. eddy56
   eddy56
   1. Nem egyigazan jo otlet ket ut koze epiteni ezt a jatszoteret. Hozzat3eszem, megneztem a google terkepet a vvarosrol, hol van ez a Kraszna utca, es ez azt mutatta, hogy messze a kozponttol. A forgalom minimalis, ez a kepen is latszik a lovaskocsibol

   2. Hova kellett volna epiteni a jatszoteret? Ha megnezi valaki a terkepet az latja, hogy nem nagyon vvan a kozelben valasztek

   3. Ciganytelepre epitettek a jatszoteret, az ott elo gyerekeknek. Nem kellett volna? Esetleg firenze melle a kies Toszkana domjai koze? Hova?

   4. En eleg sok jatszoteren megfordultam mar. A latvany az mindenkinek ismeros lehet: anyuukak vigyaznak a gyerekekre. Itt ez mert nem megvalosithato? Mreg ugy alltalabban! Mert van az, hhogy nagyon keves cigany szarmazasu anyukat lehet lattni jattszotereken a gyerekre vigyazva?

   Meg egyszeer irom, mert tudom, hogy ezzel vagnak majd vissza: nemm tartom jo o.tletnek! Csak azon gondolkodtam el, mi lenne ha nem ide epitenek. Akkor az lenne a problema! Mert messze kell menni a gyerekeknek. Mert at kell menni az uton, hogy oda tudjanak menni, stb...

   Lehet rohogni rajta, de en mindig fogtam a gyerekv kezet ha at kellett menni az uton. Ok mert nem?
  9. Georgina Bojana
   Georgina Bojana
   *
   Biztosan nem, mert a saját gyerekét félti, a másé? Neki nem számítana... Az a borzasztó, hogy ezt valaki kitervezte, jóvá is hagyták, meg is építették. Kizárt dolognak tartom, hogy azoknak az embereknek nincsenek gyerekeik? Hol maradt a szülői felelősség? Vagy amit egy idióta agy kitervel, azt végre kell hajtani?! Némán, bólogatva és közben azt kell fütyürészni, hogy minden nagyon szép, minden nagyon jó, mindennel meg vagyunk elégedve? Hát nem. Semmi sincs jól. Ez meg legkevésbé! Élet- és baleset veszélyes. Ha a gyerek kifut a labda után, persze, még kerítés sincs, de minek is az (szerintük), ha a járdáról a középső sávba akar szaladni, akár autó gázolja el, akár szekér, lovak lába alá kerülhet... Bele sem merek gondolni, guruló labda után fut a gyerek. Nem is írom tovább, mert üvöltök, teljes hangerőből üvöltök... mert dühös és elkeseredett vagyok. Bródynak igaza van, Birka ország, de ennyire birka?! Vagy ennyire nem számít a gyerek, akkor ha roma?! Mélységes a felháborodásom, a dühömet nem tudom kiírni magamból... :mad:
   ladybug7spots kedveli ezt.
  10. Georgina Bojana
   Georgina Bojana
   *
   Hjaaaa, kár, hogy ezt és így, nem így látom...
  11. 139
   139
   Mindenesetre nagy sikere van, elvégre "verekednek miatta a pulyák!".
   A szegregátum az cigánytelepet jelent?
   Kis önkéntesmunkával akár szép kis parkot is lehet ott csinálni...ha van rá igény.
   Utoljára módosítva: 2019 Április 16
  12. FLAMINGO
   FLAMINGO
   Én ugyan nem néztem meg a térképet, de az idétlen elnevezés (szegregátum fejlesztése!!!) kapcsán rákerestem a majd 300 milliós "vissza nem térítendő" támogatás tartalmára. És abból bizony futnia kellett volna arra is, hogy , ha már önkormányzati tulajdonú épületeket újítanak fel, vehettek volna egy telket, ahol mindez felépítik.
   Te hány padot/ülőkét... látsz, ahol az anyukák leülhetnek a gyerekfelügyelet közben?
   És esetleg körbe is kellene keríteni, meg lakattal lezárni (mert mit mászkálnak, meg koptatják az eszközöket, mint a másik szabolcsi település egészségházát, ahol a cigányoknak épített épületbe csak ők nem mehetnek be).
   A baj az, hogy ennyire nyíltan "lenyúlnak" közpénzt és mégis csak azon megy a lamentálás, hogy rossz helyen van a játszótét...
   Remélhetőleg, mivel 3 éves kortól kötelező az óvoda, a gyerekek ott ezt is megtanulják az egyéb közlekedési és általános társadalmi szabályok mellett.
   sorcier és Ernoe kedveli ezt.
  13. eddy56
   eddy56
   Teermeszetesen.
   Olaszliszka is ezt igazolja.

   Meg a szamtalan magyar varos, es falu ahol megtanuljak a gyerekek az alltalanos tarsadalmi szabalyookat(siccc)

   En ugy ggondolom, hogy ezen a beruhazason nagyon sokat kell meg valtoztatni, de ha megnezed a felvetelt, latszik is rajta, hoggy ez nem egy kesz vegleges allapot, a jatszoter most epul.

   Irtad, hhogy Te ugyan nem nezted meg a terkepet deeee...
   En megneztem.
   Az ut utan mar csak a Kraszna artere van.
   Le lehetett volna dozerrolni egy hazat vagy ahogy irtad a Szechenyi ut 11 udarara lehetett volna...
   Igy van.
   Egyebkent a tetkep szerint ez egy parhhuzamos utca a Kraszna utcaval. Azb a bbizonyos haz egy sarokhaz. Szuloi ffeluugyelet nelkul oa sem engednekk el egy kis gyereket, mert jonehany utcan kellene keresztuul menni.

   Epittenek csinalnak vvalamit, de a legnagyobb problema, hogy Violanak homok ment a papucsaba.


   A masik amin elgondolkodtam ennek kapcsan, hogy nalunk ezt es a tobbi dolgot is kifuggesztik a polgarmasteriben, es velemenyt lehehet mondani rola.
   Vajon hany olyan velemeny volt, ami szerint ez az egesz egy marhasag?
   Ernoe szokott arra hivatkozni, hhogy az allampolgarok velemenye...
   Nos en ezekre kivansi lennek.
   139 kedveli ezt.
  14. FLAMINGO
   FLAMINGO
   Én azért optimista vagyok. (Olaszliszka idején még nem volt kötelező az ovi.)
   Tudom, hogy ennek a tények keményen ellentmondanak (egyre kevesebb a képzett óvodapedagógus, csökken az önkormányzatok ovira fordítható forrása...), de ha a gyermekeknek nincs jövője, akkor a felnőtteknek seincs...
   A baj csak az, hogy a TOP kódja alapján ez egy 2016-os projekt, amit idén május végéig be kell fejezni. Hogy ez sikerül-e mindegyik helyszínen a féltucatból? Szurkolok, hogy sikerüljön, mert mégiscsak gyarapszik tőle a település és ez által az ország is.
   Mint írtam, 2016-os a pályázat (TOP-4.3.1-15-SB1-2016-00008).
   Felteszem, hogy kész tervet kellett benyújtani és az alapján nyertek (és nem azért, mert fideszes a polgármester).
   Szóval ezen nem hinném, hogy jelentősen módosítanának.
   Amúgy annak a korszaknak már régn vége (legalábbis szerintem), amikor a gyereket csak úgy ki lehetett engedni a játszótérre vagy akár az utcára. A megnövekedett gépjárműforgalom és egyéb veszélyek (pl kábszer) miatt szerintem ma már senki sem engedi el egyedül még az iskoláskoró gyermekét sem.
   Felteszem ez a cikkíró "kis színes" toldása, amit, ha belegondolok, lehet egy másik problémaforrásként értelmezni. (Papucs kora tavasszal, mert csizmára/cipőre nem telik.)
   Őszintén szólva, lehet, hogy ez bekerült a városrendezési tervbe, amit "meg lehetett köpködni", de ..
   Nekem a mostanit megelőző lakhelyeim mind városok voltak és kettőnek meg is néztem a városrendezési tervét. Nem emberi nyelven voltak megírva Hemzsegtek a helyrajzi szám, műtárgy és hasonló kifejezésektől. Ez egy nem szakember nem feltétlenül képes megérteni.
   De az is lehet, hogy beágyazták, mint Pomázon. Olvasom, több, mint 100000 (nem elírás százezer) Ft/db áron telepítettek facsemetéket, mert előzőleg "járdarendezés" kapcsán kivágtak méteres törzsű fákat. Ezt még a város ellenzéki képviselői is csak abból tudták meg, hogy kikérték a jegyzőtől a dokumentációját egy kapcsolódó projektnek.
  15. tornando
   tornando
   Csak saját gyermekkori emlékemből mondom:
   Egyáltalán nem rossz hely az út annak a játszótérnek
   igen széles útnak látom és osztott-pályásként felfogható
   Két oldalt külön külön út van.Mint látom nem aszfaltozott út.
   Lehet hogy nem földút de mindenképp gyér-forgalmú és mint írják nem visz sehová.
   Itt nincs se átmenő forgalom sem célirányos autóforgalom.,
   Az a hé-be hóba elmenő lovaskocsi semmit nem zavar
   Azért mondtam a gyermekkorom.
   Épp egy hasonló utca illetve kis-tér volt a focipályánk.És volt libikóka.
   A labdakergetés önmagában nézve rosszabb mert labda után rohanó gyerek váratlan nem úgy mint egy statikus játszótér.
   Szóval jól hasznosítottak egy ki nem használt területet.
   A költségekről és kivitelről már más a véleményem azt elnézték.Nem tudom a hinta-e a a jó játszó eszköz.
   Itt lent nálunk látok játszóteret, szoktak jönni mindenféle népek a hintát szeretik és nem a cigány a károkozó, hanem a túlméretes diák mikor a gimnáziumból jönnek haza.
   A padnál is ők a szemetelők nincs ez fajhoz kötve.
   Hogy a műanyag csúszda és a fa hinta milyen életet fog megélni gőzöm sincs.
   A játszótereknél az EU komfort szabályok néha fura megoldásokat hoznak.
   A homokozót ami ilyen cölöppel kerített volt nálunk megszüntették.
   Ma ez az út zsákutca Ez jó hely neki
   kraszna.jpg
   Utoljára módosítva: 2019 Április 16
  16. varázsdoboz
   varázsdoboz
   Behaltam..:rohog:
  17. setni
   setni
   Ami a legnagyobb probléma hogy nincs elkerítve hisz egy játszó gyerek a játék után szaladva könnyen egy arra közlekedő jármű alá kerülhet.
  18. azadrienn
   azadrienn
   Írtatok sok mindent, de egy dolog van amit eddig nem olvastam: a jelenleg érvényes szabványok szerint a "játszótér" nem kaphat engedélyt! Minden terméknek- igen, még a homokozónak is- van egy szabályokban foglalt esési tere, amibe nem érhet bele egyéb játék esési tere, virágágyás, fa, bokor pláne nem a képen látható betonszegély. Ez az esési tér termékenként változik, egy homokozó estén 50 cm körben az adott homokozó körül. Ez előírás, melynek meg kell felelni, különben a "hivatal" - és itt nem a helyi polgármesteri hivatalra gondolok- nem írja alá a használatba vételi engedélyt. Az engedély hiányában a telepített játékra nem mehet rá gyerek, nem lehet használni a terméket! Ha ez egy oktatási intézményben történik a játékot a telepítő csapat nem telepíti le, mivel úgysem fogják engedélyezni, viszont ha mégis telepítik pl. szülők, az engedélyeztetést végző szakember felszedeti a terméket. Ennek az oka: balesetveszélyes! ha még nem tart is az engedélyeztetésnél a játszótér, akkor is az a kérdés, az építést végző és azt felügyelő "szakemberek" valójában értenek egyáltalán bármihez a játszóterek építésével kapcsolatban??
   Melitta, setni és FLAMINGO kedveli ezt.
  19. varázsdoboz
   varázsdoboz
   Azért szeretném látni azt a " műszakist", aki nem írja alá, ha az orra alá tolják:)))
   Anno , mint az a műszakis akinek meg kellett írnia azt a levelet a Kétfarkúaknak, hogy a kátyút állítsák vissza eredeti állapotába...:rohog:
   setni kedveli ezt.

Megosztás